ÇELÝK YAPI SÝSTEMÝ TÜRKÝYE'NÝN GÜNDEMÝNE OTURMALI

ÇELÝK YAPI SÝSTEMÝ TÜRKÝYE'NÝN GÜNDEMÝNE OTURMALI

Avrupa ve Amerika'da çelik sistem kullanýmý yüzde 40'lardayken, bu rakam Türkiye’de yüzde 1

Türkiye, Kahramanmaraþ merkezli iki büyük depremle sarsýldý. Nüfus ve ekonominin lokomotif kentleri, Ýstanbul ve Ýzmir de en fazla tehlike arz eden bölgelerden ikisi konumunda.

 

Büyük bir bölümü deprem kuþaðýnda yer alan Türkiye için bilinirliði oldukça düþük olan çelik yapý sistemi kilit önemde. Avrupa ve Amerika'da çelik sistem kullanýmý yüzde 40'lardayken, bu rakam Türkiye’de yüzde 1 civarýnda seyrediyor.

 

Türk ihracatçýlar depremin hep birlikte mücadele edilmesi ve bilimsel verilerle deðerlendirilmesi gereken doðal bir afet olduðunu ve gerekli önlemlerin deprem olmadan önce alýnmasýnýn þart olduðunu vurguluyor.

 

Türk çelik sektörümüz her türlü malzemeyi üretebilir durumda

 

Ege Ýhracatçý Birlikleri Koordinatör Baþkaný Jak Eskinazi, “6 Þubat’ta yaþanan depremde maalesef birçok vatandaþýmýzý kaybettik, onlarý rahmetle anýyoruz. Ayný deprem Ýstanbul’da olsaydý tahribat daha büyük olurdu ve Türkiye 50 sene geriye giderdi. Ülkemizde lokomotif sektörlerden biri inþaat. Dünyada Endüstri 4.0’a öncülük eden üç ülke: Almanya, ABD ve Japonya’da lokomotif sektör sanayi. Ipsos'un 2022 yýlýndaki bir araþtýrmasýna göre; Türkiye, yüzde 77 ile insanlarýn doðal afet beklentilerinin en yüksek oranda olduðu ülkeler arasýnda. Ancak ne toplum ne de devlet buna hazýrlýklý deðil. Japonya'da ise bu oran yüzde 85 ama Japonya buna hazýr. Türk çelik sektörümüz know-how olarak son derece geliþmiþ ve her türlü malzemeyi üretebilir durumda” dedi.  

 

Ýnþaat sektöründe ivedilikle yeni bir yol haritasý ortaya koyulmalý

 

Türkiye’nin 30 yýlda bir büyük depremlerle sarsýldýðýna deðinen Eskinazi, “Bizdeki can kayýplarý on binleri aþarken dünyadaki can kayýplarý çok az. Ýnþaat sektöründe yanlýþlar yapýlýyor ve biz yanlýþ yapmaya devam ettikçe kayýplar artacak. Devletin milletiyle barýþmasý imar affý ile olmaz saðlam yapýlarla olur. Ülkemizde inþaat sektörünün algýsýnýn baþtan aþaðý deðiþmesi gerekiyor ve ivedilikle yeni bir yol haritasý ortaya koyulmasý gerekiyor. Bilim insanlarý ile hareket edilerek imar planý hazýrlanmalý. Türkiye’nin baþlýca hedeflerinden biri bu olmalý.” diye konuþtu.

 

Çelik yapý modelinin yaygýnlaþtýrýlmasý gerekiyor

 

Ege Ýhracatçý Birlikleri Koordinatör Baþkan Yardýmcýsý Ege Demir ve Demirdýþý Metaller Ýhracatçýlarý Birliði Baþkaný Yalçýn Ertan, “Deprem deðil bina öldürür sözünün üzülerek doðruluðu ile tekrar yüzleþmek durumunda kaldýk. Artýk deprem olduktan sonra çare üretmek yerine yapýlarýmýzý depreme dayanýklý halde inþa edilmesi için biz üstümüze düþen çalýþmalarý yapmaya hazýrýz. Güvenlik için binalarda kýrýlgan olmayan esnek yapýsý, dayanýmý ve hafifliði ile depreme karþý son derece güvenli bir model olan çelik yapý modelinin yaygýnlaþtýrýlmasý gerekmekte. Betonarme yapýlara kýyasla çelik konstrüksiyon yapýlarýn özellikle deprem kuþaðýnda yer alan bölgeler için birçok avantajý bulunmaktadýr. Çelik yapý sisteminin maalesef ki Türkiye'de bilinirliði oldukça düþük. Avrupa ve Amerika'da çelik sistem kullanýmý yüzde 40'lardayken, bu rakam Türkiye’de yüzde 1 civarýnda seyrediyor.” dedi.  

 

Türkiye yeni binalarda, kentsel dönüþüm projelerinde ve geçici konut yapýmlarýnda çelik konstrüksiyona yönelmeli

 

Çelik konstrüksiyon yapýlarýn imalat ve montajýnýn çok daha kýsa sürede tamamlandýðýnýn altýný çizen Yalçýn Ertan sözlerine þöyle noktaladý:

 

“Yapým süresinin kýsa olmasý; binanýn en kýsa sürede oturulabilir/kullanýlabilir hale getirilmesi açýsýndan önem arz etmektedir. Hýzlý yapýlan ve ayný zamanda sürdürülebilir özellikte olan çelik konstrüksiyon yapýlar ekonomik olarak da diðer yapýlara nazaran daha avantajlýdýr. Çelik konstrüksiyon yapýlar betonarme yapýlara göre oldukça hafiftir. Binanýn hafifliði ve çelik yapýlarýn betonarmeye kýyasla daha fazla esneme özelliðinin olmasý zemine gelen yükün azalmasý sebebiyle depremin etkisinin azalmasýný saðlar. Deprem kuþaðýndaki ülkemizde yeni yapýlacak bütün binalarda, kentsel dönüþüm projelerinde ve geçici konut yapýmlarýnda deprem þartlarý da göz önüne alýnarak çelik konstrüksiyona yönelmekte fayda görülmektedir. Korozyon ve çürüme riski bulunmayan yapý özelliðiyle yaygýn kullanýmdaki betonarme modeline göre uzun kullaným ömrüyle önemli avantaj saðlýyor. Çelik yapý sistemini daha fazla paydaþa anlatmak için önümüzdeki dönemde çalýþmalar yürütmeyi planlýyoruz.”

 

 

Yorumlar

Top