BOÐAZÝÇÝ ÜNÝVERSÝTESÝ'NDE DEPREME DAHA DAYANIKLI BORU BAÐLANTILARI ÜRETÝLECEK

BOÐAZÝÇÝ ÜNÝVERSÝTESÝ'NDE DEPREME DAHA DAYANIKLI BORU BAÐLANTILARI ÜRETÝLECEK

Boðaziçi Üniversitesi’nde deprem sarsýntýlarýna daha dayanaklý boru baðlantý sistemlerinin geliþtirilmesi için çalýþmalar baþladý. TÜBÝTAK-TEYDEB 1505 Üniversite-Sanayi Ýþ Birliði Destek Programý tarafýndan desteklenen Ar-Ge projesiyle Boðaziçi Üniversitesi’nden bilim insanlarý bu alanda en iyi tasarýmý ortaya koymak için çalýþacak.

Kahramanmaraþ’ta yaþanan iki büyük deprem Türkiye’de deprem gerçeðini bir kez daha hatýrlatýrken, Boðaziçi Üniversitesi’nden bilim insanlarý sanayi ortaklýklarýyla depreme daha dayanaklý alt ve üst yapý sistemleri için çalýþmalarýna devam ediyor. Son olarak Boðaziçi Üniversitesi ile Superlit Boru Sanayi A.Þ. ortaklýðý ve Teknoloji Transfer Ofisi desteðiyle CTP borularýn baðlantý sistemlerinin kuvvetli deprem hareketlerine daha da dayanaklý hale getirilmesi için Ar-Ge çalýþmalarý baþladý. Deprem Mühendisliði Anabilim Dalý Öðretim Üyesi Doç. Dr. Gülüm Tanýrcan’ýn yürütücülüðünü üstlendiði iki yýl sürecek proje, TÜBÝTAK- TEYDEB 1505 Üniversite-Sanayi Ýþ Birliði Destek Programý tarafýndan da destekleniyor. 

 

Projede malzeme testleri Boðaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliði Bölümü Kompozit Laboratuvarý’nda gerçekleþtirilirken, tasarýmlarýn prototipleri sanayi iþ birliðiyle üretilerek Kandilli Kampüsü’nde yer alan Yapý ve Sarsma Masasý Laboratuvarý’nda test edilecek.

 

BORULAR ÞÝDDETLÝ DEPREMLER SONRASINDA ÝÞLEVÝNÝ SÜRDÜREBÝLECEK

 

Projenin 14 Þubat’ta düzenlenen açýlýþ toplantýsýnda konuþan Boðaziçi Üniversitesi Deprem Mühendisliði Anabilim Dalý Öðretim Üyesi Doç. Dr. Gülüm Tanýrcan, projenin Türkiye’de deprem tehlikesi yüksek bölgelerde yer altýndan geçen borularýn deprem sarsýntýlarýndan zarar görmeden iþlevlerini koruyabilmesi için çok önemli bir yerde durduðunu vurguladý:

 

“Altyapý sistemlerinin deprem güvenliði toplum saðlýðýnýn korunmasý ve ekonomik kayýplarýn engellenmesi için büyük önem taþýyor. Boru hatlarýnda genel olarak deprem hasarlarý baðlantý bölgelerinde meydana geliyor. Boru hasarý su gibi hayati kaynaklarýn bölgeye ulaþamamasý anlamýna gelirken, depremin yarattýðý yýkým dýþýnda salgýn gibi baþka risklerin ortaya çýkmasýna neden olabiliyor. CTP borular cam elyaf takviyeli reçine ve silika kumdan oluþuyor ve genellikle su ile atýk su þebekelerinde kullanýlýyor. Bu boru türü mukavemeti yüksek, farklý hava koþullarýna ve korozyon basýnca dayanaklý olmasýndan dolayý giderek daha çok tercih ediliyor. TÜBÝTAK tarafýndan desteklenen projemizle bu baðlantý noktalarýnýn depreme baðlý þiddetli yer hareketlerine daha fazla dayanmasýný saðlayan yeni bir sistem üzerinde çalýþacaðýz. Bu yeni baðlantý sistemiyle borular þiddetli depremler sonrasýnda da iþlevini sürdürebilecek.”

 

“TASARIMLAR SARSMA MASASINDA TEST EDÝLECEK”

 

Proje araþtýrmacýsý Boðaziçi Üniversitesi Deprem Mühendisliði Bölümü Anabilim Dalý Baþkaný Prof. Dr. Ayþe Edinçliler ise projenin Ar-Ge sürecinde Boðaziçi Üniversitesi Kandilli Kampüsü’nde yer alan sarsma masalarýnýn kullanacaðý bilgisini paylaþtý.

 

Prof. Dr. Edinçliler, “Geliþtirilen kompozit boru baðlantý sistemlerinin etkinliði Yapý ve Sarsma Masasý Laboratuvarý’nda gerçekleþecek testlerle belirlenecek. Buradaki en büyük masa üzerinde araziye gömülü boru sistemi ortamý yaratýlacak. Çeþitli büyüklük ve frekanslara sahip deprem hareketlerine maruz býrakýlarak boru birleþimlerinin davranýþlarý incelenecek. Projede araþtýrmacý olarak yer alan Boðaziçi Üniversitesi Makina Mühendisliði Bölümü Öðretim Üyesi Prof. Dr. Nuri Ersoy, Sakarya Uygulamalý Bilimler Üniversitesi Karasu Meslek Yüksek Okulu Makina ve Kaynak Teknolojileri Bölümü Dr. Öðr. Üyesi Ahmet Güleç ile Ýzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Ýnþaat Mühendisliði Bölümü Dr. Öðr. Üyesi Hasan Emre Demirci’nin baðlantý sistemlerine yönelik yapacaðý tüm tasarýmlar Boðaziçi Üniversitesi laboratuvarlarýnda teste tabi tutulacak” diye konuþtu.

 

“EN ÝYÝ SÝSTEMÝ ÜLKEMÝZE VE DÜNYAYA SUNMAK ÝSTÝYORUZ”

 

Projenin paydaþý Superlit Genel Müdürü Turgay Aytekin ise Ar-Ge çalýþmalarýnýn ardýndan güvenilirliði her açýndan ispatlanmýþ CTP boru baðlantý sistemini dünya pazarýna Boðaziçi Üniversitesi ile Boðaziçi Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi iþ birliðiyle sunmayý hedeflediklerini söyledi:

 

“Boðaziçi Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nin öncülüðünde kurduðumuz bu sanayi-üniversite iþ birliði, deprem felaketini henüz yaþamýþken ülkemizdeki altyapý sistemlerinin depreme daha dayanaklý hale getirilmesi için çok önemli. Boðaziçi Üniversitesi baþta olmak üzere Sakarya Uygulamalý Bilimler ile Ýzmir Kâtip Çelebi üniversitelerinden bilim insanlarýnýn tasarým ve testlerini yapacaðý bu Ar-Ge projesinde paydaþ olarak yer almak çok heyecan verici. Takip eden yýllarda bizim de üretimini yaptýðýmýz CTP borularýnda depreme daha da dayanaklý, güvenilir baðlantý sistemlerinin her açýdan Ar-Ge faaliyetlerini tamamlayarak, bunu bir ürün olarak baþta Türkiye olmak üzere tüm dünyaya sunmak istiyoruz.”

 

Boðaziçi Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Genel Müdürü Volkan Özgüz de Boðaziçi Üniversitesi’nin sanayi ile iþ birliklerinin daha da geliþmesi için çalýþtýklarýný ve bu projenin Türkiye’deki yükseköðretim kurumlarý için iyi bir örnek olduðunu vurgularken, Boðaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araþtýrma Enstitüsü (KRDAE) Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener de Türkiye’de maddi ve manevi deprem zararlarýnýn azaltýlmasýna yönelik çalýþmalarýn her zaman destekçisi olduklarýný ifade etti.

Yorumlar

Top