AFET ODAKLI KENTSEL DÖNÜÞÜM ACÝL ÝHTÝYAÇ

AFET ODAKLI KENTSEL DÖNÜÞÜM ACÝL ÝHTÝYAÇ

Türk inþaat sektörünün en köklü sivil toplum kuruluþlarýndan olan Türkiye Müteahhitler Birliði (TMB), 1-7 Mart Deprem Haftasý kapsamýnda bir çaðrý yaptý. Ülkemizde 400 binden fazla müteahhit olduðunu ve bunlarýn bir kýsmýnýn býrakýn teknik eðitimi, hiç eðitim almamýþ kiþilerden oluþtuðunu vurgulayan TMB Baþkaný M. Erdal Eren, “Depremler ülkemizde yýkýmý ve acýyý da beraberinde getiriyor. Görüyoruz ki, öncelikle kentsel dönüþüm süreci her fýrsatta dile getirdiðimiz üzere, afet odaklý ele alýnarak acilen tamamlanmalýdýr.” dedi.

Türkiye Müteahhitler Birliði (TMB) 1-7 Mart Deprem Haftasý dolayýsýyla bir açýklama yayýnladý. TMB Baþkaný M. Erdal Eren, Kahramanmaraþ merkezli olarak meydana gelen depremlerde 45 binden fazla vatandaþýmýzýn hayatýný kaybettiðine ve devam eden depremler nedeniyle endiþelerin sürdüðüne dikkat çekerek, “Depremler ülkemizde yýkýmý ve acýyý da beraberinde getiriyor. Görüyoruz ki öncelikle kentsel dönüþüm süreci her fýrsatta dile getirdiðimiz üzere, afet odaklý ele alýnarak, acilen tamamlanmalýdýr” dedi.

 

TMB Baþkaný M. Erdal Eren, açýklamada þunlarý ifade etti:

 

"6 Þubat'ta meydana gelen, 11 ilimizde yaklaþýk 14 milyon vatandaþýmýzý doðrudan etkileyen ve 45 binden fazla vatandaþýmýzýn hayatýný kaybetmesine yol açan Kahramanmaraþ merkezli depremlerin acýsýný milletçe yaþýyoruz. Kaybettiðimiz vatandaþlarýmýza Allah’tan rahmet ve tüm ülkemize geçmiþ olsun dileklerimizle, benzer felaketlerin bir kez daha yaþanmamasý en büyük temennimizdir.

 

Devam eden afetlerle de ülkemizin deprem gerçeði sýklýkla kendini yeniden gösteriyor. Her zaman söylediðimiz gibi insanlarý depremlerin deðil, ihmal ve kusurlu yapýlarýn öldürdüðü gerçeðiyle artýk yüzleþmeliyiz. 2014 yýlýnda sektörümüzün anayasasý olarak 10 madde altýnda açýkladýðýmýz ‘Ýnþaat Sektörü Bildirgesi’nde yapý güvenliðine iliþkin sorunlara ve çözüm önerilerine iþaret etmiþtik. O zamandan bu yana da ülkemizin yapýlaþmasýnda ‘doðru planlama, doðru proje, ehil müteahhitlik ve sýký denetim’in önemini doða bize hatýrlatýyor.

 

Ýnþaat sektörünün genelinde eðitim, denetim ve sorumluluk gibi alanlarda zaaflarýmýz büyük. Son depremlerde de bunun örneklerini derin bir acýyla tecrübe ettik. Ülkemizde 400 binden fazla müteahhit bulunuyor ve bunlarýn bir kýsmý da býrakýn teknik eðitimi, hiç eðitim almamýþ kiþilerden oluþuyor. Öncelikle, 2019 yýlýnda yapý müteahhitlerinin ekonomik, mali, mesleki ve teknik yeterliklerine göre sýnýflandýrýlmasý için çýkarýlan ‘Yapý Müteahhitlerinin Sýnýflandýrýlmasý ve Kayýtlarýnýn Tutulmasý Hakkýnda Yönetmelik’, yurt çapýnda etkin ve taviz verilmeden uygulanmalýdýr. Sektörde denetim sistemi mekanizmalarý da mutlaka güçlendirilmelidir. Süreçte sorumluluðun çok taraflý olduðu gerçeðini kabul ederek, gündemimizden imar affý benzeri uygulamalarý tümden çýkartmalý, aksine müeyyidelerin caydýrýcý olmasýný saðlamalýyýz. 

 

Ülkemizde maalesef 1999 Marmara Depremi öncesi þartnamelerle yapýlmýþ çok büyük yapý stoku bulunuyor. ‘Afet odaklý’ yaklaþýmla kentsel dönüþüm adýmlarýnýn hýzlandýrýlmasý büyük önem taþýyor. Vatandaþýn inisiyatifine býrakýlmadan güvensiz yapýlarýn hýzla tahliye edilerek dönüþümün devletin desteðiyle gerçekleþtirilmesine ihtiyaç var. Marmara depremi olasýlýðýnýn her geçen gün arttýðý ve baþka bölgelerimizde risklerin sürdüðü bir ortamda, depreme hazýrlanmak için kaybedecek zamanýmýz yok. 

 

TMB olarak inþaat sektörünün diðer çatý kuruluþlarý ile birlikte 2020 yýlý depremi sonrasýnda çözüm için gerekli gördüðümüz; ‘Ehil Yapý Müteahhidi, Güçlü Yapý Denetimi, Yetkin Mühendislik Sistemi, Mesleki Yeterlilik Belgeli Ýþgücü, Kaliteli Malzeme, Çok Yönlü Ýmar Mevzuatý ve Bilinçli Kamuoyu’ baþlýklarýný, Deprem Haftasý vesileyle kamuoyu ve ilgililere bir kez daha hatýrlatmak istiyorum.”

Yorumlar

Top