DASK VE KONUT SÝGORTALARINDA 2022 YILINA GÖRE 4 KAT TALEP ARTIÞI YAÞANDI

DASK VE KONUT SÝGORTALARINDA 2022 YILINA GÖRE 4 KAT TALEP ARTIÞI YAÞANDI

6 Þubat tarihinde Kahramanmaraþ merkezli deprem felaketlerinin ardýndan geçen 1 aylýk sürede deprem ve konut sigortalarýnda yaþanan talep artýþý göze çarpýyor. Yaþanan felaketin etkisiyle sigortalanma bilincinin arttýðýný belirten Aksigorta Genel Müdürü Uður Gülen, “Geçtiðimiz yýla oranla özellikle Doðu, Akdeniz Bölgesi ve Ýstanbul’da DASK ve konut sigortalarýnda 4 kata varan talep artýþýyla karþý karþýyayýz. Deprem bölgesinde yaþayan bir toplum olarak, bu bilinç düzeyinin yalnýzca felaketler sonrasýnda deðil, her zaman devam etmesi gerekiyor’’ dedi.

Kahramanmaraþ merkezli olarak yaþanan ve toplamda 11 ilde yýkýcý etkileri görülen deprem felaketlerinin üzerinden 1 ay geçti. Yaþanan depremleri sigortacýlýk perspektifinde deðerlendiren Aksigorta Genel Müdürü Uður Gülen, “Çok büyük bir felaket yaþadýk. Ancak bu bölge sigortacýlýk açýsýndan penetrasyonun düþük olduðu bir bölge deðil. Özellikle sýnai ve endüstri alanlarýnda sigortalýlýk oldukça yüksek, yüzde 80-90’lara seviyesinde bir orana sahip. Bireysel sigortalanma ise elbette biraz daha düþük; Türkiye ortalamasýnda olduðunu söyleyebilirim. 5 milyonun üzerinde poliçe var. Bunlarýn 3,5-4 milyonunun hayat sigortalarýndan geldiðini biliyoruz. DASK ürünündeki penetrasyon %50’ler, konut sigortasý ise %20’ler civarýnda. Kaskoda da 500 bine yakýn poliçe var, Türkiye’nin yüzde 7-8’ini oluþturuyor. Depremler, GSYÝH’nin yüzde 10’una tekabül eden bir bölgede gerçekleþti. Ekonominin yüzde 10’u diyebilirim. Sanayinin oldukça geliþtiði Gaziantep, Kahramanmaraþ ve kobilerin yoðunlukta olduðu Hatay’ý etkiledi. Þu ana kadar ulaþan ihbarlarla yaklaþýk olarak 90 milyar TL’lik bir hasar olduðunu biliyoruz. Bu hasarýn neredeyse tamamý reasüre edildi. Sigorta sektörü olarak oldukça iyi bir sýnav verdik. Hem müþterilerimizi hem acentelerimizi koruduk. Hasar ödemelerini hýzlýca gerçekleþtirdik ve bu hasarlarý önceliklendirerek ödemeye devam edeceðiz. Þu anda bizi bir nebze de olsa sevindiren geliþme ise, yaþanmasý olasý bir baþka deprem felaketine karþý toplumumuzun sigorta bilincine eriþtiðini görmek’’ dedi.

Poliçelerde yaþanan bu artýþý Aksigorta özelinde deðerlendirdiklerini belirten Uður Gülen, “Doðu bölgelerinde DASK üretimi kapalý olmasýna raðmen yazýlan üretimin geçen senenin þubat ayýna göre 2-3 katýna çýktýðýný görmekteyiz. Beklenen Ýstanbul depremi göz önüne alýndýðýnda ise bu bölgede geçtiðimiz yýla oranla 4 kat artýþ yaþandýðýný söyleyebilirim. Yine yaþanan Kahramanmaraþ depreminin etkisiyle Akdeniz bölgesinde de DASK ve konut sigortalarýnda da 4 kata varan talep artýþý gerçekleþti. Toplam üretimin ise %63 gibi ciddi bir oraný yeni poliçelerden gelmekte. Bu da toplum olarak depreme karþý kendini güvence altýna alma farkýndalýðýnýn bir önceki yýllara oranla 3-4 kat arttýðýný gösteriyor’’ diye konuþtu.

Konut sigortasý DASK’a ek güvence

DASK sigortasýnýn gerekli olduðunu ancak bu güvencenin belli bir tutarda olduðunun altýný çizen Gülen, þöyle konuþtu: “DASK poliçesine ek olarak, konut sigortalarýnda yaþanan artýþ sigorta bilincinin arttýðýný gösteren en önemli etkenlerden biri. Afetlere yönelik tam güvence saðlanabilmesi için konut sigortasý edinilmesi oldukça önemli. Bu poliçe, DASK’a ek bir teminat olmasýnýn yaný sýra kiracýlarýn da eþyalarýný korumak için tercih ettiði bir ürün. Yaþanan afet sonrasý elbette toplumsal bir endiþe duyuyoruz. Bunun bir sonucu olarak da konut ve DASK sigortalarýna oldukça yoðun bir talep olduðunu söylemek mümkün. Deprem bölgesinde yaþayan bir toplum olarak, edinilen bu bilinç düzeyinin yalnýzca felaketler sonrasýnda deðil, her zaman devam etmesi gerekiyor’’ dedi.

Yorumlar

Top