ÝSTANBUL FÝNANS MERKEZÝ’NDEKÝ ÝLK EKONOMÝ ZÝRVESÝ GERÇEKLEÞTÝ

ÝSTANBUL FÝNANS MERKEZÝ’NDEKÝ ÝLK EKONOMÝ ZÝRVESÝ GERÇEKLEÞTÝ

Son teknolojiyle donatýlmýþ ofisleri, sahip olduðu imkânlar ve bünyesinde yer alacak dev finans kuruluþlarý ile adýný dünyanýn önde gelen finans merkezleri arasýna yazdýracak olan Ýstanbul Finans Merkezi’ndeki ilk ekonomi zirvesi Hazine ve Maliye Bakaný Nureddin Nebati’nin katýlýmýyla Ziraat Bankasý Oditoryumu’nda gerçekleþti.

Turkuaz Medya tarafýndan düzenlenen ‘’Ýstanbul Finans Merkezi Zirvesi’’ne Cumhurbaþkanlýðý Finans Ofisi Baþkaný Prof Dr.  Göksel Aþan, SPK Baþkaný Ýbrahim Ömer Gönül, BDDK Baþkaný Mehmet Ali Akben, Ýstanbul Finans Merkezi Genel Müdürü Ahmet Ýhsan Erdem, ÝFM’de yer alan kamu banklarýnýn genel müdürleri ile finans ve ekonomi dünyasýndan önemli isimler katýldý.

Zirvenin açýlýþ konuþmasýný yapan Hazine ve Maliye Bakaný Doç. Dr. Nureddin Nebati Finans Merkezi’nin Ýstanbul ve Türkiye’ye büyük güç katacaðýný söyledi:

‘’Küresel finansýn aðýrlýk merkezi giderek daha belirgin þekilde Batý'dan Doðu'ya doðru kayarken, bizler de 10 yýllýk bir gayret sonrasýnda Ýstanbul Finans Merkezi'ni ülkemize kazandýrdýk. Tarihi olarak doðu ve batý arasýnda bir köprü görevi üstlenen Ýstanbul, günümüzde finansal piyasalar arasýnda da ayný baðý kurma potansiyeline sahip olan göz bebeðimiz, kadim þehrimizdir. Bu Merkez, Türkiye'yi, önce bölgesel ve sonrasýnda da küresel bir finans merkezi haline getirmek hedefiyle milletimize kazandýrdýðýmýz güçlü bir potansiyeldir. Bizler, finansal piyasalarýmýz ve reel sektör arasýndaki iliþkinin saðlýklý ve güçlü olmasýný ve finans sektörünün saðlam temeller üzerinde geliþmesini çok önemsiyoruz. Son 21 yýllýk süreçte attýðýmýz devrim niteliðindeki adýmlar, ülkemizin gerek yasal altyapýsýyla gerek denetim ve gözetim çerçevesiyle dünyada parmakla gösterilen bir finansal sisteme kavuþmasýný saðlamýþtýr. ‘’

Hazine ve Maliye Bakaný Nebati, Türk finans sektörünün son yýllarda yaþanan küresel þoklara raðmen ayný güvenle yoluna devam ettiðini söyledi:

‘’Küresel finansal krizde ve sonrasýndaki þok dönemlerinde, birçok geliþmiþ ekonomide finans sektörü ile reel sektör arasýndaki baðýn kopmuþ olmasýnýn tetiklediði sorunlara þahit olduk. Bizler, finansal piyasalarýmýz ve reel sektör arasýndaki iliþkinin saðlýklý ve güçlü olmasýný ve finans sektörünün saðlam temeller üzerinde geliþmesini çok önemsiyoruz. Bu doðrultuda gereken tüm çalýþmalarý kararlýlýkla sürdürüyoruz. Son 21 yýllýk süreçte attýðýmýz devrim niteliðindeki adýmlar, ülkemizin gerek yasal altyapýsýyla gerek denetim ve gözetim çerçevesiyle dünyada parmakla gösterilen bir finansal sisteme kavuþmasýný saðlamýþtýr. Hayata geçirdiðimiz yapýsal reformlarla güçlenen finansal sektörümüz, son yýllarda karþýlaþtýðýmýz küresel þoklar karþýsýnda ekonomimizin en önemli direnç unsurlarýndan birisi olmuþtur. Bugün, uluslararasý standartlarda düzenleme ve denetleme alt yapýsýna sahip olan Türk bankacýlýk sektörü, hem aktif kalitesi hem de sermaye yeterliliði açýsýndan saðlamlýðýný sürdürmeye, Basel kriterlerini karþýlamaya devam ediyor.’’

Zirvenin açýlýþýnda konuþan Ýstanbul Finans Merkezi Genel Müdürü Ahmet Ýhsan Erdem ÝFM’nin küresel bir finans merkezi haline geleceðini söyledi:

‘’Sahip olduðu coðrafi konum ile Ýstanbul, bölgesinde ve dünyada doðal bir merkezdir. Sadece birkaç saatlik uçuþla, trilyonlarca dolarlýk pazar hacmi bulunan bir bölgeye Ýstanbul’dan ulaþmak mümkündür. Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn liderliðinde, ülkemizin son 20 yýlda, ulaþýmdan - altyapýya, enerjiden – finansa, turizmden -saðlýða, eðitimden -teknolojiye, sanayiden – ticarete kýsacasý her alanda yaþadýðý büyük deðiþim ve dönüþüm, Ýstanbul’umuzun doðal merkez olma konumunu daha da perçinlemiþtir. Bugün Ýstanbul küresel ekonominin kalbinin attýðý uluslararasý bir üretim, ticaret ve yönetim merkezi konumundadýr. Ýnþallah Ýstanbul finans merkeziyle birlikte Ýstanbul’umuz finans sektöründe de bölgesel ve küresel bir merkez haline gelecektir.   

Ahmet Ýhsan Erdem Ýstanbul Finans Merkezi hakkýnda da zirveye katýlanlara bilgi verdi:

‘’Bir bölgenin finans merkezi hüviyetini kazanabilmesi için çeþitli bileþenlerin bir araya gelmesi gerekmektedir. Bu bileþenlerden biri de günümüz ihtiyaçlarýna cevap verecek modern fiziki þartlarýn oluþturulmasýdýr. Ýstanbul Finans Merkezi; 1,3 milyon metrekare ofis alaný, 100 bin metrekare ticari ve sosyal alan, 2.100 kiþilik kongre merkezi, akademi ve araþtýrma merkezi ve 5 yýldýzlý otel ile tüm bu ihtiyaçlara cevap verecek nitelikte tasarlanmýþtýr. Dünyanýn en geliþmiþ teknolojileriyle donatýlan, enerji verimliliði ve sürdürülebilirliði ön planda tutan tüm bu fiziki tesis yapýsýnýn yaný sýra tasarlandýðý ilk günden itibaren ÝFM’nin bir gayrimenkul projesi olmanýn çok daha ötesinde bir amaca hizmet etmesi amaçlanmýþtýr.  Bu doðrultuda, Yüce Meclisimizin takdiri ve Cumhurbaþkanýmýzýn onayýyla ÝFM Kanunu 2022 yýlýnýn haziran ayýnda yürürlüðe girmiþtir. Ülkemizin uluslararasý finansal rekabet gücünü artýrmayý hedefleyen ÝFM kanunu, merkezimizde yer alacak katýlýmcýlara çeþitli teþvikler ve operasyonel kolaylýklar sunmaktadýr. ‘’

Erdem, düzenlemeyle birlikte Ýstanbul Finans Merkezi’nin yakýn gelecekte küresel alanda ön plana çýkacaðýný ifade etti:

‘’Yerli ve uluslararasý þirketler ile yatýrýmcýlara çeþitli iþ ve yatýrým fýrsatlarý sunacak olan Ýstanbul Finans Merkezi, Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir kalkýnma hedeflerine ve finansal piyasalarýn geliþimine önemli katkýlar saðlayacaktýr. ÝFM bünyesinde, finans alanýnda faaliyet gösteren tüm kamu ve özel sektör paydaþlarý ile sektörü destekleyecek danýþmanlýk ve finansal teknoloji þirketleri gibi geniþ yelpazedeki kurum ve kuruluþlar tek bir çatý altýnda birleþecek, böylelikle çok boyutlu bir finansal hizmetler ekosistemi oluþacaktýr. Ayrýca, stratejik sektörlere yönelik baþta diðer finans merkezleri olmak üzere uluslararasý kurumlar ve ülkelerle yapýlacak iþ birlikleri, önümüzdeki dönem Ýstanbul Finans Merkezi’ni küresel alanda ön plana çýkaracaktýr. ‘’

Cumhurbaþkanlýðý Finans Ofisi Baþkaný Prof. Dr. Göksel Aþan ise zirvede yaptýðý kýonuþmada, "Doðu ile Batý arasýndaki çekiþmenin nereye gideceðini de önceden kestirip ona göre pozisyon alabilirsek, coðrafi konum itibarýyla Türkiye'nin önünde çok büyük bir potansiyel var" dedi. Aþan,  Doðu ile Batý arasýndaki çekiþmenin iyice su üzerine çýktýðýný belirterek, dünya ticaretinin çok büyük bir kýsmýnýn Doðu ile Batý arasýnda yapýlýyor olsa da bunun istikrarlý bir þekilde devam etmeyebileceðini söyledi. 

Bu büyük çekiþmenin ticaret ve üretim alanýnda baþladýðýný ve artýk çok belirgin hale geldiðine dikkati çeken Aþan, "Doðu ile Batý'nýn çekiþmesinde henüz o kadar belirginleþmediði alan finans ve parasal taraftý. Son 1-2 yýldýr, savaþ da bunu hýzlandýrmýþ olabilir, görüyoruz ki artýk finansal tarafta da çekiþme hýzlanacak. Bu durum üretimdeki kayma kadar basit ve hýzlý olmayabilir ama birtakým geliþmeler olacaðý açýk" diye konuþtu.

Sermaye Piyasasý Kurulu (SPK) Baþkaný Ýbrahim Ömer Gönül ise açýlýþ konuþmasýnda finans merkezlerinin ülkelere pek çok avantaj saðladýðýný belirterek, "Ýstanbul'un kýsa vadede bölgesel, orta ve uzun vadede küresel finans merkezi olmasýyla Türkiye'ye farklý ülkelerden global þirketler gelecektir. ÝFM ile sermaye piyasamýz, dünya klasmanýnda önemli bir yere sahip olacaktýr. Böylece ÝFM'de oluþturulacak sinerji, toplumun tüm kesimlerine pozitif yansýyacaktýr" dedi.

Bankacýlýk Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Baþkaný Mehmet Ali Akben de Ýstanbul Finans Merkezi'nde düzenlenen ilk etkinlikte konuþmacý olmaktan dolayý duyduðu memnuniyeti ifade ederek, Ýstanbul Finans Merkezi'nin, Türkiye'nin finansal ve ekonomik bir güç haline gelme sürecinde önemli bir adým olduðunu söyledi.

Yorumlar

Top