ÝNÞAAT MALZEMELERÝ SANAYÝ ÜRETÝMÝ 7 ALT SEKTÖRDE ARTIÞ GÖSTERDÝ

ÝNÞAAT MALZEMELERÝ SANAYÝ ÜRETÝMÝ 7 ALT SEKTÖRDE ARTIÞ GÖSTERDÝ

Ýnþaat malzemesi sektörünün çatý kuruluþu Türkiye Ýnþaat Malzemesi Sanayicileri Derneði (Türkiye ÝMSAD) tarafýndan her ay hazýrlanan Aylýk Sektör Raporu’nun Nisan 2023 sonuçlarý açýklandý.

Türkiye ÝMSAD Aylýk Sektör Raporu’nun Nisan 2023 sonuçlarýna göre, inþaat malzemeleri sanayi üretimi 2023 yýlýnýn þubat ayýnda 2022 yýlýnýn ayný dönemine göre yüzde 10,3 azaldý. Raporda üretimin, 22 alt sektörden 15’inde gerilediði, 7’sinde ise arttýðý belirtildi. Þubat ayýnda yaþanan deprem afeti ile birlikte üretimin büyük ölçüde durduðunun altý çizilen raporda yaþanan bu olumsuz durumun, üretim üzerindeki etkisinin mart ayýndan itibaren azaldýðý aktarýldý.

Ýnþaat malzemesi sektörünün çatý kuruluþu Türkiye Ýnþaat Malzemesi Sanayicileri Derneði (Türkiye ÝMSAD) tarafýndan her ay hazýrlanan Aylýk Sektör Raporu’nun Nisan 2023 sonuçlarý açýklandý. Rapora göre 2023’ün þubat ayýnda inþaat malzemeleri sanayi üretimi geçen yýlýn ayný dönemine göre yüzde 10,3 azaldý. Ýnþaat malzemeleri sanayisindeki 22 alt sektörün 15’inde üretim gerilerken 7’sinde ise üretim arttý. En yüksek artýþ yüzde 35,6 ile metal kapý ve pencere sektöründe yaþanýrken, ikinci sýrada yüzde 23,3 artýþ ile ahþap inþaat malzemeleri, üçüncü sýrada ise yüzde 15,3 ile elektrikli aydýnlatma ekipmanlarý yer aldý. 

Depremin olumsuz etkileri mart itibarýyla gerilemeye baþladý 

Þubat ayýnda üretimde en yüksek gerileme yaþanan alt sektör yüzde 30,8 ile demir çelikten inþaat ürünleri olurken, çimento üretimi de yüzde 27,6’lýk düþüþle ikinci sýrada yer aldý. Parke ve yer döþemeleri yüzde 19 ile en çok düþüþ görülen üçüncü sektör oldu. Yüzde 16,6 ile seramik kaplama malzemeleri ise dördüncü sýrada yer aldý. 

Deprem afeti ile öncelikle deprem bölgesinde yer alan inþaat malzemeleri üretimi büyük ölçüde durdu. Diðer bölgelerde de gerilemeler yaþandý. Raporda, þubat ayýnda meydana gelen depremlerin üretim üzerindeki bu olumsuz etkisinin mart ayýndan itibaren azalmaya baþladýðý belirtildi.   

Deprem bölgesine yapýlacak yatýrýmlar sektörü hareketlendirecek

Yapý sektörü ve ekonomi çevreleri tarafýndan dikkatle izlenen Türkiye ÝMSAD raporunda, þubat ayýnda yaþanan deprem felaketi sonrasý inþaat sektöründe depremselliðin en önemli belirleyici haline geldiði vurgulandý. Bu çerçevede öncelikle depremin yaþandýðý 11 ildeki konut, konut dýþý bina ve alt yapý yeni yatýrýmlarý sektörde iþ potansiyeli yarattý. Yine bölgedeki onarým ve güçlendirme faaliyetlerinin de özellikle yenileme pazarýný canlandýracaðý belirtildi. 

Ekonomi politikalarýnýn deðiþimi sektörü etkileyecek 

Raporda, 14 Mayýs’ta yapýlacak genel seçimler sonrasý inþaat malzemeleri sanayisini etkileyecek birçok geliþmenin yaþanmasý öngörüldü. Söz konusu geliþmelerin bir bölümünün doðrudan sektöre yönelik olmasý beklenirken, bir bölümünün de ekonomi politikalarýna baðlý dolaylý geliþmeler olmasý bekleniyor. Rapora göre, ekonomi politikalarýndaki deðiþim olasýlýðý da sektörleri etkileyecek. Faiz oranlarý ve döviz kurlarýndaki artýþlarýn ilk aþamada maliyet ve fiyat artýþlarý ile sektörlerde sýnýrlayýcý etki yapmasý bekleniyor. Yine bütçedeki tasarruf ihtiyacý da kamu yatýrýmlarýný ve inþaatlarýný sýnýrlayabilecek. Döviz kurlarýndaki olasý artýþlar ise malzeme ihracatýný destekleyecek.   

Yorumlar

Top