ÞUAN KONUTU SADECE ÝHTÝYACI OLAN ALIYOR

ÞUAN KONUTU SADECE ÝHTÝYACI OLAN ALIYOR

MasterTürk Grubu Baþkaný Gökhan Taþ, emlak sektöründe canlýlýðýn duraðanlaþtýðýný ifade ederek, “Bunda seçimin etkisi büyük. Artýk talebi sadece ihtiyacý olan oluþturuyor.” dedi. Arsa tarafýnda ise talebin ivmelendiðine dikkat çeken Taþ, “Burada regülasyon olmalý. Nitekim insanlar hayali daha çabuk satýn alýyor. Maðduriyetler oluþabilir.” uyarýsýnda bulundu. Era’nýn Avrupa Baþkaný Francois Gagnon ise, Avrupa’da golden visa uygulamalarýnýn zorlaþmasýnda ev fiyatlarýndaki artýþýn asýl gerekçe olduðunu kaydetti.

Coldwell Banker Türkiye & Kýbrýs, Century 21 Türkiye, Era Türkiye, Muzayede.com ve Premier Yapý gibi þirketlerin sahibi MasterTürk’ün Yönetim Kurulu Baþkaný Gökhan Taþ, gayrimenkul sektöründe son aylarda talebin duraðanlaþtýðýna dikkat çekti. “Özellikle son bir aydýr seçim sebebiyle piyasa beklemeye aldý kendini. Son 6 aydýr gayrimenkulü aðýrlýklý ihtiyacý olanlar alýyor. Gerçekleþen iþlemlerin çoðu da ihtiyaç amaçlý.” dedi. Ancak gayrimenkulde fiyatlarýn düþmediðine, sadece artýþýn durduðuna dikkat çeken Taþ, “Enflasyondan arýndýrdýðýmýzda; Rahip Brunson krizi ve sonrasýný kapsayan Aðustos 2018 ile Haziran 2020 arasýndaki dönemde gayrimenkul fiyatý enflasyon karþýsýnda yüzde 35 düþmüþtü. Kasým 2020 itibariyle de normal piyasasýna ulaþmýþtý. Aralýk 2021 itibariyle devletten 32 ayrý lokasyonda arsa satýn aldýk sýfýr faizle. Bodrum, Çeþme, Aliaða, Edirne, Eskiþehir, Silivri gibi lokasyonlarda. Biz o arsalarý aldýðýmýzda yaptýðýmýz expertizde 100 m2 daire için inþaat maliyeti 4 bin TL idi, þu anda orada inþaat maliyeti 15 bin TL.  Ben bu inþaata girsem iki yýl içinde kaça bitireceðim bilmiyorum. Dolayýsýyla arzýn temel sorunu maliyetin nerede biteceðini inþaat þirketlerinin bilmemesi.” dedi.

 

Son 3 yýlda 700 bin konut üretildiðine dikkat çeken Taþ, “Türkiye’de yýlda 580 bin evlenme, 180 bin boþanma, 100 bin gurbetçi talebi, 80 bin yabancýlarýn oturum ve vatandaþlýk talebi oluyor. 1 milyon oluþan talepten bahsediyoruz. Ýkinci eli de düþünürsek, arzýn yýllýk minimum 600 bin seviyesinde olmasý gerekiyor. Arzda ciddi sýkýntý var ve arz sýkýntýsý devam edecek, dolayýsýyla fiyatlarýn artacaðýna iliþkin ilk neden bu. Ayrýca hatýrlayalým Kasým 2021’de 2,5 milyon TL olan bir konut, Mayýs 2022’de 5,5 milyon TL, Aðustos’ta 7 milyon TL oldu. Herkes kýtlýk psikolojisi ile gayrimenkul almaya çalýþtý. Bunun üstüne bir de depremden dolayý bölgede 600 bin konut üretilecek olmasý konusu geldi. Deprem bölgesinde 600 bin konut üretmek demek, inþaat malzemesi üretiminin yüzde 40’ýnýn iki yýl boyunca o bölgeye gitmesi demek. Dolayýsýyla arz ile ilgili sýkýntý 2 yýl devam edecek, bu da fiyatlarýn artýþ potansiyelini ortaya koyuyor. Keza 20 yýl önce yüzde 73 seviyelerinde olan ev sahipliði oranýnýn da yüzde 56’ya gerilediðini görüyoruz. Dolayýsýyla devletin arz sorununu çözmesi lazým, çözülmezse iþ krize doðru gidebilir.” dedi.

 

‘Tapum olsun diye arsaya yöneldik’

 

Türkiye’de arsa, arazi, tarla ve dükkan gibi konut dýþý gayrimenkul satýþý hiç, konut adedinin üzerinde olmazdý. Son iki yýldýr talebin aðýrlýðý bu tarafta. Oluþan piyasada özellikle orta gelirlilerin de eve ulaþýmýnýn zorlaþtýðýný kaydeden Taþ, “Orta gelir grubu da artýk en azýndan tapum olsun diye arsaya yöneldi. Çanakkale, Balýkesir, Tekirdað’ýn daha da deðer kazanacaðýný kaydeden Taþ, “Türkiye’nin potansiyeli yüksek. Ancak tüketicilerin arsa olayýna dikkat etmesi gerekiyor, bu ülkede cak cek hayal satan çok, tüketici kendisini korumalý. Devletin bu iþi regüle etmesi lazým. Ýnsanlarýn maðdur olmamasýnýn yolu emniyet kemeri sorununu çözmek gibi bir yöntemden geçiyor. Ne zamanki polis ceza yazmaya baþladý emniyet kemeri sorunu çözüldü. Devletin bu yapýlacak diye zorunlu kýlmasý hatta tamamlama sigortasýna benzer þeyleri devreye almasý lazým. Hak ediþ usulüne göre ödeme gelmesi gerekli, kredili inþaat projelerinde de bu böyle olmalý. Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti’ne de evlerin fiyatlarý düþük olduðu için talep kaymasý var. KKTC’de konutlar 35 bin sterlinden 80 bin sterlin civarýna geldi. Türkiye’ye satýþlar %35’den %100’e çýktý. Neden Kýbrýs? 20 bin pound peþinat, ayda 1250 pound ile 48 ay vade seçeneði olduðu için. 3 yýl içinde pound kira gelirin olacak. Türkiye’de bu olanaklarla gayrimenkul bulmak zorlaþtý.” dedi.

 

Emlakçý olmak isteyenlerin 3’te 2’si EYT’li

Coldwell Banker Türkiye’de 240 ofise ulaþtýklarýný kaydeden MasterTürk Grubu Baþkaný Gökhan Taþ; “Century 21’de 70, Era Türkiye’de 35 ofise geldik. Yaklaþýk 350 ofiste 4 bin gayrimenkul profesyoneli ile ülkede hizmet veriyoruz. Ekim 2022 itibariyle MasterTürk olarak sektör lideriyiz. Portföyümüzde 20 bin gayrimenkul var. 2022’de ise 23 bin gayrimenkul satýþý gerçekleþtirmiþtik. Yaklaþýk 11 milyar liralýk satýþ yapmýþtýk.” ifadelerini kullandý. Bir franchise ofisinin ortalama açýlýþ maliyetinin 50 bin -75  bin dolar bandýnda olduðu bilgisini veren Taþ, “Önceden bir ofisin 50 bin dolar kazanmasý için 8 satýþ yapmasý gerekiyordu þu anda iki satýþla ofis açýlýyor. Þu anda yarým satýþla ofisin aylýk gideri karþýlanýyor. Son iki yýlda 150 pofisten 340 ofise b,raz da bu sebeple çýktýk. Seçimden sonra talebin artacaðýný düþünüyoruz. EYTliler de bizim için piyango oldu. Yeni danýþmanlarýmýzýn 3’te 2’si EYT’li.” dedi.

 

Era Avrupa Baþkaný Francois Gagnon:

Golden visa uygulamalarý zorlaþtýrýlýyor, çünkü yerli için ev almak zorlaþtý

Era’nýn Avrupa Baþkaný Francois Gagnon, Era Türkiye’nin ödül töreni için Ýstanbul’a geldi. Piyasa hakkýnda deðerlendirmelerde bulunan Gagnon, Amerikan Merkez Bankasý FED’in faiz artýþýnýn Avrupa’da da ev satýþlarýný olumsuz etkilediðini hatýrlatarak, “ABD’de Ocak 2022’de yüzde 2 olan faiz Aralýk 2022’de yüzde 6’ya çýktý. 12 ayda yüzde 4 bir yükseliþ oldu. Bu gibi olaylarda herkes durmalýyým beklemeliyim diye düþünüyor. Ocak ve þubatta gayrimenkul iþlemleri bu nedenle düþtü, ancak þu an mart ve nisanda bir toparlanma yaþýyoruz. Avrupa’da yüzde 14 bir artýþ söz konusu.” dedi. Avrupa’da oturum amaçlý verilen Golden Visa programlarýnýn zorlaþtýrýlmasý veya kaldýrýlmasý ile ilgili de deðerlendirme yapan Gagnon, “Avrupa’da Golden Visa iþlemleri azalýyor. Yapýlan resmi açýklamalar, gelenlerin, kültürel mozaiði negatif etkilediði yönünde. Portekiz’de Çinlilerden bahsedilmesi mesela. Ama asýl sebep, yabancýlar, yerlinin fiyatýnýn çok üzerinde fiyatla emlak alabilmesi. Bu sebeple fiyatlarýn yukarý týrmandýðý tartýþmalarý zorlaþtýrmalardaki asýl sebep.” dedi. Türkiye pazarýnýn ise özellikle son 10 yýlda güçlü büyüdüðüne, sarsýlmadýðýna dikkat çeken Gagnon, “Þu an biraz daha pahalý olmaya baþladý. Bu sebeple Montenegro ya da Kýbrýs’a ilgi artýyor.” deðerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar

Top