PERAKENDE GÜNLERÝ BAÞLADI

PERAKENDE GÜNLERÝ BAÞLADI

31 Mayýs - 1 Haziran tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Perakende Günleri”, perakende sektörüne yön veren derneklerin baþkanlarýný bir araya getiren basýn toplantýsý ile açýldý.

Soysal tarafýndan 31 Mayýs - 1 Haziran tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Perakende Günleri 2023, “Dijital Dünya” ana temasýyla sektörünün geleceðine yön veren pek çok yerli ve yabancý konuþmacýyý aðýrlýyor. Benzersiz içeriði ile tüm perakende sektöründen, alt sektörlerden ve hizmet verenlerden 9.500’ü aþkýn üst düzey yöneticiyi bir araya getiren bu büyük buluþmanýn ilk günü, sektör derneklerinin ortak basýn toplantýsý ile baþladý.  

 

Toplantýda Birleþmiþ Markalar Derneði (BMD) Baþkaný Sinan Öncel, Alýþveriþ Merkezi Yatýrýmcýlarý Derneði (AYD) Baþkaný Nuri Þapkacý, Zincir Maðazalar Derneði (ZMD) Baþkaný Serhan Týnastepe, Gýda Perakendecileri Derneði (GPD) Baþkaný Alp Önder Özpamukçu, Türkiye Alýþveriþ Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Baþkaný Hüseyin Altaþ, Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneði (TÜRES) Baþkaný Ramazan Bingöl, Ev Dýþý Tüketim Tedarikçileri Derneði (ETÜDER) Baþkaný Melih Þahinöz ile Turizm Restoran Yatýrýmcýlarý ve Gastronomi Ýþletmeleri Derneði (TURYÝD) Baþkaný Kaya Demirer perakende sektörünün mevcut durumunu, geleceðini ve çözüm önerilerini masaya yatýrdý.

 

Turizm sektörünün ve turist harcamasýnýn perakende sektörü için çok önemli bir konumda olduðunun altýný çizen Birleþmiþ Markalar Derneði (BMD) Baþkaný Sinan Öncel konuþmasýnda  BKM verilerine göre Ocak-Ekim 2022 döneminde ülkemize gelen 40 milyon turistin kredi kartý harcamalarýnýn, bir önceki yýla göre 3 kat arttýðýný görüyoruz. Bu veri ekonomimize çok önemli katký saðlayan turizm sektörünün, perakende sektörü için de ne kadar önemli olduðunu doðruluyor. Artýk pandemi etkilerinden kurtulmuþ ve büyüme yoluna girmiþ bir perakende sektörü görüyoruz. Elektrik, Ortak Alan Gider Yönetmeliði ve fahiþ kira artýþ talepleri ile ilgili sektörel sýkýntýlarýmýzý da en kýsa sürede çözerek, sektörün büyümesini desteklemeyi hedefliyoruz ” dedi. 

 

2023 yýlýnýn ilk çeyreðine iliþkin rakamlarýn tüketicilerin pandemi sonrasý sosyalleþme güdüsü ile alýþveriþ merkezlerine tekrar gitmeye baþlandýðýnýn bir kanýtý olduðunu belirten Alýþveriþ Merkezi Yatýrýmcýlarý Derneði (AYD) Baþkaný Nuri Þapkacý “Çeyrek bazda yaptýðýmýz deðerlendirmeye göre, alýþveriþ merkezlerinde hem müþteri giriþlerinde hem cirolarda hem de metrekare verimliliðinde gözle görülür artýþlar var. 2022 yýlýnýn ilk çeyreðine göre alýþveriþ merkezlerinde metrekare verimliliði yüzde 122 oranýnda artýþ gösterdi. Bu rakamý, enflasyondan arýndýrdýðýmýzda, verimliliðin yüzde 72 artýþ oranýyla enflasyonun oldukça üzerinde bir performans gösterdiðini söyleyebiliriz. Müþteri giriþlerinde de yaklaþýk yüzde 18 oranýnda artýþ görüyoruz” dedi.  

 

Sektördeki yabancý yatýrýmcý oranýn son 5 yýlda yüzde 28’lerden 20’lere gerilediðinin de altýný çizen Þapkacý “Yeni yatýrýmlarýn hayata geçirilebilmesi için tüm taraflarýn çýkarlarýný optimum düzeyde ve uzun vadede koruyacak þekilde kararlar alýnmasý gerekmektedir. Küresel uygulamalarýn Türkiye’ye uyarlanmasý, sadece AVM yatýrýmlarýnýn deðil otel, ofis, rezidans ve lojistik gibi diðer ticari gayrimenkul yatýrýmlarýnýn da gündeme alýnmasýna olanak saðlayacaktýr” dedi. 

 

Seçim dönemi olmasýna raðmen depremin ve makroekonomik bazý belirsizliklerin etkisiyle 2023 yýlýnýn ilk yarýsýnýn beklentileri karýlaþadýðýnýn altýný çizen Zincir Maðazalar Derneði (ZMD) Baþkaný Serhan Týnastepe ise “Tüketicilerin özellikle tüketici elektroniði, beyaz eþya, ev ve yaþam kategorilerinde enflasyondan kaçýnmak için taleplerini erkene çektiðini gördük. Bu da bu alanlarda iþlerin canlýlýðýný saðladý. Bunun dýþýnda çok ciddi bir turizm etkisi görüyoruz. Sadece Ýstanbul, Antalya ve Muðla gibi þehirlerde deðil, Türkiye’nin pek çok þehrinde bunu görmek bizi memnun ediyor. Özellikle turist alýþveriþinin hazýr giyim ve kozmetik alt kategorilerine etkisinin daha fazla olduðunu gözlemliyoruz” dedi.  

 

Gýda Perakendecileri Derneði (GPD) Baþkaný Alp Önder Özpamukçu perekendenin GSMH’nýn büyümesine iki kat daha fazla etki yapan bir sektör olduðunun altýný çizerek “Net kar marjlarýmýz yüzde 2-3 seviyesinde. Bu nedenle gýda perakendecileri olarak maliyetlerimizi bir yandan verimlilikle, tedarik zincilerlerin geliþimi ve üretimin takibi ile azaltmaya çalýþýrken, diðer taraftan da giderleri kontrol etme noktasýnda artan enerji maliyetleri baþta olmak üzere petrol, doðalgaz, nakliye, lojistik ve iþgücü maliyetleri ile mücadele ettiðimizi görüyoruz dedi. Geliþmiþ ülkelerde organize perakendenin payýnýn yüzde 60’lar seviyesinde olduðunu da belirten Özpamukçu “Organize perakendenin pazar payýnýn büyümesi oradaki enflasyonun kontrol altýnda tutulmasý ve istihdamýn iyi yönetilmesi noktasýnda da çok etkili. Bu oran bizde henüz yüzde 35’lerde, bu nedenle organize perakendenin geliþimi dernek olarak en öncelikli hedeflerimizden biri” dedi. 

 

Ülkemizde yaþanan deprem felaketinin ardýndan, gelecek depremlere hazýrlýklý olmak adýna dernek bünyesinde deprem eðitim ve kurtarma seferberliði konusunda çalýþmalar baþlatýldýðýný söyleyen Türkiye Alýþveriþ Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Baþkaný Hüseyin Altaþ ise Özellikle AVM’lerin, enerji ve güvenlik sorununu çözülebildiðinde depremin yaralarýný sarmak adýna ilk anlarda önemli katký saðladýðýný gördük. Marmara Bölgesi’nde böyle bir felaketin tekrarlanmasý durumunda þimdiden hazýr olmayý istiyoruz” dedi. Perakende sektörünün dijilalleþme alanýnda büyük bir çaba sarf ettiðinin de altýný çizen Altaþ, AVM’lerin ve hizmetlerin dijitalleþmesi konusunda dernek olarak çalýþmalar yürütüldüðünü de sözlerine ekledi. 

 

Yorumlar

Top