INDER: YOL HARÝTAMIZI BÝLÝMLE VE BÝRLÝKTE ÇÝZDÝK

INDER: YOL HARÝTAMIZI BÝLÝMLE VE BÝRLÝKTE ÇÝZDÝK

Ýstanbul Ýnþaatçýlar Derneði (ÝNDER) tarafýndan hazýrlanan ‘Yol Haritasý’ný kamuoyu ile paylaþan Yönetim Kurulu Baþkaný Nazmi Durbakayým, yaptýðý deðerlendirmede depreme dayanýklý konut üretilmesinin bir mühendislik iþi olduðunun altýný çizdi.

Mevcut deprem ve yapý denetim yönetmeliðine uygun, saðlam ve güvenli yaþam alanlarý yaratmanýn, ÝNDER’in misyonlarýndan en önemlisi olduðunu vurgulayan Nazmi Durbakayým; “Son 24 yýlda yaþanan deprem felaketlerin artýk son bulmasý gerekir. Güvenli bina inþa edilmesi için mühendislik bilgisi temel þarttýr. ÝNDER üyeleri, mevcut yönetmelik ve genel mühendislik disiplinine uygun tasarým ve inþaat yapan firmalarýndan oluþmaktadýr. Her ÝNDER üyesi, inþaat mühendisliði bilgileri ile saðlam ve güvenli bina yapýlmasý için altýna imza attýðý; bir projenin tasarlanmasýndan iskan edilmesine kadar geçeceði Yol Haritasý’na baðlý kalmaktadýr” þeklinde konuþtu.

Baþkan Durbakayým konuya iliþkin yaptýðý deðerlendirmede, doðru konut projelerinin üretilmesinin bir mühendislik iþi olduðunu ve uzman mühendisler tarafýndan mevcut deprem ve yapý denetim yönetmeliðine uygun, orijinal projeye sadýk kalýnarak inþa edilen projelerin saðlam ve güvenli yaþam alanlarý olduðunu vurguladý. Deprem gerçeðinin kentsel dönüþüm projelerini tetiklediðini ve deprem riski taþýyan her yapýnýn boþaltýlmasý gerektiðini belirten Baþkan Durbakayým, inþaat mühendisliði bilgilerinin eksiksiz uygulandýðý, doðru malzemelerin uygun yerlerde kullanýldýðý yapýlarýn inþa edilmesi gerektiðini ifade etti.

 

‘Konut üretiminin ABC’sini hatýrlattýk’

 

Her deprem sonrasýnda olduðu gibi “binalarýmýz depreme karþý güvenli mi?”  sorusunun cevap beklediðini hatýrlatan ÝNDER Baþkaný Nazmi Durbakayým, bu ve bunun gibi sorularýn gayet haklý ve yerinde olduðunu ifade etti ve “Ayný zamanda bizlere, yaptýðýmýz iþ ile ilgili detaylý bilgi verme fýrsatý tanýmaktadýr. Bu vesileyle kamuoyuna, yapýlarýmýzý projelendirme safhasýndan, teslim aþamasýna kadar nasýl inþa ettiðimizi anlatan yol haritamýzý aktarma fýrsatýmýz oldu.  Aþaðýda aktarýlan iþlemler ve öncelikler, sadece bizlere mahsus özel bir yol veya yöntem olmayýp, bu iþi layýðýyla yapan tüm meslektaþlarýmýzýn olmazsa olmaz yol haritasýdýr. Bu yol haritasýna uymadan inþaat yapanlarý meslektaþ olarak kabul etmiyoruz. Bu olmazsa olmaz þartlara uygun olmayan inþaat projelerini tasdik edenleri, kontrol edenleri ve bu inþaatlara iskan müsaadesi verenleri de, sebep olduklarý felaketlerden dolayý kanunlarýmýza ve Allah’a havale ediyoruz” þeklinde konuþtu.

 

‘Zor bir yýl geçireceðiz’

 

Konut arzýndan, konut edinilmesine kadar birçok noktada zorluklar olduðunu hatýrlatan Baþkan Durbakayým sektörün içinde bulunduðu durumu þu sözlerle özetledi;

 

“Konut kredi faizlerinin yükselmesi, maliyetlerin her gün deðiþmesi, konut üretiminin ana hammaddesi olan arsa girdisinin tükenmesi, alým gücünün düþmesi, tasarruf sahiplerinin hýzlý nakde dönüþebilen yatýrým araçlarýna yönelmesi gibi etkenleri konut üretimindeki düþüþ nedeni olarak söylemek mümkün. Bozulan arz talep dengesinin fiyatlar üzerinde baský oluþturarak konut fiyatlarýnýn hýzla artmasýna neden olabilir. Yeni proje yapýlmadýðý sürece; hem arzýn azalmasýndan kaynaklanan fiyat artýþý hem de hammadde maliyetlerindeki artýþýn eklenmesiyle birlikte konut fiyatlarý kýsaca el yakacaktýr. Daha da kötüsü yeni proje üretimi olmadýðý için sektör daha da zayýflayacaktýr. Türkiye ekonomisine saðladýðý istihdam ve vergi gibi katma deðerleri azalacaktýr.

 

Diðer tarafta; konut üretiminin yavaþlamasý, hem üretici hem de tüketici açýsýndan iki önemli tehlikenin habercisidir. Konut üretiminin olmamasý/gerilemesi sektör kaynaklarýnýn azalmasý, çarklarýn dönmemesi anlamýna gelir. Bu süreci maalesef mevcut projelerde yavaþlama ve -daha da kötüsü- iflaslar takip edebilir.

Sözün özü; sektördeki bu sürecin devamýnda enflasyonist bir baský oluþacaktýr. Gerek 1. El gerekse 2. El satýþlar devam ederken arzýn yani konut üretiminin azalmasý, metrekare birim fiyatlarýnýn hýzla artmasýna sebep olacaktýr. Azalan arzýn fiyatlarý yükseleceðini de unutmamak gerekir. Bilindiði gibi son üç yýlda, sektörde her geçen gün daha az arz oldu. Söz konusu projelerin hepsi eski maliyetlerle yapýldýðý için fiyatlarý çok az arttý.  Konut üreticilerinin elinde eski maliyetli konut kalmadýðý için yeni imalatlar yeni rakamlarla oluþuyor. Bunlara ek olarak yeni ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadele ederken faizlerde bir miktar artýþ olacaðý öngörülüyor. Faiz artýþýnýn reel ekonomiye artýsýný ve eksisini yakýndan takip ediyoruz. Ancak asýl takip ettiðimiz ve beklentimiz istikrarlý bir piyasa.”

Yorumlar

Top