ÝNÞAAT SEKTÖRÜNDE ÖNE ÇIKAN DÝJÝTAL TRENDLER VE UYGULAMALAR

ÝNÞAAT SEKTÖRÜNDE ÖNE ÇIKAN DÝJÝTAL TRENDLER VE UYGULAMALAR

Dijitalleþme, inþaat sahalarýnda manuel süreçlerin otomasyonuna olanak tanýyarak proje planlama, çizelgeleme ve iletiþim gibi görevler için gereken zaman ve çabayý azaltýyor.

Ýnþaat þirketlerinin geliþen pazar taleplerine uyum saðlamasýna, rekabet gücünü korumasýna ve hýzla deðiþen teknolojik ortamda projelerini daha etkin bir þekilde teslim etmesine olanak tanýyan dijital dönüþüm artýk bir seçenek olmaktan çýkýyor. Ýnþaat teknolojileri alanýnda gerçekleþtirdikleri yazýlým, mühendislik ve Ar-Ge çalýþmalarý sonucunda sektöre birçok yenilik kazandýran sektörün global ve lider oyuncularý arasýnda yer alan Hilti Türkiye Pazarlama Direktörü Mehmetcan Tufan konu ile ilgili þunlarý söyledi: “Dinamikleri gereði yeniliklere adapte olma hýzý diðer sektörlere göre daha düþük olan inþaat endüstrisi bu konudaki reflekslerini giderek güçlendiriyor. Hýz, esneklik, artýrýlmýþ verimlilik, düþük maliyet gibi güçlü parametreler, þantiyeleri dijital dönüþüm iklimine daha da yaklaþtýrýrken otomasyon çözümleri sektörün yýkýlmaz kurallarýný da deðiþtirmeyi baþarýyor. Þunu çok net söyleyebiliriz ki dijitalleþme, inþaat maliyetlerini çeþitli þekillerde azaltmaya yardýmcý oluyor. Dijital araçlar, proje planlama ve tasarýmýný optimize ederek, yeniden çalýþmayý en aza indirerek, kaynak tahsisini iyileþtirerek ve iletiþimi geliþtirerek verimsizlikleri ve israfý ortadan kaldýrýyor. Ek olarak, inþaat þirketleri veri analitiði ve tahmine dayalý modellemeden yararlanarak daha doðru maliyet tahminleri, satýn alma kararlarý ve risk deðerlendirmeleri yapabiliyor. Dijital teknolojiler, inþaat sektöründe sürdürülebilirliðin teþvik edilmesinde de hayati bir rol oynuyor. Örneðin sahalarda kullanýmý giderek artan BIM modelleri; enerji tüketimini analiz etmek, binalarýn performansýný simüle etmek ve kaynak kullanýmýný optimize etmek için kullanýlabiliyor.”

Tüm iþler için tek platform sunan Nuron, inþaatta dijitalleþmeye boyut atlatýyor

Hilti tarihinin en büyük lansmaný ile tanýtýlan yeni 22 Volt akülü platformu Nuron hakkýnda da açýklamalarda bulunan Tufan, platformun sektörün dönüþmesindeki rolü için þunlarý söyledi: “Tüm iþler için tek platform” mottosuyla geliþtirilen ve bugüne kadar herhangi bir akülü makinede görülmemiþ performansla çalýþan Nuron, dijital dönüþüme yepyeni bir boyut kazandýrýyor. Daha fazla güç ve esneklik saðlayan Nuron, inþaat profesyonellerinin akülü el aletlerini geleceðe taþýyarak þantiyelerde büyük bir deðiþim baþlatýyor. Bu yeni teknoloji vidalamalardan kýrýcýlara kadar tüm aletleri tek bir kablosuz platformda çalýþtýrabilme imkâný sunmasýnýn yaný sýra diðer güç kaynaklarýyla çalýþan araçlara olan baðýmlýlýðý da azaltýyor. Böylece iþ sahasýnda daha az akü ve þarj cihazý oluyor. Üstelik her þeyi herkes için görünür hale getirerek tüm bilgilere eriþim imkâný sunuyor. Þantiyedeki kazalarý azaltmaya yardýmcý olabilecek yeni iþ saðlýðý ve güvenliði özellikleriyle de fark yaratan Nuron, inþaat sahalarýnda maksimum güvenlik saðlýyor.”

BIM uygulamalarý ile tüm proje daha tasarým aþamasýndayken görülebiliyor

Bilgisayar destekli tasarým (CAD) ve yapý bilgi modellemesi (BIM) gibi dijital teknolojilerin, inþaat projelerinin daha hassas planlanmasýna ve tasarlanmasýna olanak tanýdýðýna dikkat çeken Mehmetcan Tufan; “Bu araçlar, olasý sorunlarý belirlemeye, tasarýmlarý optimize etmeye ve inþaat baþlamadan önce bilinçli kararlar vermeye yardýmcý olan ayrýntýlý 3B modeller saðlayarak ekstra maliyetli olan yeniden çalýþma olasýlýðýný azaltýyor. Bu noktada Hilti olarak iþ süreçlerinde veri takibinin hatasýz bir biçimde sürdürülmesini saðlayan Yapý Bilgi Modellemesi (BIM) ile projelerin yapýmý sýrasýnda pek çok kiþi tarafýndan sürekli güncellenen bilgilere bütünsel ve kesintisiz bir biçimde ulaþýlmasýný ve bu verilerin dijital olarak takip edilmesini saðlýyoruz. BIM uygulamalarýmýz ile profesyoneller, projenin ilerleyen süreçlerinde meydana gelebilecek sorunlarý daha proje tasarým aþamasýndayken görebiliyor. Ayrýca çok geniþ bir BIM kütüphanemiz mevcut. Hilti ürünlerinin 3D ve 2D BIM/CAD objelerini bulunduran geniþ bir içeriðe eriþmeyi mümkün kýlan bu kütüphane ile 3D çalýþmalarý doðrudan AutoCAD®, Revit® ve Tekla Structure programlarýna ya da .ifc dosya formatý sayesinde ilgili yazýlýmlara aktarmayý saðlýyoruz” dedi.

Dijital uygulamalar proje öncesinde ve sonrasýnda zaman ve kaynak tasarrufu saðlýyor

Mühendislik tasarýmlarýný hýzlandýrýp kolaylaþtýran PROFIS Engineering yazýlýmý hakkýnda da bilgi veren Tufan; “Ankraj uygulama tasarýmlarý için geliþtirilen bulut tabanlý PROFIS Engineering yazýlýmýmýz, inþaat profesyonellerinin en karmaþýk ve zorlu baðlantý detaylarýna sahip projeleri kolaylýkla yapmasýný saðlýyor. Bu yazýlým, karmaþýk hesaplamalarý otomatikleþtirerek üzerinde çalýþýlacak hesaplama iþlemlerini en aza indiriyor. Ankrajlarýn ve taban plakalarýnýn CAD/BIM modelleri için gerekli yol haritasýný oluþturan PROFIS Engineering, þantiyelerin dijital çözüm ortaðý olarak süreçlere hýz kazandýrýyor. Bunun yaný sýra müþterilerimiz, mühendislik platformu olan ASK HILTI’de tüm sorularýna en kýsa süre cevap bulabiliyor ve ilgi alanlarýna yönelik webinar’larý izleyip makaleleri okuyabiliyor. Platform, çalýþanlarýn becerilerini güncel tutmalarýna yardýmcý olmak için çok çeþitli eðitim ve sertifika kurslarýný da içeriyor. Bunlara ek olarak Hilti ON!Track Ready uygulamamýzla kullanýcýlarýmýza tüm ekipmanlarýnýn durumlarýný istedikleri her yerden ve istedikleri zaman telefonlarýndan takip edebilme fýrsatý sunuyoruz” diye belirtti.

Yorumlar

Top