TÜRK ZÜCCACÝYE VE EV EÞYALARI SEKTÖRÜ ORTA ASYA’YA ÇIKARTMA YAPIYOR

TÜRK ZÜCCACÝYE VE EV EÞYALARI SEKTÖRÜ ORTA ASYA’YA ÇIKARTMA YAPIYOR

Türkiye’yi fuarcýlýk sektöründe Uluslararasý pazarlara taþýyan ve yurt dýþýnda düzenlediði fuarlarla ülkeye önemli ekonomik katký saðlayan TG EXPO ve Geliþen Ev ve Yaþam Eþyasý Markalarý Derneði, Orta Asya Pazarý için bir araya gelerek stratejik iþ birliðine imza attý. 15 – 17 Kasým 2023 tarihleri arasýnda Özbekistan’da düzenlenecek olan Taþkent Home Deco Show Fuarý’nýn sözleþmesini imzalayan taraflar, Ev ve Mutfak Eþyalarý, Otel Ekipmanlarý ve Kontrat Tekstili gibi sektörlerde faaliyet gösteren öncü markalarý bir araya getirecekler. Bölgedeki ikinci büyük ekonomi konumunda olan Özbekistan’da ilk kez düzenlenecek olan “TAÞKENT HOME DECO SHOW FUARI”nýn en önemli hedefi, Özbekistan baþta olmak üzere Orta Asya bölgesinin en büyük ithalat yaptýðý ülke konumunda olan Çin’i geçerek Pazar lideri olmak.

“Think Global – Küresel Düþün” mottosuyla Türkiye’de ve dünyanýn bir çok ülkesinde Uluslararasý fuarlar gerçekleþtiren TG EXPO Fuarcýlýk ile Geliþen Ev Eþyalarý Derneði GEEM Orta Asya Pazarý için önemli bir iþ birliðine imza attý. Ýstanbul’da düzenlenen basýn toplantýsýnda bir araya gelerek Özbekistan’ýn baþkenti Taþkent’de düzenlenecek “TAÞHKENT HOME DECO” Fuarý’nýn protokolünü imzalayan TG EXPO Uluslararasý Fuarcýlýk Genel Müdürü Cem Þenel ve GEEM Baþkaný Çýðýr  Ahmet Þahin, daha sonra bölgeye yönelik çalýþmalar hakkýnda bilgi verdiler.

15-17 Kasým 2023 tarihlerinde gerçekleþtirilecek “TAÞHKENT HOME DECO” Fuarý’nýn Türkiye’nin o bölgede düzenlenen en kapsamlý fuarý olacaðýnýn altýný çizen TG EXPO Genel Müdürü Cem Þenel, “ 5 kýtada ABD’den Almanya’ya, Hindistan’dan Endonezya’ya 30’dan fazla ülkede bireysel ve milli katýlým organizasyonlarýmýz ile Türk firmalarýnýn uluslararasý pazarlarda ürün ve hizmetlerini tanýtmalarý, ihracatlarýný geliþtirmeleri için uzman ve geniþ bir ekiple çalýþýyoruz. Gerçekleþtirdiðimiz Fuar organizasyonlarýnda, katýlýmcý firmalarýmýza, danýþmanlýk, teþvik ve mevzuatlarla ilgili bilgilendirme, takip, nakliye, gümrük iþlemleri, stant kurulumu, seyahat, konaklama ve vize alýmýna destek dahil olmak üzere tüm süreçlerde “anahtar teslim” tabir edebileceðimiz bir hizmet veriyoruz. Sonuçta; tüm çabalarýmýz, gerek yurt içi gerekse yurt dýþý fuarlarda, Türk firmalarýnýn ihracatlarýný arttýrmalarýný saðlamak. Bu da bizi, dünyada daralan ekonominin koþullarýný deðerlendirerek yeni pazarlarda yeni bölgelerde aktif olmayý saðlayacak yeni projeleri götürüyor. Buradan hareketle, halihazýrda çok hýzlý þekilde büyüyen Özbekistan’da yeni bir fuar organize etmeye karar verdik. Özbekistan merkezli olarak 6 ülkeyi hedefleyerek Orta Asya pazarýnda Türk firmalarýnýn daha aktif ve güçlü olmasýný saðlamayý hedefliyoruz. Bölgede son yýllarda artan inþaat ve turizm yatýrýmlarý, ki bunlar yüksek kaliteli konutlar, çoðu uluslararasý otel zincirleri ve kaliteli ürünlere olan talep artýþý bu kararý vermemizde etkili oldu” dedi.

Cem Þenel, Özbekistan’da TG EXPO ve GEEM iþ birliði ile düzenlenecek olan fuar hakkýnda þu bilgileri verdi: Buradan hareketle, ülkemizde özellikle Züccaciye sektöründe söz sahibi firmalarýn üye olduðu Geliþen Ev ve Yaþam Eþyasý Markalarý Derneði ile iþ birliði yaptýk. Özbekistan’ýn çevresinde bulunan ve ülkemiz için hepsi çok önemli hedef pazarlar olan Kazakistan, Kýrgýzistan, Türkmenistan, Tacikistan ve buradan hareketle Rusya olmak üzere 6 ülkeyi hedefliyoruz. Özbekistan baþta olmak üzere bu ülkelerden ilgili satýn almacýlarý, alým heyetlerini, ticari birlikleri fuara getireceðiz. Rusya’yý çok önemsiyoruz ve katýlýmcý 120 firmanýn tüm ürünlerinin Rusya’da ilgi göreceðini düþünüyoruz. Büyük potansiyeli olan Rusya, ziyaretçi programýmýzda en önemli konulardan biri olarak yer alýyor. Fuarýn gerek sektöre, gerekse ülkemizin ihracatýna ciddi katkýlar saðlayacaðýna inanýyoruz”.

ÇÝN “UCUZ”, TÜRKÝYE ÝSE “HIZLI ÜRETÝM, LOJÝSTÝK AVANTAJIYLA STOK ÇALIÞMAYIN” AVANTAJINA SAHÝP. ORTA ASYA’DA EN GÜÇLÜ RAKÝP OLAN ÇÝN ÝLE “ÜRETÝM, KALÝTE VE HÝZMET” AVANTAJIYLA REKABET EDECEÐÝZ

Özbekistan’da düzenlenecek fuarýn Avrupa baþta olmak üzere dünyada yaþanan ekonomik daralma karþýsýnda, Türkiye’nin lojistik avantajý bulunan çok önemli bir bölge olduðuna dikkat çeken Geliþen Ev ve Yaþam Eþyasý Markalarý Derneði (GEEM) Baþkaný Çýðýr Ahmet Þahin, “TAÞHKENT HOME DECO SHOW FUARI, ev ve mutfak eþyalarý, otel ekipmanlarý ve kontrat tekstili gibi sektörlerde faaliyet gösteren öncü markalarýn bir araya geleceði, yeni trendlerin sergileneceði ve yeni iþ birliklerinin oluþacaðý çok önemli bir organizasyon. Ev dekorasyonundan mutfak eþyalarýna, banyo ve bahçe gereçlerine kadar yaþam alanlarýnýn olmazsa olmaz gereçlerinin sergileneceði fuarýn özel bölümü olan “Hospitality, Horeca” sektörünün ihtiyaçlarýna yönelik geniþ bir ürün yelpazesini de Özbekistan’a götürmüþ olacaðýz. Sektörümüzün öncü markalarýnýn yer alacaðý bir organizasyon olmasýnýn dýþýnda depremden sonra Türkiye’ye yönelik oluþan negatif algýyý da sileceðimizi düþünüyoruz” dedi. 

TAÞHKENT HOME DECO SHOW FUARI’nýn 15-17 kasým tarihleri arasýnda Özbekistan’ýn baþkenti Taþkent’de düzenleneceðini hatýrlatan Çýðýr Ahmet Þahin, konuyla ilgili þu bilgileri verdi : “Özbekistan, Orta Asya'da stratejik bir konumda ve büyük bir pazar potansiyeline sahip olan bir ülke olarak dikkatleri üzerine çekmektedir. TAÞHKENT HOME DECO SHOW FUARI, baþkent Taþkent'te düzenlenerek bölgenin en önemli buluþma noktalarýndan biri haline gelecek. Türk ev ve mutfak eþyalarý sektörü, kalite, tasarým ve yenilikçilik konularýnda uluslararasý alanda tanýnan bir konuma sahip. türk markalarý, rekabetçi fiyatlarý ve yüksek kalite standartlarýyla dünya çapýnda tercih edilen markalar arasýnda yer alýyor. bu fuar, türk markalarýnýn uluslararasý alandaki varlýðýný güçlendirmek ve yeni iþ fýrsatlarý yaratmak adýna önemli bir platform sunacak. Bu fuar, Türk markalarýnýn Uluslararasý alanda ve hedef pazarda daha fazla tanýnýrlýk kazanmasýný saðlayacak ve ihracat olanaklarýný arttýracak”.

 

Özbekistan merkezli Rusya dahil 6 ülkenin en büyük ithalatlarýný Çin’den yaptýðýný hatýrlatan GEEM Baþkaný Çýðýr Ahmet Þahin, Türkiye’nin Çin karþýsýnda fiyat rekabeti yapmasýnýn mümkün olmadýðýný ama lojistik avantajýný hýzlý üretim, kalite ve hizmetle birleþtirdiðinde çok rahat Çin’le rekabet edebileceðini söyledi. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluþunun 100’üncü yýlý içinde olduðumuz 2023 yýlýnda, Türk ihracatçýlarý olarak dünyanýn dört bir yanýna ürün satmak ve üretim yapmak için çaba sarfettiklerini anlatan Þahin; “HOME DECO SHOW FUARI’nda yer almak, Türk markalarý için büyük bir fýrsat ve ayný zamanda bir sorumluluk taþýyor. Fuar alanýnda sergileyeceðimiz ürünlerle dünyanýn farklý bölgelerinden gelen ziyaretçilere türk kalitesini ve yenilikçiliðini gösterme þansýna sahibiz. Bu fuar, iþ dünyasýnda yeni iþ birlikleri kurmayý, müþteri portföyümüzü geniþletmeyi ve mevcut iþ baðlantýlarýmýzý güçlendirmeyi hedeflemektedir.  Özbekistan ile aramýzdaki gönül baðý ve ortak kültürümüz, ticari iþ birliði ile daha da pekiþecektir. Özbekistan'ýn zengin gastronomisi ve kültür turizmi, "made in türkiye" ürünleri ile taçlandýrýlacaktýr. Bu sayede, türk ürünleri özbekistan'ýn muhteþem sofralarýnda ve turistik alanlarýnda sýkça yer alacaktýr. Ýki ülke arasýndaki ticari iþ birliði sayesinde, her iki ülke de kazançlý çýkacaktýr. Bu fuarda elde edilecek baþarýlar, gelecekteki iþ birliklerimizin temelini oluþturacaktýr” þeklinde konuþtu.

AVRUPA, ORTA ASYA, ORTADOÐU ÜLKELERÝ DARALAN EKONOMÝDE ARTIK STOK ÇALIÞMAK ÝSTEMÝYOR. TÜRKÝYE, HIZLI ÜRETÝM, KALÝTE VE HIZLI LOJÝSTÝK AVANTAJINI ÇÝN KARÞISINDA GÜÇLÜ ÞEKÝLDE KULLANARAK PAZAR LÝDERLÝÐÝNE YÜRÜYEBÝLÝR

Özbekistan’ýn Orta Asya bölgesinde yer alan ikinci büyük ekonomi konumunda olduðunu söyleyen GEEM Baþkaný Çýðýr Ahmet Þahin, “IMF'nin 2022 verilerine göre, ülkenin gsyih'sý 73 milyar dolar ve büyüme oraný %3,4’tür. Özbekistan'ýn resmi dili özbekçe olmakla birlikte, rusça ve tacikçe de yaygýn olarak kullanýlmaktadýr. Özbekistan'ýn nüfusunun %50,5'i merkezlerde, %49,5'i ise kýrsalda yaþamaktadýr. Kýrsal kesimden merkezlere göçle birlikte ülkede ciddi bir büyüme potansiyeli bulunmaktadýr. %16,6'sý 25 yaþýn altýnda ve %23,1'i 15 yaþýn altýndadýr. Ülkenin en büyük þehri ve baþkenti taþkent'te ise yaklaþýk 2,4 milyon kiþi yaþamaktadýr. Taþkent ise bölgedeki dördüncü büyük þehir olarak ön plana çýkmaktadýr. Özbekistan'ýn sýnýr komþularý arasýnda; kazakistan, kýrgýzistan, tacikistan, afganistan ve türkmenistan yer almaktadýr. Özbekistan, coðrafya açýsýndan da önemli bir konuma sahiptir ve dünya ekonomisinde 73. Sýrada yer almaktadýr. Özbekistan, baðýmsýz devletler topluluðu (bdt) ülkeleriyle serbest ticaret anlaþmalarý yapmýþ ve bu bölgelere iþ yapýldýðýnda gümrük ödemesiz ihracat ve ticaret yapabilme imkâný saðlamýþtýr. Ayrýca, bm örgütleri, ýmf, dünya bankasý, asya kalkýnma bankasý, islam kalkýnma bankasý, ekonomik iþ birliði teþkilatý, þanghay iþ birliði örgütü, dtö gibi önemli kurumlarla iliþkilerini geliþtirmiþtir. Ülkenin serbest ticaret anlaþmasý olan ülkeler arasýnda azerbaycan, belarus, ermenistan, gürcistan, kazakistan, kýrgýzistan, moldova, rusya federasyonu, türkmenistan, ukrayna ve özbekistan bulunmaktadýr. Özbekistan'da e-ticaret henüz az geliþmiþ olsa da zamanla öncelikli hale gelmeye baþlamaktadýr. Ülkede ocak 2021 itibariyle 18,60 milyon internet kullanýcýsý ve 4,60 milyon sosyal medya kullanýcýsý bulunmaktadýr.  Sosyal medya kullanýcýlarýnýn sayýsý 2020 ve 2021 yýllarý arasýnda %44 artýþ göstermiþtir. Özbekistan'ýn genel ithalatý ise 2018'de 17 milyar dolar iken 2022 tahminlerine göre bu rakamýn 28 milyar dolara yükselmesi beklenmektedir.  En çok ithalat yapýlan ülkeler arasýnda çin, rusya federasyonu, kazakistan, güney kore ve türkiye yer almaktadýr” dedi.

ÖZBEKÝSTAN ÝLE TÜRKÝYE ARASINDAKÝ ÝKÝLÝ TÝCARET HACMÝ 3,1 MÝLYAR DOLARDIR.

Türkiye’nin ihracatýnýn 1,7 milyar dolar iken ithalatýn ise 1,4 milyar dolar olduðunu açýklayan Þahin þunlarý söyledi : Türkiye'nin hedefi ise 5 milyar dolarlýk ticaret hacmine ulaþmaktýr.  Türkiye'nin 2018-2022 yýllarý genel ihracatýnda özbekistan 33. Sýrada yer alýrken, genel ithalatýnda ise 38. Sýrada yer almaktadýr. Özbekistan, türkiye'yle stratejik iþ birliði anlaþmasý imzalayarak ticari olarak daha da yakýnlaþmýþtýr. Son 5 yýlda ev ve mutfak eþyalarý sektöründe, türkiye'nin özbekistan'a ihracatý %42 oranýnda artmýþtýr.  2018 yýlýnda 3.165,354 $ olan sektörel ihracatýmýz, 2022 yýlýnda 7.608,818 $'a yükselmiþtir. Bu artýþ mikyarý, yýllýk ortalama %8,5 oranýnda gerçekleþmiþtir.  Türkiye, ev ve mutfak eþyalarý sektöründe özbekistan pazarýnda önemli bir oyuncu haline gelmiþtir. Bu baþarý, türkiye'nin kaliteli ürünlerinin yaný sýra, rekabetçi fiyatlarý ve etkili pazarlama stratejileri sayesinde elde edilmiþtir.  Türkiye, özbekistan ile olan ticari iliþkilerini daha da güçlendirerek, bu baþarýyý sürdürmeyi hedeflemektedir.  Ýliþkili sektörlerde de durum benzer bir özelik göstermektedir”. 

 

Özbekistan’ýn Turizm ve Ýnþaat sektörlerinin ev, mutfak ve yaþam eþyalarý sektörünün öncüsü olara büyük fýrsatlar sunduðunu anlatan GEEM Baþkaný Çýðýr Ahmet Þahin; “ Özbekistan'da son 4 yýl içinde 833 yeni otel açýlmýþ ve turizm sektöründe çeþitli otel markalarý pazarýn büyüklüðüne baðlý olarak yatýrýmlar yapmýþtýr.  Ayný zamanda, inþaat sektörü de hýzla büyümekte olup 2023 yýlýnda %4 büyüme potansiyeli taþýmaktadýr” þeklinde konuþtu.

 

Yorumlar

Top