TRAKYA VE ÝSTANBUL'DA ARSA SATIÞI 122 BÝNÝ GEÇTÝ!

TRAKYA VE ÝSTANBUL'DA ARSA SATIÞI 122 BÝNÝ GEÇTÝ!

Türkiye’de ilk yarýda 565 bin konut satýlýrken, arsa tarla gibi konut dýþý gayrimenkul satýþ adedi 800 bini aþtý. Silivri Emlak Müþavirleri Derneði Yönetim Kurulu Baþkaný Mustafa Altýnkök, konut dýþý gayrimenkulün, konuta oranýnýn ilk kez yüzde 60 gibi ezici bir çoðunluða ulaþtýðýna dikkat çekti

Türkiye’de ilk 6 ayda satýlan konut adedi 160 bin düþüþle, 565 binde kaldý. Buna karþýn konut dýþý gayrimenkul satýþý ise 808 bin ile rekor tazeledi. Konut dýþý gayrimenkul satýþýnýn ilk kez konuta oranla yüzde 60 gibi ezici bir üstünlüðe ulaþtýðýna dikkat çeken Silivri Emlak Müþavirleri Derneði Yönetim Kurulu Baþkaný Mustafa Altýnkök, özellikle Trakya ve Ýstanbul konusunda vatandaþlarý uyardý. Dernek tarafýndan yapýlan araþtýrmaya göre, bu yýlýn ocak-haziran döneminde Ýstanbul, Tekirdað, Kýrklareli ve Edirne'de toplam 122 binin üzerinde arsa tarla gibi konut dýþý emlak satýldý. Kovid-19'dan sonra insanlarýn zaman zaman kýrsal ve sakin bölgelerde kalma isteði arsa ve tarlalara ilgiyi artýrmýþtý. Konut fiyatlarýndaki yükseliþ sonrasý insanlarýn birikimlerini deðerlendirebilecekleri alternatif gayrimenkul yatýrýmlarýna yönelmesi ve depremler ardýndan arsa ve tarlalara ilgi yükselerek devam etti. Ýstanbul'un merkezi ilçelerinde arsa stokunun azlýðý ile yatýrýmcýlar Silivri'ye ve yakýn þehirlere arsa, tarla yatýrýmý yapýyor. Bu talep sebebiyle bölgedeki arsa ve tarla satýþlarý da rekor kýrdý.  

"MAKET ÜZERÝNDEN ARSA VE TARLA ALMAYIN, ÝYÝ ARAÞTIRIN" 

Silivri Emlak Müþavirleri Derneði Yönetim Kurulu Baþkaný Mustafa Altýnkök, dernek tarafýndan gerçekleþtirilen araþtýrmaya iliþkin yaptýðý açýklamada, Ýstanbul'un batýya açýlan kapýsý Silivri'nin megakente yakýn tarla ve arsa yatýrýmý yapmak isteyenlerin birinci adresi olduðunu söyledi. 

Enflasyona karþý parasýný korumak isteyen ve birikimiyle konut alamayanlarýn, deprem ve Kovid-19 nedeniyle Ýstanbul'dan hýzlýca uzaklaþýp kalabilecek bir yer arayanlarýn Silivri ve Trakya'yý tercih ettiðini anlatan Altýnkök, sözlerini þöyle sürdürdü: "Vatandaþlarýmýz bir deprem anýnda Ýstanbul'dan en yakýn zamanda ulaþabileceði ve baþýný sokabileceði bir arazi alýp böyle bir yatýrým yapmak istiyor. Ancak vatandaþlarýn bu isteðini bazý kötü niyetli kimseler suistimal edebiliyor. Bölgede hisseli arsa ve hisseli tarla satýþlarý da yoðun bir þekilde devam ediyor. Küçük yatýrýmcýlar ellerindeki parayla hiçbir þey alamayýnca arsa ve arazi hisselendirme iþi yapanlarýn kapýsýný çalýyor. Ayrýca bu konuya ilgi olduðu için bölgenin yabancýsý olan bazý emlakçýlar da burada iþ yapma peþine düþmüþ durumda. Ýyi bilmedikleri bölgelerde maket üstünde yatýrýmcýlarý arazi almaya tarla almaya yönlendiriyorlar. Yapýlan reklam ve maket çalýþmalarýnda verilen vaatler, sýralanan bir sürü özellik genellikle bir pazarlama taktiði olarak sözde kalýyor." Altýnkök, yatýrýmcýlarýn bu gibi durumlara kanmamasý, maket üzerinden arsa ve tarla almamasý gerektiðini belirterek, "Bir arsa veya tarlayý alacak kiþi mutlaka o bölgenin belediyesinde gerekli araþtýrmalarý yapmalý." dedi. 

HÝSSELÝ SATIÞLARA DÝKKAT 

Mustafa Altýnkök, yatýrýmcýlara hisseli satýþlar konusunda dikkatli olmalarý çaðrýsýnda bulunarak, þu önemli noktalara dikkat çekti: "Hisseli tarla satýþlarýnda, bölgenin kýsa sürede imara açýlacaðý ve üzerinde konut geliþtirilebileceði gibi vaatler veriliyor. Hatta göstermelik maket projeler de üretiliyor. Böylece imar durumu olmayan yerlerde imar verilecek diye yapýlan satýþlarla yatýrýmcý maðdur edilebiliyor. Arsa veya tarla alacak kimselerin o bölgedeki belediyelere mutlaka baþvurmalarý ve imar durumunu sormalarý gerekiyor. Ayrýca her hisseli arsaya prefabrik veya bungalov koyamýyorsunuz. Bu konuda da iyi araþtýrma yapýlmalý. Aksi takdirde maðdur olabilirsiniz." 

Yorumlar

Top