ANAHTAR PROJE KENTSEL DÖNÜþÜMDE ARABULUCU OLACAK

ANAHTAR PROJE KENTSEL DÖNÜþÜMDE ARABULUCU OLACAK

Tiba Mimarlýk, SOM Gayrimenkul Deðerleme, AGK Hukuk Bürosu, EE Ýstanbul ve Proje Beyaz gibi çözüm ortaklarýyla kentsel dönüþümde yaþanan týkanýklýklara çözüm getiren Anahtar Proje Kentsel Dönüþüm Hizmetleri ve Gayrimenkul Geliþtirme, süreçte arabulucu rolünü üstleniyor.

Kentsel dönüþüm sürecindeki týkanýklýklara çözüm getirme amacýyla kurulan Anahtar Proje Kentsel Dönüþüm Hizmetleri ve Gayrimenkul Geliþtirme, dönüþüm çerçevesinde yýkýlýp yeniden yapýlmasý planlanan binalarda A'dan Z'ye hizmet sunuyor. Anahtar Proje Yönetim Kurulu Baþkaný/Kurucusu Arif Murat Kökbudak, dönüþümde sürecin herhangi bir basit nedenle týkanabildiðini ve bir çok maðduriyet yaþandýðýný belirtiyor. Binalardaki kat malikleri ve yüklenici firmalar arasýndaki köprüyü oluþturup, yaþanabilecek sorunlarý ortadan kaldýrdýklarýný ve dönüþümün önünü açtýklarýný söylüyor.

Kentsel dönüþümde beklenti her yýl artacak


Kökbudak, 6306 sayýlý kanun kapsamýnda Bakanlar Kurulu'nca ilan edilen riskli alan sayýsýnýn 106, tespit edilen baðýmsýz birim sayýsýnýn 69.288, ilan edilen alanlardaki riskli baðýmsýz birim sayýsýnýn 377 bin 167, tasfiye edilen baðýmsýz birim sayýsýnýn 250 bin 746, dönüþüm uygulamasý yapýlan toplam alan büyüklüðünün 6.931,20 metrekare, barýnma yardýmý yapýlan hak sahibi sayýsýnýn 14 bin 396, dönüþüm uygulamasýna tabi tutulan toplam nüfusun 1 milyon 492 bin 826 kiþi, konut ve iþyeri olarak yenilenen birim sayýsýnýn 3 bin 348, saðlanan kira yardýmý desteðinin 64 milyon 242 bin 101 TL ve saðlanan kredinin 95 milyon 162 bin 112 TL olduðunu vurguluyor. Bu yýl ve gelecek yýllarda beklentinin çok daha yüksek olacaðýný söyleyen Kökbudak, süreçle birlikte Anahtar Proje gibi profesyonel kurumlara ihtiyaç doðacaðýnýn altýný çiziyor. .

Anahtar Proje'nin, Tiba Mimarlýk-Ayten Babaoðlu, SOM Gayrimenkul Deðerleme, AGK Hukuk Bürosu-Av.Ali Güvenç Kiraz, EE Ýstanbul ve Proje Beyaz gibi çözüm ortaklarý olduðunu belirten Kökbudak, "Bu firmalarýn hepsi kendi alanlarýnda çok önemli markalar. Dolayýsýyla bu güveni kat maliklerine ve müteahhit firmalara orantýlý bir þekilde verip onlarýn da desteði ile daha hýzlý yürüyebiliyoruz. Müteahhit firmalara ayrýca çözüm ortaðýmýz ile birlikte dairelerini yabancýlara satma þansýný da vermiþ oluyoruz. Anahtar Proje olarak þimdiye kadar 20'ye yakýn kentsel dönüþüm projesinde aracýlýk hizmeti verdik" diyor.

Kentsel dönüþümde hukuki sözleþmelerin yapýlmasý, idari þartlarýn hazýrlanmasý, gayrimenkulün deðerlendirilmesi, mimarisinin çizilmesi ve projenin denetlenmesi konularýnda büyük eksikler olduðunu vurgulayan Kökbudak,  Anahtar Proje'nin bu eksiklikleri giderdiðini söylüyor.

'Süreci iyi yönetecek yapýlara ihtiyaç var'

Kentsel dönüþüm sürecinin sanýldýðý gibi kolay olmadýðýný ve uzmanlýk gerektiðini anlatan Arif Murat Kökbudak, "Kentsel dönüþümde beþ metrekare yüzünden kýrk yýllýk dostluklarýn bittiðine þahit oluyoruz. Bunun yaný sýra süreçle birlikte apartman toplantýlarýnda gruplaþmalarýn baþladýðýný da görüyoruz. Müteahhitle yönetici arasýndaki bir takým iliþkiler, yönetici ile kat malikleri arasýnda problemler, dükkan sahipleriyle daire sahipleri arasýndaki kavga derken süreç içinden çýkýlmaz bir hal alýyor. Yapýlan apartmanlar olduðu kadar problemlerden dolayý yýkýlýp yapýlamayan binalar da var. Sektörde çok ciddi problemler yaþanýyor ve bu süreci iyi yönetebilecek yapýlara ihtiyaç var" diyor.

Kentsel dönüþüm sürecinde inþaat firmalarýnýn kendi iþlerini yapmaktan çok binalardaki apartman toplantýlarýna katýldýðýný ve tüm enerjilerini insanlarý ikna etmek için harcadýðýný vurgulayor: "Kat malikleri de teknik ve idari þartnamelerle, hukuki sözleþmelerle uðraþtýklarý için sürece hakim olamýyor. Malikler arasýnda kavgalar bile çýkabiliyor. Biz iki taraf arasýnda köprü oluþturup týkanýklýklarý kolay bir þekilde aþýyoruz."

Ada bazlý dönüþüm

Belediyelerle de iþbirliði içine gireceklerinin altýný çizen, Ýzmir'de Karþýyaka, Ýstanbul'da da Beylikdüzü Belediyeleri ile görüþtüklerini; Ataþehir, Kadýköy, þiþli, Maltepe ve Kartal Belediyeleri ile de görüþeceklerini vurgulayan Kökbudak, þu noktanýn altýný çiziyor: "Kentsel dönüþüm bir binanýn yýkýlýp yeniden yapýlmasýndan ziyade, bir adanýn yýkýlýp, komple oraya yeni bir sosyal yaþam verilmesine deniyor. Bu zihniyetle hareket eden belediyelerle iþbirliði içerisine girmeye hazýrlanýyoruz. þu an Baðdat Caddesi'nde özellikle Kadýköy tarafýnda yaklaþýk 500 tane þantiye var. Burada binalar yýkýlýp yeniden yapýlýyor. Anahtar Proje olarak biz bunun ada bazlý olmasý taraftarýyýz. Kentsel dönüþüme uygun ve ada bazlý iþ yapmak isteyen müteahhitlerle çalýþýyoruz."

Söz konusu binalarý iskan ruhsatý alýnýncaya kadar her ay denetlediklerini  belirten Kökbudak, çözüm ortaklarýnýn da rolünü þöyle açýklýyor: "Verdiðimiz hizmet kapsamýnda; AGK Hukuk Bürosu iþin hukuki kýsmýný takip ediyor, TÝBA Mimarlýk, mimari çizimleri ve ilgili teknik þartnameleri yapýyor, Viyana merkezli EE Ýstanbul firmasý projelerin denetim hizmetini veriyor, SOM Deðerleme, binalarýn þerefiye haklarýný ortaya net bir þekilde çýkarýyor, Proje Beyaz, müteahhitlere kalan dairelerin deðerlendirilmesinde özellikle yurtdýþýndan gelen yatýrýmcýlarla buluþmalarýný saðlýyor. Anahtar Proje de bütün bu süreçlerin çok geniþ ve profesyonel bir kadro ile baþtan sona yönetimini saðlýyor."

Yorumlar

Top