ÝNþAAT SEKTÖRÜ EKONOMÝNÝN LOKOMOTÝFÝ

ÝNþAAT SEKTÖRÜ EKONOMÝNÝN LOKOMOTÝFÝ

AB Grup Ýnþaat'ýn Yönetim Kurulu Baþkaný Muhsin Bayrak, "Kendisine baðlý iki yüzden fazla alt sektöre etki ederek ekonominin lokomotifi görevini üstlenen inþaat sektörü, 2013 yýlýnda yüzde 7.1 büyüme gösterirken, ülke ekonomisi 2013 yýlýný yüzde 4 büyüme ile kapattý. Söz konusu verilere dayanarak, 2013 yýlýnda inþaat sektöründeki büyümenin ülke büyümesinin üzerinde performans sergilediðini söylemek mümkün" dedi.

Ýnþaat sektörünün dinamik bir sektör olduðuna deðinen Muhsin Bayrak, "Geliþmekte olan ülkemizin ihtiyaçlarýna paralel olarak inþaat sektörü de dinamizmini artýrarak büyümeye devam ediyor. Ýnþaat sektörü 2001 yýlýnda krizin etkisiyle küçülme yaþamýþ olsa da 2013 yýlýnda hýzlý bir büyüme gösterdi ve sektörün Gayri Safi Yurt Ýçi Hasýla içerisindeki payý 2013 yýlýnda yüzde 6,0 oldu.  Ýnþaat sektörünün GSMH içindeki payý ise yaklaþýk yüzde 30 seviyesinde. Türkiye Ýnþaat Malzemesi Sanayicileri Derneði (ÝMSAD) Nisan 2014 aylýk sektör raporuna göre; inþaat sektörü 2013 yýlýnda yüzde 7.1 büyüme gösterirken, ülke ekonomisi 2013 yýlýný yüzde 4 büyüme ile kapattý. Söz konusu verilere dayanarak 2013 yýlýnda inþaat sektörünün ülke ekonomisinin üzerinde bir performans sergilediðini söylemek mümkün. 2013 yýlýnda inþaat sektörü büyüme oranlarýna bakýldýðýnda; ilk çeyrekte yüzde 5.8, ikinci çeyrekte yüzde 7.6, üçüncü çeyrekte yüzde 8.6, son çeyrekte ise yüzde 6.2 büyümenin gerçekleþtiðini görüyoruz" diye konuþtu.

Muhsin Bayrak, "Büyüyen ve ihtiyaçlarý da bu oranda artan ülkemizde geliþimin ana eksenini inþaat oluþturuyor. Her ne kadar ülkemizdeki faiz oranlarý, kredi sýnýrlamasý ve konutta KDV düzenlemesi gibi unsurlar inþaat sektörünü olumsuz etkileyen unsurlar olarak karþýmýza çýksa da ülkemizdeki hýzlý nüfus artýþý, kentsel dönüþüm projeleri, üçüncü köprü projesi ile yeni konut proje alanlarýnýn ön plana çýkmasý ve mütekabiliyet yasasý ile yabancýya konut satýþýnda beklenen artýþ sektörü hala cazip kýlýyor" diye konuþtu.

Türkiye'de konut stoku durumu
Türkiye'deki konut stokuyla ilgili konuþan Muhsin Bayrak, "Konut stoðuna dair kesin veriler mevcut olmamakla birlikte, yenisi yapýlmasa da Türkiye'ye 1 yýl yetecek konut stokunun olduðu yönünde. Fakat duruma farklý açýdan bakmak gerekirse Türkiye'de konuta olan talep hiçbir zaman bitmez. Her ne kadar Türkiye'de 20 milyonluk bir konut stoku olduðu yönünde veriler olsa da bu yapýlarýn yarýsý kaçak ya da deprem, afet bölgesinde yer alýyor. Dolayýsýyla inþaat sektörünün konut stoku sebebiyle krizde olduðunu söylemek mümkün deðil" dedi.

Ýllere göre konut satýþ oranlarýna iliþkin de açýklama yapan Muhsin Bayrak, "Konut satýþlarýnda 2014 yýlý þubat ayýnda Ýstanbul 17 bin 121 konut satýþý ile en yüksek paya (yüzde 20,7) sahip oldu. Satýþ sayýlarýna göre Ýstanbul'u, 9 bin 386 konut satýþý (yüzde 11,4) ile Ankara, 5 bin 128 konut satýþý (yüzde 6,2) ile Ýzmir izledi" diye konuþtu.

Türkiye'nin kentsel dönüþüm haritasý
Muhsin Bayrak, "Kentsel dönüþüm Türkiye'de gayrimenkul ve inþaat sektörünün geliþimi için yeni ve önemli bir unsur olacak. Bu açýdan uygulanabilir bir kentsel dönüþüm stratejisine sahip olunmasý büyük önem arz ediyor. Ülkemizde kentsel dönüþüm iki yýlýný doldurdu. Yaklaþýk 20 yýllýk bir ömrün baþýnda diyebiliriz ve riskli alan açýsýndan bakarsak emekleme aþamasýnda, riskli yapý açýsýndan
bakarsak koþmaya baþladý. Kentsel dönüþümün hedefinde 7 milyon konut ve 25 milyon kiþi var. þu aþamada yaklaþýk 450 bin konutu ve 2 milyon kiþiyi kapsamýna almýþ durumda" diye konuþtu.

"Türkiye'de emlak balonundan söz etmek mümkün deðil"
Muhsin Bayrak, "Ýnþaat sektörü tabiatý itibarýyla arz-talep dengesine dayanýyor. Fiyatlarda bir balon oluþumundan söz edebilmemiz için gayrimenkul piyasalarýnda enflasyondan arýndýrýlmýþ reel fiyatlarýn en az altý çeyrek dönem boyunca sürekli olarak artmasý (devamýnda ayný þekilde azalmasý) ve bu artýþýn (ve devamýnda yaþanan azalýþýn) kümülatif olarak yüzde 15'i aþmasý durumunda fiyatlarda "tepe noktasýnýn" oluþtuðu ve balon varlýðýndan söz edilebilir. Satýlýk Konut Fiyat Endeksleri Türkiye geneli verilerine baktýðýmýzda genel geçer, kabul görmüþ bu kuralý doðrulayacak nitelikte aþýrý bir artýþtan söz etmemiz bugün için mümkün deðil. Ayrýca bizdeki konut satýþlarýnda bir kýsmý peþin bir kýsmý da kredi yoluyla ödendiði için Amerika'da inþaat sektöründe yaþanan balon bizde oluþmasý mümkün deðil" dedi.

"AB Yaþam Evleri büyük ilgi görüyor"

Muhsin Bayrak, "Yüzde yüz yerli ve öz sermayemizle inþaat sektöründe faaliyet gösteriyoruz. AB Grup Ýnþaat olarak genellikle kendimize ait araziler üzerinde proje geliþtiriyoruz. Bu da hayata geçirdiðimiz projelerde avantajlý metrekare birim fiyatlarý saðlýyor. Bugüne kadar Ýstanbul'da birçok projeye imzamýzý attýk ve AB Yaþam Evleri de bu projelerden sadece biri. Güneþli'de yer alan AB Yaþam Evleri, Atatürk Havalimanýna ve Dünya Ticaret Merkezine sadece 4 kilometre,  Bakýrköy Deniz Otobüslerime 6 kilometre, Mahmutbey TEM giþelerine 4 kilometre ve metrobüs güzergahýna ise sadece 3 kilometre mesafede yer alýyor. Hesaplý metrekare fiyatlarý dikkati çeken 147 daireden oluþan projede satýþa sunduðumuz 1+1'den 7+1 kadar farklý daire seçeneklerinin yer aldýðý AB Yaþam Evleri, konut yatýrýmý yapmak isteyenlerce büyük ilgi görüyor. Eriþilebilir lüks ve konfor ilkesi ile hayata geçirdiðimiz proje, satýþa sunulalý sadece birkaç hafta oldu ve neredeyse dairelerin yüzde 50'si satýlmýþ durumda" diye konuþtu.

Önümüzdeki dönemde Basýn Ekspres ve Niþantaþý'nda hayata geçirecekleri projelere de deðinen Muhsin Bayrak, "Kendi lokasyonlarýnýn en iyi projeleri olmaya aday olan projelerimizden biri de 2014 yýlýnýn son ayý itibarýyla Niþantaþý'nda baþlýyor. Valikonaðý caddesinin birinci paralelinde yer alan Niþantaþý projesi, 2 blok 24 daireden oluþuyor. Havaalanýna yürüme mesafesinde ve 52 dönüm arazi üzerine konumlandýrýlacak olan Basýn Ekspres projesi ise 1100 daire ve 5 yýldýzlý oteli kapsýyor Basýn Ekspres projesinin arsa yatýrým bedeli 90 milyon TL" dedi

Yorumlar

Top