'ÝNÞAAT ÞÝRKETLERÝ REKABET AVANTAJI ÝÇÝN VERÝ ANALÝTÝÐÝNE YÖNELMEK ZORUNDA'

'ÝNÞAAT ÞÝRKETLERÝ REKABET AVANTAJI ÝÇÝN VERÝ ANALÝTÝÐÝNE YÖNELMEK ZORUNDA'

Veri analitiði, performansý artýrmak ve rekabet avantajlarý elde etmek için veriye dayalý öngörülerden yararlanmaya çalýþan birçok proje yöneticisi için önemli bir konu olmaya devam ediyor.

Her ne kadar güçlü bir araç olsa da veri analitiði birçok þirketin potansiyel faydalarýný bilmeden veya veri analitiðini etkili bir þekilde nasýl uygulayacaðýný tam olarak anlamadan; bazen hiçbirþey yapmadan, yapanýn da en yeni ve en pahalý yazýlýmý satýn almak için acele etmesiyle birlikte sýklýkla kullanýlan bir terim haline geldi. Ýnþaat sektöründe de maalesef bu eðilim mevcut. 

Diðer yandan mühendislik ve inþaat endüstrisi giderek daha fazla teknoloji odaklý hale geldikçe, inþaat þirketleri operasyonlarýný iyileþtirmek ve rekabet avantajý elde etmek için veri analitiðine yönelmek zorunda kalacak.

Ancak veri analitiðiyle ilgili bu kadar çok konuþulurken, abartýyý gerçeklikten ayýrmak zor olabilir. Veri analitiði, inþaat sektöründe deðerli bir araç ve þirketlerin ilgili proje verilerini analiz ederek bilgiye dayalý kararlar almasýna þüphesiz yardýmcý oluyor.

Peki Veri Deyince Neyi Kastediyoruz?

Ýnþaat projelerinde kullanýlan veriler aþaðýda yer verdiðimiz gibi çeþitli hususlarý kapsayabilir:

  • Proje Programlarý: Son teslim tarihlerini, çalýþma saatlerini ve ekipman kullanýmýný içerir.
  • Maliyetler: Veriler, malzeme, iþçilik, ekipman ve taþeronluk giderleri gibi noktalarý içerir.
  • Kalite: Yeniden imalat yapmayý, denetim sonuçlarýný ve müþteri memnuniyetini yakalamaya yararý olur.
  • Güvenlik: Ýþ kazalarýný, ramak kalalarý ve ÝSG eðitim saatlerini kapsar.

Mevcut verileri gerçek zamanlý olarak izlemeye olanak tanýyan basit ama etkili bir operasyonel araç olan dashboard; size projelerinizin genel durumu ve þirket performansýnýn anlýk görüntüsünü verir. Bu verileri analiz ederek tahminler yapabilir, veriler arasýndaki baðlantýlarý keþfedebilir ve iþveren veya inþaat bilgilerini daha etkin bir þekilde yorumlayabilirsiniz.

 

2020'de inþaat sektörü zayýf veri yönetimi nedeniyle dünyada 1,84 trilyon dolar kaybetti

Yapým aþamasýndaki veri analitiði, üretilen verilerin çoðu kullanýlmadan kaldýðýndan, henüz baþlangýç aþamasýndadýr.  Autodesk anketine göre, 2020'de inþaat sektörü zayýf veri yönetimi nedeniyle 1,84 trilyon dolar kaybetti ve inþaattaki tekrar imalatýn %14'ü kötü verilere baðlandý. Ayný ankete göre, inþaat þirketlerinin yalnýzca %55'inin resmi bir veri planýna sahip olmasýna raðmen, kritik bilgilerin yanlýþ kullanýlmasý kötü kararlara ve maliyetli çalýþmalara yol açýyor.

Veri ve teknoloji büyüdükçe, inþaat þirketlerinin trendlerin bir adým önünde olmasý daha da önemli hale geliyor. Üretilen veri miktarý hýzla artýyor (2019'dan 2021'e %200), ancak bunun %96'sý inþaat ve mühendislik endüstrisinde kullanýlmýyor.

Veri hacminin artmaya devam etmesi bekleniyor, yalnýzca ABD'nin 2025'e kadar %61 bileþik yýllýk büyüme oranýyla artmasý bekleniyor. Bir adým önde olabilmek için inþaat þirketlerinin, sektörde üretilen çok büyük miktardaki verileri etkili bir þekilde analiz etmek ve kullanmak için saðlam bir veri analitiði stratejisi uygulamasý gerekiyor.

 

Mehmet Sami Kýlýç

Turner International Baþkan Yardýmcýsý, Türkiye Genel Müdürü

Yorumlar

Top