ÝNÞAATLARDA AÇIÐA ÇIKAN  ATIK BETONLARA ÇÖZÜM

ÝNÞAATLARDA AÇIÐA ÇIKAN ATIK BETONLARA ÇÖZÜM

Umman Beton, beton üretim tesislerinde ve inþaat alanlarýnda açýða çýkan atýk betonlar için çözüm geliþtirdi. Umman beton geri dönüþüm ünitelerinde, saatte 30 ton atýk beton ayrýþtýrýlarak yeniden beton santrallerinde kullanýlacak hale getirilecek. Geri kazaným sayesinde hem yatýrýmcý firma hem de doða kazanacak!

Türkiye’de yýlda ortalama 100 milyon metreküpün üzerinde beton üretiliyor. Avrupa Hazýr Beton Birliðinin (ERMCO) 2021 verilerine göre AB üyesi ülkelerin toplam üretim miktarý 272,5 milyon metreküp iken, Türkiye tek baþýna 105 milyon metreküp beton üreterek AB ülkeleri arasýnda birinci ülke olarak öne çýktý. Hazýr beton üretimi ve inþaat sektöründeki büyümeye paralel olarak bu faaliyetler sýrasýnda açýða çýkan atýk betonun geri dönüþtürülmesinin önemine dikkat çeken Umman Beton Santralleri Genel Müdürü Ahmet Baðcý; atýk konusunun çözümü için Beton Geri Dönüþüm Sistemleri geliþtirdiklerini kaydetti.

50 yýllýk tecrübesiyle beton ve asfalt üzerine çözümler sunan Umman Makine tarafýndan geliþtirilen beton geri dönüþüm sistemleri; taze beton üretimi sýrasýnda açýða çýkan atýk betonun içindeki agrega ve çimentonun yýkanarak ayrýþtýrýlmasýný ve beton santrallerinde yeniden kullanýlacak hale getirilmesini saðlýyor. Umman Beton Genel Müdürü Ahmet Baðcý, ürettikleri beton geri dönüþüm üniteleri ile atýk betonu geri kazandýracaklarýný, bu sistemin proje yatýrýmcýsýna verimlilik ve maliyet performans açýsýndan deðer katacaðýný, çevre kirliliðinin önüne geçilerek kaynaklarýn ve ülke ekonomisinin korunmasýna da katký saðlanacaðýný kaydetti. Beton geri dönüþümünün, atýk beton miktarýný azaltarak çevresel etkinin düþürülmesine ve sürdürülebilir inþaat uygulamalarýnýn teþvik edilmesine yardýmcý olduðunu da belirten Ahmet Baðcý, ‘’Beton üretimi sýrasýnda açýða çýkan atýk betonun iþlenilerek yeniden kullanýlabilir duruma getirilmesi sürecine beton geri dönüþüm süreci diyoruz. Prototipini geliþtirdiðimiz beton geri dönüþüm ünitesi saatte 30 ton atýk betonu ayrýþtýracak kapasitededir. Bu iþlemle atýk beton agregalar kum, çakýl taþý vb olarak ayrýþtýrýlýr.  Bu agregalar ilgili hükümlere baðlý kalmak kaydýyla yeniden beton üretiminde veya temel dolgu malzemesi olarak yol yapýmý vb inþaat projelerinde kullanýlabilir. Beton geri dönüþüm sistemini, beton santrallerindeki üretim süreçlerine entegre edebildiðimiz gibi mobil veya sabit tesisler olarak da tasarlayabiliyoruz. Bu sistemler, kullanýlmýþ betonun kýrýlmasý ve öðütülmesi için özel ekipmanlar içeriyor. Geri dönüþüm süreci, atýk betonun kýrýlarak tekrar beton karýþýmlarýnda kullanýlabilir hale getirilmesini saðlýyor’’ dedi.

Hem doðaya hem ekonomiye katký saðlar

Umman Beton Genel Müdürü Ahmet Baðcý, þantiyelerde açýða çýkan atýk betonun doðaya býrakýldýðýnda telafisi mümkün olamayacak zararlara neden olabileceðine, geri dönüþtürüldüðünde ise beton sektörüne yüzde 5 katký saðladýðýna dikkat çekerek; beton geri dönüþüm üretim sistemlerinin önemini þöyle anlattý: ‘’Atýk betonun geri dönüþümü, çevre ve ekosistemlerin korunmasýna yardýmcý olur. Atýk betonlar geri dönüþtürüldüðünde, yeni beton üretimi için kullanýlan doðal kaynaklarýn tüketimi de azalmýþ olur. Bildiðiniz gibi beton kaplamalarda kullanýlan kum ve çakýl, genellikle nehirlerden, göllerden ve deniz tabanýndan çýkarýlýyor. Bu doðal kaynaklarýn aþýrý ve kontrolsüz çýkarýlmasý, su ekosistemlerinin depolama ve yaþam süreçlerinin etkilenmesine yol açar. Geri dönüþüm, bu kaynaklarýn daha kontrollü ve sürdürülebilir bir þekilde kullanýlmasýna katký saðlar. Doðal kaynaklarý ve çevreyi korumak artýk bir iþ planý olmaktan da öte, mecburiyet. Geldiðimiz noktada, günümüzde buna birincil derecede önem vermemiz gerekiyor. Biz de beton üzerine çözümler üreten bir firma olarak profesyonelliðimizi ve tecrübemizi atýklarýn deðerlendirilmesi konusunda çözüm üreterek kullandýk. Beton üretim tesisleri için çevre etkisinin minimuma indirilmesi ve doðaya zararsýz üretim; gereksinimden de öte zorunluluk haline gelmiþtir. Kontrollü sistemler olmadýðý takdirde atýklar serbestçe doðaya býrakýldýðýnda, atýk beton donarak yeraltý kaynaklarýný ve yeraltý sularýný kirletir, doðaya ve canlýlara zarar verir. Kaldý ki beton üretiminde gerekli olan doðal kaynaklarýn da kontrollü bir þekilde tüketilmesi gerekir. Bu yüzden beton atýklarýnýn kontrollü þekilde toplanmasý ve geri kazandýrýlmasý önem taþýr. Sadece doðayý ve canlýlarý korumakla kalmaz, ayný zamanda maliyet açýsýndan da katký saðlar. Beton Geri Dönüþüm Sistemlerimizde; kalitesini kanýtlamýþ global markalarýnýn ekipmanlarýný kullanýyoruz. Geri Dönüþüm Sistemlerini uzun yýllar dayanacak þekilde kalýn malzeme ve dayanýklý boya kullanarak hazýrlýyoruz. Geri dönüþümün önemini; bizden beton santrali talep eden proje sahiplerine anlatýyoruz. Beton geri dönüþümü, inþaat sektöründe giderek daha yaygýn hale geliyor ancak yeterli deðil. Umuyoruz ki doðal kaynaklarýn tükenmesini önlemeye ve atýk miktarýný azaltmaya yönelik önemli bir çözüm olan bu sistemler, inþaat projelerinde daha çok talep görür ve kullanýlýr.’’

 

Yorumlar

Top