KONUTDER VE NÝþANTAþI ÜNÝVERSÝTESÝ'NDEN ÝþBÝRLÝðÝ

KONUTDER VE NÝþANTAþI ÜNÝVERSÝTESÝ'NDEN ÝþBÝRLÝðÝ

Konut Geliþtiricileri ve Yatýrýmcýlarý Derneði (KONUTDER) ve Niþantaþý Üniversitesi, konut sektörünün 2023 ve daha ilerisi için yeni bir vizyonel bakýþ açýsýyla çözümlerin üretileceði akademik bir çalýþmanýn yürütülmesi konusunda iþbirliði protokolüne imza attý.

KONUTDER ve Niþantaþý Üniversitesi arasýnda imzalanan iþbirliði prokolü ile  KONUTDER'in bünyesinde yer alan çalýþma komitelerine, üniversitenin bu konuda yetkin akademik kadrosunu da dahil ederek, bilimsel anlamda komitelerin çalýþma konusu olan mevzuatlarla ilgili çözüm yollarý bulunmasý amaçlanýyor. Bu anlamda sektörü daha kurumsal yapýya kavuþturma ve saðlýklý bir temele oturtturmak adýna bilimsel veri üretimi saðlanarak, üretilen bu  bilimsel veriler, üçer aylýk dönemler halinde  kamuoyu   ile paylaþýlacak.

Konut Geliþtiricileri ve Yatýrýmcýlarý Derneði (KONUTDER) ile Niþantaþý Üniversitesi arasýnda imzalanan iþbirliði protokolü töreni, Niþantaþý Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerem Alkin ve KONUTDER Yönetim Kurulu Baþkaný Ömer Faruk Çelik, baþta olmak üzere KONUTDER'in Yönetim Kurulu Üyeleri, Altan Elmas, Hasan Rahvalý, Haluk Sur, Özen Kuzu, Ziya Yýlmaz ve Ali Dumankaya'nýn da katýlýmýyla Niþantaþý Üniversitesi'nin Sadabad Kampüsü'nde gerçekleþtirildi. Protokol töreninin açýlýþ konuþmasýný yapan Niþantaþý Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerem Alkin bu protokolle Konutder'in piyasa tecrübesi ile üniversitenin akademik tecrübelerinin birleþtirilerek, sektörün ihtiyaç duyduðu konularda ortak çözüm bulunmasýný amaçladýklarýný dile getirdi. Prof. Dr. Alkin, bu tür iþbirliklerin kendileri ve öðrencilerinin sektör tecrübeleri açýsýndan da çok önemli olduðunu dile getirirken, bu protokoller sayesinde reel sektörün geliþimine de akademik katký saðlamaktan mutlu olduklarýný dile getirdi.
 
Toplantýda söz alan Konut Geliþtiricileri ve Yatýrýmcýlarý Derneði(KONUTDER) Yönetim Kurulu Baþkaný Ömer Faruk Çelik ise Niþantaþý Üniversitesi ile yaptýklarý iþbirliði hakkýnda, "Üniversitenin, ihtiyacýmýzýn akademik kýsmýný yapabileceðini, 2023 ve daha ilerisi için ülkenin konut ihtiyacýný, bu ihtiyacýn karþýlanýrken yeni vizyona göre çözümlerin önerileceði özel sektör ve akademik bakýþ açýsýnýn oluþacaðý bir çalýþma yapmaya karar verdik" þeklinde açýklamada bulundu.

Hangi sorulara yanýt aranacak?
Yaptýklarý iþbirliðini 5 ana baþlýkta topladýklarýna iþaret eden Çelik, bu konuda þu bilgileri verdi:
"Çevre ve þehircilik Bakanlýðý verilerine göre; deprem tasarýmýnýn yetersiz olduðu binalar, malzeme dayanýmý yetersiz olan ve mühendislik hizmeti almayan kaçak yapýlar dahil yapý stoðunun yaklaþýk %40'ýnýn (6-7 milyon konut) yenilenmesi ya da güçlendirilmesi gerektiði tahmin ediliyor. Mevcut bu 6-7 milyon adet konutu yenilemek ve iyileþtirmek, þehirlerin daha yaþanýlabilir altyapýlarýný planlamak ve bu anlamda þehirleri dönüþtürmek için; kentsel dönüþüm nasýl yapýlmalý sorusunun yanýtýný KONUTDER adýna Emre Çamlýbel, Üniversite adýna bir akademisyen arkadaþ çalýþacak ve sorunun yanýtýný bulmaya çalýþacak.

Bu kentsel dönüþümün yaný sýra yýllýk 650 bin konut ihtiyacýný çözerken, yine 10 yýllýk, 20 yýllýk ihtiyacýný önümüze koyup, Ýspanya gibi yabancý yatýrýmcýyý ülkemize çekip, 20-30 milyar Euro'luk döviz girdisi nasýl saðlanýr, her yýl bunun imar kanunu ve planlarý ne olmalý sorusunun yanýtýný Altan Elmas arayacak.

Konut sektörünün daha kurumsal olmasý, daha fazla müþteri memnuniyetinin saðlanmasý, güven esaslý çalýþan sektörün daha güvenilir hale gelmesi ve müþteri iliþkilerinde adilane çözümler üretmek üzere Tüketici Kanunu'na da Ziya Yýlmaz öneriler hazýrlayacak. Yýllýk 650 bin konut ihtiyacýný ve yenilenecek 6-7 milyon adet konutun üretilebilir, satýlabilir ve en önemlisi de konut alýcýsýnýn bu ürünlere nasýl ulaþacaðýný, hangi mali ve vergi düzeninin olmasý gerektiðine Hasan Rahvalý çözüm arayacak.

Sektörün maalesef saðlýklý veri üretmekte sýkýntýlarý bulunuyor. Alýnan ruhsat, satýlan konut, tapu bilgileri, TÜÝK verileri konuyu tam olarak izah edemiyor. Bu verileri saðlýklý bir altyapýya kavuþturmak ve tüm komitelere veri üretme iþine Ramadan Kumova bakacak"

Yaptýklarý araþtýrmada Türkiye genelinde yýllýk ortalama 200 konut ve üzeri düzenli konut üreten yaklaþýk 300 firma tespit ettiklerini belirten Çelik, "Bunlarýn tamamý ile temas kurmak veri ve bilgileri, daha da önemlisi herkesin önerisini almak ve tüm komitelere bu kaynaktan da öneri oluþturmak istiyoruz.  Bu iþe de KONUTDER adýna Ali Dumankaya baþkanlýk edecek" þeklinde açýklamada bulundu.

Projenin amacý
 
Niþantaþý Üniversitesi ile KONUTDER arasýnda yürütülecek olan projeyle amaç; derneðin piyasa tecrübesi ile üniversitenin akademik tecrübesi doðrultusunda KONUTDER bünyesinde oluþturulan vergi mevzuatý, kentsel dönüþüm, imar mevzuatý, tüketici mevzuatý, ekonomik ve istatistiki veriler komitelerine,  ilgili üniversitenin bu konuda yetkin akadedemik kardosunu da dahil ederek, bilimsel anlamda komitelerin çalýþma konusu olan mevzuatlarla ilgili çözüm yollarý bulma. Bu anlamda sektörü daha kurumsal yapýya kavuþturma ve saðlýklý bir temele oturtturmak adýna bilimsel veri üretimi saðlama. Üretilen bu bilimsel verileri, kamuoyu ile paylaþýr hale getirme.

Niþantaþý Üniversitesi ile beraber konutder  kentsel dönüþüm, gayrimenkul, konut endüstrisi ve geliþimi, planlama ve pazar araþtýrmalarý, konut endüstrisinin vergilendirilmesi ve sektörün mevzuatý..gibi konularda akademik etkin çalýþmalar yaparak, üçer aylýk dönemler halinde  bilimsel ve teknik verileri açýklayan raporlar hazýrlanacak. Bu raporlar, KONUTDER tarafýndan yine üç aylýk periyotlar halinde basýn toplantýsý ile kamuoyuna açýklanacak.
 

Yorumlar

Top