GYODER BAÞKANI MEHMET KALYONCU: 'AKILLI DEÐÝL VÝCDANLI ÞEHÝRLER LAZIM'

GYODER BAÞKANI MEHMET KALYONCU: 'AKILLI DEÐÝL VÝCDANLI ÞEHÝRLER LAZIM'

Gayrimenkul sektörünün tüm paydaþlarýný bir araya getiren 18. GYODER Gayrimenkul Zirvesi, bu yýl “Þehrini Vicdanla Tamamla” mottosuyla 25-26 Ekim 2023’te Ýstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleþti. Ulusal ve uluslararasý birbirinden deðerli konuþmacýlarýn ve panelistlerin katýldýðý zirvede, barýnmadan göçe, afetlerden sürdürülebilir kentlere kadar pek çok zengin tema tartýþýldý.Zirvenin açýlýþ konuþmasýný yapan GYODER Baþkaný Mehmet Kalyoncu, “Deprem, bizlere vicdanlý olmayan aklýn enkaz altýnda kaldýðýný gösterdi. Akýllý þehirler kavramý da bu depremde enkaz altýnda kaldý. Bize akýllý deðil vicdanlý þehirler lazým” dedi.

Gayrimenkul sektörünün çatý kuruluþu GYODER tarafýndan 2000 yýlýndan bu yana düzenlenen, zengin içeriði ve uluslararasý üst düzey konuþmacýlarý ile de bir marka haline gelmeyi baþaran GYODER Gayrimenkul Zirvesi bu yýl 18. kez, 25-26 Ekim 2023 tarihlerinde Ýstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleþti. Sektörden pek çok aktörün ve kurumun destekçisi olduðu 18. GYODER Gayrimenkul Zirvesi, bu sene “Þehrini Vicdanla Tamamla” temasý ile düzenlendi.

Zirvenin ilk gününde 6 Þubat’ta Kahramanmaraþ merkezli depremleri konu alan ‘Umut Çizgisi’ belgeselinin özel gösterimi yapýldý. Belgesel, 11 ilimizi etkileyen depremlerden sonra GYODER’in bölgede gönüllü olarak yürüttüðü 100 bin konutun master planlama ve mimari tasarým sürecini anlatýyor.

“AKILLI ÞEHÝR KAVRAMI ENKAZ ALTINDA KALDI”

Zirvenin açýlýþ konuþmasýný yapan GYODER Baþkaný Mehmet Kalyoncu, “Bu yýl Zirvemizin açýlýþýný, 8 ay önce tüm ülkemizi yasa boðan ve derinden etkileyen deprem felaketine dikkat çekmek için hazýrladýðýmýz belgesel ile yaptýk. Geçen yýlki Zirvemizin mottosunda ‘Rota Yeniden Oluþturuluyor’ demiþtik bu yýl, rota bizi depremle birlikte vicdanýmýza getirdi! Bu yýl zirvemizin ana temasýna ‘Þehrini Vicdanla Tamamla’ dedik. ‘Kalbi eðitmeden, aklý eðitmek eðitim deðildir. Vicdan olmadan bilgi sahibi olmak tehlikelidir’ demiþ Aristo. Deprem, bizlere ‘vicdandan mahrum kalan aklýn’, enkaz altýnda
kaldýðýný gösterdi! Akýllý þehirler kavramý da bu depremlerde enkaz altýnda kaldý. 2023 yýlý hem ülkemizde hem de yakýn coðrafyalarda yaþanan geliþmelerle ‘vicdan’a ne kadar ihtiyaç duyduðumuzu gösterdi. ‘Þehrini Vicdanla Tamamla’, derken; sadece binalarýn, yollarýn veya altyapýnýn inþasýný kastetmiyoruz. Bu ifade ile þehri yaþayan insana odaklanýyoruz, þehirde yaþam mücadelesi veren, þehirle kavga eden, savaþan, insaný yok eden anlayýþa karþý çýkýyoruz. Þehirler, sadece binalardan ibaret deðildir. Ýnsanoðlunun topluluklar halinde yaþadýðý yerlerdir. Ýþte tam da bu yüzden ‘akýllý þehir’
kavramýný sevmiyorum. Bize akýllý deðil vicdanlý þehirler lazým! Bu vicdanlý þehir dönüþümüne de ancak gayrimenkul sektörü liderlik edebilir. Bizler, þehirlerimizin tasarýmýndan, geliþimine, sürdürülebilirliðine ve yaþanabilirliðine kadar birçok aþamada etkin bir þekilde yer alýyoruz. Bu sorumluluðumuzu vicdanla taþýmak zorundayýz. Çocuklarýmýzýn vicdanlý þehirlerde yetiþebilmesi için…

Þehirlerimiz vicdanla imar edilmeli ki, biz ve bizden sonraki nesiller vicdanla yaþayabilsin.

Cumhuriyetimizin tam da 100’üncü yýlýnda hep birlikte, ülkemizi daha güçlü, daha güvenli ve daha sürdürülebilir bir geleceðe taþýmalýyýz. Bize emanet býrakýlan bu topraklar da þehirlerimiz de bize emanet ve emanet de ona sahip çýkanýndýr” diye konuþtu.

“ÝSTANBUL KONUT STOÐUNUN YÜZDE 10’UNU HEDEFLÝYORUZ”

Zirvede üzerinde durulan bir diðer konu da eriþilebilir konut sorunuydu. GYODER, 20 Temmuz’da eriþilebilir konut sorununa çözüm bulmak için kamu-özel sektör iþ birliði (KÖÝ) ile arsa maliyetlerini sýfýrlayarak kiralarý düþürecek olan GYODER Yeni Konut Modeli’nin lansmanýný yapmýþtý. Zirvede, Yeni Konut Modeli’ne dair son geliþmeleri paylaþan Kalyoncu, “Yeni Konut Modeli ile ilk etapta sorunun en derin þekilde yaþandýðý Ýstanbul’da konut stoðunun yüzde 10’unu hedefliyoruz” dedi.

HER ALANDA YEÞÝL DÖNÜÞÜMÜ BAÞLATMALIYIZ

Mehmet Kalyoncu’nun ardýndan konuþan Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakan Yardýmcýsý Refik Tuzcuoðlu “Dünya iklim deðiþikliði ve þehircilikle ilgili çok büyük bir risk altýnda. Ýklim deðiþikliði krizi sebebiyle tarihimize baktýðýmýzda yaþanan göçlerin bu sebeple olduðunu görüyoruz. Orman yangýnlarý, seller, deprem, denizlerdeki müsilajlar hepsi yaþanan iklim deðiþikliði ile ortaya çýkýyor. Her alanda yeþil dönüþümü baþlatmalýyýz. Aksi taktirde bu tahribatlarla karþý karþýya kalýrýz. Ýstanbul’da
riskli yapýlardaki iyileþmeyi saðlamak için sahadayýz. Þu anda 170 bin yapýnýn iyileþtirilmesi devam ediyor. ‘Bizim Þehir’ adýnda bir pilot uygulama yaptýk. Burada ana kriterlerimiz; þehirlerin kimlikli, saðlýklý, insan merkezli, çevreci ve teknolojiyi insana faydalý olarak kullanan þehirler olarak ortaya çýktý. Biz bir medeniyet kuracaksak bu perspektiften bakabilmeliyiz” diye konuþtu.

EÞÝT ÞEHÝRLERÝ NASIL YARATACAÐIZ

18. GYODER Gayrimenkul Zirvesi’nin açýlýþ konuþmasýný yapan Oxford Üniversitesi’nden Küreselleþme ve Kalkýnma Profesörü Ian Goldin da “21. yüzyýlýn deðiþiklikleri ýþýðýnda þehirlerimizi yeniden düþünme ihtiyacý giderek daha da önemli hale geliyor. Dehþet verici felaketler, depremler, yýkýmlar, savaþlar þehirlerin geleceði hakkýnda yeniden düþünme fýrsatý yaratýr. Her þeyden önce eþit, sürdürülebilir þehirlerin nasýl yaratýlacaðýna odaklanmak gerekiyor. Daha eþit toplumlarda fýrsat yaratmak istiyorsak,
uygun fiyatlý konut, toplu taþýma, eðitim sistemi, saðlýk sistemleri ve daha fazla insaný kaldýrabilen diðer destekleyici altyapý gibi konulara yönelmeliyiz” diye konuþtu.

AFETLERDEN DERS ÇIKARMAK

Zirvenin ikinci gününde moderatörlüðünü GYODER Baþkan Yardýmcýsý Cem Yýlmaz’ýn yaptýðý ‘Afet Sonrasý Yeniden Yapýlanma; Sosyal, Ekonomik, Fiziksel’ baþlýklý panelde Çinici Mimarlýk Kurucu Can Çinici, DB Architects Kurucusu Bünyamin Derman ve Adýyaman Belediye Baþkaný Dr. Süleyman Kýlýnç yer aldý. Panelde deprem sonrasý GYODER’in bölgede yaptýklarýna ve iþ birliði kültürüne dikkat çekildi.

Bünyamin Derman, “Çok ciddi bir ekip ile kentin tarihini kültürünü ve aslýnda þehri anlamak için araþtýrmalar yaptýk. Doða dostu bir planlama nasýl yapýlýr diye tartýþtýk. Hem yerel hem ulusal hem de uluslararasý tüm paydaþlarla iþ birliði içinde çalýþtýk” dedi.
Adýyaman Belediye Baþkaný Dr. Süleyman Kýlýnç ise þehirle ilgili þu bilgileri verdi: “Afetlerin büyük kýsmý insandan kaynaklanýyor. Tabiatýn da bir ruhunun olduðunu bilmemiz lazým. Hýrsla bakarsak baþýmýza bunlar geliyor. Adýyaman’da 10 bine yakýn bina yýkýldý, 8 bin 387 canýmýzý kaybettik.

Merkezde 30 bine yakýn baðýmsýz bölüme ihtiyaç var. Bir kýsmý teslim edilecek.”
Gazeteci Mehmet Akif Ersoy’un moderatörlüðünü yaptýðý ‘Afetlerden Ders Çýkarmak: Kalabalýklarý Sürdürülebilir Kýlmak’ baþlýklý söyleþide ÝTÜ’den Jeolog Prof. Dr. Cenk Yaltýrak yer aldý. Beklenen Marmara Depremi için yapýlarýn deprem dayanýklýlýðýný dinamik bir þekilde ölçecek projeyi altý ay içinde hayata geçireceklerini belirten Prof. Dr. Cenk Yaltýrak, “Depreme karþý önlem almadýðýmýz her geçen gün kaybettiðimiz bir gün oluyor. Kentsel dönüþümle ilgili paradigmayý deðiþtirmemiz gerekiyor. Sadece rant odaklý kentsel dönüþüm bizi depremin felaketinden kurtaramayacak” dedi.

Ardýndan ‘Teknolojik Deðiþimler Çaðýnda Kentlerin Geleceði’ baþlýklý söyleþide fütürist ve ayný zamanda 'Aerotropolis: The Way Well Live Next' kitabýnýn yazarý Greg Lindsay konuþmacý olarak yer aldý. Mimar Banu Uçak yönetiminde ‘Ýnovasyon ve Eksnovasyon Ara Kesitinde Kentleri Ýyileþtirmek’ adlý panele ise Doç. Dr. Serhat Baþdoðan, Yalýn Mimarlýk Kurucusu Ömer Selçuk Baz ve MAA Mimarlýk Kurucusu Melike Altýnýþýk katýldý.

Yorumlar

Top