KENTSEL DÖNÜÞÜMDE YENÝ YOL HARÝTASI NASIL OLACAK

KENTSEL DÖNÜÞÜMDE YENÝ YOL HARÝTASI NASIL OLACAK

Kentsel dönüþüm kanun teklifi yasalaþtý. 09.11.2023 tarihinde de Resmi Gazete'de yayýmlanarak yürürlüðe girdi. Kakýcý & Þimþek Hukuk Bürosu kurucularýndan Av. Elvan Kakýcý Þimþek, Kentsel dönüþüm kanun teklifinin avantajlarýný, eksilerini ve artýlarýný deðerlendirdi.

Kentsel dönüþüme iliþkin yeni hukuki düzenlemeler içeren "Afet Riski Altýndaki Alanlarýn Dönüþtürülmesi Hakkýnda Kanun ile Bazý Kanunlarda ve 375 sayýlý Kanun Hükmünde Kararnamede Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Kanun Teklifi", TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi ve 09.11.2023 tarihinde de Resmi Gazete'de yayýmlanarak yürürlüðe girdi.

Uzun süredir gündemde olan düzenlemeyle neler deðiþti, kentsel dönüþümde yeni yol haritasý nasýl olacak? sorusunun cevabýný Kakýcý & Þimþek Hukuk Bürosu kurucularýndan Av. Elvan Kakýcý Þimþek, þöyle özetledi:

“Yeni düzenlemeyle beraber kentsel dönüþüm kararý için hak sahiplerinin üçte iki çoðunluðunun aranmasý zorunluluðu kaldýrýlýyor. Söz konusu karar hak sahiplerinin salt çoðunluðuyla alýnacak.

Mevcut 'salt çoðunluk' ile binanýn kentsel dönüþüm iþlemlerine baþlanabilecek

Deðiþiklikler arasýnda en önemli maddelerin baþýnda kentsel dönüþüm için aranan çoðunluk oranýnda yapýlan deðiþikliktir. Þöyle ki; daha önce maliklerin 3'te 2'sinin çoðunluðu aranýrken artýk salt çoðunluk ile kentsel dönüþüme baþlanabilmesinin yolu açýlmýþtýr. Mevcut yasada ya tüm malikler yüzde yüz anlaþarak sözleþme yapmakta ya da 2/3 oranda sözleþme konusunda mutabakat yapan maliklerin bu dönüþüme karþý çýkan 1/3 veya daha az oranda kalan malik hissesini satmasý ile yüzde yüze ulaþarak baþlayabilmektedir. Deðiþiklik ile; artýk azýnlýkta kalan muhaliflerin hissesinin satýþýný beklemeden, mevcut 'salt çoðunluk' ile binanýn ruhsat ve diðer kentsel dönüþüm iþlemlerine baþlanabilecektir.

Rezerv Alan Tanýmý Deðiþtirilmiþtir;

Kanunda 'rezerv alan' tanýmýnda deðiþiklik yapýldý. Rezerv yapý alaný tanýmýnda yer alan "yeni yerleþim alaný olarak" ibaresi metinden çýkarýlmýþ ve hali hazýrda yerleþim yeri olan bölgelerin de 'rezerv alan' ilan edilebilmesinin yolu açýlmýþtýr.

Riskli alan kavramýndan bir noktada rezerve alan kavramýna geçildi

Bu düzenlemenin gerekçesinde, uygulamada açýlan davalarda, herhangi bir taþýnmazýn rezerv yapý alaný olarak belirlenebilmesi için meskun alanlar (imar planý belirlenmiþ, iskaný alýnmýþ alanlar) dýþýnda olmasý gerektiði yönünde deðerlendirme yapýlarak hüküm kurulduðu, yerleþim yerlerinde yer alan parsellerin de rezerv yapý alaný olarak belirlenmesinin mümkün olmasýnýn amaçlandýðý belirtildi. Yapý stokunun problemli olduðu alanlarda, hem dönüþemeyen alanlarýn dönüþtürülebilmesi, gecekondu bölgelerinde de hýzlý bir dönüþümün saðlanmasý, riskli alan ilanýnýn sýkýntýlý olmasý ve sürecin uzamasý sebebiyle rezerv yapý alaný tanýmý geniþletilmiþ ve aslýnda riskli alan kavramýndan bir noktada rezerve alan kavramýna geçilmiþtir.

Riskler ve eleþtiriler alan bir karar oldu

Bu yeni düzenleme bir “mülkiyetsizleþtirme Planý “ gibi deðerlendirip, bu konuda ciddi eleþtiriler de yapýlmaktadýr . Esasýnda; 21 maddelik kanunun öncelikli amacýnýn, afet riski bulunan bölgelerde kentsel dönüþüm çalýþmalarýný hýzlandýrmak olduðu açýklanmýþtýr. Yeni yasayla birlikte bakanlýðýn hareket alanýnýn geniþletildiðini, zamanýnda zor þartlarda çalýþýp bir ev sahibi olabilmiþ insanlarýn artýk kent içinde yaþama þansý olmayacaðý ve bütün kýymetli alanlarýn ve kent içinde potansiyel olarak yüksek deðere sahip olanlarýn artýk rezerv alaný ilan edilebileceðini riski taþýdýðý gelen eleþtiriler arasýndadýr.

Mülkiyet hakký anayasal bir haktýr

Burada hassas bir denge mevcut. Bir bölgede riskli alan ilan etmenin, süreç, zaman ve prosedür olarak zor olduðu için, Bakanlýk, özellikle eski yerleþim alanlarýnda da bir çalýþma yapmak istiyor ancak burada bina bazlý rezerv yapý ilaný deðil dönüþüm alanlarý ve dönüþemeyen alanlarla ilgili rezerv yapý alaný ilan edilebilmenin önü açýlmalýdýr. Yoksa; öncelikle mülkiyet hakký anayasal bir haktýr ve bu hakký kimse kamu yararý olmadýðý müddetçe sýnýrlayamaz, kýsýtlayamaz ve hak sahiplerinin elinden alamaz. Vatandaþlarýmýzýn özel mülkiyet hakkýnýn yok sayýlmasý noktasý kanunun getiriliþ amacýnýn dýþýna çýkýlmasý demek olacaktýr.

Yoksul Vatandaþlarýn Çocuklarýna Öncelik Tanýnacak

Kentsel dönüþüm sürecinde ödeme yapamayan yoksul vatandaþlar, ölene kadar oturma hakkýna sahip olacak ve ölümden sonra devlette olan payýn alýmý için çocuklarýna öncelik tanýnacak. Yoksul veya dar gelirli vatandaþlara verilecek baðýmsýz bölümler için hak sahibinin borçlanmasý gerekmektedir. Fakat hak sahibinin borçlanma bedelini ödeyecek mali gücünün olmamasý durumunda hak sahibi adýna isabet eden baðýmsýz birimin tapuda hak sahibiyle baþkanlýk adýna tescil edilmesi mümkün olduðundan, böyle bir durumda hak sahibinin üzerine kayýtlý ikamet edebileceði konut nitelikli baþka bir gayrimenkulü yok ise bu baðýmsýz bölümler üzerinde hak sahibine ve hak sahibi evli ise iþlem yapýldýðý tarihteki eþine oturma hakký tanýnacaktýr.

Bildirimler ilgili muhtarlýkta 15 gün süreyle ilan edilecek

Rezerv yapý alanlarýndaki elektrik, su , doðalgaz gibi hizmet ve tasarruflar idarece kýsýtlanabilecek. Riskli yapý tespiti Kentsel Dönüþüm Baþkanlýðýna verildi. Risk tespitine malik izin vermez ise Kolluk kuvvetlerine baþvurularak iþlemlere devam edilebilecek. Riskli yapý tespitine iliþkin bildirim, riskli yapýya asýlacak, maliklere e-Devlet Kapýsý üzerinden bildirim yapýlacak ve ilgili muhtarlýkta 15 gün süreyle ilan edilecek. Tespite iliþkin bilgileri ihtiva eden tutanaðýn muhtarlýkta yapýlacak ilanýn son günü hak sahiplerine teblið edilmiþ sayýlacak.

90 günden fazla olmamak üzere süre verilecek

Riskli yapý 90 gün içinde yýkýlacak ve riskli yapýlarýn yýktýrýlmasý için maliklere tek seferde 90 günden fazla olmamak üzere süre verilecek. Tespit, tahliye ve yýkým masraflarý Malikler tarafýndan ödenecek. Tahliyenin önlenmesi ve zorluk çýkartýlmasý durumunda Kolluk Kuvvetleri tahliye yapacak. 6306 sayýlý Yasa’da 5. maddesinde, anlaþma ile yapýyý yýktýrýp tahliye eden maliklere ve kiracýlarýna ve ayni hak sahiplerine geçici konut veya iþyeri tahsisi ya da kira yardýmý yapýlabilirken, yeni düzenleme ile ‘’ binanýn yapýmý için yardým’’ da dahil edilmiþ ve 'yarýsý bizden' kampanyasýna hukuki bir altyapý saðlanmýþtýr.”

Yorumlar

Top