ÝZOCAM, ENERJÝ VERÝMLÝLÝÐÝ KONGRESÝ'NDE KATILIMCILARIN ARASINDA YER ALDI

ÝZOCAM, ENERJÝ VERÝMLÝLÝÐÝ KONGRESÝ'NDE KATILIMCILARIN ARASINDA YER ALDI

“Üretimden Tüketime Enerji Verimliliði” ana temasý ile gerçekleþen Enerji Verimliliði Kongresi'nde bina yalýtýmýnýn önemine dikkat çeken Ýzocam, iklim kriziyle mücadele için yalýtým çaðrýsýný yineledi.

Bu yýl 6’ncý kez düzenlenen Enerji Verimliliði Kongresi, 17-18 Kasým tarihlerinde Gebze Teknik Üniversitesi’nde gerçekleþti. TMMOB Makina Mühendisleri Odasý tarafýndan organize edilen kongrede “Üretimden Tüketime Enerji Verimliliði” ana temasý ele alýndý. Kongre, enerji verimliliði alanýnda çalýþan ülkemizin dört bir yanýndaki akademisyenleri, uzmanlarý, kamu ve özel sektör yetkililerini, meslek kuruluþlarýný, firmalarý, çalýþanlarý ve meslektaþ adayý öðrencileri bir araya getirdi. Türkiye’nin dünyaca ünlü yalýtým markasý Ýzocam da katýlýmcý olarak yer aldýðý kongrede iklim kriziyle mücadele için yalýtým çaðrýsýný yineledi.


Bina yalýtýmý, enerji verimliliði için kritik öneme sahip

Dünyadaki enerji kaynaklarýnýn giderek tükendiðini hatýrlatan Ýzocam Genel Direktörü Murat Savcý, “Gün geçtikçe artýþ gösteren sera gazý salýmý, küresel ýsýnmayý tetikleyerek iklim krizine zemin hazýrlamaktadýr. Gelecekte daha yaþanabilir bir dünya için enerji kullanýmýný azaltmamýz ve var olan kaynaklarýmýzý çok daha verimli bir þekilde kullanmaya baþlamamýz gerekmektedir. Avrupa Birliði (AB) de dünyamýzý tehdit eden bu iklim krizi ile daha geç olmadan mücadele etmek için önemli stratejiler belirledi. Ýklim krizi ile mücadele noktasýndaki hedeflerini daha önce açýklayan AB, 2030 yýlýna kadar karbon emisyonlarýnýn 1990 yýlý seviyelerine göre yüzde 55 oranýnda azaltýlmasýný ve 2050 yýlýna kadar Avrupa kýtasýnýn ilk karbon-nötr kýta olmasýný öngörmüþtü. Emisyonlarýnýn yüzde 55 oranýnda azaltýlmasý amacýyla bir nevi aksiyon ve yol haritasý niteliðinde olan ‘Fit For 55 Package’ ise 14 Temmuz 2021’de yayýnlanmýþtý. Bu paket, AB Emisyon Ticareti Sistemi’nde (ETS) gerçekleþtirilmesi beklenen reformlarýn yaný sýra ETS dýþý sektörleri, enerji verimliliðini, yenilenebilir enerjiyi, arazi kullanýmýný, emisyon standartlarýný ve enerjinin vergilendirilmesini düzenleyen 11 karar ve yönergeyi içermesi açýsýndan oldukça önemli. 2030 yýlýna kadar sera gazý emisyonunu yüzde 55 oranýnda azaltma hedefine ulaþmak için ise bina sektöründe emisyonlarýn yüzde 60 oranýnda azaltýlmasý gerekmektedir. Binalardan ortaya çýkan emisyonlarýn çoðu; genel alan ýsýtma ve soðutmasýndan kaynaklanmaktadýr. Bu Avrupa'daki toplam nihai enerji tüketiminin kabaca yarýsýný temsil etmektedir. Bu noktada binalarda yalýtýmýn kritik bir öneme sahip olduðu anlaþýlmaktadýr. Doðru uygulamalarla yapýlan yalýtým sayesinde, enerji giderlerini, karbon salýmlarýný önemli ölçüde azaltarak hem enerji giderlerini azaltmak hem de doðayý korumak mümkün... Biz de Ýzocam olarak yýllardýr yalýtýmýn sürdürülebilirliðe katkýsýný kamuoyuna anlatmak ve toplumu bilinçlendirmek amacýyla çalýþmalarýmýzý aralýksýz sürdürmekteyiz” diye konuþtu.


Yalýtýmla binalarda %60’ýn üzerinde enerji tasarrufu saðlamak mümkün

Binalarda tüketilen enerjinin yüzde 80’inin ýsýtma ve soðutma amaçlý tüketildiðini söyleyen Murat Savcý, konutlarda en sýk karþýlaþýlan problemin ise ‘yalýtým eksikliðinden dolayý ýsýnamama’ sorunu olduðu aktardý. Türkiye Ýstatistik Kurumu (TÜÝK) tarafýndan açýklanan Gelir ve Yaþam Koþullarý araþtýrmasýna göre nüfusun yüzde 39,3’ünün konutunda yalýtým eksikliðinden dolayý ýsýnma sorunu yaþandýðýný, nüfusun yüzde 36,9’unun ise sýzdýran çatý, nemli duvarlar, çürümüþ pencere çerçeveleri vb. problemlerle karþýlaþtýðýný kaydeden Savcý, “Oysa ýsý yalýtýmý uygulamalarý, kendini kýsa zaman içerisinde amorti ederek hem daha iyi ýsýnmayý hem de enerji faturalarýnda tasarruf saðlar. Yalýtým, tasarruf ve konforun yakalanmasý için yapýlmasý gereken ciddi bir yatýrýmdýr. Doðru yalýtým malzemesi, doðru kalýnlýk ve doðru uygulama ile yalýtým yapmak bina ömrü boyunca en iyi getiriyi ve en yüksek konforu saðlayacaktýr. Sadece yönetmeliklere uygun yapýlan yalýtým ile bir bina, yalýtýmsýz bir binaya oranla %60’ýn üzerinde enerji tasarrufu saðlayacaktýr. Isýtma, soðutma, aydýnlatma ve diðer tüketimleri için çok düþük miktarda enerjiye ihtiyaç duyan Neredeyse Sýfýr Enerjili Bina (NSEB) konsepti ile ise çok yüksek enerji verimliliði elde edilebilirken, yalýtýmsýz bir binaya göre ortalama yüzde 90 daha az enerji tüketimi mümkün olmaktadýr” dedi.

Ayný zamanda Türkiye’nin cari açýðýnýn en önemli nedeninin de tüm ithalat içindeki yüzde 20-25 gibi ciddi bir paya sahip olan enerji ithalatý olduðunu aktaran Ýzocam Genel Direktörü Murat savcý, “Türkiye olarak milyarlarca dolar ödeyerek kullandýðýmýz enerjiyi yurtdýþýndan satýn almaktayýz. Tükettiðimiz enerjinin yüzde 40’ý binalarda, yaklaþýk yüzde 30’u sanayide, geri kalaný da ulaþým ve tarým gibi alanlarda kullanýlmaktadýr. Bu denli dýþa baðýmlý olduðumuz enerji tüketiminde tasarruf konusunda almamýz gereken çok önemli bir yol bulunmaktadýr. Tüm bu verilere raðmen Türkiye’deki bina stokunun iyimser bir tahminle sadece yüzde %20'sinin TS 825 Binalarda Isý Yalýtým Kurallarýna uygun yalýtýlmýþ durumda olduðunu biliyoruz. Unutmamak gerekir ki yalýtým kendini geri ödeyen bir sistemdir. Ülke ve hane ekonomisine katký saðlamasýnýn yaný sýra zararlý gaz salýmlarýnýn azaltýlmasý ve çevreye katkýsý da göz ardý edilemez boyuttadýr. Bu nedenle her zaman yalýtýma ihtiyaç olduðu unutulmamalýdýr” diye konuþtu.

Yorumlar

Top