BEþ BÜYÜK KENTE AÝT VERÝLER AÇIKLANDI

BEþ BÜYÜK KENTE AÝT VERÝLER AÇIKLANDI

Yapý-Endüstri Merkezi (YEM) tarafýndan düzenlenen, Türkiye ekonomisinin lokomotifi inþaat sektörünün yapý taþý "konut"u, tüm boyutlarýyla ele alan ve bu yýl "Önemli olan büyüklük mü?" sorusuna yanýt arayan 5. Konut Konferansý sorusuyla 24 Kasým'da gerçekleþtirildi.

Yapý sektörünün bilgi merkezi Yapý-Endüstri Merkezi (YEM) tarafýndan düzenlenerek dün gerçekleþtirilen, 5. Konut Konferansý, Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatýrým Ortaklýðý Derneði (GYODER) Yönetim Kurulu Üyesi Neþecan Çekici'nin moderatörlüðünü yaptýðý 'Geliþen Kentlerde Büyümeyi Okumak' oturumuyla baþladý. Oturumda, büyüme ve geliþmenin paradoksal yapýsý hakkýnda bilgi paylaþýmýnda bulunan konuþmacýlar; son yýllarda çok hýzlý geliþen ve büyük potansiyel taþýyan ikincil þehirlerin ekonomik ve demografik yapýlarýný mercek altýna alarak konut pazarýndaki yatýrým fýrsatlarýný irdelediler.

'Geliþen Kentlerde Büyümeyi Okumak' baþlýklý oturuma konuþmacý olarak Kentsel Strateji Kurucu Ortaðý A. Faruk Göksu, Ankara Üniversitesi Taþýnmaz Geliþtirme Anabilim Dalý Baþkaný Prof. Dr. Harun Tanrývermiþ ve dünyaca ünlü mimarlardan, Urban Think Tank (U-TT) kurucu ortaðý, ETH Zürih Mimarlýk ve Kentsel Tasarým Bölüm Baþkaný Prof. Alfredo Brillembourg katýldý.

'Geliþen Kentlerde Büyümeyi Okumak' baþlýklý oturumun açýlýþ konuþmasýný yapan Neþecan Çekici, GYODER olarak düzenledikleri ve en sonuncusu Eylül ayýnda Kayseri'de gerçekleþtirilen 'geliþen kentler zirveleri'ne göndermede bulunarak; bu kentlerin ortak özelliklerini, önümüzdeki 10 yýl içinde 100 - 500 bin civarýnda nüfus artýþý ve bununla birlikte ivme kazanacak konut talebi, ortalama 10 - 20 kentsel dönüþüm projesi ilan edilmiþ ve üzerinde çalýþýlýyor olmasý olarak sýraladý.

GYODER'in Konut Konferansý için yaptýrdýðý, beþ büyük kenti kapsayan ve alýcý profili ile alým kararlarýný tetikleyen unsurlarý ortaya koymayý hedefleyen konut araþtýrmasýnýn sonuçlarýný da aktaran Çekici; katýlýmcýlarýn yüzde 72'sinin 5 yýl içinde konut sahibi olduðunu, yüzde 28'inin de önümüzdeki 5 yýlda konut sahibi olmayý hedeflediðini aktardý. Kadýnlarda site içi ve müstakil ev tercihinin ön planda olduðunu belirten Çekici; þehirlere bakýldýðýnda ise Gaziantep'te apartman dairesi, Bursa ve Samsun'da site içi apartman dairesi, Ýzmir'de müstakil ev, Konya'da ise site içinde müstakil ev talebinin öne çýktýðýna iþaret etti. Katýlýmcýlarýn yüzde 86'sýnýn bizzat yaþamak için konut almak istediðini söyleyen Çekici, 3 kiþiden 2'sinin ise 3+1 daireleri tercih ettiðini kaydetti.

Çekici, konut yapýsýna göre tercihlere bakýldýðýnda ise yüzde 70 ile ara katlarýn revaçta olduðunu, yüzde 10'un ise bahçe katý istediðini ifade etti. Binalarda ses ve ýsý yalýtýmý beklentisinin yüzde 97 gibi yüksek bir orana karþýlýk geldiðini aktaran Çekici; gaz ve yangýn alarmý isteyenlerin yüzde 85, dekoratif cephe isteyenlerin ise yüzde 81 olduðunu sözlerine ekledi. Site yapýlarýnda tüketici için öne çýkan etkenlere de deðinen Çekici, anket katýlýmcýlarýnýn yüzde 49'unun profesyonel bir yönetim istediðini, kapalý otopark beklentisinin de yüzde 44 olduðuna dikkat çekti.

Faruk Göksu: Büyümeyi yok saydýk
"Büyümeyi okuyabildik mi?" sorusuyla sunumuna baþlayan oturumun ilk konuþmacýsý Kentsel Strateji Kurucu Ortaðý A. Faruk Göksu, Türkiye'nin 'büyümeyi' yok saydýðýna iþaret ederek; "Bizim kentlerimiz, dönüþümün dönüþümünü yaþýyor" dedi. 1960'lardan itibaren dönüþmeye baþlayan Türkiye kentlerinin bugün bir ayrýþma noktasýna geldiðine iþaret eden Göksu; bu kentleþme probleminin biraz da Türkiye'de þehir planlama deðil de imar planý yaklaþýmýndan kaynaklandýðýný belirtti.

Türkiye kentlerinin estetiðin, korumanýn, merkezi canlanmanýn öne çýktýðý bir rönesansa ihtiyacý olduðunu vurgulayan Göksu; ulaþýmýn çeþitlendiði ve toplu taþýmanýn teþvik edildiði, yürünebilir, karma kullanýma dönük, konut yapýsýnýn çeþitlendiði akýllý bir büyüme stratejisi izlenmesi gerektiðini söyledi. Yaratýcý ve yenilikçi yeni yüzyýl kentleri için ortak bir akýla ihtiyaç olduðuna dikkat çekerek '81 Kent 81 Vizyon' ve '39 Kent 1 Ýstanbul' çalýþmalarýna da deðinen Göksu; makro formlara göre 75 kentin ancak 1 Ýstanbul edebildiðini, havlu atma noktasýna gelen Ýstanbul ve Ankara'daki bu sýkýþmanýn ikincil kentlere doðru taþýnmasý gerektiðini sözlerine ekledi. "Kentlerimizin geleceðini doðru kurgulamak istiyorsak 6K'ya dikkat etmemiz gerekiyor" diyen Göksu; bunlarý da 'kimlik', 'kapasite', 'kalkýnma', 'kalite', 'katýlým' ve 'kurgu' olarak özetledi.

"Konut cazip bir yatýrým aracý"

Faruk Göksu'dan sonra söz alan Ankara Üniversitesi Taþýnmaz Geliþtirme Anabilim Dalý Baþkaný Prof. Dr. Harun Tanrývermiþ de zaman içinde farklýlaþan 'konut' algýsý ve bunun kentlere yansýmasý üzerinde durdu. "Konut belki 20 yýl önce baþka türlü tanýmlanýyordu; ancak bugün daha farklý bir okuma yapmak gerekiyor" þeklinde konuþan Tanrývermiþ; öncesinde sadece arz tarafýna odaklanýlan süreçte artýk tüketici beklentilerinin de göz önünde bulundurulmasýnýn gerekliliðini vurguladý.

Yaþanan kentsel dönüþüm sürecinin artýk sadece 'barýnma' ihtiyacýnýn karþýlanmasýnýn yetmediðini gösterdiðini vurgulayan Tanrývermiþ, "Beklentilerde, konfor, ulaþým olanaklarý, sosyal donatýlar öne çýkýyor. Konut alanlarýn talepleri sürekli deðiþiyor; bunun belli aralýklarla izlenmesi, ölçülmesi önemli" dedi. Konut yatýrýmýnýn sadece Türkiye için deðil, Avrupa ülkeleri için de cazip bir yatýrým aracý olduðunu, orta vadede de bu trendin devam etmesinin beklendiðini ifade eden Tanrývermiþ; Türkiye için balon iddialarýnýn gerçekçi olmadýðýný, ancak hedef kitleye göre konut üretilmemesinin uzun vadede bir soruna iþaret edebileceðini söyledi.

Kentsel dönüþüm konusunda ise bütüncül bir yaklaþým olmadýðý için kentlere olumlu ya da olumsuz yansýmalarý olabileceðini aktaran Tanrývermiþ; süreçte özel sektör kamu iþbirliðinin önemine vurgu yaptý.

TOKÝ Baþkan Yardýmcýsý Dr. Ahmet þahin ise yýlda yaklaþýk yüzde 1 oranýnda kentleþen Türkiye'nin bu sürece çok iyi adapte olmasý gerektiðinin altýný çizdi. 81 il ve 800 ilçede 3 bin 12 þantiyesi olan ve 639 bin 307 konut sayýsýna ulaþan TOKÝ'nin artýk yatay ve yerel mimariyi, mahalle kültürünü, öne çýkaran projelere yöneldiðini belirten þahin; bulunduklarý kentlere deðer katan projeler yapmak istediklerini söyledi.


Demokratik kentler inþa etmenin ipuçlarý
Urban Think Tank (U-TT) kurucu ortaðý, ETH Zürih Mimarlýk ve Kentsel Tasarým Bölüm Baþkaný Prof. Alfredo Brillembourg ise Konut Konferansý 2014'te yaptýðý "Ortak Zemin Ýnþa Etmek: Geliþmekte Olan Güney Ülkelerinde Hibrit Konut" baþlýklý sunumunda, kentsel yoksulluk sorununa çözüm üreten demokratik kentler inþa etmenin ipuçlarýný paylaþtý.

"Bugün yýldýz mimarlarý ve ürettikleri projeleri anlatmayacaðým; kentler inþa edilirken konuþmanýn dýþýna itilen dünyanýn yüzde 99'luk kesiminden bahsedeceðim" diyerek sözlerine baþlayan Alfredo Brillembourg ise Urban Think Tank çatýsý altýnda gerçekleþtirdikleri Vertical Gymnasium (Caracas), Fava School (Caracas), Grot?úo Community Center (Sao Paolo), Metro Cable (Caracas) gibi, kamusal alan yaratarak yoksullarýn kentle iletiþime geçmesini saðlayan projelerden örnekler sundu.

"Ýklim deðiþikliðini geriye çevirmek için 15 yýlýmýz var"
Zürih merkezli Urban Think Tank mimarlýk ve kentsel tasarým ofisinde, kenti bir laboratuar olarak ele alan projeler ürettiklerine dikkat çeken Brillembourg "Amacýmýz, kent için bir üniversite yaratmak; kenti nasýl inþa edeceðimizi hep birlikte düþünmek" dedi. "Bugün dramatik bir hal içindeyiz; iklim deðiþikliðini geriye çevirmek için 15 yýlýmýz var. Gecekondu gibi 'enformel þehircilik' örnekleri aslýnda çok daha az enerji tüketen yerleþim alanlarý" diyen Alfredo Brillembourg, toplumsal adaleti saðlayacak kentleþme modeli üzerine düþüncelerini paylaþtý.

Kentlerin zaman içinde yavaþ yavaþ inþa edildiðine, bugün pek çok Avrupa kentinde geriye kalan tarihi dokularýn da bu yöntemle inþa edilmiþ Ortaçað kentlerinden parçalar olduðuna dikkat çeken Brillembourg, "elde edilebilecek en iyi mimarlýk budur" diyerek, günümüzdeki hýzlý inþa sürecini eleþtirdi. Önümüzdeki yýllarda dünya nüfusunun 7 milyardan 9 milyara ulaþacaðý öngörüsünü hatýrlatan Brillembourg, bu artýþla birlikte kentsel yoksulluk alanlarýnýn büyük kýsmýnýn, þu anda da en yoksul kesimi barýndýran Güney yarýkürede yer alacaðýný söyledi. Caracas, Rio de Janeiro, Bogota, Buenos Aires, Mexico City gibi Güney yarýküredeki geliþmekte olan kentlerinden hibrit konut örnekleri sunan Alfredo Brillembourg, "Ýnsanlara yaratýcýlýklarýný kullanmalarý için fýrsat vermeli ve kendi kentlerini inþa etmelerini saðlamalýyýz. Kentin doðal bir þekilde büyüyebilmesi için bu yönde bir konut tipolojisine ihtiyaç var" dedi.

Dünyaca ünlü mimarlar Konut Konferansý'nda
Yapý sektörünün bilgi merkezi Yapý-Endüstri Merkezi tarafýndan bu yýl 25 Kasým tarihinde 5. kez gerçekleþtirilen Konut Konferansý, Türkiye'de yapý, gayrimenkul, inþaat, tasarým ve mimarlýk alanlarýnýn önde gelen temsilcilerini buluþturdu. Dünyaca ünlü konuþmacý ve uzmanlarýn AKG Gazbeton ve Çuhadaroðlu ana sponsorluðunda, Canon sponsorluðunda ve GYODER, ÝNDER, Piemonte Agency ve ULI Türkiye iþbirliðinde bir araya getirildiði konferansta, tasarým, finansman, geliþtirme, planlama, ve mevzuat baþta olmak üzere birçok konu gündeme taþýndý.

Çaðdaþ mimarlýðýn öncülerinden Massimiliano Fuksas, görsel ve performans sanatlarý ile mimarlýk etkileþiminde disiplinerarasý tasarým sunan Diller Scofidio + Renfro ortaðý Charles Renfro ve kýtalararasý araþtýrmacý ödüllü tasarým ofisi Urban-Think Tank kurucularýndan Alfredo Brillembourg'un katýldýðý Konut Konferansý 2014'te, Türkiye'nin konut sektörüne iliþkin güncel konularý da masaya yatýrýldý.

Yorumlar

Top