DAÝKÝN TÜRKÝYE ÝLE SAKARYA ÜNÝVERSÝTESÝ'NÝN BÝRLÝKTE YÜRÜTTÜÐÜ PROJEYE TUBÝTAK DESTEÐÝ

DAÝKÝN TÜRKÝYE ÝLE SAKARYA ÜNÝVERSÝTESÝ'NÝN BÝRLÝKTE YÜRÜTTÜÐÜ PROJEYE TUBÝTAK DESTEÐÝ

Ýklimlendirme sektöründe çevre dostu ürünleriyle öne çýkan Daikin, bu alandaki AR-GE çalýþmalarýyla büyük fark yaratýyor. Daikin Türkiye AR-GE departmaný ve Sakarya Üniversitesi iþbirliðiyle devam eden “Yüzde 100 Hidrojen Yakýtlý Kombi Tasarýmý ve Prototip Ýmalatý” projesi TÜBÝTAK tarafýndan desteklenmeye uygun bulunarak þirketin bu alandaki baþarýlarýna yeni bir halka ekledi.

Avrupa Birliði, 11 Aralýk 2019 tarihinde açýkladýðý Avrupa Yeþil Mutabakatý ile 2050 yýlýnda iklim-nötr ilk kýta olma hedefini ortaya koydu. Ayný zamanda Ukrayna-Rusya savaþýnýn gündeme getirdiði enerjide dýþa baðýmlýlýk olgusu da ülkeleri doðalgaza alternatif, hem de yenilenebilir bir enerji kaynaðý bulmaya yönlendirdi. Bu doðrultuda birçok ülke “yeþil hidrojen” için çalýþmalar yürütüyor. Üretilen elektrik enerjisinin ihtiyaç fazlasý kýsmýnýn boþa gitmesini önlemek için suyu elektrolize ederek elde edilen ‘yeþil hidrojen’, sýfýr karbon emisyon deðeriyle alternatif bir enerji kaynaðý olarak kabul görüyor. Türkiye’de ise bu yýl Nisan ayýnda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý tarafýndan ülkenin ilk hidrojen vadisi ve en büyük kapasiteli ilk yerli yeþil hidrojen tesisi kurulacaðý açýklandý.

2050’ye kadar tüm faaliyetlerinde, sattýðý ürün ve çözümlerinde sera gazý emisyonlarýný net sýfýra indirmeyi hedefleyen iklimlendirme sektörünün öncüsü Daikin, gerçekleþtirdiði AR-GE çalýþmalarý ile doðalgazda yüzde 20 oranýnda kullanýlmasý gündemde olan ‘yeþil hidrojen’e uyumlu kombi modelleri geliþtirmeyi baþardý. Daikin’in Sakarya/Hendek’teki fabrikasýnda üretilen ‘yeþil hidrojen’e uyumlu NDJ, CSU ve NDJ Smart kombi modelleri ayný zamanda Avrupa’ya ihraç ediliyor. Bu geliþmeyi yüzde 100 hidrojen uyumlu kombiler için bir ön çalýþma olarak kabul eden Daikin Türkiye’nin, Sakarya Üniversitesi ile birlikte yürüttüðü “Yüzde 100 Hidrojen Yakýtlý Kombi Tasarýmý ve Prototip Ýmalatý" projesi ise TÜBÝTAK tarafýndan desteklenmeye hak kazanarak büyük bir baþarý elde etti.

Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öðretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Pehlivan’ýn yürütücüsü olduðu ve TÜBÝTAK tarafýndan desteklenen “Yüzde100 Hidrojen Yakýtlý Kombi Tasarýmý ve Prototip Ýmalatý" isimli proje kapsamýnda Sakarya Üniversitesi ve Daikin Türkiye, hidrojenli yanma süreçlerinde gerekli güvenlik þartlarýný saðlayan ve mevcut kombi sistemlerinde en az ekipman deðiþimi ile doðalgazdan yüzde yüz hidrojene geçiþi saðlayacak sistem geliþtirmeyi hedefliyor.

Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öðretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Pehlivan’ýn yürütücülüðündeki TÜBÝTAK TEYDEB bünyesinde 1505 Üniversite-Sanayi Ýþ birliði Programý kapsamýnda desteklenen “Yüzde 100 Hidrojen Yakýtlý Kombi Tasarýmý ve Prototip Ýmalatý" isimli projede Mühendislik Fakültesi Öðretim Üyeleri, Doç. Dr. Zekeriya Parlak ve Doç. Dr. Gökhan Coþkun da araþtýrmacý olarak yer alýyor.

TEYDEB 1505 NEDÝR?

Teknoloji ve Yenilik Destek Programlarý Baþkanlýðý, kýsaltýlmýþ haliyle TEYDEB, ülkemiz özel sektör kuruluþlarýnýn araþtýrma-teknoloji geliþtirme ve yenilik faaliyetlerini desteklemek ve bu yolla Türk sanayisinin yenilikçilik ve rekabet gücünün artýrýlmasýna katkýda bulunmak amacýyla proje esaslý AR-GE faaliyetleri destekleme amacý taþýyor. TEYDEB 1505 projeleri, üniversite ve enstitülerindeki bilgi birikimi ve teknolojinin KOBÝ veya büyük ölçekteki kuruluþlarýn ihtiyaçlarý doðrultusunda ürüne ya da sürece dönüþtürülerek sanayiye aktarýlmasý yoluyla ticarileþtirilmesine katký saðlamayý amaçlýyor.

Yorumlar

Top