DAIKIN TÜRKÝYE, MARATHOME PROJESÝNÝN SPONSORLUÐUNU ÜSTLENDÝ

DAIKIN TÜRKÝYE, MARATHOME PROJESÝNÝN SPONSORLUÐUNU ÜSTLENDÝ

2050 yýlýna kadar karbon nötr þirket olma hedefiyle hareket eden Daikin Türkiye, Ýstanbul Bilgi Üniversitesi Travma ve Afet Çalýþmalarý Uygulamalý Ruh Saðlýðý Yüksek Lisans Programý Koordinatörü Prof. Dr. Tamer Aker’in iklim krizinin olumsuz etkilerine dikkat çekmek amacýyla hayata geçirdiði MaratHOME projesinin sponsorluðunu üstlendi.

Proje kapsamýnda bugüne kadar Sapanca, Tuz Gölü ve Grönland koþularýný gerçekleþtiren Aker, 2024 yýlýnda Yeni Zelanda ve Machu Picchu’da koþarak programýný tamamlayacak. Proje sonunda Prof. Dr. Tamer Aker editörlüðünde projenin çýktýlarýnýn paylaþýlacaðý kitapta, koþularýn yapýldýðý bölgelerdeki izlenimler,bölgelerin iklimsel özellikleri ve iklim deðiþikliðinin etkileri gibi konular ele alýnarak iklim krizi konusunda farkýndalýk oluþturmak amaçlanýyor.

Avrupa’da 50’nci yýlýný kutlayan, Japonya’da ise 100. yaþýný 2024 yýlýnda kutlayacak olan iklimlendirme sektörünün öncü markasý Daikin, iklim krizi konusunda farkýndalýk yaratan projeleri desteklemeye devam ediyor. Bu baðlamda Ýstanbul Bilgi Üniversitesi Travma ve Afet Çalýþmalarý Uygulamalý Ruh Saðlýðý Yüksek Lisans Programý Koordinatörü Prof. Dr. Tamer Aker’in iklim krizinin olumsuz etkilerine dikkat çekmek amacýyla hayata geçirdiði MaratHOME projesinin sponsorluðunu üstlenen Daikin Türkiye, iklim ve çevre konusundaki farkýndalýðýn artmasýna katkýda bulunmayý hedefliyor.

Çevrecilik misyonunu kurum kültürünün en önemli parçalarýndan biri olarak gören Daikin Türkiye’nin sponsorluðunda hayata geçen MaratHOME projesi, dünyanýn farklý coðrafyalarýnda maraton mesafesinde bir dizi koþuyu ve bunun sonucunda elde edilen deneyimlerin bir kitaba dönüþtürülmesini kapsýyor. Özellikle iklim deðiþikliðinin etkilediði doðal alanlara dikkat çekmeyi amaçlayan Prof. Dr. Tamer Aker, koþulacak rotalarý da bu doðrultuda ve her birini farklý temalarda seçti. Proje kapsamýndaki ilk koþu ‘orman’ temasýyla 4 Haziran 2023 tarihinde Sapanca’da gerçekleþtirildi. Bunu, 19 Aðustos 2023 tarihinde ‘tuz hakký’ temasýyla Tuz Gölü maratonu izledi. 28-29 Ekim 2023 tarihlerinde ise buzullarýn erimesinin sembol coðrafyasý Grönland’da ‘Sumru kuþu’ temasýyla diðer bir koþu gerçekleþtirildi.

Prof. Dr. Tamer Aker, MaratHOME projesi kapsamýnda 28 Ocak 2024 tarihinde Yeni Zelanda’da, 6-7 Mayýs 2024 tarihlerinde ise Machu Picchu’da koþarak maraton programýný tamamlayacak. Prof. Dr. Tamer Aker maraton programýný tamamladýktan sonra, kendisinin editörlüðünde projenin çýktýlarýnýn paylaþýlacaðý bir kitap çýkaracak. Ýklim krizi hakkýnda farkýndalýðýn oluþturulmayý amaçlandýðý kitapta; koþularýn yapýldýðý bölgelerdeki izlenimler ile bölgelerin iklimsel özellikleri ve iklim deðiþikliðinin etkileri gibi konulara deðinilecek.

“YAÞANABÝLÝR BÝR GELECEK” ODAÐINDA HAYATA GEÇEN PROJELER

2050 yýlýna kadar karbon nötr þirket olma hedefiyle hareket eden Daikin,  çevre ve iklim deðiþikliðine iliþkin birçok projeyi hayata geçirdi.

Geleceðin emanet olduðu çocuklara, özellikle küçük yaþlardan çevre bilinci konusunda farkýndalýklarýný artýrmak amacýyla hayata geçirdiði ‘Temiz Hava Elçileri Projesi’ ile 2017 yýlýndan beri 5-12 yaþ arasý çocuklara ulaþýyor. Köy okullarýnda açýlan ‘Temiz Hava Sýnýflarý’nda düzenlediði çeþitli etkinliklerle çocuklarýn bu konuda bilinçlenmesine katký saðlayarak çocuklarý ‘Temiz Hava Elçisi’ olarak yetiþtiriyor ve bu sayede onlara hem sorumluluk bilinci aþýlanýyor hem de topluma faydalý bir faaliyetin parçasý olmak deneyimletiliyor. Bugün yaklaþýk 1683 öðrenciye ulaþan Daikin Türkiye, 2025 yýlýna kadar 3 bin ‘Temiz Hava Elçisi’ yetiþtirmeyi hedefliyor.

Sürdürülebilirlik ve iklim farkýndalýðý konularýnda herkese ulaþmayý önemseyen Daikin Türkiye, sosyal medyada Nisan ayýnda hayata geçirdiði “Daikin Ýklimlendirme Sözlüðü” ile de karbon ayak izi, sürdürülebilirlik gibi kavramlar konusunda temelden bilgi aktarmayý amaçlýyor. Sosyal medya aracýlýðý ile herkesin duyduðu ancak anlam karmaþasý yaþadýðý kavramlarý genel bir kitleye aktararak, iklim deðiþikliði konusunda kamuoyu bilinci yaratmayý amaçlýyor.

 

Mart 2021’de yaþama deðer katma felsefesinden yola çýkarak 2050 yýlýna kadar 1 milyon aðaç dikme projesini baþlatan Daikin Türkiye, Daikin Orman projesi ile 50 bin aðaç fidanýnýn dikilmesi sonucu 20 bin 550 ton karbondioksit eþdeðeri sera gazý emisyonunu azaltmayý baþardý. Ayný zamanda “Doðaya Can Ver” sloganýyla oluþturduðu Daikin Ormaný Projesi’nde yeni bir faza geçerek mevcut araç filosunun 1 yýlda saldýðý karbondioksitin karþýlýðýnda 56 bin fidan dikerek karbon ayak izini bertaraf etti. Bu yýl, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde ise “Daikin Çalýþanlarý Ormaný”ný hayata geçiren þirket, bu kapsamda þirket çalýþanlarý adýna Ýzmit Taþköprü mevkii, 2 bin fidanla aðaçlandýrýldý.

Yorumlar

Top