DOÐAL GAZDA TASARRUF VE GÜVENLÝK ÝÇÝN 7 TEDBÝR

DOÐAL GAZDA TASARRUF VE GÜVENLÝK ÝÇÝN 7 TEDBÝR

Doðal Gaz Cihazlarý Sanayicileri ve Ýþ Adamlarý Derneði, tüketicilere kýþ gelmeden, kombi ve merkezi ýsýtma sistem cihazlarýný kontrol amaçlý çalýþtýrmalarýný ve ýsýtma kontrollerini yapmalarýný tavsiye etti. Dernek açýklamasýnda, oda sýcaklýðýnda her 1 derecelik düþüþün, yüzde 6 yakýt tasarrufu saðlayacaðý belirtildi.

Türkiye’de 81 ilde, 750 ilçede, 19.4 milyon abone doðal gaz ile ýsýnýyor. Doðal gazý aktif olarak kullanan nüfus oraný %71’e (60 milyon kiþiye) ulaþýrken, Türkiye nüfusunun %82’ sinin doðal gaza eriþim imkaný bulunmakta.

Türkiye’de ýsýtma sistemleri sektörünün yüzde 95’ini temsil eden Doðal Gaz Cihazlarý Sanayicileri ve Ýþadamlarý Derneði (DOSÝDER) yaklaþan kýþ öncesinde tüketicilere güvenlik ve tasarruf konularýnda çaðrýda bulundu.

DOSÝDER Baþkaný Ekrem Erkut, Türkiye’nin kombi üretiminde Avrupa’nýn üretim merkezi olduðunu belirterek ‘’Yurt içinde yýlda 1 milyon adet kombi satýþý gerçekleþtiriyoruz. 1.5 milyon adet ise ihracat rakamýmýz var. Panel radyatörlerde ise 5-6 milyon metretül yurt içi, 8-10 milyon metretül yurtdýþýna satýþýmýz var. Toplam ihracatýmýz 1.5 milyar dolar civarýnda. Ülkemiz, kombi ve panel radyatör üretiminde dünyada söz sahibi üretim kapasitesine sahip ‘’ dedi.1993 yýlýnda kurulan DOSÝDER’in amaçlarý arasýnda, doðal gazýn tüketiminde verimliliðin maksimize edilmesini ve sürdürülebilirliðin temini için cihaz verimliliði yüksek yeni ürünler geliþtirilmesini teþvik etmek olduðunu söyleyen Erkut ‘Modern, çevreci ve ayný zamanda tasarruflu teknolojiler kullanmak, sürdürülebilir bir dünya için enerji tüketimi ve karbon salýnýmýný azaltmak, bu konudaki global standartlara katkýda bulunmak ve ayný zamanda doðalgazýn güvenli kullanýmýný saðlamak en önemli çalýþmalarýmýz arasýnda yer almakta. DOSÝDER üyelerinin 13 ayrý Ar-Ge merkezi var. Buralardan elde ettiðimiz verileri, sonuçlarý deðerlendiriyoruz.’’ dedi.

DOSÝDER doðal gaz tasarrufu ve güvenliði ile ilgili þu tavsiyelerde bulundu

1- Kullanýcýlar evlerinin kapý, cam, duvar ve çatý izolasyonu yetersiz ise izolasyonu uygun bir þekilde yaptýrýlmalýdýr. Örneðin çatýlardaki ýsý kaybý %20 civarýndadýr. Bu nedenle evimizin ýsýtýlmayan mahallere olan duvar, tavan ve zeminleri mutlaka ýsý izolasyonu yapýlmalýdýr.

2-Binalarda mantolama ile izolasyon yaptýrma imkaný olmayan kullanýcýlar evlerindeki her bir radyatörün arkasýnda mutlaka ýsý yansýtýcý paneller koymalýdýr. Bu paneller çok düþük maliyetli ve uygulamasý kolay ürünlerdir.

3- Oda sýcaklýðýný ölçen ve buna göre oda sýcaklýðýný istenen þekilde ayarlayan, oda termostatlarý ve termostatik radyatör vanalarý kullanýmý ile tasarruf saðlanabilir, oda sýcaklýðýnda her 1°C düþürmek yaklaþýk % 6 yakýt tasarrufu saðlar. Örneðin; kombi kullanýcýsý kýþ mevsiminde 24°C oda sýcaklýðý tercih eder iken aylýk 1.000 TL doðal gaz bedeli ödüyor ise termostatik radyatör vanasý kullanarak oda sýcaklýklarýný 22°C olarak düzenlediðinde konforlu, saðlýklý bir ortam ve 100 TL seviyesinde tasarruf fýrsatý bulunmaktadýr.

4- Ülkemizde 2018 yýlý Nisan ayýnda yürürlüðe giren, Energy Related Products - ErP (Enerji ile iliþkili ürünler) yönetmeliði ile AB ülkelerinde olduðu gibi Türkiye’de de sadece “yoðuþmalý cihaz” olarak nitelendirilen yüksek verimli kombi, kazan gibi ürünlerin arzý saðlanmaktadýr. Yoðuþma teknolojisinin saðladýðý tasarruf ve verimlilik, doðal gaz tüketimi ve faturalarýna %25-30 oranýnda düþüþ olarak yansýmaktadýr. Bu nedenle eski kombilerin yoðuþmalý cihazlarla deðiþtirilmesini öneriyoruz.

5- Tüketicilerin kýþ sezonu baþlamadan kombi ve merkezi ýsýtma sistem cihazlarýný dýþ hava sýcaklýklarý düþmeden kontrol amaçlý çalýþtýrmalý ve ýsýtma kontrollerini yapmalýlar.

6- Tüketiciler can ve ürün güvenlikleri için bakým/onarým hizmetlerini mutlaka yetkili servislerden almalarý, servis ihtiyaçlarýnda web üzerinden yapýlan basit aramalarda karþýlarýna çýkan servis noktasýnýn yetkili olup olmadýðýný kontrol etmeleri, mümkünse ilgili markanýn resmi web sayfasýndan yetkili servis bilgilerine, çaðrý merkezlerine ulaþmalarý gerekmektedir. Pek çok tüketici kombi, beyaz eþya gibi ürünlerde web aramalarýnda korsan servislerin yanýltýcý web sayfalarýndan hizmet alabilmekte, pek çok risk ile karþý karþýya kalabilmektedir. Ticaret Bakanlýðý tarafýndan bu konuda önemli çalýþmalar yürütülmektedir. 2020 yýlýnda tüm ürün gruplarý için www.servis.gov.tr (SERBÝS) web sayfasý tüm ürün gruplarý için hizmete girmiþ, tüketicilerin ilgili marka yetkili servislerine ulaþmalarý için yeni bir kanal oluþturulmuþtur.

7- Güvenli doðal gaz kullanýmý için ev ve iþyerlerindeki havalandýrma menfezlerinin kapatýlmamasý, doðal gaz tesisatlarýna proje dýþýnda müdahale, deðiþiklikler yapýlmamasý, olasý ihtiyaçlarda yetkili doðal gaz firmalarý ve gaz daðýtým þirketlerinden hizmet alýnmasýna dikkat edilmesi önem arz etmektedir.

Yorumlar

Top