DEPREM SONRASI  ÇELÝK YAPILARA ÝLGÝ KATLANDI

DEPREM SONRASI ÇELÝK YAPILARA ÝLGÝ KATLANDI

Geliþmiþ ülkelerde birincil tercih olarak konumlanan ve geniþ kullaným alanlarýna sahip çelik yapýlar son yýllarda Türkiye’de de raðbet görmeye baþladý. Türkiye’nin önde gelen ön üretimli yapý firmalarýndan Vefa Group’un Yönetim Kurulu Baþkaný Orhan Güner; son dönemde yaþanan deprem felaketinin ardýndan bölgede yenilenen yapýlarýn çelik üzerinden planlanmasýnýn bu alandaki farkýndalýðý daha da artýrdýðýný belirtti.

Modern kentleþme noktasýnda dünyanýn önde gelen ülkelerinden Japonya, Amerika,

Avustralya, Ýngiltere gibi ülkelerde yoðun olarak tercih edilen ve çok sayýda kamu binasýnda kullanýlan çelik yapýlar Türkiye’de de yaygýnlaþmaya ve talep görmeye baþladý.

Son yýllarda yaþanan depremlerin yapý güvenliðine yönelik bilinci arttýrdýðýný ve hükümetin de deprem bölgesindeki tek katlý kalýcý konutlarda hafif çeliði, okul, hastane, öðrenci yurdu gibi kamusal binalarda hafif ve yapýsal çeliðin birlikte kullanýldýðý hibrit sistemi tercih etmesinin bu bilince katký saðladýðýný belirten Vefa Group Yönetim Kurulu Baþkaný Orhan Güner; çelik yapýlarýn Türkiye’nin geleceðinde kaçýnýlmaz bir rol oynadýðýný belirtti.

ORHAN GÜNER; “ÜLKELERÝN GELÝÞMÝÞLÝK SEVÝYESÝ ÇELÝK YAPI SÝSTEMLERÝNÝN
KULLANIMIYLA PARALEL”

Vefa Group Yönetim Kurulu Baþkaný Orhan Güner; “Dünyada çelik yapý sistemlerinin
kullanýmýnýn ülkelerin geliþmiþlik oranlarýyla paralel olarak arttýðýný görüyoruz. Bu yapý sistemi farkýndalýk düzeyi yüksek toplumlarda daha çok tercih ediliyor. Japonya, Avustralya, Yeni Zelanda, Amerika, Ýngiltere, Kanada ve Fransa bu yapý sistemini tercih eden en önemli ülkelerin baþýnda gelmektedir. Japonya’da çelik yapý kullanýmý %80’lerde, Yeni Zelanda’da %70’lerde, Amerika ve Avrupa’da %40’larda. Türkiye’de ise çelik yapý kullaným oraný %5 civarýndadýr.

ORHAN GÜNER; “20 YILDA DÜNYANIN EN BÜYÜK 7. ÇELÝK ÜRETÝCÝSÝ OLDUK”

Orhan Güner; “Dünyada çelik kullaným oranlarý 1994’ten bugüne kadar 4 kat artmýþtýr.
Önümüzdeki yýllarda da artacaðý, yapýlan analizlerde görülmektedir. Dünya Çelik Birliði
(WSA) rakamlarýna göre Türkiye’de çelik tüketimi 2020 yýlýnda 29,5 milyon ton seviyesine yükselmiþ ve 2000 yýlýnda dünyanýn 17. çelik üreticisiyken 2020 yýlýnda dünyada 7., Avrupa’da ise 1. olmuþtur.” dedi.

ORHAN GÜNER “TÜRKÝYE’DE BÝREYSEL KONUTTA ÇELÝK BÝLÝNCÝNÝN ARTMASINI TOKÝ’NÝN 50 BÝNE YAKIN ÇELÝK KÖY EVÝ PROJESÝ SAÐLADI”

Orhan Güner; “Hafif çelik yapýlar dünyada 1948 yýlýndan beri hem konut hem de endüstriyel alanda tercih ediliyor. Türkiye’de ise 2000 yýlýnda ilk hafif çelik binayý biz yaptýk. Çelik yapý sistemi aðýrlýklý olarak sanayi ve endüstriyel alanlarda tercih edilmekle birlikte son yýllarda kamu nezdinde hastane ve toplu konut olarak da kullanýlmaya baþlandý. 2020 yýlý Elazýð ve Malatya depremleri sonrasýnda oluþturulan þartname sonrasý çelik yapýlar Türkiye’nin gündemine girdi. Ýlk etapta TOKÝ’nin talebiyle Türkiye’nin farklý illerinde 50.000’e yakýn çelik köy evi inþa edildi. 6 Þubat depremi sonrasý hafif çelik yapý sistemi hýzý ve dayanýklýlýðý ile daha fazla gündeme giren bir konu oldu. Gerek deprem bölgesi gerek diðer deprem riski olan bölgelerde çelik yapý ile þehirlerin inþasý üzerine çalýþmalar sürüyor. Þu anda, Çevre, Þehircilik
ve Ýklim Bakanlýðý TOKÝ iþ birliðiyle bu çalýþmalara farklý illerde devam ediyor.”

Çelik yapýnýn bireysel ve toplu konutlarda daha fazla tercih edilmesi gerektiðini vurgulayan Orhan Güner, “Türkiye bu sistemin teknolojisine sahip, hýzlýca dönüþmesi gereken binlerce bina mevcut. Ülkemizde çelik yapý kullanýmý toplam yapý stoðumuzun %5’i kadar. Bunlarýn da büyük çoðunluðunu endüstriyel yapýlar oluþturuyor. Kamu ve bireysel konut nezdinde kullanýmý yok denecek kadar az.” dedi.


Yorumlar

Top