DOSÝDER ‘GELECEK VÝZYONU, STRATEJÝ VE EYLEM PLANI'NI AÇIKLADI

DOSÝDER ‘GELECEK VÝZYONU, STRATEJÝ VE EYLEM PLANI'NI AÇIKLADI

Doðal Gaz Cihazlarý Sanayicileri ve Ýþadamlarý Derneði (DOSÝDER) 7 Aralýk’ta kuruluþunun 30’uncu yýlýný Ýstanbul’da düzenlediði zirvede kutladý. 30 üyesiyle Türkiye’de ýsýtma sistemleri sektörünün yüzde 95’ini temsil eden DOSÝDER, zirvede ‘’Gelecek Vizyonu, Strateji ve Eylem Planý” baþlýðý altýndaki yeni strateji belgesini kamuoyu ile paylaþtý

DOSÝDER iklim ve enerji krizindeki geliþmeleri dikkate alan yeni vizyonunda derneðin gelecek stratejisi doðal gazýn yanýnda, yenilenebilir ve temiz enerjiler ekseninde þekilleniyor. DOSÝDER Baþkaný Ekrem Erkut ‘’ Son 10 yýlda dünya tarihinin en sýcak 8 yýlýný yaþadýk, ülkemizde her yýl 100’den fazla sel vakasýný gerçekleþmekte. Son yaþanan orman yangýnlarý 12 yýlýn ortalamasýndan 8 kat daha fazla. Dünyadaki birincil enerji kaynaklarýnýn yüzde 80’i fosil yakýtlardan oluþuyor. Sera gazý etkisi gibi hususlar yoðun þekilde geliþmiþ ülkelerin gündeminde. Küresel sýcaklýk artýþýnda 1,5 dereceyi geçmemek için pek çok anlaþma yapýlýyor. Ýklim ve enerji krizinin sonuçlarý çok aðýr. Üyelerimiz ile ‘Çevre Dostu Saðlýklý Ýklimlendirme Çözümleri’ için ulusal ve uluslararasý pek çok proje takip etmekteyiz. Ancak bu geçiþte doðal gaz baþta olmak üzere hýzlý bir terk söz konusu deðil, hibrit çözümlere yönelik ürün ve hizmetler sunulmaya artarak devam edecek ’’ dedi.


Türkiye Doðal Gaz Cihazlarý Sanayicileri ve Ýþadamlarý Derneði (DOSÝDER) 30. kuruluþ yýl dönümünü kutluyor. DOSÝDER Baþkaný Ekrem Erkut’un ev sahipliðinde Ýstanbul Marriott Hotel’de düzenlenen 30’uncu yýl buluþmasýna ýsýtma sistemleri sektörünün üyelerinin yanýsýra, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardýmcýsý Nevzat Þatýroðlu, Ticaret Bakanlýðý Tüketicinin Korunmasý ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Avni Dilber, GAZBÝR Baþkaný Yaþar Arslan ve sektör paydaþlarý katýldý.

30. yýl buluþmasýnýn açýlýþ konuþmasýný yapan DOSÝDER Baþkaný Ekrem Erkut, 1993 yýlýnda kurulan derneðin doðal gazlý cihazlarýn güvenli ve verimli kullanýmý, kullanýcý memnuniyetinin saðlanmasý ve sektörün geliþimine katkýda bulunmak amacýyla faaliyetlerini sürdürdüðünü belirterek, aradan geçen 30 yýlda sektörün büyük baþarýlara imza attýðýný söyledi. Erkut ’Bünyemizde bulunan üye firmalarýmýzýn çoðu doðal gaz ile tanýþtýðýmýz yýllarda sadece ithalat yaparken, bugün çoðunluðu ülkemizde üretim yapmakta ve sadece iç piyasaya ürün vermekle kalmayýp, ayný zamanda ülkemiz ihracatýna ciddi katkýlar saðlamakta. Artýk Türkiye Avrupa’nýn kombi ve panel radyatör üretim üssüdür. Dünya iklimlendirme pazarý geçtiðimiz dört yýllýk periyotta yüzde 13,95 büyüyerek 580 milyar dolara ulaþtý. Türk iklimlendirme sektörü ise bu periyotta yüzde 45’lik büyüme gösterdi. Isýtma sistem ve ekipmanlarýnda dünya yüzde 15,08 büyürken biz yüzde 23,3 büyüdük. 2023 yýlýnýn en az yüzde 10’luk bir iç pazar büyümesi ile kapatacaðýz. Yaklaþýk 1. 2 milyar dolara yaklaþan ihracatýmýzýn tamamýna yakýnýný üyelerimiz gerçekleþtirmektedir’’ dedi.

Gelecek Vizyonu, Strateji ve Eylem Planý

Isýtma sistemleri sektörünün yeni teknolojiler, yaygýnlaþan doðal gaz kullanýmý, dünyadaki enerji krizleri, yenilenebilir enerji kaynaklarý, AB yeþil mutabakatý, gaz yakýcý cihazlarda hidrojen kullanýmý, ýsý pompalarý, hibrit sistemler, deðiþen regülasyon ve yasalar gibi çok sayýda geliþme ile karþý karþýya olduðunu belirten Ekrem Erkut, geleceðe hazýrlanmak için DOSÝDER olarak ‘’Gelecek Vizyonu, Strateji ve Eylem Planý’’ný hazýrladýklarý ve bu stratejinin sektör için bir yol haritasý olacaðýný ifade etti. Erkut ‘’Son 10 yýlda dünya tarihinin en sýcak 8 yýlýný yaþadýk, ülkemizde her yýl 100’den fazla sel vakasý gerçekleþmekte. Son yaþanan orman yangýnlarý 12 yýlýn ortalamasýndan 8 kat daha fazla. Dünyadaki birincil enerji kaynaklarýnýn yüzde 80’i fosil yakýtlardan oluþuyor. Sera gazý etkisi gibi hususlar yoðun þekilde geliþmiþ ülkelerin gündeminde. Küresel sýcaklýk artýþýnda 1,5 dereceyi geçmemek için pek çok anlaþma yapýlýyor. Ýklim ve enerji krizinin sonuçlarý çok aðýr. Üyelerimiz ile ‘Çevre Dostu Saðlýklý Ýklimlendirme Çözümleri’ için pek ulusal ve uluslararasý pek çok proje takip etmekteyiz. Ancak bu geçiþte doðal gaz baþta olmak üzere hýzlý bir terk söz konusu deðil, hibrit çözümlere yönelik ürün ve hizmetler sunulmaya artarak devam edecek. Ýþte bu süreç içinde hazýrladýðýmýz strateji ve eylem planý bizi geleceðe taþýyacak. Yeni vizyonumuzla birlikte derneðimizin gelecek stratejisini doðal gazýn yanýnda, yenilenebilir ve temiz enerjiler ekseninde ve kapsayýcýlýðýnda oluþturduk.’’ dedi.

Sürdürülebilirlik ve enerji güvenliði geleceði þekillendirecek

DOSÝDER Baþkaný Ekrem Erkut, Türkiye’de doðal gaz arz güvenliði ile ilgili alýnan önlemler sebebi ile doðalgazýn uzun yýllar önemini sürdürmeye devam edeceðine dikkat çekerek, yeþil mutabakat ve sürdürülebilirlik konularýnýn her geçen gün daha çok önem kazanacaðýný ifade etti. Erkut ‘’Hibrit (Doðalgaz+Elektrik) sistemlerinin önemi artacak. DOSÝDER üyeleri 13 ayrý AR-GE merkezine sahip. Bu merkezlerde yüksek verimli ve çevre dostu çözümler geliþtiriliyor, alternatif enerjiler üzerinde çalýþmalar yapýyor.’’ dedi.

200 binin üzerinde istihdam

Erkut konuþmasýný þöyle sürdürdü:

Sektörümüz 20 bin kiþiye direk, 6 bin üzerinde iþ ortaðýyla da 200 bin kiþiye istihdam saðlýyor. Türkiye’de doðal gazýn kullanýlabildiði nokta sayýsý arttýkça, abone sayýsý da artmakta. Bununla birlikte doðal gaz tüketimi de artýþ göstermekte. Bu da, piyasaya sunulan ürün sayýsýný ve çeþitliliðini, ilk seferde doðru hizmetin sunulmasý ihtiyacýný artýrmaktadýr. Dolayýsýyla, tüm rakamlarýn hýzla büyüdüðünü görebiliyoruz. Hal böyle olunca, ISITMA cihaz, sistem ve ekipmanlarýn üreticileri olarak bizler, hýzla deðiþen ve geliþen ISITMA ve Doðal Gaz sektöründe dünyayla tam entegrasyon halinde büyümeye ve geliþmeye devam ediyoruz.

Öyle ki, bu sektörde ilk baþlarda sadece ithalatçý olan Türkiye, bugün artýk ciddi anlamda imalat ve ihracat yapan bir ülke konumuna, hatta bazý ürün gruplarýnda Avrupa’nýn üretim üssü haline gelmiþ durumda.

Bugün ülkemiz, 2,5 milyonu aþan adediyle kombi üretiminde, 15 milyon metretül’ü aþan panel radyatör imalatýnda, 2 milyon adedi aþan doðal gaz sayacý imalatýnda Avrupa’nýn üretim merkezi konumuna ulaþtý.

Ýmalatýný yapmakta olduðumuz yaklaþýk 2,5 milyon kombinin hemen hemen yarýsýný iç piyasanýn kullanýmýna sunarken, diðer yarýsýný da aðýrlýklý Avrupa ülkeleri olmak üzere pek çok ülkeye ihracat yapýyoruz. ‘’

2026’ya kadar doðal gazsýz ilçe kalmayacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardýmcýsý Nevzat Þatýroðlu, yaptýðý konuþmada Türkiye'nin 804 ilçesinin doðal gaza eriþim imkaný olduðunu ve 20.3 milyon hanede doðalgaz kullanýldýðýný ifade etti. Þatýroðlu 2026 yýlýnýn sonuna kadar Türkiye’nin tamamýnda doðalgaza eriþiminin saðlanacaðýný ifade ederek ‘’ Kentleþen her yere doðal gaz götürmeye kararlýyýz ‘’ dedi.

Þatýroðlu þöyle konuþtu: ‘’Çevreci bir yakýt olan doðal gazýn, baþta nüfus yoðunluðu yüksek olan yerleþim yerlerine ulaþtýrmamýz, ülke çapýnda yaygýnlaþmasý, karbon ayak izi hedefimize ulaþmamýza büyük katký saðlýyor. AB’nin uygulamaya koyduðu karbon vergisi, ülkemiz sanayicisi üzerinde önemli maliyet artýþýna yol açabilir. Bu amaçla da çalýþmalarýmýza devam ediyoruz. 197 OSB’ye doðal gaz ulaþtýrdýk. Sanayicimizi karbon vergisinin olumsuz etkilerinden korumak için doðal gaz yatýrýmlarýmýz devam edecek’’

Yorumlar

Top