ASAÞ ÝÞ SÜREÇLERÝNÝN MERKEZÝNE DÖNGÜSELLÝÐÝ YERLEÞTÝRDÝ

ASAÞ ÝÞ SÜREÇLERÝNÝN MERKEZÝNE DÖNGÜSELLÝÐÝ YERLEÞTÝRDÝ

ASAÞ 2022 Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayýnladý. Attýðý her adýmda sürdürülebilirlik ilkelerine uygun kararlar alan, iþ süreçlerinin merkezine döngüselliði yerleþtiren ve faaliyetlerini yürütürken çevreyi koruyan bir iþ anlayýþý olan ASAÞ; bu anlayýþa katký saðlamak için 2022 yýlýnda da tükettiði elektrik enerjisinin %100’ünü I-REC sertifikasý ile yenilenebilir enerji kaynaklarýndan tedarik etti. ASAÞ; ürün baþýna atmosfere saldýðý sera gazýný %11 azaltýrken, oluþan atýklarýn %98,5’ini geri kazandýrdý.

Türkiye’nin lider sanayi kuruluþlarýndan ASAÞ, Sürdürülebilirlik Raporu’nun dördüncüsünü yayýnladý. Rapor, ASAÞ’ýn 1 Ocak-31 Aralýk 2022 tarihleri arasýnda Sakarya Akyazý’daki 5 üretim merkezi, Ýstanbul’daki genel merkez ile Almanya Neuwied’deki tesisinde yürüttüðü çalýþmalarý kapsýyor. ASAÞ Genel Müdürü Derya Hatiboðlu, ‘Deðer odaklý, güvenilir ve sürdürülebilir büyüme’ mottosu ile çýktýklarý yolda; Paylaþýmcý, Çevreye Saygýlý, Güvenilir ve Sürdürülebilir Kalkýnma Odaklý bir iþ yolu benimsediklerini belirterek; “Tüm deðer zincirimizde, paydaþlarýmýzla birlikte bu yaklaþým çerçevesinde ilerliyoruz. Sürdürülebilirlik Raporumuz ile benimsediðimiz saygýlý iþ anlayýþýný vurguluyor, attýðýmýz ve atacaðýmýz tüm adýmlarý þeffaf þekilde tüm paydaþlarýmýz ve kamuoyu ile paylaþýyoruz” dedi. 

“Sürdürülebilir teknolojilere yatýrým yapmaya devam ediyoruz”

Derya Hatiboðlu, gelecek nesillere daha yaþanabilir bir dünya býrakmak için tüm faaliyetlerini sürdürülebilirlik odaðýnda yürüttüklerini belirterek þunlarý söyledi: “Kendi iþ süreçlerimizde karbon ayak izimizi azaltýp enerji verimliliðimizi artýrarak daha düþük emisyon deðerlerine ulaþmak ve sýfýr karbon hedefimize daha da yaklaþmak için sürdürülebilir teknolojiler ve süreçlere yatýrým yapmaya devam ediyoruz. Attýðýmýz adýmlarda sürdürülebilirlik ilkelerine uygun kararlar alýyor, döngüselliði iþ süreçlerimizin merkezine yerleþtiriyoruz. Bu süreçteki planlarýmýzý kýsa, orta ve uzun vadeli aksiyonlarý içerecek þekilde hazýrlýyoruz.” 

 

“Güçlü adýmlar atmaya devam edeceðiz”

Derya Hatiboðlu þöyle devam etti: “ASAÞ olarak; alüminyumun sorumlu üretimini, tedarikini ve yönetimini iþ birliði içinde teþvik etmek için çalýþan Alüminyum Yönetim Giriþimi’nin (ASI) gerçekleþtirdiði denetimden bu yýl da geçtik. ASI Performans Standardý Sertifikasý’nýn gereklerini eksiksiz olarak yerine getirdik. Ayný zamanda 12 ürün çeþidimiz için LCA ve EPD Belgelendirme sürecini tamamladýk. Avrupa Yeþil Mutabakatý çerçevesinde 2050 yýlý için hedeflenen net ‘0’ karbon hedefine giden yolculuðumuzda net hedefler tespit ederek güçlü adýmlar atmaya devam edeceðiz.” 

 

Atýklarýn %98,5 ’ini geri kazandýrdý

ASAÞ; kurumsal yönetimi ve deðerlerinin ayrýlmaz bir parçasý olan ulusal ve uluslararasý sertifikalarýyla gerekli standartlara ve mevzuata uygun þekilde faaliyetlerini yürütüyor. Tüm fabrikalarý için çalýþmalarýn ve belirlenen yönetim hedeflerinin önemli bir bölümünü; ASI Performans standardýnýn yaný sýra, ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 14001 Çevre Yönetimi Sistemi, ÝSO 50001 Enerji Yönetimi Sistemi, ÝSO IEC 27001 Bilgi Güvenliði Yönetim Sistemi gibi sistemlerle gerçekleþtiriyor. Tüm iþ merkezlerindeki önceliði, faaliyetlerini yürütürken çevreyi koruyan bir iþ anlayýþý olan ASAÞ; bu anlayýþa katký saðlamak için 2022’de de, þirketin tükettiði elektrik enerjisinin %100’ünü I-REC sertifikasý ile yenilenebilir enerji kaynaklarýndan tedarik etti. Kendi üretiminde tükettiði enerjiyi üretebilmek için Güneþ Enerji Sistemi (GES) projesi için fizibilite raporlarýný hazýrlayan ASAÞ; ürün baþýna atmosfere saldýðý sera gazýný %11 azaltýrken, oluþan atýklarýn %98,5’ini geri kazandýrdý.

 

Kullanýlan enerjinin tamamý yenilenebilir kaynaklardan

ASAÞ; üretim süreçlerinde enerji tüketimini optimize etmek için sürekli iyileþtirme çalýþmalarý gerçekleþtiriyor ve yenilikçi teknolojileri kullanýyor.  Verimlilik odaklý ekipmanlar, enerji tasarrufu saðlayan proses iyileþtirmeleri ve enerji optimizasyonu için ölçüm ve analiz sistemleri gibi çözümlerle enerji kullanýmýný azaltmayý hedefliyor. Temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarýný kullanarak enerji ihtiyacýný karþýlýyor. Böylelikle karbon ayak izini azaltýrken ayný zamanda yerel ve küresel ölçekte çevreye olan olumsuz etkilerini minimize etmesini saðlýyor. ASAÞ; iklim kriziyle mücadele etmek ve enerji yönetimi hedeflerine ulaþmak için dijital çözümleri aktif þekilde kullanýyor. Ýleri düzey veri analitiði, akýllý sensörler ve otomasyon sistemleri gibi dijital teknolojileri süreçlerine entegre ederek enerji verimliliðini artýrmak, karbon ayak izini azaltmak ve sürdürülebilirlik performansýný iyileþtirmek için çalýþan ASAÞ, 2021’de olduðu gibi, 2022’de de tükettiði elektrik enerjisinin tamamýný yenilenebilir enerji kaynaklardan saðladýðýný gösteren RECs International tarafýndan geliþtirilen IREC Sertifikasý (Yenilenebilir Enerjisi Sertifikasý) aldý.

 

Su risk yönetim planý oluþturulacak

ASAÞ, alüminyum üretimi sürecinde ortaya çýkan çevresel etkilerin farkýnda olarak, çevre dostu bir yaklaþým benimsiyor. Çevresel etkileri en aza indirgemek, kaynaklarý verimli kullanmak ve çevresel sürdürülebilirliði saðlamak üzerine odaklanan bir çevre yönetimi stratejisi benimsiyor. 2022’de iþ merkezlerinde herhangi bir dökülme, sýzýntý ve çevre kazasý gerçekleþmeyen ASAÞ, hava kirliliðinin önlenmesi adýna indüksiyon fýrýnlarý, filtre sistemleri, temiz enerji ve daha birçok yeni çevreci yatýrýmlar yapýyor. Sera Gazý Emisyonlarýnýn Takibi Hakkýnda Yönetmelik gereðince sabit yanma kaynaklý emisyonlarýmýzý bir önceki yýla göre yüzde 11 azaltan ASAÞ’ýn Trijenerasyon tesisi düþük emisyon salýmý ile dikkat çekiyor. Ayrýca operasyonlarýnýn gereði olan ürün baþýna su tüketimini minimize etmeyi hedefleyerek inovatif projeler ile sürdürülebilir su yönetimini destekleyen ASAÞ’ýn; su ayak izini azaltýcý stratejileri, su risk yönetim planý oluþturmak öncelikli hedefleri arasýnda. 

 

Biyoçeþitliliði korumak ve desteklemek için etkin bir strateji izliyor 

ASAÞ, atýk oluþumunun minimize edilmesi, kaynaklarýn daha efektif kullanýlmasý, döngüsel ekonomi çerçevesinde atýklarýn büyük oranda ikincil alüminyum üretimi ile geri dönüþtürülebilir kýlýnmasýna yönelik projelerine devam ediyor. Üretimde hammaddenin daha efektif kullanýlýp, oluþan yan ürünlerin üretime tekrar kazandýrýlabilmesi ve en önemlisi alüminyumun defalarca kez geri dönüþtürülebilmesi bu sektörün döngüsellik ve atýk yönetimi açýsýndan elini güçlü kýlan unsurlar arasýnda. ASAÞ ayrýca doðal kaynaklarýn korunmasý ve ekosistemlerin sürdürülebilirliði hedeflerine ulaþmak için biyoçeþitliliði korumak ve desteklemek için etkin bir strateji izliyor. Üretim faaliyetlerini gerçekleþtirirken, yerel ekosistemleri ve biyoçeþitlilik alanlarýný gözetiyor. 

 

 

Sürekli geliþim inovasyondan geçiyor

ASAÞ Ýnovasyon ekosistemini kurum kültürünün bir parçasý olarak konumlandýrýyor. Sürekli geliþimin inovasyondan geçtiðini bilen, inovasyonun gücüne inanan ASAÞ; bu sebeple tüm iþ merkezlerinde ‘Deðer Yaratan Yenilikçilik’ olarak adlandýrdýðý inovasyon kültürüne uygun iklim þartlarýný inþa ediyor. Ayrýca enerji verimli tasarým, enerjiyi etkin kullaným ve enerji tasarrufu saðlama amacý ile inovatif projeleri hayata geçiriyor. Bu kapsamda geçtiðimiz yýllarda firma; Avrupa Çerçeve Programlarý kapsamýnda dahil olduðu Vulkano projesiyle, 5 farklý yöntemi kapsayan entegre enerji verimliliði çözümü geliþtirilmesine yönelik çalýþmalara katlý saðlamýþtý. Proje sonucunda önerilen çözüm ile daha az deneme yapýlmasýyla enerjinin verimli kullanýlmasýna imkan saðlayacak dijital doðrulama sistemi ortaya konmuþtu. 

 

Sektörünün onaylanmýþ ilk araþtýrma-geliþtirme merkezi 

Sektörünün onaylanmýþ ilk AR-GE merkezinde yenilikçi bakýþ açýsý ve yaptýðý teknolojik yatýrýmlarla birçok sektöre hizmet ederek yeni projeler geliþtirmeye devam eden ASAÞ, sürekli iyileþtirdiði üretim alt yapýsýný, ürün ve hizmet kalitesiyle bütünleþtirerek müþterilerine inovatif ürün ve çözümler sunuyor. Sektördeki en son trendleri analiz ederek, malzeme bilimi, üretim teknolojileri, geri dönüþüm yöntemleri ve enerji verimliliði gibi alanlarda çalýþmalar yürütüyor. Stratejik sektörlerin aranan tedarikçisi olma yolunda emin adýmlarla ilerliyor. Böylelikle sektörün yenilikçi ve sürdürülebilir bir gelecek için güçlü bir temel oluþturmasýna yardýmcý oluyor. ASAÞ ayrýca AR-GE Müdürlüðü koordinasyonuyla Avrupa Birliði Çerçeve Programlarý kapsamýnda çok uluslu iþ birlikleri ve bilimsel tabanlý, yenilikçi teknoloji odaklý projeler geliþtiriyor. ASAÞ projeler sonunda maliyetlerini düþürüyor ayný zamanda kaynak verimliliðine katký sunuyor. 2022 yýlýnda fon desteði almaya hak kazandýðý ABTOMAT Projesi ile alüminyum sektöründe döngüsel ekonomiye, sýfýr atýk prensibine, düþük maliyete ve düþük çevresel etkiye sahip simbiyotik metalürjik süreçlerine katký saðlanmasý hedefleniyor.

Yorumlar

Top