DAIKIN TÜRKÝYE 2. SÜRDÜRÜLEBÝLÝRLÝK RAPORUNU YAYINLADI

DAIKIN TÜRKÝYE 2. SÜRDÜRÜLEBÝLÝRLÝK RAPORUNU YAYINLADI

Enerji verimliliði yüksek, çevreci ürünleriyle öne çýkan iklimlendirme sektörünün öncü markasý Daikin Türkiye, 2023 Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayýmladý.

Türkiye’de Paris Ýklim Anlaþmasý’ný hayata geçirmek için adýmlar atan þirketler sürdürülebilirlik vizyonlarý doðrultusunda çalýþmaya devam ediyor. Avrupa’da yarým asýrlýk geçmiþini kutlayan ve Japonya’da 100. yýlýný kutlamaya hazýrlanan Daikin tüm üretim ve yönetim süreçlerini sürdürülebilirlik politikalarý üzerine geliþtiriyor ve ürünlerinde çevre dostu R-32 soðutucu akýþkan kullanarak sektöre öncülük ediyor. Daikin Türkiye, bu yönde yaptýðý sürdürülebilirlik çalýþmalarýný ikinci kez bir raporda yayýmladý. 152 sayfalýk ‘ 2023 Sürdürülebilirlik Raporu’nda Daikin Türkiye’nin; Birleþmiþ Milletler’in Saðlýklý ve Kaliteli Yaþam”, Eriþilebilir ve Temiz Enerji”, “Ýnsana Yakýþýr Ýþ ve Ekonomik Büyüme”, Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapý”,  Sürdürülebilir Þehirler  ve Topluluklar”, Sorumlu Üretim ve Tüketim”, “Ýklim Eylemi” baþlýklý sürdürülebilirlik hedefleri doðrultusunda yaptýðý çalýþmalar anlatýldý. 

 

Daikin Global, Sera Gazý Salýmýný 2030’da %50 Azaltmýþ Olacak

 

Tedarik zincirinden lojistiðe, Ar-Ge merkezinden çevre vizyonuna, operasyonel verimlilikten iklim deðiþikliði ve enerji politikalarýna, su ve atýk yönetiminden insan kaynaklarý yönetimine dair tüm süreçlerin verilerle anlatýldýðý raporda,  FUSION 25 (F25) adý verilen global strateji programý temel alýndý.

 

Daikin Global Çevre Vizyonu’nun temel hedefinin, 2050 yýlýna kadar iklim deðiþikliðini tetikleyen en önemli etken olan sera gazý emisyonlarýný net sýfýra indirmek olduðu hatýrlatýlan raporda; 2019 temel yýl olmak üzere, net sera gazý emisyonlarýnýn önlem alýnmayan emisyonlara kýyasla 2025 yýlýnda %30 veya daha fazla, 2030 yýlýnda ise %50 veya daha fazla azaltýlmasý hedeflenmektedir. 2021 mali yýl (FY21) sonucunda sera gazý emisyonlarýnda %10 azaltým saðlanmýþtýr.” denildi.



Hendek Üretim Tesisinde kurulan güneþ enerjisi tesisi ile bugüne kadar üretim faaliyetlerinde kullanýlan elektriðin %68inin güneþ enerjisinden üretildiði belirtilen raporda, yeni dönem hedefleri “Temmuz 2023te tesis bünyesinde devreye aldýðýmýz ilave güneþ enerjisi tesisi ile bu oraný %90a çýkaracaðýz. Ayrýca, bu yýl içinde kuracaðýmýz arazi güneþ enerjisi tesisi ile de ofis ve satýþ noktalarýmýzda kullandýðýmýz elektrik enerjisinin %100’ünü güneþ enerjisinden saðlamýþ olacaðýz.” ifadeleriyle belirtildi.

Sürdürülebilirlik Sürekli Geliþim Gerektiriyor”

Daikin Türkiye CEOsu Hasan Önder, ilk sürdürülebilirlik raporunu paylaþtýklarý günden bu yana iç çabalarýn ötesinde, yerel topluluklarla da aktif bir iletiþim gerçekleþtirdiklerine ve kâr amacý gütmeyen kuruluþlarla iþbirlikleri geliþtirerek sosyal sorunlarý ele aldýklarýna dikkat çekti. Sürdürülebilirlik yolculuðunun sürekli bir geliþim gerektirdiðinin altýný çizen Önder Gelecek yýllarda da döngüsel ekonomi prensiplerini uygulamak, yenilenebilir enerji kaynaklarýna yatýrým yapmak, atýðý en aza indirmek ve kaynak kullanýmýný optimize etmek için yenilikçi yollar keþfetmek üzerine odaklanacaðýz. Diðer yandan, þeffaflýk ve hesap verebilirlik ilkelerinin önemine inanýyoruz. Bu amaçla, performansýmýzý takip etmek ve geliþim alanlarýný belirlemek için küresel ölçekte geçerli standart ve raporlama çerçevelerini uyguluyoruz. Týpký ilk sürdürülebilirlik raporumuzda olduðu gibi bu raporumuzda da performansýmýzý açýkça paylaþýyoruz.” ifadelerini kullandý.

Ýklim deðiþikliðine karþý mücadelede birlik olmanýn önemine dikkat çeken Daikin Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Neslihan Yeþilyurt da “Daikin Global ve þirketimiz stratejileri kapsamýnda sürdürülebilirliðimizin temel taþlarý olan misyon, vizyon ve deðerlerimize uygun olarak hareket etmeyi yüksek sorumluluðumuz kabul ederek yönetim anlayýþýmýzý þekillendiriyoruz. Ýklim krizinin yarattýðý ve her geçen gün daha da belirginleþen olumsuz  sonuçlar, hepimizin somut adýmlar atmak için elini taþýn altýna koymasýnýn gerekli olduðunu gösteriyor. Diðer yandan, iklimlendirme sektörünün lider kuruluþu olarak doðal kaynaklarý etkin bir þekilde kullanma ve çevresel etkimizi azaltma konusunda büyük bir sorumluluðumuz var. Söz konusu olgular ýþýðýnda, sürdürülebilirliði iþimizin temel taþlarýndan biri olarak benimsiyoruz ve ürünlerimizi özenle geliþtirirken, dünyayý korumak için de çalýþýyoruz.” ifadelerini kullandý. 

Sorumlu Bir Atýk Yönetim Modeli ile Çevresel Sorumluluk Gözetiliyor

 

Atýk yönetiminin önemi konusunun  farkýnda olan ve bu bilinçle hareket eden Daikin Türkiye, geri dönüþüm, kaynaðýnda azaltma ve güvenli bertaraf yöntemleri gibi sorumlu uygulamalarý teþvik ederek dünyanýn sürdürülebilir ve saðlýklý bir geleceðe sahip olmasý hedefiyle çalýþýyor. Daikin Türkiye Genel Merkez, Akademi ve Hendek olmak üzere bütün lokasyonlarýnda Sýfýr Atýk belgesini tamamlayarak sorumlu bir atýk yönetimi modeli izleyen þirket 4.5 ton deðerlendirilebilir atýðý geri kazandýrdý. Bu sayede 15.681kWh enerji tasarrufu kazandýrýldý.

 

Daikin Türkiye ve Taþýnabilir Pil Üreticileri ve Ýthalatçýlarý Derneði Ýktisadi Ýþletmesi (TAP) arasýnda imzalanan protokol ile Adana, Ankara, Ýstanbul ve Ýzmir bölgelerindeki 431 Daikin personeli atýk pil eðitimi aldý. Projenin baþýnda belirlenen 4.000 pil toplanmasý hedefine karþýn 18.764 adet pil toplanarak doðaya karýþmasý engellendi. TAP tarafýndan geri dönüþüme gönderilen piller yaklaþýk 120.000 ton topraðý ve 10 milyon m3 üzerinde içme suyunu etkileyecek kirliliðin önüne geçilmesini saðladý. 

 

Enerji Verimliliði Projeleri ile yaklaþýk 5.929 aðaç kurtarýldý

Kaizen yaklaþýmý ile faaliyetlerini sürekli iyileþtirmeyi amaçlayan Daikin Türkiye, Hendek Üretim Tesisi’nde 2022 mali yýl döneminde(FY22) sürdürülebilirlik (Enerji Verimliliði ve Çevre) kategorisinde 14 proje baþlattý. Gerçekleþtirilen 9 adet Enerji Verimliliði Kaizen projeleri sayesinde 2022 yýlý içerisinde 506.802 kWh enerji tasarrufu gerçekleþtirildi. Bu tasarruf 148,95 tCO2e emisyon azaltýmýna ve yaklaþýk 5.929 aðacýn kurtarýlmasý anlamýna geliyor.

Ýyi Uygulama Örnekleri Ýle Su Tasarrufu Saðlandý

Sorumlu su yönetimine büyük önem veren Daikin Türkiye, bu kapsamda faaliyetleri boyunca su tüketimini en aza indirmeyi amaçlamaktadýr. Hayata geçirdiði iyi uygulama örnekleri ile bu kapsamda çalýþmalarýný yürüten þirket, yardýmcý iþletmeler lokasyonunda gerçekleþtirdiði Kombi Test Ýstasyonlarýnda Kullanýlan Suyun Geri Kullanýlmasý’ uygulamasý sayesinde kombi test istasyonlarýndan çýkan atýk suyun tekrar kullanýlmasýyla su tüketiminin azaltýlmasýný hedeflemiþtir. Su tüketimi önceki durumda 1.800 ton/yýl iken proje sonrasýnda 50 ton/yýl seviyesine düþmüþtür. Bu sayede 1.750 ton/yýl su kazancý elde edilmiþ ve su tasarruf oraný %97,22 olarak gerçekleþmiþtir.

2022 yýlýnýn Þubat ayýnda baþlayan Gri Su Projesi ile Genel Merkez Binasý’nda bulunan lavabo ve yaðmur suyu hattýna gri su tesisatý kurulmuþtur. Bu tesisat sayesinde, lavabo ve yaðmur suyu toplanarak giderlerde ve bahçe sulamada yeniden kullanýlmaktadýr. Gri su sistem kurulumu ile 2023 Mayýs ayýnýn sonuna kadar geçen süreçte toplamda 219 m3 su geri kazanýlmýþtýr.

 

Yerlileþtirme Hýz Kazandý

 

Daikin Global’in sürdürülebilirlik hedefleri doðrultusunda çalýþan Daikin Türkiye, ilk sürdürülebilirlik raporunda paylaþtýðý bilgilere göre, 2020 yýlý için yurt dýþýndan temin edilen 36 farklý parçada yerlileþtirme projesi yürütmüþtü. 2023 Sürdürülebilirlik Raporu’na göre 2021 ve 2022 mali yýl (FY21-FY22) dönemi içerisinde toplamda 13 tedarikçi ile 80 parça yerlileþtirildi ve 2022 mali yýl (FY22) döneminde toplamda %30  maliyet avantajý saðlandý. 

 

 

 

Tedarik Zincirindeki Ýyileþtirmeler ile Karbon Emisyonu Azaltýldý

 

Ýhracat taþýmalarýna ait nakliye metodu konusunda deniz taþýmacýlýðýna aðýrlýk verme kararý alan Daikin Türkiye, 2022 mali yýl döneminde(FY22) %28,6 paya sahip olan deniz taþýmacýlýðýnýn payýný 2023 yýlýnýn ilk altý ayý itibarýyla %60,5e çýkardý. COVID-19 sonrasý normalleþme sürecine geçiþ ile birlikte hava taþýmacýlýðýndan kaynaklanan yoðun karbon ayak izinin azaltýmý amacýyla hava kargo taþýmalarý 2021 mali yýl dönemine (FY21) oranla %90 oranýnda düþürüldü. Ýhracat yüklemelerine dair yapýlan iyileþtirme projesi ile karayolu taþýmacýlýðýnda araç içi doluluk oranlarýnýn artýrýlmasý ile araç baþýna %25 verim saðlandý.

 

24 Ar-Ge Projesi Baþlatýldý


2011’de kurulan, çalýþan sayýsýný 3,5 kat, bütçesini 5 kat artýran Ar-Ge Merkezi, Daikin Europe N.V.’nin en hýzlý büyüyen baðlý Ar-Ge merkezi konumunda bulunuyor. “Karbon nötr þirket olma’’ sözünden yola çýkarak Ar-Ge ekipleri ile yaþanabilir bir dünya için çalýþan Daikin Türkiye, 2022 faaliyet döneminde 24 yeni proje baþlattý, devam eden 5 projeyi de baþarýyla tamamladý. 7 patent baþvurusu yapýlýrken; bunlardan 5’i tescil edildi. Turkish Time Ekonomi ve Ýþ Kültürü Portalý tarafýndan yapýlan deðerlendirmeler sonucunda, Daikin Türkiye en yüksek Ar-Ge harcamasý yapan Türk þirketlerinin yer aldýðý Ar-Ge 250 listesinde 2020 yýlýnda 111. sýradan 2021 yýlýnda 93. sýraya yükseldi. Daikin’in 99 yýllýk iklimlendirme birikiminin en önemli parçalarýndan birisi olan Ar-Ge yetkinliði, Daikin Global Teknoloji ve Ýnovasyon Merkezi’nden Daikin’in küresel aðýna aktarýlýyor. Doðrudan Daikin Europe N.V.’ya baðlý olan Daikin Türkiye Ar-Ge Merkezi’nde gerçekleþtirilen faaliyetlerde ürün geliþtirme ve yenileþtirme konularý için Japonya’da yer alan ve farklý alanlarda 700’ü aþkýn uzmanýn çalýþtýðý Daikin Teknoloji ve Ýnovasyon Merkezi’nden de doðrudan destek ve bilgi saðlanýyor. 

 

 

7’den 70’e Ýklim Okuryazarlýðýný Artýracak Uygulamalar Hayata Geçiriliyor

 

Ýklim okuryazarlýðý konusunun önemine inan Daikin Türkiye, iklim krizi ile ilgili farkýndalýðý artýrabilmek için her yaþ grubuna özel eðitim ve projeler düzenliyor. Temiz Hava Elçileri Projesi ile 2017 yýlýndan bu yana 5-12 yaþ arasýndaki çocuklar Temiz Hava Elçisi olarak yetiþtiriliyor. Köy okullarýnda açýlan temiz hava sýnýflarýna Daikin hava temizleme cihazý ile temiz hava saðlanýyor ve çocuklarýn rahat edebileceði þekilde donatýlýyor. Temiz hava soluduklarý bu sýnýflarda çocuklara temiz havanýn önemi ve temiz çevrenin nasýl oluþtuðu uzmanlar tarafýndan eðlenceli bir anlatýmla aktarýlýyor. Rapora göre, Türkiye geneline yayýlmýþ 18 Temiz Hava Sýnýfý açan ve 1683 çocuða ulaþan Daikin Türkiyenin hedefi, çevreye sahip çýkacak Temiz Hava Elçileri”nin sayýsýný 2025 yýlýnda 3 bine çýkarmak. 

Daikin, gençlerin eðitimine katkýda bulunmak, iklim deðiþikliði ve sürdürülebilirlik bilincini yaygýnlaþtýrmak amacýyla mesleki eðitim veren okullara da destek veriyor. Bu amaçla ilk olarak 2017 yýlýnda Pendik ÝMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde bir iklimlendirme laboratuvarý kuran Daikin Türkiye,  2019 yýlýnda da Aliaða Habaþ Hamdi Baþaran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde bir iklim laboratuvarý kurdu.  Meslek ve Anadolu liselerinin yaný sýra Manisa Celal Bayar Üniversitesinde de 2022 yýlýnda bir iklimlendirme laboratuvarý kuran Daikin Türkiye, her yaþ grubundan öðrencinin iklimlendirme sektöründeki mesleki yetkinliklerini son teknolojileri deneyimleyerek geliþtirmesini ve ayný zamanda iklim deðiþikliði ve sürdürülebilirlik bilincini yaygýnlaþtýrmayý hedefliyor. Daikin Türkiye, ayrýca, iklimlendirme sektöründeki paydaþlarý bir araya getiren, sektörü bilgilendiren, geliþmeleri paylaþan ve yeni teknolojileri tartýþan Uzman Günleri etkinliðiyle de önemli bir misyonu yerine getiriyor. 2016 yýlý Ekim ayýnda baþlayan ve bugüne kadar 24 kez, toplam 1970 katýlýmcý ile gerçekleþtirilen  Uzman Günleri”, alanýnda uzman isimlerin katýlýmcýlarý bilgilendirdiði buluþmalar ile yeni teknolojiler, sürdürülebilirlik, yeþil bina ve iklimlendirme gibi konularda farkýndalýðýn artmasýna ve sektörde bilgi alýþveriþine katký saðlýyor.

 


Kadýn Çalýþan Oraný Yüzde 50’ye Çýkacak

Toplumsal sürdürülebilirlik doðrultusunda fýrsat eþitliðinin öneminin vurgulandýðý raporda, kadýnlarýn iþgücüne katýlýmýný artýrmak için yapýlan çalýþmalar anlatýlýyor. Kurumsal sosyal sorumluluk çerçevesinde gerçekleþtirilen “Sakura Kadýn Giriþimci Destekleme Programý” ve “Sakura Kadýn Teknisyen Yetiþtirme Programý” gibi projelerle sektörde baþarýlý iþ kadýnlarýnýn geliþimine, yayýlýmýna destek olunuyor. Kadýn temsiliyet oranýna yönelik hassasiyet Daikin Türkiye’nin kendi bünyesinde de oldukça büyük.  Rapora göre, Daikin Türkiye 2021 yýlýnda %33,7 olan kadýn çalýþan oranýný 2022 yýlýnda %35,2’e yükseltti. Gelecek hedeflerine de yer verilen raporda, mavi yakalý kadýn çalýþanlarýn oranýný %50’ye ve tüm kadýn çalýþanlarýn oranýný %45’e yükseltme hedefi yer aldý. 

 

 

Müþteri Memnuniyeti Ýçin Yeni Yapýlanma 


Ü
retim ve servis aþamalarýnda sürdürülebilirlik hedefleri doðrultusunda ilerleyen Daikin Türkiye, müþteri memnuniyeti ile ilgili de her geçen yýl yeni projelere imza atýyor. Yeniden yapýlandýrýlan müþteri iliþkileri yönetim sistemi kapsamýnda, "Çaðrý Merkezi" ekibi ve Müþteri Ýliþkileri Yönetimi” ekipleri birbirlerinden ayrýldý. Daikin Türkiye tarafýndan takip edilen Anahtar Performans Göstergeleri (APG)ne göre 2022 finansal yýlýnda yaklaþýk 489.000 çaðrý alýnarak bir önceki yýla göre % 9 oranýnda çaðrý yükü artýþý yaþandý. Artan çaðrý yüküne raðmen cevap verilemeyen çaðrý oranlarýnda ve 20 saniye içerisinde cevaplanan çaðrý hedefi oranlarýnda iyileþmeler saðlandý. Müþteri Deneyimi Yönetim ekibine ulaþan bayi ve servislere yönelik talep, beklenti ve geri bildirimlerin tamamý çözüme ulaþtýrýldý, þikayetlerin %60’ý Daikin Türkiye tarafýndan hedeflenen 3 gün içerisinde kapatýldý. 2023 finansal yýlý için 0-3 kapama gün oraný hedefi %75 olarak belirlendi. 

 

2023 finansal yýlýnda çaðrý merkezi, müþterilerin satýþ sonrasýndaki ihtiyaçlarýnýn yaný sýra satýþ öncesi ve satýþ süreci destek ihtiyaçlarýný da karþýlayacak þekilde yapýlandýrýldý ve adý Müþteri Etkileþim Merkezi” olarak deðiþtirildi. Daikin Türkiye, ürün ve hizmet talebi olan müþterileri en yakýn ve uygun yetkinlikteki iþ ortaðý ile buluþturmak, iletiþimi hýzlý ve kolay takip etmek, müþterilerin memnuniyetlerini ölçerek iyileþtirme noktalarýný belirlemek amacýyla Yeni Müþteri Talep Yönetimi Proje”sini projeyi hayata geçirdi. 


Çalýþanlara Yönelik Projelerde Artýþ ve Dijitalleþme

 

2013 yýlýnda araþtýran, üreten, deðer yaratan ve sorumlu insanlar yetiþtirerek, sektörde öncü ve lider akademi olma vizyonu ile yola çýkan Daikin Türkiye Akademi, baþarý odaklý, etik deðerlere sahip, donanýmlý ve geleceðe hazýr profesyonellerin geliþimine yardýmcý olmayý amaçlýyor. 'Düþünebilen, araþtýran ve üretebilen insanlar yetiþtiren bir okul olmak' misyonunu ilke edinen akademi, bugüne kadar 57 bin 242 kiþiye toplamda 490 bin 889 saat eðitim verdi.

 

Ýç iletiþimde dijitalleþme sayesinde daha hýzlý ve verimli bir süreç iþletmek için yola çýkan Daikin Türkiye, Daikin Mobile sayesinde tüm ekosistemi ile “diyalog” tarzý iletiþim kurmayý amaçlýyor. Þirket, tüm mavi yaka, beyaz yaka, bayi ve servis çalýþanlarýnýn bulunduðu 2.500 kiþilik platformun  web versiyonunu da  2023 mali yýl içerisinde kullanýma açtý. 2024’te de tüm iç iletiþim faaliyetlerinin intranetten Daikin Mobile’a taþýnmasý hedefleniyor. 


Yorumlar

Top