KALYON HOLDÝNG, ÝKLÝM DEÐÝÞÝKLÝÐÝ ÝLE MÜCADELEDE ÖNCÜ BÝR ROL OYNUYOR

KALYON HOLDÝNG, ÝKLÝM DEÐÝÞÝKLÝÐÝ ÝLE MÜCADELEDE ÖNCÜ BÝR ROL OYNUYOR

Güneþ enerjisi ve rüzgâr enerjisi alanýnda yaptýðý yatýrýmlar ve geliþtirdiði projelerle enerjide kendi kendine yeten bir dünya için temiz enerji üreten Kalyon Holding, Türkiye’nin ve dünyanýn giderek artan enerji ihtiyacýna sürdürülebilirlik vizyonu ile yaklaþarak iklim deðiþikliði ile mücadelede öncü bir rol oynuyor.

“Çevre ve Ýklim Deðiþikliði” odaklý sorumluluk anlayýþý ile yürüttüðü faaliyetlerinin her aþamasýnda önceliði temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarýný kullanarak, enerjiyi dezavantajlý gruplar dahil herkes için ulaþýlabilir kýlmak olan Kalyon Enerji, yatýrýmlarýný ekolojik unsurlarý ve iklim deðiþikliði hassasiyetini de dikkate alarak hayata geçiriyor. 

 

Sektördeki en iyi ve güncel teknolojileri kullanarak çalýþmalarýna devam eden Kalyon Enerji, ülke ekonomisine ve istihdamýna deðer katýyor. Konya Kapalý Havzasý’nýn bilinçsiz tarým, iklim deðiþikliði ve yanlýþ sulama gibi nedenlerle çölleþmesi sonrasýnda arazinin yenilenebilir enerji kaynak alaný olarak deðerlendirilmesine karar verilmesiyle YEKA projesi kapsamýnda kurulan Kalyon Karapýnar Güneþ Enerjisi Santrali, yaklaþýk 20 milyon m²’lik – baþka bir deyiþle 2 bin 600 futbol sahasý büyüklüðüne eþit- bir alanda kurulu Türkiye ve Avrupa’nýn en büyük, dünyanýn ise sayýlý büyüklükteki güneþ enerjisi santralinden biri olma özelliðini taþýyor. 

 

2 milyon nüfuslu bir þehrin elektriðe temiz bir þekilde ulaþmasýný saðlýyor

Ekolojik deðerini yitiren, çölleþmiþ bir arazinin ekonomiye yeniden kazandýrýldýðý Kalyon Karapýnar GES, Türkiye’nin kurulu güneþ enerjisi payýný tek baþýna yüzde 20 oranýnda arttýrýrken, 600 milyon dolar döviz ikamesini karþýlýyor. 1.350 MWp kurulu gücüyle yýlda 3 milyar kilovatsaat’e yakýn elektrik üreterek 2 milyon nüfuslu bir þehrin elektriðe temiz bir þekilde ulaþmasýný saðlayan Kalyon Karapýnar GES, yýllýk 1.7 milyon ton fosil yakýt ve karbon emisyonunu da önlüyor. 

Çin dýþýnda dünyadaki ilk ve tek entegre tesis: Kalyon PV

Toplamda 1 milyar dolarlýk bir yatýrýma sahip olan Kalyon Karapýnar GES alanýnýn kurulumunda kullanýlan toplam 3.256.038 adet fotovoltaik panel ise; Kalyon Holding’in güneþ enerjisi alanýndaki ilk yatýrýmý olarak dört fabrika ve bir Ar-Ge merkeziyle Çin’in dýþýnda dünyanýn ilk ve tek entegre tesisi olma unvanýna sahip Ankara’daki 250 bin metrekarelik Kalyon Güneþ Teknolojileri Fabrikasý’nda üretiliyor. Türk mühendislerinin geliþtirdiði yeni teknolojiler sayesinde, güneþ enerjisinin verimini sanayiden tarýma hayatýn her aþamasýna taþýyarak küresel rekabette öncü bir rol üstlenen Kalyon PV, yüzde 90’ýn üzerinde yerlilik oranýndaki üretimiyle “Made in Turkey” damgalý güneþ panellerini Türkiye’nin ve dünyanýn dört bir noktasýna ulaþtýrýlýyor. Avrupa’da ve Amerika’da örneði olmayan bu tesis ile ayný zamanda Türkiye ekonomisine yüksek bir katký saðlanýyor. 

Cumhuriyet tarihinin en önemli stratejik projesi

Bir bütün olarak enerjide Cumhuriyet tarihinin en önemli stratejik projelerinden biri kabul edilen Kalyon Karapýnar Güneþ Enerjisi Santrali ve Kalyon PV Güneþ Teknolojileri Fabrikasý ülke istihdamýna da büyük katkýda bulunuyor. Toplam 3.500 yüksek nitelikli mühendis ve teknikere istihdam imkâný saðlanýrken bu çalýþanlarýn 100’e yakýný Karapýnarlýlar’dan oluþuyor. 

 

Güneþ panellerinin altýnda hem otlatma hem tarým

Sürdürülebilir bir dünya için çalýþarak iklim deðiþikliði ile mücadelede de öncü bir rol oynayan Kalyon Enerji, Karapýnar’da baþlattýðý “Otlatma Pilot Uygulamasý” ile de adýndan söz ettirdi. Kalyon Karapýnar GES’te baþlatýlan uygulama ile hem yenilenebilir enerji hem de hayvancýlýk/tarým endüstrilerine fayda saðlanarak, çevre dostu çifte kazanç saðlandý. Uygulama ile bölge çobanlarýna uzun mesafeler giderek ulaþtýklarý otlaklara alternatif bir saha sunularak verim artýþýnýn önü de açýlmýþ oldu. Sunduðu otlak, gölge ve koruma ile koyunlar için ideal bir ortam sunan Kalyon Karapýnar GES’in otlatmaya açýlmasýyla, hayvanlar uzun mesafeler giderek ulaþtýklarý otlaklar yerine sahaya daha kolay eriþmeye baþladý ve bu da et ve süt verimlerinde artýþ saðladý. Ayný zamanda gölgelenmenin artmasý ve nem kaybýnýn önlenmesiyle güneþ panellerinin altýnda bölgeye özgü endemik bitkiler tekrar yeþermeye baþladý. Yakýn zamanda Tarýmsal GES uygulamalarýný da hayata geçirmeye hazýrlanan ve dünyanýn yenilenebilir enerjideki öncü kuruluþlarý arasýnda gösterilen Kalyon Enerji, yaptýðý bu örnek proje ile World Sustainability Congress 2023’e, Türkiye’den davet edilen tek firma oldu.

 

Ýngiltere Hükümeti’nin sürdürülebilirlik konusunda saðladýðý en büyük destek

Dünya çapýnda örnek gösterilen, lider bir enerji þirketi olma hedefine emin adýmlarla ilerleyen Kalyon Enerjii’nin Kalyon Karapýnar GES projesi, Ýngiltere Hükümeti’nin sürdürülebilirlik konusunda da küresel ölçekte saðlamýþ olduðu en yüksek rakamlý finansman olma özelliði taþýyor. Ayrýca Kalyon Enerji, dünyanýn en büyük yatýrým þirketlerinden International Holding Company’nin iþtiraki International Energy Holding ile 490 milyon dolar karþýlýðýnda ortaklýk anlaþmasý imzaladý. Bu stratejik anlaþmayla birlikte önümüzdeki 5 yýl içinde 10 milyar dolarýn üzerinde yenilenebilir enerji yatýrýmlarý deðerlendiriliyor.

 

2053 Net sýfýr emisyon hedefine ulaþmada öncü olacak

Gerek güneþ enerjisi gerek rüzgâr enerjisi alanýnda yaptýðý yatýrýmlar ve geliþtirdiði projelerle Türkiye’nin enerjide dýþa baðýmlýlýðýnýn azaltýlmasýnda önemli rol üstlenirken, yerli ve millî enerji üretimiyle ülkemizin kalkýnmasýna katký saðlayan Kalyon Enerji’nin; Niðde / Bor, Þanlýurfa / Viranþehir,  Gaziantep / Þahinbey’de yapýmý devam eden Güneþ Enerjisi Santralleri ile  Ankara / Þereflikoçhisar, Bilecik / Söðüt, Eskiþehir / Tepebaþý, Elazýð / Maden, Bayburt / Aydýntepe ve Merkez, Trabzon / Çaykara, Kýrklareli / Vize, Edirne / Enez, Sivas / Kangal ve Gürün ve Eskiþehir / Tepebaþý’nda yapýmý devam eden Rüzgâr Enerjisi Santralleri bulunuyor. Kalyon Enerji yenilenebilir enerjideki bu yatýrýmlarýnýn tamamlanmasýyla, 2053 Net sýfýr emisyon hedefine ulaþmada öncü bir rol oynamayý planlýyor.

Yorumlar

Top