EDIS: YERLÝ VE MÝLLÝ DEPREM ERKEN UYARI SÝSTEMÝ KULLANILMAYA BAÞLANDI

EDIS: YERLÝ VE MÝLLÝ DEPREM ERKEN UYARI SÝSTEMÝ KULLANILMAYA BAÞLANDI

Akýllý sistemlere entegre edilen EDÝS, AVM’lerden, sanayi þirketlerine, bankalardan, holding merkezlerine kadar pek çok alanda kullanýlmaya baþlandý. Can kaybý önlendiði gibi ekonomik zararlar da minimize ediliyor

Yýldýz Teknik Üniversitesi'nin teknoparkýnda geliþtirilen ve 7 yýllýk bir çalýþmanýn ürünü olan EDIS Deprem Erken Uyarý Sistemi, kullanýlmaya baþlandý. Japon uygulamasýnýn ötesinde bir performansa sahip olarak kabul edilen EDIS, depremin merkez üssüne uzaklýðýna baðlý olarak 120 saniyeye kadar erken uyarý yapabiliyor.

EDIS Deprem Erken Uyarý Sistemi'nin Kurucu Ortaðý ve CEO'su Ali Emre Eriþen, þu anda sisteminin tüm Marmara Bölgesi'ni kapsayacak þekilde aktif olarak çalýþtýðýný belirtti. Eriþen, çalýþmalarýn tüm Türkiye genelinde devam ettiðini ifade ederek, "Þu ana kadar bankalardan, holdinglere, sanayi þirketlerinden, AVM'lere kadar toplamda 250 kurumda sistemimizi aktif olarak kullanýyoruz. Bu kurumlarýn þubelerini de dahil ettiðimizde, kullaným alaný 1000 iþyerine yaklaþýyor. Bu sayede, deprem dalgalarý iþletmelere ulaþmadan önce makineler durdurulabiliyor, kapýlar otomatik olarak açýlýyor ve merdivenler çýkýþ yönüne yönlendiriliyor. Ayrýca, akýllý sistemler aracýlýðýyla depremle ilgili yangýn, su gibi tedbirlerin alýnmasý saðlanýyor" dedi.

Deprem ülkesi Türkiye, en çok tartýþýlan ve ihtiyaç duyulan deprem erken uyarý sistemine kavuþtu. EDIS Deprem Erken Uyarý Sistemi'nin Kurucu Ortaðý ve CEO'su Ali Emre Eriþen, 7 yýllýk çalýþma sonucunda geliþtirilen sistemin, Türkiye’nin riskli bölgelerine yerleþtirilmeye baþlandýðýný, sistemin depremin merkez üssüne uzaklýðýna baðlý olarak 120 saniyeye ulaþan süreye kadar erken uyarý yaptýðýný açýkladý. EDIS’in Marmara Bölgesi’nin tamamýný kapsayacak þekilde aktif olarak çalýþtýðýný ifade eden Eriþ, sistemin yaklaþýk 50 aylýk bir süre içinde tüm Türkiye genelinde uygulanabilir hale geleceðini bildirdi.

Yapay zeka tabanlý Deprem Erken Uyarý Sistemi EDIS, mülkiyeti kendisine ait olan, en etkili noktalara yerleþtirilmiþ yüksek teknoloji deprem istasyonlarý ile depremi yerinde tespit ederek depremden etkilenebilecek bölgelere erken uyarý gönderen ve tedbir almayý saðlýyor. Bunun için ise sadece saðlam ve dayanýklý kablolu bir internet baðlantýsý gerekiyor. EdisBox ile erken uyarý sistemine baðlanan yerler, akýllý sistemlerle saniyeler içinde tedbir alabiliyorlar.

503 depremde test edildi

EDIS Kurucu Ortaðý ve CEO’su Ali Emre Eriþen, deprem konusunda geliþtirilen teknolojinin halen Japonya’da uygulanan erken uyarý sisteminden daha ileri ve iþlevsel olduðu belirterek ‘’Sistem, 6 Þubat 2023 Kahramanmaraþ-Hatay depreminin ardýndan o bölgeye yerleþtirilerek test edildi. Sistem kurulduktan sonra gerçekleþen belli büyüklüðün üzerindeki 503 artçý depremin tamamýný tespit ettik ve erken uyarý sistemi aracýlýðýyla pilot olarak sistemi kullananlara bildirdik’’ dedi.

Ekonomik kayýplarý da minimize ediyor

Depremin sadece binalarýn yýkýlmasýna ve ölümlere neden olmadýðýna dikkat çeken Ali Emre Eriþen, “Bankalar, finans kuruluþlarý, fabrikalar ve aklýnýza gelen bütün iþletmeler depremi önceden bilemedikleri için çok büyük ekonomik kayýplar yaþýyorlar. Yapay zeka tabanlý akýllý erken uyarý sistemi sayesinde, deprem olacaðý uyarýsý alýnýnca fabrikalardaki makinelerin durdurulmasýndan AVM’lerdeki yürüyen merdivenlerin çalýþmasýna kadar bütün hareketler kontrol altýna alýnýyor. Dolayýsýyla can kaybý önlendiði gibi ekonomik zararlar da minimize ediliyor” diye konuþtu.

Eriþen ‘’EDIS ile sanayi iþletmeleri, depremden önce gerekli önlemleri alarak, maddi ve manevi kayýplarýný en aza indirilebilir. Sadece büyük depremlerde deðil küçük ölçekli depremlerde de büyük zarar oluþuyor. Örneðin en son Silivri Depremi’nde büyük bir çimento fabrikasýnýn mikserlerindeki diþliler kýrýldý. 40 gün üretim yapamadýlar. Büyük pizza markasýnýn pizza fýrýnlarýnýn diþleri kýrýldý. Çünkü deprem anýnda makineleri durduramadýlar. Türkiye’nin en büyük tekstil þirketlerinden birinin örme makinelerinin iðneleri kýrýldý. Oysa o fabrikalardaki makinalarý kapatmak için gereken süre 48 salise ile 4.13 saniye arasýnda deðiþiyor. ’’ dedi.

Mobil için testler sürüyor

Eriþen, bireysel kullaným için EDÝS Deprem Erken Uyarý Sistemi’nin cep telefonu uygulamasýnýn testlerinin de yapýldýðýný, kýsa süre içinde geliþmeleri kamuoyuyla paylaþacaklarýný ifade etti.



Yorumlar

Top