KALEBODUR'LA MÝMARLAR KONUÞUYOR

KALEBODUR'LA MÝMARLAR KONUÞUYOR

Mimar Murat Çetin: “Bina ve emlak endüstrisinin doðrudan þekillendirdiði bir yapýlaþma ortamý yaþýyoruz”

Kalebodur’un, mimarlýk sektörünün geliþimine katkýda bulunmak amacýyla 2013 yýlýnda hayata geçirdiði “Kalebodur'la Mimarlar Konuþuyor” söyleþi programý, yeni yýlda da yine sektörün baþarýlý isimleri ile mimar adaylarýný buluþturmaya devam ediyor. Prof. Dr. Celal Abdi Güzer'in sunduðu ‘Kalebodur'la Mimarlar Konuþuyor’ programýnýn Ocak ayýndaki konuðu ise; mimar, akademisyen ve yazar Murat Çetin oldu.

ODTÜ’deki mimarlýk eðitiminin ardýndan ayný bölümde yüksek lisansýný tamamlayan ve YÖK bursu ile Ýngiltere’de Sheffield Üniversitesi Mimarlýk Bölümü’nde doktorasýný bitiren Çetin, 1990’da ‘Murat Çetin Mimarlýk Üretimi Araþtýrma ve Danýþmanlýk’ý kurdu. Mimarlýðýn yaný sýra akademisyenlik ve yazarlýk gibi farklý alanlarda da baþarýlý iþlere imza atan Çetin, keyifli söyleþide mimari bakýþ açýsýný ve mesleki deneyimini paylaþtý.

“Mimarlýðýn kendi eðilimlerinden bir kopuþ olduðunu düþünüyorum”

Söyleþide mimarlýk okullarýnda ve mimarlýk eðitiminde yaþanan deðiþime vurgu yapan Murat Çetin, þunlarý söyledi:

“Mimarlýk eðitiminde yaþanan deðiþimde artan üniversite sayýsýnýn önemli bir etkisi var. Bunun yanýnda, eðitimin içeriðinde de ciddi bir erozyon var. Üniversite sayýsýnýn hýzlý artýþý, kadrolarýn buna yetiþemeyiþi, akademik kriterlerdeki deðiþkenler ve trendler biraz ortamý bozuyor. Son dönemlerde fonlanmýþ araþtýrma projelerinin baskýsý da üniversitelerdeki bu duruma büyük bir etken oluþturuyor. Bugün pek çok üniversitede bu konu, bir kontrat baskýsý haline gelmiþ durumda. Dolayýsýyla mimarlýðý kendi odaklanmasý gereken alanlardan uzaklaþtýran, eðitimi biraz ikincilleþtiren bir durum bu. 

Bir diðer nokta ise, mimarlýðýn kendini yönelttiði alanlarla ilgili. Özellikle teknolojinin bir araç deðil, bir amaç haline getirildiði birtakým tasarým örnekleri iþin içine girince mimarlýk eðitimi de hedefinden biraz kaydý. Ýçerik noktasýnda da mimarlýðýn kendi eðilimlerinden bir kopuþ olduðunu düþünüyorum.

Mimarlýk ortamý, bina ve emlak endüstrisinin tamamen güdümünde olan bir etkinlik alaný haline dönüþmüþ. Mimarlýk, belki hep öyleydi ama en azýndan mimarlýkta, tasarým, insan-mekan iliþkisi gibi konular gündemdeydi. Þimdi ise, tamamen bina ve emlak endüstrisinin doðrudan þekillendirdiði bir yapýlaþma ortamý yaþýyoruz. Mimar da burada bir tür araç haline geliyor. Eðitim de haliyle kendini bu yöneliþin içinde buluyor.”

“Bugün ortalýk özünde ayný olan binalarla dolu”

“Eleþtirdiðimiz þey mimarýn artýk iktidarýný kaybettiði gibi bir serzeniþ deðil. Mimarýn en azýndan bir yönlendirici rolü vardý. Mimar özellikle de sermaye, sektör ve endüstri arasýnda bir dengeleyici, baðdaþtýrýcý role sahipti. O rolün ortadan kalkmasý ile ilgili bir endiþem olduðunu söylemeliyim. Bu durum ise, endüstrinin bizi yönlendirdiði tek tipleþtirmeye doðru götürüyor. Bugün ortalýk özünde ayný olan binalarla dolu. Cephe teknolojisinden tutun da plan þemalarýna kadar çok standart bir süreç uygulanýyor. Bu da haliyle endüstrinin dikte ettiði bir fiziki þekillendirmeyi getiriyor. Ben, özellikle yeni yapýlan projeleri görmemeye çalýþýyorum. Çünkü hepsi tek tipleþmiþ durumda. Kendi adýma, son dönemde yapýlanlar arasýnda beni etkileyen bir yapýnýn olmadýðýný söyleyebilirim.

Bununla birlikte mimarlýðýn öncelikleri ile pazar öncelikleri belli çatýþmalarda karþý karþýya gelmeye baþladý. Bizim zaten yarýþmalarý býrakmamýzýn sebeplerinden biri de bu oldu. Çok farklý ekiplerle çok sayýda yarýþma yaptýk. Kiminde ödüller aldýk ama son dönemlerde yerel yönetimlerin bunu bir popülist araç olarak kullanmaya baþlamasýyla böyle bir tek tip yarýþma sonucu ortaya çýktý. Bu yüzden de buradan çekilmeye karar verdik.”


Söyleþinin tamamýný Kalebodur’la Mimarlar Konuþuyor web sitesi veya Kalebodur Youtube hesabý üzerinden izleyebilirsiniz.

Yorumlar

Top