KONUTUN SATIÞ SÜRESÝ UZADI, YATIRIMCI SINIRLARI AÞTI

KONUTUN SATIÞ SÜRESÝ UZADI, YATIRIMCI SINIRLARI AÞTI

Yüksek enflasyon ve maliyet artýþlarý nedeniyle Türkiye’deki gayrimenkul fiyatlarý Avrupa þehirleriyle yarýþýyor. Öyle ki son verilere göre Türkiye’de bir konutun pazarlama süresi 1 yýlda 60 günden 86 güne, Ýstanbul’da ise bu rakam 61 günden 91 güne yükseldi. Konut kredisindeki yüzde 4’e çýkan artýþ oranlarý da konuta eriþimi zorlaþtýrýyor. Cornucopia Global Kurucu Ortaðý Buse Tanýl Jeffery, “ Bunun sonucu olarak yatýrýmcýlarýn Türkiye’de yeni bir konut almak yerine Avrupa ülkelerinde konut edinme eðilimi her geçen gün artýyor” dedi.

Dünya genelinde satýn alýnacak veya kiralanacak uygun fiyatlý konut eksikliði, küresel konut krizini körüklüyor. Dünya Bankasý, 2025 yýlýna kadar 1,6 milyar insanýn küresel konut sýkýntýsýndan etkilenmesini öngörürken Uluslararasý Para Fonu'nun verilerine göre çoðu ülkede konut fiyatlarý gelirlerden daha hýzlý arttý .

Ev Sahipliði Oraný Düþüyor

Küresel Konut Fiyat Endeksi'ne göre dünya genelinde konut fiyatlarýnýn en fazla arttýðý ülke konumunda yer alan Türkiye’de de konut piyasasýna eriþim her geçen gün zorlaþýyor. Nitekim bu durum rakamlara da yansýyor. TÜÝK tarafýndan her yýl yayýmlanan konut sahipliði oranýný da gösteren “Yoksulluk ve Yaþam Koþullarý Ýstatistikleri”ne göre Türkiye’de ev sahipliði bir önceki yýla göre 0.8 puan azalarak 2022 yýlýnda yüzde 56.7 oldu. 2002-2022 yýllarý arasýndaki veriler dikkate alýndýðýnda bu oranýn, 2002'den beri en düþük konut sahibi olma oraný olduðu belirlendi.

Yüksek faiz oranlarý, enflasyon, döviz kurlarý nedeniyle ciddi þekilde düþen konut alýcýlarýnýn talebi, geri dönüþ sürelerinin Türkiye'ye oranla daha kýsa olmasý ve yüksek kira getirisi nedeniyle gayrimenkul yatýrýmlarý sýnýrlarý aþýyor. Yatýrýmcýlarýn en çok raðbet gösterdiði ülkelerin baþýnda ise Ýngiltere geliyor.

Kira Geliri Türkiye'ye Göre Yüzde 65'in Üzerinde Seyrediyor

Yatýrým yaparken amortisman sürelerinin kiþinin tercihinde büyük rol oynadýðýný belirten Cornucopia Global Kurucu Ortaðý Buse Tanýl Jeffery, “Ýngiltere'deki projelerin Türkiye'deki eþdeðerlerine ayný parayý harcadýklarýnda yüzde 65'in üzerinde kira getirisi elde edilebilir. Bu durum Türkiye'de artan konut fiyatlarý karþýsýnda yurt dýþý yatýrýmýný daha cazip hale getirdi. Türkiye fiyatlarýyla yurt dýþýnda ev sahibi olabilirsiniz. Ýngiltere'de ev satýn almak yatýrýmcýlar için daha mantýklý geliyor. Ev fiyatlarý düþük olduðu için kira getirisi daha yüksek ve ev fiyatlarýnýn artma potansiyeli daha fazla. Bu durumda Ýstanbul'da bir evin kendini amorti etmesi uzun yýllar alýrken, Ýngiltere'de bu çok daha hýzlýdýr.

4.5 Milyon TL’ye Türkiye’de alacaðýnýz bir evin ortalama kira getirisi 15 – 16 bin civarýnda seyrediyor. Ýngiltere’de ise ayný fiyata alacaðýnýz evin kýsa dönem kira getirisi ise daha yüksek düzeyde seyrediyor. Örneðin Eyüp’te 9-15 milyon lira civarýnda bir daire fiyatýna; Bradford civarýnda 4.5 milyon liranýn altýnda yeni inþa edilmiþ bir daire bulabilirsiniz. Bu gibi durumlarda yurt dýþýnda yatýrýmý daha cazip hale getiriyor. Ýngiltere’deki kanuni düzen ve avukatlar üzerinden tamamen hukuki olarak devam eden süreç yatýrýmcýlarýn güvenini kazanýyor ve talebini arttýrýyor.” dedi.

“Yatýrýmcý için Güven ve Ýstikrar”

Türk yatýrýmcýlarýn yoðun ilgisinin en büyük nedenleri arasýnda Ýngiltere’nin sabit, güvenilir bir pazar olmasý olduðunun altýný çizen Jeffery, sözlerine þöyle devam etti: “ Yatýrýmcý için güven ve Ýstikrar büyük önem taþýyor. Kiþi, yatýrýmýnýn geri dönüþümünü somut olarak görmek ister. Ýngiltere’nin en büyük tercih sebepleri arasýnda sterlinle kira getirisi elde etmek ve özellikle kuzey bölgesinde eriþilebilir fiyatla konut sahibi olabilmek etkili.”

Yorumlar

Top