'2023 YILI KONUT PÝYASASI GENEL DEÐERLENDÝRMESÝ'

'2023 YILI KONUT PÝYASASI GENEL DEÐERLENDÝRMESÝ'

EVA Gayrimenkul Deðerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazýcý, 2023 yýlý konut piyasasýnýn genel deðerlendirmesini yaparak, 2024 yýlý için öngörülerde bulundu.

EVA Gayrimenkul Deðerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazýcý, bundan birkaç yýl önce Türkiye'de barýnma sorunu olacaðýný söylediklerini belirterek, “2021’den bu yana Gayrimenkul de fiyatlar yukarý doðru gidiyordu ve 2023 ilk çeyreðinde de bu devam etti. Müteahhitler satarken, mal sahipleri yüksek fiyatlardan yabancýlara kiralarken çok memnundu, derken denkleme enflasyon canavarý katýldý ve iþler hýzla tersine döndü. “Þimdi devlet anlýk önlemler almaya çalýþýyor, fiyat artýþlarý duruldu, hatta bir miktar geriliyor ama halen sorunlarýn kökeni çözülemedi. Önce hastalýðýn doðru teþhis edilmesi gerekli ki tedavi edilebilsin. Bugün geldiðimiz durumda mal sahibi olmak da dert kiracý olmakta dert. Yeni yýlýmýz 2024’de bu sorun deðiþmeyecek ve barýnma sorunu devam edecek gibi duruyor. Artan faiz oranlarý ve kredi olanaklarýnýn sýnýrlandýrýlmasý gayrimenkul alým satýmýný azalttý. Bu fren ile piyasa bir süre sakin kaldý kalmaya da devam edecek gibi duruyor, enflasyonun gerilemesi için gereken de bu.” dedi.

 Yazýcý þöyle devam etti:

 Ülkemizde kurumsal konut yatýrýmý anlayýþý geliþtirilmeli

 Acý bir gerçek var ev almak artýk yatýrým olmaktan çýktý, alýnabiliyorsa artýk sadece barýnma amaçlý ev alýnmalý. Gayrimenkulde yatýrým ancak dükkan, arsa gibi mülkler için söz konusu olmalý. Yatýrým için ev almak demek ülkenin tüm tasarrufunu buna

yatýrmasý demek oluyor. Gayrimenkulde saðlýklý büyüme için özellikle konut geliþtirmede ülkemizde kurumsal konut yatýrýmý anlayýþý geliþtirilmeli, özendirilmeli, mevcut fonlar daha aktif olmalý. Ama söylemesi kolay olsa da kira- yatýrým-maliyet matematiði tutmuyor, o zaman nasýl olacak? Kurumsal konut üreticiliði özendirilmeli, bu yatýrýmcýlar öyle teþvik edilmeli ki gayrimenkulleri satmayýp kiraya vererek konut sorununa destek olacak matematiði yakalayabilsinler. Bunun içinde sermayesi olan yatýrýmcý gerekiyor. Maalesef þu anda bu durumdan oldukça uzaktayýz.

Türkiyeʼde 2022 baþýndan bu yana iki senede satýþtaki mülk stoku toplamda %21 arttý

2024 senesine girdiðimiz bugünlerde gayrimenkul sektöründe ne kadar satýþta mülk var inceliyoruz, bakalým neler tespit ediyoruz: Satýþtaki konut sayýsý 500 binler civarýnda, milyonlarý konuþmuyoruz. Üretim hala yeterince cazip deðil, orta ve uzun vadede barýnma sorun olmaya devam edecek durumda. Öte yandan 2022 baþýndan bu yana iki senede Türkiyeʼdeki satýþtaki mülk stokunun toplamda %21 arttýðýný görüyoruz. Kiralýklarda ise ayný dönemde stok artýþ rakamý %60ʼa çýkýyor. Stok dinamikleri deprem ve arkasýndaki 2-3 ay çok deðiþse de, sonrasý bir raya oturdu. Üç büyük þehri incelediðimizde ise son 2 yýlda kiralýk stok birikmesinde en büyük travmayý yaþayan ilin %29 ‘a yakýn bir artýþ rakamý ile Ankara olduðunu görüyoruz. Son bir seneyi izlediðimizde benzer dinamikler görüyoruz.

Gayrimenkulün orta, kýsa, uzun vadeli birtakým çözümlere ihtiyacý var

2024 yýlý kiracýlar açýsýndan da zorlu geçecek. Ev sahibi ile mal sahibi arasýnda deðiþiklikler yapýlmazsa maalesef problemler görmeye devam edeceðiz. Devlet “arabulucu çözsün” dedi ama arabulucunun elinde sihirli deðnek yok, dolayýsýyla sorunlarý öteliyoruz, sorunlarý çözmüyoruz. Basit bir örnek neden taraflar önce deðerleme raporu alýp sonra arabulucuya gelmek zorunda býrakýlmýyorlar, uzlaþma için zemini hazýr masaya oturamýyorlar, bu sayede arabuluculuðun baþarýsý artar yargýnýn yükü azalýr. Gayrimenkulün orta, kýsa, uzun vadeli birtakým çözümlere ihtiyacý var ve þu anda maalesef bunu yapamýyoruz. Hukuk mahkemelerinin yükünün ciddi bir kýsmý bugün artýk kira davalarýndan oluþuyor, çok aylar sonraya Ankaraʼdan Ýstanbulʼa gelen kamu kurumlarýnýn taþýnmasýnýn bu durumda etkisi olabileceðini düþünüyoruz. Ýzmirʻin her þeye raðmen satýlýklarda yýlýn baþýndan sonuna stok artýþ hýzý %12ʼlerde kalmýþ durumda. Türkiye genelinde Ýþyerleri dinamiðinde ise 2023 baþý ve sonu arasýnda satýþta da kiralýkta da birikme yok gibi, önceki yýla benzer rakamlar süregeliyor.

 

2023 yýlýnda Türkiye genelinde satýlýk konut stokunda %5-7 artýþ var

Rakamlarý son bir yýla bakarak analiz edince de þunlarý görüyoruz: Satýlýklarda Türkiye genelinde %5-7 artýþ var. Ankara en fazla artýþ olan þehir %10ʼla sýranýn baþýný çekiyor. Kiralýklarda ülke genelinde stok artýþý %53 gibi duruyor. Ýlk sýrayý %58 stok artýþý ile Ýstanbul alýyor; bunu %50 rakamý ile Ýzmir, %42 gibi bir seviye ile de Ankara izliyor.


2023 yýlýnda 1 milyon 225 bin konut satýþý gerçekleþti

TÜÝK en son Aralýk ayý konut satýþ verilerini açýkladý. Bu veri ile birlikte 2023 yýlýný toplam 1 milyon 225 bin konut satýþý ile kapattýk. 2022 yýlý toplam satýþ rakamý 1 milyon 485 bin konut satýþýný yakalayamadýk. Buna sevinmeliyiz, çünkü fiyatlarýn rasyonel seviyelere düþmesi en azýndan gerilemesi için bu gerekli. Bu yazýyý yazdýðýmýzda Merkez bankasý konut fiyat endeksi en son Kasým ayý artýþlarýný açýklamýþtý. Bu verilere göre ülkemiz genelinde Kasýmʼdan Kasýmʼa bir senelik artýþ %82,8 olarak gerçekleþti.

Birçok AVM borçlarýný ödeyemediði için bankalara geçti

Ama yýllýk bazda baktýðýmýz son 12 ayýn en düþük artýþýný Kasým ayýnda gördük. Muhtemelen Aralýk ayý onlardan da düþük gelecek. Özetle artýþ devam ediyor ama artýþ hýzý yavaþladý. Alýþveriþ merkezlerinde kiralama rakamlarýnýn TLʼye dönmesi baþka bir sorun oldu. Ülkemizdeki en büyük yabancý AVM yatýrýmcýlarýndan biri mülklerini sattý, alan yatýrýmcý da çok geçmeden konkordato ilan etti. Diðer AVM yatýrýmcýlarý ise hýzla satarak gitmeye çalýþýyor, kapanan açýlamýyor. Alýþveriþ merkezi sektörü için maalesef sona ulaþýyoruz, oralarda artýk ciddi düzenleme hatta tedaviye ihtiyaç var yoksa bu sektör için de baþka sýkýntýlar gelecek. Birçok AVM borçlarýný ödeyemediði için bankalara geçti.

Deprem, ülkede güneyden kuzeye, doðudan batýya göçü hareketlendirdi

Yabancý ülke vatandaþlarýnýn mülk alýmlarý ülkemizin dinamiklerini ciddi þekilde sarstý. Vatandaþlýk için alýnan mülklerin sayýsý toplam mülklerin içinde tahminen %25’i geçmese de, diðer amaçlarla satýn alma ve kiralama talepleri, birçok þehri etkilese de yabancý talebine baðlý artan kira fiyatlarý özellikle Antalya ili veya Alanya ilçesi gibi bazý

þehirlerde barýnma travmasý yarattý. Þubat ayýndaki Deprem, ülkede güneyden kuzeye, doðudan batýya göçü hareketlendirdi. Yaþadýðýmýz deprem felaketi orada olmayanlarý dahi derinden etkiledi. Demografimizi deðiþtiren bu afet farkýndalýðýmýzý geç de olsa arttýrdý, kentsel dönüþümü tekrar hýzlýca gündeme getirdi, ama bu konuda da yeterince hýzlý olamadýk. Ýstekler olanaklarla sýnýrlý kaldý.

Ortak akýl için çalýþmalýyýz

Sonuçta 2024 yepyeni bir yýl, yapýlacak çok þey var, gayrimenkulde sorunlarý doðru tespit edersek çarelerini de bulabiliriz. Ancak bunun için rant için deðil doðru olan için

çalýþýlmasý ve kýsa vadede bize sorun olsa bile uzun vadede çoðunluðun iyiliðini saðlayan yöntemlerin geliþtirilmesi gerekli. Tüm gayrimenkul branþlarýný birbirinden ayýrýp hepsine ayrý ayrý teþhis ve tedavi uygulanmasý gerekiyor. Ortak akýl için çalýþmalýyýz, hadi gayrimenkulcüler çalýþmaya, yapacak çok iþimiz var.

Konut Kredilerinde Ödemeler


Konut Satýþlarý Rakamlarýna Genel Bakýþ

Þu anda 1 Milyon TL bir konut Kredisi alýrsanýz bunun için 120 ay boyunca ayda 30 bin TL ödemek gerekiyor. Aylýk faiz seviyeleri % 2,79 baþlayarak yukarý seyrediyor. Bir kýyaslama yapmak gerekirse bu rakam aylýk %1,29’larda iken aylýk ödemeler 16 bin TL seviyelerinde oluyordu.

Yorumlar

Top