GAYRETTEPE'DE SANAT VE KÜLTÜR DOLU METRO YOLCULUÐU BAÞLADI!

GAYRETTEPE'DE SANAT VE KÜLTÜR DOLU METRO YOLCULUÐU BAÞLADI!

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan tarafýndan açýlýþý yapýlan Gayrettepe Metro Ýstasyonu, Ýstanbul'un kültürel ve teknolojik yenilenmesinin bir sembolü olarak þehrin ulaþým aðýna yenilikçi olduðu kadar kültürel bir kimlik de kazandýrdý. Sanatsal tasarýmý Outdoor Factory imzasý taþýyan Gayrettepe Metro Ýstasyonu, teknoloji ve kültürün eþsiz bir sentezini sunuyor.

Gayrettepe Metro istasyonu, teknolojik özelliklerinin yaný sýra müze zenginliðinde olan tasarýmý ile yolcularý Türkiye tarihinde bir gezintiye çýkartýyor. Outdoor Factory tarafýndan tasarlanan ve Ýstanbul'un tarihi, kültürel zenginliðinin ön planda olduðu Gayrettepe Metro Ýstasyonu’nda ziyaretçiler, deniz, vapur ve martý seslerini içeren iþitsel unsurlarla donatýlmýþ bir ortamda, sadece Ýstanbul’un deðil Anadolu Medeniyetleri’nin simgeleriyle süslenmiþ alanlarda yolculuk yapma þansýna eriþecek.

 

Ýstanbul’un Modern Yüzü ve Tarih Bir Arada

Ýstanbul ve Türkiye simgeleriyle bir müze zenginliðinde olan Gayrettepe Metro Ýstasyonu’nun günlük yaklaþýk 800 bin yolcuya hizmet vermesi hedefleniyor. Ýstanbul'un hem tarihi hem de modern yüzünü yansýtan Gayrettepe Metro Ýstasyonu yolculara sadece bir ulaþým hizmeti deðil, ayný zamanda bir deneyim sunuyor. Outdoor Factory'nin Gayrettepe Metro Ýstasyonu’ndaki tasarýmý þehrin tarihi dokusu yaþatýlýrken, modern teknolojinin imkanlarýný da en iyi þekilde uyguluyor.

 

Cumhurbaþkaný Erdoðan Tarafýndan Hizmete Girdi

Akýllý tünel konsepti ile dünya metrolarýnda bir ilk olan hattýn Gayrettepe istasyonu, eþsiz mimarisi ve tasarýmý ile de göz doldurdu. Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, Ulaþtýrma ve Altyapý Bakaný Abdulkadir Uraloðlu, Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði eski Bakaný ve AK Parti Ýstanbul Büyükþehir Belediye Baþkan Adayý Murat Kurum, Altyapý Yatýrýmlarý Genel Müdürü Dr. Yalçýn Eyigün ve protokolün katýlýmý ile açýlýþý gerçekleþtirilen Gayrettepe Metro Ýstasyonu, dünyanýn pek çok noktasýnda anýt, müze, tema park ve þehir mimarisi gibi konsept projeler tasarlayan ve hayata geçiren Outdoor Factory’nin imzasýyla hayat buldu.

 

Metro Ýstasyonu’nda Deneyimsel Müze

Outdoor Factory Kreatif Tasarýmcýsý Giovanni Ravagnani tarafýndan tasarlanan Gayrettepe Metro Ýstasyonu, sanatsal boyamalar, rölyefler, peron alanýnda yönlendirmeleri, tavan üniteleri, dijital içerik üretim, 3d mapping, interaktif ekranlar ve uygulamalarla yerin altýnda Ýstanbul ve Türkiye mozaiklerinin sergilendiði bir müze halinde ziyaretçilerle buluþtu. 72 metrelik derinliði ile Türkiye’nin en derin metro istasyonu olma özelliði de taþýyan Gayrettepe Metro Ýstasyonu, daha önce yapýlmamýþ bir tasarým anlayýþý ile tamamlandý.

Pîrî Reis haritasýndan yola çýkarak tarih boyunca Türk kültürünün coðrafyamýzdaki simgeselleþmiþ öðeleriyle Türk tarihi ve mimarisini anlatýrken, metroyu ilk kez kullanan yolcular, ünlü Ýtalyan tasarýmcý Giovanni Ravagnani’nin eþsiz tasarýmýyla, adeta bir kültür turu yapma fýrsatýna da eriþecek.  Metroyu ilk kez kullanan yolcular, Ýstanbul boðazýnýn eþsiz silüetinin mimari ve interaktif dijital konseptler ile gerçekleþtirilen tasarýmýyla, Ýstanbul boðazýnda vapurla gezme hissini yaþama fýrsatý buldu. Pîrî Reis haritasýndan yola çýkan ve Anadolu Medeniyetleri’nin tarihte iz býrakan simgeleriyle dünya üzerine katkýlarýný bir enstalasyon ile anlatan tasarýmlar tarihi bir yolculuk fýrsatý tanýyor.

 

Türk tarihi ve mimarisinin özeti hayata geçirildiði, dijital öðelerle güçlendirilen ve her trenin geliþiyle eþ zamanlý vapurun iskeleye yanaþmasý dijital enstalasyonu yolculara çok farklý bir deneyim yaþattý.

 

Ulaþým Hayatýna Sanat ile Ýç Ýçe Yeni Bir Soluk!

Ýstanbul'un merkezinde, can alýcý baðlantý noktalarýndan biri olan Gayrettepe Metro Ýstasyonu’nun þehrin siluetine sadece teknolojik deðil sanatsal bir imza attýðýný da vurgulayan Outdoor Factory Yönetim Kurulu Baþkaný Toygar Yedigöz, istasyonun ulaþým hayatýna yeni bir soluk getireceðini belirtti. Projenin her katmanýnýn dünya çapýnda örnek gösterilecek bir mükemmellikte tasarlandýðýna dikkat çeken Yedigöz, “Mimarisi ve interaktif dijital öðeleriyle zenginleþtirilmiþ bir yolculuk sunan istasyon, Ýstanbullulara kendi kültürlerini keþfetme fýrsatý sunuyor. Binlerce kiþinin günlük yaþantýsýna dokunan bu proje, metropolün nabzýnda kültürel bir canlýlýk ve aidiyet hissi uyandýrýyor. Gayrettepe Metro Ýstasyonu, þehrin ulaþým aðlarýna sadece iþlevsellik deðil, ayný zamanda anlam ve kimlik kazandýrma misyonunun önemli bir parçasý oldu” dedi.

Yorumlar

Top