CUSHMAN & WAKEFIELD TR 2023 2. YARI GAYRÝMENKUL PAZARI GÖRÜNÜMÜ RAPORUNU YAYINLADI

CUSHMAN & WAKEFIELD TR 2023 2. YARI GAYRÝMENKUL PAZARI GÖRÜNÜMÜ RAPORUNU YAYINLADI

Cushman & Wakefield I TR International’ýn 2023 yýlýnýn ikinci yarýsýný incelediði ‘Gayrimenkul Pazarý Görünümü’ baþlýklý raporuna göre, ofis ve perakende sektörlerinde arzýn artan talebin gerisinde kalmasý, kiralarýn artmasýna neden oldu. Doluluk oranlarýnýn son 9 yýlýn en yüksek seviyesine ulaþtýðý ofis piyasasýnda kiralar Levent’te bir önceki yýla kýyasla dolar bazýnda yüzde 8.6 artarken, bu oran Esentepe-Gayrettepe-Zincirlikuyu’da yüzde 12, Maslak’ta yüzde 20 oldu. Perakendede ise kiralar Ýstanbul'un ana caddelerinde dolar cinsinden bir önceki yýla göre yüzde 67 yükseldi.

Cushman & Wakefield I TR International, 2023 yýlýnýn ikinci yarýsýný kapsayan ve ekonomi, ofis, perakende, sanayi ve lojistik, konut, otel ve öðrenci yurtlarý sektörlerindeki geliþmeleri incelediði ‘Gayrimenkul Pazarý Görünümü’ baþlýklý raporu yayýnlandý. Seçimin ardýndan belirsizliðin kalkarak talebin harekete geçtiði bir dönemin ele alýndýðý rapor, gündemdeki geliþmeler doðrultusunda ilgili sektörlerdeki vizyon ve beklentileri de ortaya koydu. 

 

Ofiste doluluk oranlarý son 9 yýlýn en yüksek seviyesinde

Rapora göre, deprem ve finansman zorluklarýnýn yeni yatýrýmlarý baský altýna aldýðý 2023 yýlýnda firmalarýn ofislere dönüþ eðilimi ile birlikte A sýnýfý ofislere ve merkezi iþ alaný (MÝA) bölgesine olan talep artýþý sürdü. Özellikle ticari gayrimenkullerde deprem dayanýklýlýk raporlarýnýn daha çok talep edildiði bu dönemde A Sýnýfý ofislerin doluluk oranlarý son 9 yýlýn en yüksek seviyesine ulaþýrken, yetersiz arz kiralarý yükseltti. 

 

Verilere göre, 2023 yýlýnýn Aralýk ayýnda Levent bölgesinde birincil ofis kiralarý dolar bazýnda bir önceki yýlýn ayný dönemine kýyasla yüzde 8.6 oranýnda arttý. Bu oran Esentepe-Gayrettepe-Zincirlikuyu hattýnda yüzde 12, Maslak’ta yüzde 20 oldu. Kiralar bu bölgelerde sýrayla metrekare baþýna aylýk 38, 28 ve 24 dolar olarak gerçekleþti. Raporda ofis kiralarýnýn enflasyon ve döviz kuru dalgalanmalarý nedeniyle TL ve dolar bazýnda kýsa ve orta vadede artmaya devam etmesi, birincil getiri oranlarýnýn ise kýsa vadede sabit kalmasý öngörülüyor.  

  

Sýnýrlý arz nedeniyle kiralama iþlemleri yüzde 40 azaldý

Ýstanbul Uluslararasý Finans Merkezi’nin (ÝFM) bir kýsmýnýn açýlmasý ile Ýstanbul ofis pazarýnýn genel arzýnýn 7.14 milyon metrekareye yükseldiði 2023 yýlýnda artan talebe raðmen, yeterli arz olmadýðý için kiralama iþlemleri 2022 yýlýna kýyasla yüzde 40 azalarak toplamda 315 bin 473 metrekare olarak gerçekleþti. Bu iþlemlerin yüzde 68’i ise ikinci yarýda tamamlandý. Tam kapasiteye ulaþtýðýnda 1.5 milyon metrekare kiralanabilir alan sunacak olan ÝFM’nin tamamýnýn açýlmasýnýn arz artýþýna önemli ölçüde destek saðlamasý bekleniyor. 

 

Perakendede Ýstanbul’un ana caddelerinde kiralar yüzde 67 arttý

Raporda ofis piyasasýyla benzer eðilimler gösteren perakende sektöründe  her geçen yýl artan yabancý ziyaretçi sayýsýyla 2023 yýlýnda gözle görülür bir talep artýþý yaþandýðý; enflasyon ve dalgalý kur seyrine raðmen alýþveriþ merkezleri ve ana caddelerdeki yoðunluðun ciddi düzeylere ulaþtýðý kaydedildi.

 

Talep artýþýna karþýn, arzýn sýnýrlý olduðu pazarda kira bedellerinin hem dolar hem de TL bazýnda önemli bir yükseliþ gösterdiði kaydedilen rapora göre, özellikle Ýstanbul'un ana caddelerinde, dolar cinsinden bir önceki yýlýn ayný dönemine göre yüzde 66.67'lik ciddi bir artýþ meydana geldi. Ýzmir’de bu oran yüzde 28.57, Ankara’da ise yüzde 26.67 oldu. Aylýk metrekare kiralarý ise bu þehirlerde sýrayla 250, 90 ve 95 dolar olarak gerçekleþti. 

 

Markalar yatýrým ve büyüme stratejilerini sürdürüyor

AVM arz giriþinin 2023 yýlýnda 153 bin 600 metrekare olarak gerçekleþtiði ve toplam 14.16 milyon metrekareye ulaþtýðýnýn kaydedildiði rapor, kýsýtlý arza raðmen markalarýn büyüme stratejilerini sürdürdüðünü, özellikle giyim kategorisindeki firmalarýn rekabetçi yapýsýyla yurt dýþýna açýlmak konusunda en büyük atýlýmý gösterdiklerini ortaya koydu. Rapora göre, perakendede firmalar dijital dönüþüm ve tedarik zinciri otomasyonlarýna yaptýklarý yatýrýmlarda da hýz kesmedi. Kiralarýn artýþ eðilimini sürdürmesi beklenen sektörde, birincil getiri oranlarýnýn kýsa vadede sabit kalmasý ve inþaat halindeki projelerin tamamlanmasýyla sýnýrlý da olsa arzda artýþ gerçekleþmesi bekleniyor.

 

Önemli kiralama iþlemleri ‘lojistik ve demir-çelik’te 

Rapora göre, 2023 yýlýnýn dördüncü çeyreðinde kategori bazýnda önemli kiralama iþlemlerini gerçekleþtirenler, lojistik ve demir-çelik sektöründe yer alan firmalar olarak dikkati çekerken sürdürülebilir enerji üreten tesisleri kurmak amacýyla yapýlan satýn almalar ön plana çýktý. Sanayi ve lojistik sektörleri; dýþ ticaret açýðýndaki dengelenme, tedarik zinciri aksamalarý nedeniyle yakýn kýyý kavramýnýn önemini sürdürmesi, Türkiye'nin avantajlý jeopolitik konumu ve güvenli enerji tedariðine sahip olmasý gibi nedenlerle canlandý. 

 

Raporda, yeþil lojistik ve dijital dönüþüm alanlarýnda 2023 yýlýnda da önemli geliþmeler kaydedilmesinin sanayi ve lojistik alanýndaki yatýrýmlarý daha da artýracaðý belirtildi. 

 

Depo alaný metrekare kiralarý son 15 yýlýn en yüksek seviyesinde 

Rapora göre, 2023 yýlýnýn depo kiralama iþlemlerinin yüzde 66’sýnýn gerçekleþtiði ikinci yarýsý ile birlikte yýl içindeki toplam iþlem hacmi 225 bin 60 metrekareye yükseldi. Raporda ayrýca 2023 yýlýnýn son çeyreðinde nitelikli depo arzýnýn kýsýtlý olmasý ve büyük kapalý alana sahip depolara olan talebin artmasý ile birincil kiralarda bir önceki yýla oranla yüzde 13,3’lük önemli bir artýþ kaydedildiði belirtildi. Depo ihtiyacýna yönelik talebin sürekliliði sebebiyle kiralarda TL ve dolar cinsinden kýsa ve orta vadede artýþ eðiliminin beklendiði raporda, arzýn da yükselmesi öngörülüyor.  

 

Yurt sayýlarýndaki artýþa raðmen öðrenci sayýsý hala karþýlanamýyor

Raporun öðrenci yurtlarýna iliþkin bölümü ise barýnma sorununun ikamet ettiði ilden baþka bir ildeki bir üniversitede okuyan gençler için oldukça hayati bir problem olmaya devam ettiðini ortaya koyuyor. Toplam yurt sayýsý bir önceki seneye göre yüzde 1.8 oranýnda azalarak 5.373’e düþtü, toplam öðrenci sayýsý ise 6.9 milyon olarak kaydedildi. Diðer yandan toplam yurt arzý içerisinde devlet yurt kapasitesinin oraný yüzde 66, özel ve vakýf yurtlarý kapasitesi oraný ise yüzde 34 olarak kaydedildi. Bu da yurtlarýn kira sorununun var olduðu þehirdeki öðrencilerin talebine yetiþemediðinin önemli bir göstergesi olarak görülüyor. 

Yorumlar

Top