AFETLERE DÝRENÇLÝ KENTLERÝN ANAHTARI YAPAY ZEKADA

AFETLERE DÝRENÇLÝ KENTLERÝN ANAHTARI YAPAY ZEKADA

Yapay zeka, Nesnelerin Ýnterneti (IoT) gibi yeni nesil teknolojiler, doðal afetlere karþý hazýrlýklý olmak ve afet yönetiminde etkinliði artýrmak için de baþat rol üstlenmeye baþladý.

ResearchandMarkets araþtýrmasýna göre 2023 yýlýnda dünyada 6,7 milyar dolarý bulan afet yönetimdeki dijital teknoloji pazarýnýn 2030 yýlýna kadar 5,5 kat artýþla 37,3 milyar dolara yükseleceði öngörülüyor. Afetlere karþý dirençliliði artýrmak için dijital teknolojilerden mutlaka faydalanmak gerektiðini vurgulayan yeni nesil teknoloji þirketi Cerebrum Tech Yönetim Kurulu Baþkaný Dr. Erdem Erkul, “Deprem, sel, orman yangýnlarý gibi afetlere karþý dünyada erken uyarý sistemlerinin kullanýldýðý örnekler her yýl artýyor. Yapay zeka desteði, risk yönetimi planlamasýný ve afet sonrasý karar mekanizmalarýný hýzlandýrarak gereken tedbirlerin alýnmasýnda büyük olanaklar saðlýyor. Afetlere dirençli kentler kurmak için dijital teknolojilerden azami ölçüde faydalanmamýz gerekiyor” dedi.

 

Günümüzdeki hýzlý teknolojik ilerlemeler, doðal afetlere karþý alýnacak tedbirler ve afet yönetimi süreçlerinde de yeni bir dönemi iþaret ediyor. Yapay zeka ve nesnelerin interneti (IoT) gibi teknolojilerin desteðiyle geliþtirilen yenilikçi yaklaþýmlar, gerek afet öncesi planlamalarda gerek afet sonrasý yönetim süreçlerinde etkin çözümler vadediyor. Küresel pazar araþtýrmalarý þirketi ResearchandMarkets, 2023 yýlýnda afet yönetiminde dijital teknolojilerin pazar payýnýn 6,7 milyar dolarlýk büyüklüðe ulaþtýðýný açýkladý. Araþtýrmaya göre 2030’da afetlere karþý geliþtirilen dijital teknolojilerin pazar büyüklüðünün her yýl yüzde 30 oranýnda artarak 37,3 milyar dolara ulaþacaðý tahmin ediliyor.

 

Erken uyarý sistemleri can ve mal kaybýnýn önüne geçiyor

 

Yapay zeka, siber güvenlik ve akýllý þehir teknolojileri gibi alanlarda faaliyet gösteren yeni nesil teknoloji þirketi Cerebrum Tech’in Kurucusu ve Yönetim Kurulu Baþkaný Dr. Erdem Erkul, afetlere dirençli kentler yaratmak ve etkin bir afet yönetimi için yapay zeka uygulamalarýndan faydalanmanýn zorunluluk haline geldiðini vurguluyor. Dr. Erkul, “Afet yönetimi, doðal afetlerin ve acil durumlarýn etkilerini en aza indirme, zararlarý azaltma ve toplumlarýn hýzlý bir þekilde iyileþmelerine yardýmcý olma amacýný taþýyan kapsamlý bir süreç. Yapay zeka, büyük veri analizi ve öðrenme algoritmalarý sayesinde, doðal afetlerin erken tespiti ve uyarý sistemlerinde çýðýr açan geliþmeler sunuyor. Japonya’da deprem ve tsunami alanýnda, Çin’de orman yangýnlarýna karþý, Hindistan’da ise sel baskýnlarýna yönelik yerel sensörler ve uydu görüntüleri gibi kapsamlý verilerin analiz edildiði sistemler baþarýyla iþliyor. Böylece bir nebze de olsa insanlarýn güvenli alanlara yöneltilmesi ve enerji santralleri gibi riskli yapýlarýn kullaným dýþý býrakýlmasý mümkün oluyor” dedi. 

 

Uydu görüntülerinin analizi ilk müdahalelere hýz kazandýrýyor

 

Afet bölgelerinde uydu ya da drone ile çekilen görüntülerin hýzla incelenmesinin hasar tespit ve ilk müdahale çalýþmalarýna hýz kattýðýný belirten Dr. Erkul, “Böylece, afetin etkilediði bölgede gerekli iþ gücü ve malzeme talepleri hýzlý bir þekilde karþýlanabilir. Oluþturulan haritalar sayesinde, arama kurtarma ekipleri için öncelikli konumlar belirlenebilir. Sosyal medya verileri toplanarak insanlarýn konumlarý belirlenebilir. Ayrýca yapay zekadan faydalanarak afet öncesinde farklý þiddetteki afetlere yönelik tüm senaryolar için hazýrlýklar yapýlabilir. Geçen sene yüreðimizi yakan, büyük can kayýplarýnýn ve yýkýmýn yaþandýðý 6 Þubat deprem felaketinde bu olanaklar sýnýrlý olsa da uygulandý. Cerebrum Tech olarak, uydu görüntülerinin analizi ve haritalama çalýþmalarýna biz de elimizden geldiðince destek saðlamýþtýk. Gelecekte bu sistemlerin daha da ön plana çýktýðýný göreceðiz” ifadelerini kullandý.

 

Robotlar enkaz altýnda hayat kurtarýyor

 

Dünyada afet sonrasý çalýþmalarda robotlarýn öne çýktýðý örneklerin de daha sýk görülmeye baþlandýðýný söyleyen Dr. Erkul, sözlerini þöyle sürdürdü: “Ekiplerin eriþemediði alanlara robotlarla ulaþabilmek arama kurtarma çalýþmalarýnda baþarýyý yükselten çok önemli bir faktör. Ses ýsýya duyarlý görüntüleme sistemleriyle enkaz altýnda canlý varlýðý tespit edilebiliyor ve bu robotlarla ilkyardým, gýda ya da su gibi hayati malzemeler afetzedeye ulaþtýrýlabiliyor. Tüm bu yeni teknolojiler, afetlerde can ve mal kayýplarýnýn önüne geçmek açýsýndan büyük ümit vadediyor” deðerlendirmesini yaptý.

Yorumlar

Top