YABANCI GAYRÝMENKUL ALICISI TÜRKÝYE'DEN UZAKLAÞIYOR

YABANCI GAYRÝMENKUL ALICISI TÜRKÝYE'DEN UZAKLAÞIYOR

Yabancý gayrimenkul alýcýsý Türkiye’den uzaklaþmaya baþladý. 2023 yýlýnda yabancýlarýn yatýrýmlarý yýllýk bazda yüzde 48 azaldý. Karmar AÞ Ýcra Kurulu Baþkaný ve Yüksek Mimar Emrullah Yedikardeþ, bir zamanlar piyasayý diri tutan yabancý satýþlarýnda frene basýldýðýný belirterek “Önce kötü niyetli pazarlama anlayýþý olumsuz süreci baþlattý, þimdi de gayrimenkul ekspertiz raporlarý satýþa engel oluyor” dedi.

Yabancý yatýrýmcýlarýn Türkiye’de 2023 yýlýnda alan bazýnda gayrimenkul alýmlarýnda önceki yýla kýyasla yüzde 48, iþlem bazýnda ise yüzde 46 düþüþ görüldü. (EVA Gayrimenkul Deðerleme raporu). Yabancý Ýþler Dairesi Baþkanlýðý verilerine göre; 2022 yýlýnda toplam 8 milyon 338 bin 976 metrekare olan yabancýlarýn gayrimenkul edinimleri, 2023'te 4 milyon 354 bin 216 metrekare oldu.
Konut satýþý özelinde; 2023'te adet bazýnda Türkiye genelinde yabancýlara satýþ yýllýk yüzde 48.1 oranýnda düþüþle 35 bin 5 adet oldu. Yabancýlara satýlan konutlarýn toplam konut satýþlarý içindeki oraný 2022 yýlýnda yüzde 4.54 iken, geçen yýlýn ayný döneminde yüzde 2.86'ya düþtü

Açýklanan rakamlarý deðerlendiren Karmar AÞ Ýcra Kurulu Baþkaný Emrullah Yedikardeþ, halk tabiri ile iþlerin yarý yarýya kesildiðini belirterek “Rakamlar, yabancýlara satýþ konusundaki endiþemizi kanýtlýyor.  Yabancý gayrimenkul alýcýsý Türkiye’den uzaklaþmaya baþladý. Bir zamanlar piyasayý diri tutan yabancý satýþlarýnda frene basýldý” yorumunu yaptý.

Yabancýlara satýþ konusunda olumsuz sürecin ilke/etik tanýmayan esnaf mantýðýnýn bir sonucu ile baþladýðýna iþaret eden Emrullah Yedikardeþ “Türk alýcýya 1 olaný yabancýya 5’e satmaya dönük kötü niyetle pazarlama anlayýþý, gayrimenkulde hüküm sürünce, durumu fark eden yabancýlar küstü. Bu nedenle tarafý yabancýlar olan iþlemlerde gayrimenkul deðerleme raporu hazýrlanmasý yasal olarak þart koþuldu. Bu da doðruydu, çünkü deðeri neyse, en azýndan ona yakýn bir rakamdan yabancýlarýn da alým yapmasý onlarýn hakkýydý” diye konuþtu.

Deðerleme raporlarý nasýl engel oluþturuyor?

Ancak þimdi de bu gayrimenkul deðerleme raporlarý satýþlara engel teþkil etmeye baþladý.  Satýþ deðeri ile deðerleme miktarý birbirini tutmadýðý için gerçekleþtirilemeyen satýþlar olduðunu anlatan Emrullah Yedikardeþ, sözlerini þöyle sürdürdü:

“Deðerleme raporlarý aþaðý yukarý piyasaya yakýn rakamlar içeriyor.  Ama bu raporlarýn gittiði bir yer var: GABÝM. Uzun adýyla Gayrimenkul Bilgi Merkezi. GABÝM bir süredir yapýlan deðerlemeyi yüksek bularak, raporlarý reddediyor.  Deðerleme uzmaný arkadaþlarýmýz, raporlarýn yüzde 80’ine ret geldiðini belirtiyor. GABÝM hangi gerekçe ile reddediyor bilemeyiz. Belki yabancýlara satýþ yoluyla vatandaþlýk verilmesinden dolayý toplumun bazý kesimlerinde baþ gösteren hassasiyetin payý vardýr, belki de haklý baþka gerekçeleri. Ancak bir gerçek var ki o da bu durum hem satýþ sürecini uzatýyor, hem de gerçekleþen satýþlarýn geri dönmesine, iptaline kadar gidebiliyor…”

Yabancýlarýn tek amacý vatandaþlýk deðil

Yabancýlarýn hepsinin tek amacýnýn vatandaþlýk olmadýðýný, gerçekten Türkiye’ye yatýrým yapmak isteyenlere de bu belirsiz durumun engel olduðunu anlatan Emrullah Yedikardeþ, 2023 yýlýnda yabancýlarýn Türkiye’de yapýlan 40 bin 297 adet gayrimenkul yatýrýmýnýn sadece yüzde 18’nin vatandaþlýk edinimi için olduðuna dikkat çekti.

Sektörün nefesi kesildi

Son dönemde konut üretici ve geliþtiricilerinin, iç piyasanýn durumundan dolayý nefesinin kesildiðini ve büyük oranda umutlarýný yabancý satýþlarýna baðladýðýný ifade eden Emrullah Yedikardeþ, “Bir yandan yerli alýcýyý sýkýntýya sokan faiz sorunsalý ve azalan banka kredisi limitleri, bir yandan fiyatlarý düzenli artan ve bu nedenle dün aldýðýnýzý bugün yerine koyamadýðýnýz inþaat malzemeleri sýkýntýsý, (bulunamayan inþaat personeli ve var olanlara ödenmesi gereken yüksek ücretleri saymýyorum bile), bir yandan azalan satýþlar, azalan sermayeler sektörün hareket kabiliyetini azalttý. Bunun üzerine gayrimenkul ekspertiz sorunu ve hatta vatandaþlýk sürecindeki kurumlarýn gayri resmi blokajý eklenince, sektör gözünü Ankara’ya dikti” yorumunu yaptý.

Çözüm bulunamazsa 2024 rakamlarý da parlak olmayacak

Özel sektör konut üreticilerinin nefes almasýnýn saðlanmasý gerektiði uyarýsýnda bulunan Emrullah Yedikardeþ, “Nefessiz bir inþaat sektörünün Türk ekonomisine ne derece zarar verebileceðini ekonominin eski zamanlarýndan biliyor olmalýyýz. Her ne kadar bu rakamlar 2023 yýlýna iliþkin olsa da 2024 yýlýnýn ilk çeyreðinden de parlak veriler gelmeyeceðini þimdiden söylememiz mümkün. Sorun acil, çözümlerin de acilen geliþtirilmesi sektör olarak tek umudumuz. Düþünülebilecek muhtelif çözümler olacaktýr elbette. Mesela gerçekten kurumlarýn yabancýlara satýþý konusunda gayri resmi blokajý varsa, bu kaldýrýlarak belirsizlik de ortadan kaldýrýlabilir.  Bu vesile ile yatýrým yoluyla vatandaþlýk verilmesinin haricinde, normal gayrimenkul yatýrýmý yapmak isteyenlerin de önü açýlabilir. Örneðin eksper raporunun yüzde 30 üzerine satýþ yapýlabilir denilerek de bir yol açýlabilir” önerilerinde bulundu.

Týkanýklýðý aþacak her türlü çözüme proje geliþtiriciler olarak destek vereceklerini ifade eden Emrullah Yedikardeþ, “Konu, önce sorunu teþhis etmek, bu sorunun sektör için ne tür yaralar açtýðýný görmek, ona göre de tedavi sürecini acilen baþlatmak olmalýdýr” dedi.

Yorumlar

Top