ANKARA'DA AÝDAT RAKAMLARI 10 BÝN TL'YE ULAÞTI

ANKARA'DA AÝDAT RAKAMLARI 10 BÝN TL'YE ULAÞTI

EVA Gayrimenkul Deðerleme’den Deðerleme Koordinatörü Serkan Bal, Ankara'da aidat artýþlarýnýn genel olarak Ýstanbul ile benzer seviyelerde, yaklaþýk %50 oranlarýnda olduðunu belirterek, Çankaya’da aylýk aidat tutarýnýn 1.750 Gölbaþý'nda 1.100, Yenimahalle'de 750 ve Etimesgut'ta ise 700 TL civarýnda olduðunu açýkladý.

EVA Gayrimenkul Deðerleme’den Deðerleme Koordinatörü Serkan Bal, Ankara’da aidat rakamlarýnýn hýzla yükseldiðini belirterek, Ankara'da da aidat artýþlarýnýn genel olarak Ýstanbul ile benzer seviyelerde, yaklaþýk %50 oranlarýnda olduðunu gözlemliyoruz. Çankaya ilçesinde, 100 metrekarelik daire baþýna ödenen ortalama aylýk aidat tutarýnýn 1.750 lira olurken, lüks konut markalarýnda bu rakam 10 bin liraya kadar çýkýyor. Gölbaþý'nda ortalama aidat tutarý 1.100 lira, Yenimahalle'de 750 lira, Etimesgut'ta ise 700 lira civarýndadýr. Ankara genelinde, tekil konut binalarýnda ve eski apartmanlarda aidat ortalamasý 200 TL bandýnda seyrederken, markalý konut projelerinde aidatlar 5.000 lira ile 10.000 lira arasýnda deðiþkenlik gösteriyor. Lüks sitelerde ise daire baþýna düþen aidat tutarlarý daha yüksek de olabiliyor.” dedi.


Apartman sakinleri mutlaka toplantýlara katýlmalý

Aidatlar belirlenirken, site ve apartman sakinlerinin katýlýmý, yönetim toplantýlarý ve genel kurullar için fazlasýyla önem taþýdýðýný da sözlerine ekleyen Bal. “Kat maliklerinin, aidat konusundaki endiþelerini ve önerilerini açýkça ifade etmeleri, yönetimin daha etkin bir þekilde hareket etmesini saðlayacaktýr. Birlikte alýnacak kararlar, site veya apartmanýn mali durumunu olumlu yönde etkileyecektir. Son araþtýrmalar, apartman ve site sakinlerinin toplantýlara katýlým oranlarýnda belirgin bir artýþ olduðunu göstermektedir. Bu artýþ, katýlýmcýlarýn mali konulardaki farkýndalýðýnýn arttýðýný ve topluluklarýna daha fazla katkýda bulunma isteðini yansýtýyor. Ayrýca gider kalemlerinin detaylý bir þekilde incelenmesi, maliklerin sorumlu bir þekilde hareket etmelerine yardýmcý olacaktýr. Yüksek bulunan gider kalemleri, malikler tarafýndan yönetimle paylaþýlmalý ve nedenleri sorgulanmalýdýr. Bu sayede gereksiz veya lüks harcamalar belirlenerek buna yönelik düzenlemeler yapýlabilir.” þeklinde konuþtu.

Önerilerde de bulunan Bal, “Bizim önerdiðimiz aslýnda yasal bir düzenleme var, binalarda kullanýlmayan çatý gibi ortak alanlarýn dönüþtürülerek kiraya verilmesi ve sitelere gelir olmasý gibi, bu durum aidat yüklerini de azaltacaktýr. Ayrýca kira gelirinden devlet vergi alacaðýndan devlet içinde bir gelir olacaktýr. Ancak bu yapabilmek için yasal düzenleme gerekmektedir. Yönetimleri, apartman ve site sakinleri ile sürekli diyaloðu korumaya özen göstermeli ve belirli aralýklarla toplantýlar düzenleyerek kararlarý net ve açýk bir þekilde sakinlere sunmalýdýrlar. Gelen görüþ ve yorumlarý deðerlendirerek iletiþim dinamiðini güçlü tutmak, sakinlerin memnuniyetini artýrmada önemli bir etkendir. Ancak 24 saat güvenlik, site sosyal alanlarýndan ücretsiz yaralanma gibi hizmetlerin tekrar deðerlendirilmesi gerekli. Artan Ýþgücü maliyeti, elektrik ve diðer maliyetler aidatlara ister istemez yansýyor burada yönetimleri suçlamak en kolay yol. Aidatlarý düþürmek istiyorsa bina yönetimleri biraz standartlarý, yeni normale ayak uyduracak þekilde aþaðý çekmeleri gerekecek gibi duruyor.” diyerek sözlerini bitirdi.

Yorumlar

Top