"SERMAYA PÝYASASI ARAÇLARINI KULLANMALIYIZ"

Türkiye'nin Gayrimenkul Platformu GYODER (Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatýrým Ortaklýðý Derneði) tarafýndan 2000 yýlýndan bu yana düzenlenen ve sektörün en önemli organizasyonu olarak nitelendirilen Gayrimenkul Zirvesi'nin 14.'sü 3 Aralýk 2014 tarihinde Hilton Ýstanbul Bomonti Hotel'de gerçekleþtirildi.

14. Gayrimenkul Zirvesi, gayrimenkul ve ekonomi alanýndaki önemli isimlerin ve uzmanlarýnýn katýldýðý panel ve oturumlarla sektörün nabzýný tuttu. Sermaye Piyasasý Kurulu Dr. Vahdettin Ertaþ ve GYODER Baþkaný Aziz Torun'un Çevre ve þehircilik Bakaný Ýdris Güllüce'nin canlý baðlantý ile açýlýþ konuþmalarýný yaptýðý Zirve'de  "Gayrimenkul Sektörünün Algý ve Ýtibarý, "Sektörde Balon Var Mý?", "Herþey Göründüðü Gibi Mi?: Doðru Bildiðimiz Yanlýþlar", "Ýþ Dünyasý Gayrimenkul Platformunda", "Bina ile Güveni Birlikte Ýnþa Etmek" gibi konu baþlýklarý, konusunda duayen olmuþ birçok konuþmacý tarafýndan deðerlendirildi.

Zirve'nin açýlýþ konuþmasýný yapan GYODER Baþkaný Aziz Torun, sektörün sermaye piyasasý araçlarýný kullanmasý gerektiðine dikkat çekerek, "Zayýf karnýmýz olan öz sermaye yapýsýný güçlendirmek için, halka arz, yabancý fonlar, kira sertfikasý, gayrimenkul sertifikasý, tahvil gibi uzun vadeli sermaye piyasasý araçlarýný kullanarak gelecekteki bir yol kazasýna engel olmalýyýz" dedi.

Sektörün, Türkiye ortalamasý üzerinde büyüdüðünü ve lokomotif sektör konumuna geldiðine iþaret eden Torun, "Geliþen, büyüyen Türkiye ekonomisinde gayrimenkul sektörü, duraðan ve rant kapýsý bir sektör deðil, üreten istihdam saðlayan, vergi veren, dinamik reel bir sektör olarak kabul edilmeli. Geliþtiricisi, inþa edeni, mimarlýk, danýþmanlýk, yönetim gibi hizmet birimleri ve 200'ü aþkýn tedarikçi ve üreticisi ile yan iþ kolunun gayrimenkul sektöründen beslendiðini dikkate aldýðýmýzda ne kadar önemli,  lokomatif ve reel bir sektör olduðu anlaþýlacaktýr. Son 3. çeyrekte iþsizlik rakamlarýnýn 9,2 den 10,4'lere yükseldiðini göz önüne alýrsak sektörün ne kadar önemli olduðu bir kez anlaþýlmýþ olacak" dedi.  

Aziz Torun, Türkiye'nin büyüme hedefleri içinde sektörün önemli bir iþlevi olduðuna iþaret ederek, 3'üncü köprü ve havalimanýnýn da menkul olarak kabul edilemese de, gayrimenkul altyatýrýmý olarak saymanýn mümkün olduðunu ifade etti.

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn Ýslam Konferansý Örgütü Ekonomik ve Ticari Ýþbirliði Daimi Komitesi (ÝSEDAK) bakanlar toplantýsýnda "Gayrimenkul Borsasý Kurulmasý" yönündeki söylemini hatýrlatan Aziz Torun, "Sayýn Cumhurbaþkaný artýk gayrimenkul kýymetlerinin dünyada yeni bir deðer olduðunu ifade ettiler. Bu beyaný Türkiye'deki gayrimenkul sektörü oyuncularý için çok önemli, anlamlý, pazarý büyütecek bir tesbit ve tavsiye olarak görüyorum. Evet biz Türkiye olarak gayrimenkul sektörü olarak önce gayrimenkul portföyümüzü çeþitlendirmeli zenginleþtirmeliyiz" þeklinde konuþtu.

Ýþ dünyasý için uyarýlar

Sermaye Piyasasý Kurulu Baþkaný Dr. Vahdettin Ertaþ konuþmasýnda baþka gayrimenkul sektörü olmak üzere iþ dünyasý için önümüzdeki döneme dair uyarýlarda bulundu. Ertaþ, "Baþta gayrimenkul sektörü olmak üzere iþ dünyamýzýn yeni döneme hazýrlýklý girmesi, küresel ölçekte müþteri ihtiyaçlarýný dikkate alan yeni projeler üretmesi, mali yapýlarýný güçlendirmesi, birleþme ve satýn almalar yoluyla bölgesel güç olmasý,  imaj, algý ve kalitelerini yükselterek küresel marka olma yolunda hýzlý adýmlar atmasý gereken bir döneme giriyoruz. Bu kapsamda, gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren þirketler için öz kaynak yoluyla finansman yöntemlerinin yaygýnlaþtýrýlmasýný, geleneksel gayrimenkul yatýrým ortaklýklarý yanýnda yeni Sermaye Piyasasý Kanunu'yla düzenlemesi yapýlan alt yapý gayrimenkul yatýrým ortaklýklarý, kira sertifikalarý, gayrimenkul sertifikalarý, gayrimenkul yatýrým fonlarý gibi yeni araç ve kurumlarýn kullanýlmasýný bir ihtiyaç hatta bir zorunluluk olarak görüyoruz " dedi.

Türkiye ekonomisinin geleceði

Açýlýþ konuþmalarýndan sonra konuk konuþmacý olarak Zirve'ye katýlan DenizBank CEO'su Hakan Ateþ, Türkiye'nin ekonomisi, bugünü ve geleceðini deðerlendirerek, "Global ekonomik büyüme 2008 yýlý küresel krizi sonrasýnda eski büyüme hýzlarýný yakalayamadý. Bu sadece Geliþmiþ Ülkelerde (GÜ) deðil; özellikle 2010 sonrasýnda Geliþmekte Olan Ülkelerde(GOÜ) de  belirgin þekilde hissedilen bir durum. Neyse ki GÜ merkez bankalarýnýn gevþek para politikalarýnýn devam etmesi, global ekonomik görünüm ve piyasalar açýsýndan pozitif bir geliþme. Türkiye bu ortamda potansiyelinin biraz altýnda büyüyor olsa da cari açýðýn alýnan makro-ihtiyati önlemlerle yönetilebilir seviyelere çekilmiþ olmasý Türkiye adýna önemli bir kazaným. Özellikle enerji fiyatlarýndaki düþüþe baðlý olarak enflasyon ve cari açýkta 2015 yýlýnda iyileþmenin süreceði görülüyor. Bu doðrultuda Merkez Bankasý'nýn para politikasýnda biraz gevþeme yaparak büyümeyi desteklemesi için uygun bir ortam olabilir. Kýsa vadeli sorunlar aþýldýktan sonra Türkiye'nin orta ve uzun vadede güçlü büyümesini sürdürebilecek avantajlarý fazlasýyla var. Bu yýl 14.sü gerçekleþtirilen Gayrimenkul Zirvesi de sektörün dinamiklerini doðru okumak, ekonominin bugünü ve yarýnlarýný daha iyi anlamak noktasýnda iþ dünyasýna kýymetli bir platform sunuyor" dedi.

"Marka konutlar önem kazanmaya baþladý"

Zirve'de iþ dünyasýndan da önemli isimler yer aldý. Hürriyet Gazetesi, Ekonomi Servisi Müdür Yardýmcýsý Sadi Özdemir'in moderatörlüðünde platforma gelen Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Baþkaný Vuslat Doðan Sabancý, "2000'li yýllarda kendi mekanlarýmýzý oluþturmaya baþladýk. Marka konutlar önem kazanmaya baþladý. Türkiye'de gayrimenkul sektöründe yeni bir çað baþlýyor. Ekonomimizinde büyümesiyle gayrimenkul sektörü reklam verenler anlamýnda son 5 yýlda birinci sýrada yer alýyor. Geliþtirdiðimiz alt yapý, otoyol demiryolu projeleri dünyanýn ilgisini çekiyor. Özellikle Ýstanbul'un deðerini bulacaðýný düþünüyorum. Gayrimenkul sektörü þu an bir numaralý sektör olarak öne çýkýyor. Bu sebeple sektörün tüm oyuncularýný kutluyorum" dedi.

Türkmedya Yayýn Grubu Yönetim Kurulu Baþkaný Ethem Sancak ise "Gayrimenkul sektörü gelecek 20 yýl için hayati önem taþýyor. Sektörün geleceði için tarihten ilham almak gerekiyor. Gayrimenkul sektörünün hak ettiði deðeri bulmadýðýn düþünüyorum. Sektörü,  müteahhitlik veya yap-sat olarak düþünmemek gerekiyor. Bürokratik anlamda yatýrýmcýlarýn önlerinin açýlmasý ve desteklenmesi gerektiðini düþünüyorum. Biz topraklarýmýzda uygarlýðý simgeliyorduk. Uygarlýk þimdi yine yer deðiþtiriyor. Batýdan Asya Pasifik'e doðru bir gidiþ var. Bu yer deðiþikliðinde Ýstanbul'un yeni bir altýn dönemi baþlýyor. Ýstanbul ayný zamanda öðretmen bir kent diðer þehirlere de örnek oluyor. Nüfusu 1 milyonu geçen 16 þehrimiz var. Bu sebepten dolayý kentleþme açýsýndan geleceðimiz için gayrimenkul sektörü büyük önem arz ediyor" þeklinde konuþtu.

Gayrimenkul Sektörü ve Sektörel Algý Araþtýrmasý Raporu açýklandý
GYODER, ÝNDER ve KONUTDER iþbirliðiyle gayrimenkul sektörünün mevcut algýsýnýn ve itibar düzeyinin tespit edilmesi amacýyla ERA Araþtýrma ve Danýþmanlýk'a yaptýrýlan "Sektörel Algý ve Ýtibar Araþtýrmasý'nýn sonuçlarý  Zirve'de kamuoyu, sektör ve basýn ile paylaþýldý."

Araþtýrmada gayrimenkul sektörüyle doðrudan ya da dolaylý ilgisi olan 14 farklý paydaþýn görüþlerine baþvuruldu. Bu 14 paydaþý temsilen 501'i kamuoyundan oluþmak üzere toplam 953 kiþinin görüþleri yüz yüze ya da telefonla görüþme yöntemi ile alýndý. Kamuoyu paydaþýnda görüþmeler 30 yaþ ve üzeri,  hane halký geliri 4,000 TL ve üzerinde, geçtiðimiz 2 yýl içinde ev alan ya da önümüzdeki 2 yýl içinde ev almayý düþünen kiþilerden oluþan toplam 501 kiþi ile gerçekleþtirildi.

Araþtýrmaya göre; Gayrimenkul sektörü denildiðinde kamuoyunun ilk aklýna gelen %45,7 ile konut/daire/ ev olmuþtur. Yatýrým ise %24 ile ikinci sýrada yer almýþtýr. Görüþülen kiþilerin %97'si gayrimenkul sektörünü tanýdýðýný, %64'ü ise gayrimenkul sektörüne güven duyduðunu ifade etmektedir. Görüþülen kiþilerin %92'si gayrimenkul sektörü ile iliþkide bulunmuþ ve %76'sý gayrimenkul sektörü ile bu iliþkisinden memnun kalmýþtýr. Gayrimenkul sektörü hakkýnda sýk bilgi alýnan ve güvenilen bilgi kaynaklarý sýralamasýnda ilk sýrada 'arkadaþ ve tanýdýklar' yer almýþ ve "Billboard, afiþ, pano gibi açýk hava reklamlarý" ikinci sýrada gelmiþtir.

Sektörümüzün genel olarak ne derece beðenildiðini anlamak için görüþülen kiþilere 9 sektör içinde Gayrimenkul sektörünü ne derece beðendikleri soruldu. Sektörümüzün doðrudan iliþkili olduðu paydaþlarda, finans çevresi, gayrimenkul hizmet firmalarý, kamu kurumlarý ve yerel yönetimler, ofis/ AVM kiracýlarý, sektör çalýþanlarý, sektör liderleri, taþeron firmalar ve tedarikçi firmalar sektörler beðeni sýralamasýnda sevindirici olarak gayrimenkul sektörü ilk sýralarda yer almaktadýr. Bankacýlýk/ finans ve havayolu taþýmacýlýðý da beðeni sýralamasýnda daha çok yer alan diðer sektörlerdir.

Sektörel Algý Araþtýrmasý'nda iliþki yönetiminin gitgide önem kazandýðý günümüzde paydaþlarla kurulan iliþkideki baþarý önemli fayda saðlamaktadýr. Gayrimenkul sektörü için tanýnma ve beðeni düzeyinden oluþan algý haritalarý incelendiðinde gayrimenkul sektörünün birçok paydaþta en tanýnan ve beðenilen sektörler arasýnda olduðu görülmektedir.

Yorumlar

Top