GYODER, YENÝ KONUT MODELÝYLE MIPIM'DE DÝKKATLERÝ ÜZERÝNE ÇEKTÝ

GYODER, YENÝ KONUT MODELÝYLE MIPIM'DE DÝKKATLERÝ ÜZERÝNE ÇEKTÝ

Dünyanýn önde gelen gayrimenkul fuarý MIPIM'de yabancý yatýrýmcýlardan büyük bir ilgi gören GYODER, uluslararasý derneklerle de iþ birlikleri için önemli adýmlar attý.

Türkiye’de gayrimenkul sektörünün çatý kuruluþu olan GYODER, Fransa’nýn Cannes þehrinde bu yýl 12-15 Mart tarihleri arasýnda düzenlenen uluslararasý gayrimenkul fuarý MIPIM’de yabancý yatýrýmcýlarýn ve derneklerin yoðun ilgisi ile karþýlaþtý.

GYODER’in standýnda yer alan DESIGN HUB TÜRKÝYE Platformu dünya gayrimenkul sektörünün ilgisini çekmeyi baþardý. DESIGN HUB TÜRKÝYE; Türkiye'de bulunan mimarlýk, mühendislik, BIM ve proje yönetim konularýnda hizmet veren 200'den fazla þirketi temsil ederken, bu þirketlerin yurtdýþý projelere eriþmeleri yolunda bir köprü vazifesi görüyor. Geliþen küresel gayrimenkul ekosistemine entegre olan DESIGN HUB TÜRKÝYE, Türk þirketlerini uluslararasý arenada temsil ediyor.

Türkiye Tasarým Vakfý, ÝGA, Kuzu Group, Servotel sponsorluðunda, GYODER üyelerinin ortak paylaþýmlý bir þekilde tasarladýðý GYODER standýnda, 23 ayrý üye firma ve 40’tan fazla kiþi için ortak kullanýmlý bir alan yaratýldý.

 

ÝÞ BÝRLÝÐÝ FIRSATI DOÐDU

Amaçlarýnýn çatý kuruluþ olarak MIPIM’de Türkiye gayrimenkul sektörünü temsil etmek ve elde ettikleri sinerji ile uluslararasý arenada boy göstermek olduðunu söyleyen GYODER Baþkaný Neþecan Çekici, “Üyelerimiz, tüm toplantýlarýný ve görüþmelerini GYODER standýnda misafirlerini aðýrlayarak gerçekleþtirirken gerek kendi þirketlerini temsil ettiler gerekse de Türkiye’nin gayrimenkul imkanlarýnýn tanýtýmýna katkýda bulundular. Ýngiltere Institute of Directors London Property & Built Environment Group Baþkaný Richard Nelson, Avrupa temsilcimiz Özlem Gökçe’nin davetiyle standýmýza konuk oldu. Önümüzdeki dönemde kurumlar arasý bilgi ve deneyim paylaþýmý konusunda neler yapýlabileceði deðerlendirildi. Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý Kentsel Dönüþüm Baþkaný Hakký Alp ile bir araya geldik ve kentsel dönüþüm sürecinde STK olarak ortak bir çalýþma yürütmek adýna Türkiye’de tekrar bir araya gelerek iþ birliði yapma kararý alýndý. Sektörümüzün önemli temsilcilerine ilave olarak Marsilya Baþkonsolosu ve Ticaret Ateþesi ile bir araya gelmek ve ülkemizin gündemini fuardan edindiðimiz deneyimlerle deðerlendirmek bizler için çok kýymetli oldu” diye konuþtu. 

 

TÜM DÜNYA ERÝÞÝLEBÝLÝR KONUTU KONUÞUYOR

MIPIM’in ilk gününde gerçekleþtirilen ‘Housing Matters!’ konferansýna dikkat çeken Neþecan Çekici, “Barýnma krizinin sadece geliþmekte olan ülkelerde deðil dünyada da büyük bir problem olduðu burada tekrar vurgulandý. Avrupa ülkelerinin de finansa eriþim ve enflasyon konusunda ciddi problemler yaþadýðýný gözlemledik. Bunu tetikleyenin savaþlar, göçler, küresel ekonomik kriz ve sosyal yapýdaki deðiþiklikler olduðu üzerine birçok analiz var. Satýlýk ya da kiralýk fark etmeksizin konuta eriþimde büyük sýkýntýlar yaþanýyor. Konferansta örneklenen çözümler konut sorununa devletin el atmasýnýn gerekliliðini göstermekte. Kamu özel sektör iþ birliðinin birçok örneði mevcut. Kentlerin ihtiyacýna, nüfusuna ve dinamiklerine baðlý olarak özel çözümler üretilmeli. Bu anlamda evrensel adýyla “Build to Rent” olan ve kiralýk konut ihtiyacýna yanýt veren modellerin özel bir örneði olarak GYODER Yeni Konut Modeli’nin ne kadar doðru bir çözüm önerisi sunduðunu bu uluslararasý ortamda da test etmiþ olduk. Aldýðýmýz olumlu geri dönüþler, bizi bu alanda daha da motive ediyor ve daha fazla çalýþmaya teþvik ediyor” dedi.

 

TÜRKÝYE’DE YILDA 800-900 BÝN KONUTA ÝHTÝYAÇ VAR

Birçok rapora göre, konut eriþilebilirliðinin Avrupa ve dünyada 20. sýralardan   8. sýraya yükseldiðine dikkat çeken Çekici, sözlerini þöyle sürdürdü: “Nüfus artýþý, doðal afetler, göç hareketleri ve yoksulluk gibi birçok faktörle büyüyen konut krizi, günümüzde tüm dünyanýn karþý karþýya olduðu küresel bir sorundur. UN-Habitat tahminlerine göre 2030'a kadar; yaklaþýk dünya nüfusunun yüzde 40'ýný oluþturan 3 milyar insanýn eriþilebilir konut ihtiyacý olacaðý öngörülüyor.

Türkiye'de konut krizi, Covid-19 pandemisi, göçmen krizi, Ukrayna-Rusya savaþý, aþýrý kira artýþlarý ve son olarak Kahramanmaraþ'ta meydana gelen iki büyük depremle zirveye ulaþtý. GYODER olarak amacýmýz, 2024'te GYODER Yap-Kirala Konut Modelini uygulayarak insanlara konut eriþimi saðlamak ve böylece kentsel dönüþüm için yol açmaktýr. Türkiye'nin yaklaþýk olarak yýlda 800-900 bin konut üretmeye ihtiyacý var. Þu anda sadece 500-600 bin adet üretiliyor, ancak bu üretim ihtiyacý karþýlayamýyor. Ayrýca, deprem riski altýndaki Ýstanbul'da, 5 yýl içinde dönüþtürülmesi gereken 1.5 milyon konut bulunmaktadýr, bunlarýn 600 bini öncelikli durumdadýr. Ciddi bir bütünleþik konut politikasý, acil kodu ile Türkiye’nin gündeminde üst sýralarda olmalýdýr.”

 

Yorumlar

Top