AVCI ARCHITECTS'TEN YENÝ NESÝL OFÝS TASARIMLARI

AVCI ARCHITECTS'TEN YENÝ NESÝL OFÝS TASARIMLARI

Tasarým yaklaþýmýnda sürdürülebilirlik esaslarýný temel alarak dünyanýn farklý ülkelerinde pek çok ödüllü projeye imza atan Avcý Architects, çalýþan insanlarýn fiziksel ve ruhsal ihtiyaçlarýna en iyi þekilde yanýt veren, çaðdaþ normlarda ofis fit-out projelerinde dünyaca ünlü mimarlýk pratiði Gensler ile stratejik ortaklýk yapýyor.

Yerin esas kimliðini ve hikayesini bulmaya çalýþarak baþladýðý projelerini sürdürülebilirlik ana ekseninde ilerleyerek geliþtiren Avcý Architects, ticari binalarda dünyanýn öncü mimarlýk ofislerinden biri olan Gensler ile uluslararasý ölçekte ofis projelerine imza atýyor. Gensler'in uluslararasý fikir öncülüðünü yerel uzmanlýk ve üretim kapasitesiyle buluþturan Avcý Architects, bütüncül tasarým, yeni teknolojilerin kullanýmý, doðal özelliklerin maksimize edilmesi ve iklim koþullarýyla entegre olma gibi ilkelere dayanan yaklaþýmýyla, daha düþük enerji ve iþletme maliyetlerine, daha uzun kullaným ömrüne, daha iyi yaþam standartlarýna ve daha yüksek çalýþma performansýna sahip olan ofis
projeleri tasarlýyor.

2008 yýlýnda Gensler tarafýndan yürütülen ve çalýþma mekanlarý üzerine yapýlan incelemelerde, iþ yerindeki günlük aktivitelere yeni bir kavrayýþ getirerek, çalýþanlarýn yaratýcý ve yenilikçi olmasýný saðlayan "Dört Mod" prensibi sayesinde iþ veriminin arttýrýldýðý tespit edilmiþ ve verimli çalýþma süreci ile odaklanma, sosyalleþme, öðrenme ve iþbirliði kurma kavramlarý üzerine karþýlaþtýrmalar yapýlmýþ. Bu karþýlaþtýrmalar, dikkat ve konsantrasyon için gereken odaklanmanýn, ortak baðlarý, deðerleri, kolektif kimlik ve verimli iliþkileri oluþturan iþ etkileþimlerinin, yeni bilgi edinebilmek için eðitimlerden ve deneyimlerden faydalanmanýn ve tüm bunlarýn etkileþim içerisinde farklý insanlara sunulabileceði grup çalýþmalarýnýn, nitelikli çalýþma mekanlarý ile kurulacak baðlarla birlikte, performansý optimize etmede rolü olduðunu ortaya koymuþ.

Gensler ofis tasarýmlarýyla ilgili yaklaþýmlarýný bu "Dört Mod" prensipleri üzerine kurgularken Avcý Architects'in 21. yy. çaðdaþ çalýþma mekanlarý üzerine yaptýðý okumalar, ofis binalarý ve bu binalarýn insanlar üzerinde oluþturduðu etkiler üzerine biçimlenmiþ. Bu sorgulama dahilinde etik, ekolojik ve ekonomik filtrelerden geçirilen birçok kavram, çalýþma mekanlarýnýn tarihsel geliþimi içerisinde deðerlendirilmiþ. Geçmiþteki ofis binalarýnýn, daha çok iþ hedefine yönelik tavrý ve gerektiðinde kurumsal kimliðin deðiþimine olanak tanýyan esnek yapýsýnýn, günümüz çalýþma mekanlarýnýn geliþimine olan etkisi incelenmiþ.  Daha sonrasýnda günümüzde ve gelecekte iþ gücünü arttýran verimliliðin daha etkileþimli konularla ve baðlamlarýyla ele alýnmasýnýn, bunun yanýnda enerji kaynaklarý ve geri dönüþüm konusunda da daha etkin çalýþýlmasýnýn, iþ ve yaþam kalitesini arttýrarak, çalýþanlarýn refahýný yükseltmede ve kurumsal kimliði iletmede etkin olduðu sonucuna varýlmýþ.

Fox International Channels Ýstanbul Ofisi
"Bizim için tasarým bir katmanlandýrma sürecidir. Bir çözümün ortaya çýkýþý projeyi saran konularýn anlaþýlmasý ve bunlarla yakýnlýk kurulmasýna dayanmaktadýr. Dolayýsýyla bir kiþinin parmak izleri gibi her proje de eþsiz olabilir. Bu yöntemle basmakalýp çözümlerken kaçýnarak meselenin DNA'sýna inmeye çalýþýyoruz. Ýþte bizi heyecanlandýran da bu hususiyettir", diyen Mimar Selçuk Avcý liderliðindeki Avcý Architects'in bu yaklaþýmla hayata geçirdiði ofis projelerden biri de Maçka Residence'daki Fox International Channels.

Ýþverenden tasarýmýn ferah, dinamik, neþeli ve renkli bir mekan olmasý yönünde talep alan Avcý Architects, 1450 m2 inþaat alanýna sahip olan projede genel olarak açýk ofis düzeninin hakim olduðu bir çalýþma ortamý planlamýþ. Yönetici ve toplantý odalarý ise dinamik geometrik formlarda cam kütlelerle kapalý olarak tasarlanmýþ. Ofiste kullanýlan canlý renklerle, duvarlardaki grafik tasarýmlar çalýþanlarý yormadan ortamý zenginleþtirmeyi ve enerjik kýlmayý hedefliyor. Uzun çalýþma saatlerini daha konforlu hale getirmek üzere tasarlanan ofiste hem Fox International'ýn hem de Avcý Architects'in ortak hassasiyeti olan doðal malzemelerin kullanýmý, hedeflenen tasarýmýn belirleyicisi olmuþ.

AIG Ýstanbul Yönetim Merkezi
Uluslararasý sigorta þirketi AIG'nin, Maslak Orjin Plaza'nýn iki katýna yayýlan, 4000 m2 inþaat alanýna sahip Ýstanbul yönetim merkezi binasý ise Avcý Architects'in son dönemde tamamladýðý güncel ofis tasarýmlarýndan bir diðeri. AIG binasýnda açýk ofisler çalýþanlarýn gün ýþýðýndan en üst düzeyde yararlanmasýný saðlamak için binanýn çeperlerinde yer alarak ana departmanlarý belirlemiþ. Yardýmcý fonksiyonlar da mekanýn orta kýsýmda gruplanmýþ. Açýk ofisler arasýnda yer alan bu ayýrýcý mekanlar, geçirgen sirkülasyon alanlarý sayesinde fonksiyonel iþlevlerini yerine getirip, ayný zamanda da çalýþanlarýn mekan içerisindeki rastlantýsal karþýlaþmalarýna olanak saðlamýþ. Yüksek hacimli bu mekanlarda, tavanlardaki ahþap, metal ve alçýpan malzeme kullanýmlarý, geniþ mekanlardaki monotonluðu kýrmýþ ve departman içindeki alt çalýþma birimlerini ahþap tavan havuzlarý ile tarif etmiþ. Avcý Architects tarafýndan tasarlanan duvar grafikleri de brüt beton kolonlar ile bir denge oluþturarak mekaný görsel açýdan zenginleþtirmiþ.

SUMMA Genel Merkez Binasý
Avcý Architects tarafýndan Türkiye'nin en büyük uluslararasý inþaat þirketlerinden biri olan SUMMA için tasarlanan genel merkez binasý ise, bazý imar zorunluluklarý ve fiziksel þartlar nedeniyle, mevcut ve kötü durumda olan bir yapý üzerinden yenileme projesi olarak ele alýnmýþ.  Seyrantepe mevkiinde, Büyükdere Maslak aksýnýn çevre yolu ile kavþak oluþturduðu noktada konumlanan yapý için, gürültülü baðlantý yoluna bakan kuzey cephesi, tasarýmýn en önemli unsuru haline gelmiþ. Çevre açýsýndan, yapýnýn kuzey cephesinin güneþ kontrolü için korumaya ihtiyacý olmamasý, tamamen þeffaf bir cam cephe kullanmayý mümkün hale getirmiþ.

Ofis seviyeleri, kuzey yönüne konumlandýrýlan bölmelerle ayrýlmýþ bir dizi açýk çalýþma alaný ve yönetici ofislerinden oluþmuþ. Bu çalýþma alanlarýnda tavan yüksekliklerinden maksimum ölçüde yararlanýlarak ferah bir ortam elde edilmiþ. Katlar arasýnda, gelecek vaat eden sanatçýlarýn çalýþmalarýnýn sergileneceði bir sanat alaný ve Türkiye'nin yeni geliþen sanat olaylarýnýn tartýþýlacaðý bir sanat galerisi ile atölye alaný oluþturularak, çalýþma mekanlarý kavramýnýn kültürel ve sosyal aktivitelerle de bir aradalýðý saðlanmýþ. Mekansal örgütlenmeden seçilen malzemeye kadar birçok alt tasarým kararý "Summa" temsiliyeti ve fonksiyonelliði üzerine gerçekleþtirilen tartýþmalarýn sonucunda ortaya çýkmýþ.

Yorumlar

Top