TÝCARÝ GAYRÝMENKULDE TALEP VAR ARZ ÇOK AZ!

TÝCARÝ GAYRÝMENKULDE TALEP VAR ARZ ÇOK AZ!

2023 yýlýnda yatýrýmcýsýna en çok kazandýran enstrümanlardan biri olan ticari gayrimenkullere talepte artýþ sürüyor. Özellikle Ýstanbul ve Ankara’da ticari gayrimenkul fiyatlarýndaki artýþýn devam etmesi beklenirken, markalý konut projelerine talepte artýþ devam ediyor. Talep artaken, arzýn azalmasý ticari gayrimenkul yatýrýmcýsýnýn hýzlý hareket etme refleksine girmesine sebep oluyor.

Geçtiðimiz yýl konut sektöründe yaþanan daralmaya raðmen ticari gayrimenkul ve arsa satýþlarýnýn artmaya devam etmesi dikkat çekiyor. Arsa ve ticari gayrimenkullerde dikkate deðer artýþlarýn yaþandýðýna vurgu yapan Bilgiçler Yapý Yönetim Kurulu Üyesi Ali Emre Bilgiç, “2023 yýlýnda dolar yüzde 58, altýn yüzde 78 deðer artýþý görürken, arsa deðerlemelerinde yüzde 200 artýþ yaþandý. Bunun yaný sýra yine ofis ve dükkanlarda da ayný oranda artýþ yaþandýðýný gördük. Bu sebeple risk almak istemeyen yatýrýmcý ticari gayrimenkullere yöneldi” diye konuþtu. Güvenli liman olarak deðerlendirdiði ticari gayrimenkullerde talebin yoðun olduðuna da vurgu yapan Ali Emre Bilgiç, “Yüksek kira gelirleri, yeni yapý stoðu ve arzýn az olmasýndan dolayý deðerlenme oranlarýnýn yüksekliði yatýrýmcýlarýmýzý ticari gayrimenkule yöneltiyor. Konutta olduðu gibi ticari gayrimenkullerde arz fazlasý yok, talep çok” diye konuþtu.

 

“Fiyatlarda düþüþ beklemiyorum!”

TUÝK verilerine göre Ýnþaat maliyet endeksi, 2024 yýlý Ocak ayýnda bir önceki aya göre %15,70 arttý, bir önceki yýlýn ayný ayýna göre %67,87 arttý. Bir önceki aya göre malzeme endeksi %5,13 arttý, iþçilik endeksi %41,95 arttý. Ayrýca bir önceki yýlýn ayný ayýna göre malzeme endeksi %53,29 arttý, iþçilik endeksi %103,46 arttý. Bu artýþlar yaþanýrken gayrimenkul fiyatlarýnda herhangi bir düþüþ öngörmediðini belirten Ali Emre Bilgiç, “Bu artýþlar sadece ülkemize özgü deðil. Dünyanýn her yerinde gayrimenkul sektöründe fiyatlarýn düþeceði algýsý var. Amerika, Almanya her ülkede bu tartýþma yaþanýyor. Þu anda Amerika'da bir metrekare bir gayrimenkulün üretim maliyeti 3500 dolar civarýnda. Yani 100 metrekare bir daire 350 bin dolara üretebiliyorsunuz. Dolayýsýyla inþaat þirketlerinin inþaat yapma motivasyonu Türkiye'de de, Avrupa'da da azalmýþ durumda. Arzýn olmadýðý, talebin de hep canlý kalmak zorunda olduðu bir yerde fiyatlarýn düþmesini beklemiyorum. Bu sebeple her gün gayrimenkul yatýrýmý için en doðru gün” diye konuþtu.

 

Yabancý yatýrýmcýlar “Bekle ve Gör” modunda!

Ýnþaat sektörünün can simidi olarak gördüðü yabancý yatýrýmcýlarda yüzde 48 oranýnda bir azalma görüldü. Bu beklentiyle proje üreten markalarýn sýkýntý yaþadýklarýný belirten Ali Emre Bilgiç, “Türkiye’de üretim yapýp, satýþlarda gözümüzü yurt dýþýna çevirirsek, herhangi bir olumsuzlukta bu yaþanabilir. Yabancý yatýrýmcýlar þu anda bekle ve gör modunda. Tekrar o pazarýn da hareketlenmesini bekliyorum ancak bu beklentiyle iþ yapan firmalarýn ciddi sýkýntýda olacaklarýný söyleyebilirim. Türk yatýrýmcýsý inþaat sektörünü kalkýndýrabilecek güçte. Dünyanýn önde gelen ekonomilerinin tümünde gayrimenkul piyasasý çalkantýlý bir dönemden geçiyor. Yatýrýmcýlarýn beklentilerini karþýlayacak projeler tasarlamak, yatýrýmlarýnýn avantaja dönüþeceði fonksiyonlar eklemek, Türk ekonomisini canlandýracak hamleler yapmak, sektörü bu kýsýr döngüden kurtaracaktýr.” diye konuþtu. 2025 yýlýnda inþaat sektörünün tekrar eski günlerine döneceðini beklediðini belirten Bilgiç, “Enflasyonun bu yýl içerisinde düþüþ trendine gireceðini ve 2025 yýlýnda eski günlerimize döneceðimizi düþünüyorum.” dedi.

 

 

Yorumlar

Top