KALEBODUR'LA MÝMARLAR KONUÞUYOR

KALEBODUR'LA MÝMARLAR KONUÞUYOR

Mimarlýk Tarihçisi Dr. Chen-Yu Chiu: “Türk mimarlýk öðrencileri için bir umut olduðunu görüyorum”

Kalebodur’un, mimarlýk sektörünün geliþimine katkýda bulunmak amacýyla 2013 yýlýnda hayata geçirdiði “Kalebodur'la Mimarlar Konuþuyor” söyleþi programý, sektörün baþarýlý isimleri ile mimar adaylarýný buluþturmaya devam ediyor. Prof. Dr. Celal Abdi Güzer'in sunduðu ‘Kalebodur'la Mimarlar Konuþuyor’ programýnýn Mart ayýndaki konuðu ise; Tayvanlý Mimarlýk Tarihçisi Dr. Chen-Yu Chiu oldu.

Lisans eðitimini Tayvan’daki Chung Yuan Christian Üniversitesi’nde bitiren Dr. Chen-Yu Chiu, Columbia Üniversitesi’nde yüksek lisans ve Melbourne Üniversitesi’nde doktora programýný tamamladý. Bilkent Üniversitesi’nde ve Münih Teknik Üniversitesi’nde mimarlýk tarihçisi, sergi küratörü/koordinatörü, yarýþma organizatörü ve akademisyen olarak çalýþmaya devam eden Dr. Chen-Yu Chiu, Suriye iç savaþýnýn ardýndan Türkiye’ye sýðýnan mülteciler için Hatay’da önemli bir projeyi hayata geçirdi. Türk ve Suriyeli vatandaþlar arasýndaki sosyo-kültürel baðý güçlendirme amacýyla Reyhanlý ilçesinde inþa edilen Reyhanlý Dünya Vatandaþlarý Merkezi’nin kurucusu ve gönüllü mimarý olan Dr. Chen-Yu Chiu, 2020 yýlýnda tamamladýðý merkezde halen direktör olarak çalýþmaya devam ediyor.

“Ýki ülkeyi ayýran beton bloklarý herkesi bir araya getiren bir merkez için kullandýk”

Reyhanlý Dünya Vatandaþlarý Merkezi’nin hayata geçirilmesi süreci hakkýnda bilgi veren Dr. Chen-Yu Chiu, þunlarý söyledi: 

“20 yýldýr kendimi akademik bir mülteci gibi görüyorum. Eðitimi sürdürürken, dünyayý görmeye ve farklý insanlarla tanýþmaya, farklý yaþam tarzlarýný anlamaya çalýþýyorum. 7 yýl önce de Bilkent Üniversitesi Mimarlýk Bölümü, tarih ve eleþtiri alanýnda profesörlük ilaný açtý. Ben de baþvurdum ve Bilkent Üniversitesi’nde çalýþmaya baþladým. Bu süreçte Tayvan Hükümeti de Reyhanlý’da bir entegrasyon projesi inþa etmek istedi. Mimar bulunamayýnca ben de mimarlýk tarihçisi olarak, daha önce hiçbir þey tasarlamadýðým halde bunu kabul edip, çalýþmaya baþladým. Sahip olduðum birikim ve öðrencilerimin de destekleriyle birlikte proje üzerinde çalýþmaya baþladýk. Merkezin inþasýnda sýnýrda iki ülke arasýnda duvar görevi gören beton bloklarý kullandýk. Ýki ülkeyi ayýran duvarý, herkesi bir araya getiren bir merkez için kullandýk. Bu açýdan inþa ettiðimiz tesis, ayný zamanda çok önemli bir mesaj da içeriyor. Reyhanlý Belediyesi ve yerel hakla iþ birliði içinde bu merkezi tamamladýk. Ben de Reyhanlý’ya yerleþtim ve ömür boyu da bu merkezde gönüllü olarak çalýþmaya devam etmek istiyorum.”

“Tüm dünyadaki mimarlýk eðitimlerinde problemle ve kýsýtlamalar var”

Mimarlýk Tarihçisi olarak, akademik çalýþmalarý için pek çok ülke dolaþtýðýný belirten Dr. Chen-Yu Chiu, “Hepimiz üniversitelerde hocalýk yapýyoruz. Bana göre, tüm dünyada mimarlýk eðitimlerinde bazý problemle ve kýsýtlamalar var. Birincisi, dar görüþlü bir profesyonellik ile yapýlýyor. Biz mimarýz, ev tasarlamalý ve sonra inþaatý denetlemeliyiz. Ama asla paranýn nereden geldiðini, araziyi nasýl alacaðýmýzý düþünmemeliyiz. Ýkincisi de bir tür bencilik. Bunun bilimsel faydacýlýk olduðunu söylemeliyim. En iyi üniversiteye girmek istiyoruz. Bu alacaðýmýz maaþla baðlantýlýdýr. Eðitim, her þeyin skorla, sayýyla ilgili olduðu anlamýna geliyor. Anlamlý bir þeyi yapmayý düþünmek yerine, skorun peþindeyiz. Yüksek puan, yüksek miktarda para demek. Üçüncü þey ise, kapitalist tüketimciliðin acýmasýzlýðý. Biz sadece parasý olana, gücü olana hizmet ediyoruz. Peki, para ve gücü olmayana kim hizmet edecek? 

Ýnsanlar olarak, giderek bölünen bir toplumda yaþýyoruz. Hayat hiçbir zaman adil olmadý. Mimarlýk eðitimimizde ne yaptýk ya da ne yapmalýyýz? Mimar; politikacýlarla, medya ile nasýl pazarlýk yapmalý? Bütün bunlarý temel mimarlýk eðitimimizde öðretmedik. Bize, kim ödeme yaparsa ona hizmet ediyoruz. Oysa, mimarlarýn paraya ve güce deðil, insanlara hizmet etmesi gerekiyor. Ben, hocalarýmdan da böyle öðrendim. Bir mimarýn yapmasý gereken budur ve ben gelecek genç mimarlarýn bunu anlayacaðýna inanýyorum” diye konuþtu. 

“Depremde Hatay’daydým, hayatýmda böyle bir kayýp görmedim”

Hatay’da da büyük yýkýma yol açan Kahramanmaraþ merkezli deprem ile ilgili düþüncelerini de dile getiren Dr. Chen-Yu Chiu, þöyle devam etti:

“Deprem sýrasýnda merkezin çalýþmalarý için Hatay’daydým. Hayatýmda böyle bir kayýp, yýkým görmedim. Depremden önce Reyhanlý’da 150 bin Suriyeli mülteci vardý. Depremden sonra 200 bin mülteci daha geldi. Bizler hayatta kaldýk. Buradaki çalýþmalarým sýrasýnda Antakya’ya defalarca gittim ama artýk Antakya diye bir yer yok. Yarýn ne olur bilemem ama en azýndan elimizden geleni yapalým dedim. Deprem sabahý merkezi açtýk ve kimse bize bir þey yapmamýzý emretmeden çalýþmaya baþladýk. Öncelikle hayatta kalanlarý merkeze yerleþtirmeye baþladýk. Bölgedeki deprem felaketinde hayatta kalan 2 bin kiþiyi merkezde aðýrladýk. Yaptýðýmýz bu merkez her zaman açýk olacak ve yardýma ihtiyacý olan herkesi barýndýracak. Özellikle de dezavantajlý kadýnlar ve çocuklar için elimizden geleni yapmaya devam edeceðiz.” 

“Reyhanlý’daki merkezi öðrencilerimin ile birlikte tamamladýk”

Türk mimarlýk öðrencileri ile ilgili deneyimlerini de anlatan Dr. Chen-Yu Chiu, “Burada bir umut olduðunu görüyorum. Reyhanlý’daki merkezi Bilkent Üniversitesi Mimarlýk Fakültesi’nde ders verdiðim öðrencilerim ile birlikte yaptýk. Öðrencilerimin destek ve katkýlarý olmadan ben hiçbir þey yapamazdým. Onlar, bölgede yaþanan zorluklara ve tehlikeye raðmen hiçbir karþýlýk beklemeden gönüllü olarak çalýþtýlar. Hep birlikte yerel halkýn ve idarecilerin de destekleri ile bu merkezi hayata geçirdik. Öðrencilerimin bu çabalarý beni de etkiledi. Bur umut var diyorum çünkü, Türk mimarisinin umudu bu genç mimarlýk öðrencileri” þeklinde konuþtu.

Yorumlar

Top