SEKTÖR ÝþBÝRLÝðÝ YAPACAK TÜRKÝYE KAZANACAK

SEKTÖR ÝþBÝRLÝðÝ YAPACAK TÜRKÝYE KAZANACAK

6. Uluslararasý Ýnþaatta Kalite Zirvesi'nde, Müþavir, Müteahhit ve Ýnþaat Malzemesi Üreticileri, sektörde 'Ýþbirliði ve Güç Birliði'ne gidiyor.

Türkiye'nin önde gelen 80 inþaat malzemesi sanayi firmasý ve 29 derneði ile sektörün çatý örgütü olan Türkiye Ýnþaat Malzemesi Sanayicileri Derneði'nin (Türkiye ÝMSAD) düzenlediði 6. Uluslararasý Ýnþaatta Kalite Zirvesi, Çevre ve þehircilik Bakaný Ýdris Güllüce'nin katýlýmýyla gerçekleþti. Sektörün üç sacayaðýný oluþturan 'Mimarlar-Mühendisler-Müþavirler ile Müteahhitler ve Ýnþaat Malzemesi Üreticileri'nin Türkiye inþaat sektörünün 2015 yýlý rotasýný çizdiði Zirve'nin bu yýlki ana temasý 'iþbirliði ve güç birliði' oldu.

6. Uluslar arasý Ýnþaatta Kalite Zirvesi'ne katýlan inþaat sektörünün lokomotif gücünü oluþturan Mimarlar-Mühendisler-Müþavirler ile Müteahhitler ve Ýnþaat Malzemesi Üreticileri, Türkiye inþaat sektörünü büyütmek ve ihracata pozitif katký saðlamak için 'Sektör iþbirliði yapacak, Türkiye kazanacak' mesajýyla iþbirliði ve güç birliðine gidiyor. Türkiye'nin adýný dünya inþaat sektöründe markalaþtýrmak amacýyla atýlacak adýmlar ve güç birliði yöntemlerinin tartýþýldýðý Zirve'nin beþ ayrý oturumunda, yabancý uzmanlar da deneyim ve deðerlendirmeleriyle Türk inþaat sektörünün geleceðine ýþýk tuttular.

Türkiye ÝMSAD Baþkaný Dündar Yetiþener'in açýlýþ konuþmasýný yaptýðý Zirve'de, Türkiye Müteahhitler Birliði Yönetim Kurulu Üyesi Cahit Karakullukçu, Türk Müþavir Mühendisler ve Mimarlar Birliði Baþkaný Demir Ýnözü, Türk Serbest Mimarlar Baþkaný Yeþim Hatýrlý ile TOBB Baþkan Yardýmcýsý Ýbrahim Çaðlar ve TOKÝ Baþkan Yardýmcýsý Dr. Ahmet þahin, konuþmalarý ile yer aldýlar. Zirve'ye iþ dünyasýnýn önde gelen 500'ün üzerinde temsilcisi katýldý.

"Türk inþaat sektörünün yeni bir yol haritasýna ihtiyacý var"
Türkiye ÝMSAD Baþkaný Dündar Yetiþener, bu yýl dünya ekonomisi ve ticaretinde beklentilerin altýnda kalan büyüme ve yakýn coðrafyamýzda yaþanan jeopolitik geliþmelerin, dünya ekonomisini olduðu gibi baþta inþaat, müteahhitlik ve inþaat malzemesi ihracat pazarlarý olmak üzere Türkiye ekonomisini de önemli ölçüde olumsuz etkilediðini söyledi. Bu olumsuz sürecin üstesinden gelebilmek için Türk inþaat sektörünün yeni bir yol haritasýna ihtiyacý olduðunu vurgulayan Dündar Yetiþener, "Bugün burada, kamu ve özel sektörden yetkili ve uzmanlarla birlikte yapýlacak oturumlarla iþbirliði-güçbirliði alanlarýný, düzenlemelerini ortaya koyacak, yöntemlerini birlikte tartýþacaðýz. En geniþ tabanla inþaat sektörünü temsil eden zirve örgütleri olarak, iþbirliði-güçbirliði için ilk adýmý hep birlikte atacaðýz. Çünkü sürdürülebilir büyümeyi ancak iþbirliði-güçbirliði ile saðlayabiliriz. Ayrýca, unutmayalým ki, zorlu dönemleri de ancak birlikte aþabiliriz" dedi.

"Kara kýtaya kadar birlikte koþmamýz lazým"

Önümüzdeki yýlýn da gerek dünya gerekse Türk ekonomisi için yine zorlu geçeceðini öngördüklerini belirten Dündar Yetiþener, konuþmasýna þöyle devam etti: "Hükümetimiz, 2015 yýlý genel büyüme hedefini yüzde 4,0 olarak açýkladý. Ýnþaat sektöründeki büyümeyi ise bizler yüzde 4,0- 4,5 arasýnda bekliyoruz. 2015 yýlý inþaat malzemesi sanayi üretiminde artýþý yine yüzde 4,5-5,0 arasýnda öngörülmekte. Ýç pazarýn da reel olarak yüzde 4,0-5,0 arasýnda büyümesi hedeflenmektedir. 2015 yýlýnda inþaat malzemesi ihracatýnda ise hedefimiz yüzde 8-10 arasýnda artýþla 24 milyar dolara ulaþmaktýr."

Dündar Yetiþener, 'Türkiye'nin giriþimcileri, sanayicileri, müteahhitleri kýsaca iþadamlarý olarak bu zorlu dönemin nasýl aþýlacaðý' konusundaki görüþünü ise þöyle ifade etti: "Dýþ pazarda yaþadýðýmýz bu daralmadan ancak pazarlarýmýzý çeþitlendirerek, yeni pazarlara ulaþarak kurtulabiliriz. Ýþte bunun için de kara kýtaya kadar birlikte koþmamýz lazým. Dikkatinizi çekerim; yurt dýþýnda müteahhitlerimizin yaptýðý projelerde kullanýlan inþaat malzemelerinin sadece yüzde 18'i Türkiye'den gidiyor. Diyoruz ki; dünyada sürekli artan, kýran kýrana rekabet ortamýnda pastadan daha büyük pay almalýyýz. Bunun için de bugüne kadar yapýlanlarýn da ötesine geçmeliyiz. Batýlý ülkelerde çeþitli örneklerini gördüðümüzü yapalým. Sistemli iþbirliðine giderek, güçlerimizi birleþtirelim."

Sektörel iþbirliðinde ilk somut adým: 'Ulusal Bina Yönetmeliði Platformu'
Geçen yýlki Zirve'de "Güvenli Yapýlar Yol Haritasý I" konulu Türkiye ÝMSAD raporunda, güvenli yapýlar için, ülkemizde sürdürülebilir bir sistemin kurulmasýnda amacýyla önemli bir ilk adým attýklarýný belirten Dündar Yetiþener, "Raporun sonuç ve öneriler kýsmýnda birleþtiðimiz ortak nokta þuydu; 'Türkiye'de acil olarak Ulusal Bina Yönetmeliði'ne ihtiyaç var.' Bugün Türkiye ÝMSAD olarak sizlere sektörel iþbirliðinde ilk somut öneriyi sunuyoruz; Ulusal Bina Yönetmeliði Platformu'dur (UBYP). Ýkinci adým olarak, bu yönetmeliðin hazýrlanmasýnda gerekli alt yapýnýn oluþturulmasý için bir sivil platformun oluþturulmasý ve yürütülmesi konusunda çalýþmalara baþladýk. Ulusal Bina Yönetmeliði Platformu'nun geniþ katýlýmlý olmasý için TOBB baþta olmak üzere odalarýmýzla, üniversitelerle, sivil toplum örgütleriyle görüþmelerimizi, çalýþmalarýmýzý sürdürüyoruz. Platformun oluþturulmasý için hazýrladýðýmýz 'UBYP Kuruluþ Esaslarý Dokümanýný' da sizlere bugün paylaþacaðýz" þeklinde konuþtu.

Sektördeki iþbirliklerinin dýþ pazar kadar iç pazarda da yaþamsal öneme sahip olduðunu vurgulayan Yetiþener, "haksýz rekabet, merdiven altý üretim, mesleki eðitim, iþ saðlýðý ve güvenliði sorunlarýnýn  çözülmesi için; müteahhit, müþavir ve inþaat malzemesi sanayicileri olarak geliþtireceðimiz iþbirlikleri, yasal mevzuatlardaki eksikliklerin giderilmesi konusuna da katký saðlayacaktýr" dedi.

Bakanlýktan iþbirliði-güç birliðine tam destek

Çevre ve þehircilik Bakaný Ýdris Güllüce, Zirve'nin açýlýþýndaki konuþmasýnda, Mimar-Mühendis-Müþavir ve Müteahhitler ile Ýnþaat Malzemesi Üreticileri ile birlikte, Bakanlýk desteði ve iþbirliðinde bir çalýþtay yapýlabileceðini, bu konuda her türlü desteði verebileceklerini belirtti. Güllüce, "2020'lerde, 2025'lerde biz iþçi bulmakta zorlanacaðýz, yurtdýþýnda iþçi almaya çalýþacaðýz. Bunu ben deðil bilim adamlarý, ilgili insanlar söylüyor" dedi. Haksýz rekabetin önüne geçmek için çalýþmalar yaptýklarýný söyleyen Bakan Güllüce, hiç kimsenin bu ülkenin insanýna deðerinden daha kalitesiz mal satmaya hakký olmadýðýný vurguladý.

Konuþmasýnda, yerli tüketimin ve yerli düþüncenin önemine dikkati çeken Bakan Ýdris Güllüce, "Önüne gelen malzemeyi kullanýrsan, dýþarýdan malzeme getirirsen, o teþvikten istifade edeceðin þekilde düþünmüyoruz. Yüzde 100 yerli malzeme kullanýrsan, o yeþil ve eko binalarda, biz senin yanýnda oluruz" dedi.

"Türkiye'deki pasta bize artýk yetmeyecek. Ne edip yapýp dýþarýya açýlmanýn yollarýna bakmamýz lazým" diyen Bakan Güllüce, Türkiye ÝMSAD'ýn iþbirlði çaðrýsýný önemli olduðunu söyledi. Bakan Güllüce, "müteahhitlerimiz geliþti, mimarlarýmýz kabiliyetli oldu. Çok güzel projeler ortaya konuluyor. Artýk neden böyle küçük bir pasta ile uðraþalým. Bu pastayý çok daha büyütelim" diye konuþtu.

"Ýþbirliklerimiz uluslararasý rekabette kaldýraç iþlevi görecektir"
Türkiye Müteahhitler Birliði Yönetim Kurulu Üyesi Cahit Karakullukçu da konuþmasýnda, gerek Türk Mühendislik-Müþavirlik firmalarýnýn gerekse Türk müteahhitleri ve yerli inþaat malzemesi üreticilerinin, uluslararasý pazarlarda iþbirliði içerisinde olmalarýnýn ekonomiye saðlayacaðý katkýlara dikkati çekti. En önemli katkýnýn, yurtdýþýnda sürekli artan rekabet ortamýnda, 'yurtdýþý müteahhitlik hizmetlerinden daha yüksek pay almak' ve buna baðlý olarak 'inþaat malzemesi ihracatýnýn ülkeye kazandýrdýðý döviz gelirleri' olacaðýný söyleyen Cahit Karakullukçu, "sektörler arasýndaki iþbirliklerimiz, uluslararasý rekabet koþullarý açýsýndan da kaldýraç iþlevi görebilecektir" þeklinde konuþtu.

"Ýþbirliklerimiz iþ hacmini artýracak ve sektörü büyütecektir"
Türk Müþavir Mühendisler ve Mimarlar Birliði Baþkaný Demir Ýnözü de konuþmasýnda, müteahhitlik firmalarýnýn yurtdýþýnda katma deðeri yüksek büyük projeler üstlenebilmesi ve rekabet güçlerini artýrabilmeleri için hem teknik müþavirler hem de malzeme üreticileri ile iþbirliklerini güçlendirmeleri gerektiðini vurguladý. Böylece firmalarýn daha fazla sayýda Mühendislik-Tedarik-Ýnþaat Tipi Sözleþmeleri (EPC) yüklenebileceklerine dikkati çeken Demir Ýnözü, "Teknik müþavirlik firmalarýnýn hedef ülkelerde, yurtdýþý teþvik mekanizmalarýndan da yararlanarak, altyapý ve üstyapý gereksinimlerini belirlemeleri, bunun yaný sýra master planý ve fizibilite çalýþmalarýný hazýrlamalarý, gerek müteahhit firmalarýmýzýn gerekse inþaat malzemesi üreticilerimizin bu pazarlara girmesinin yolunu açacaktýr" dedi.

"Türk mimarlarýnýn uluslararasý baþarýlarý yeni iþ imkanlarý yaratacak"
Türkiye Serbest Mimarlar Derneði Baþkaný Yeþim Hatýrlý da Zirve'deki konuþmasýnda, üyelerinin yurtiçinde ve yurtdýþýnda yýlda yaklaþýk 15 milyon m2 proje ürettiklerini ve bunun yaklaþýk yüzde 30'unu yurtdýþý projelerinin oluþturduðunu söyledi. Mimarlar olarak, müteahhitlik firmalarý, proje müellifi ve iþveren iliþkisiyle baþlayan birlikteliklerinin; konsept proje tasarýmýndan, mesleki kontrollüðe kadar giden yapým sürecinin her aþamasýnda iþbirliðini gerektirdiðini vurgulayan Hatýrlý, þöyle konuþtu: "Yurtdýþýnda iþ yapan müteahhit firmalarýn Türk mimarlara saðladýklarý yeni iþ alanlarý olduðu gibi, tersine, mimarlýk ofislerimiz de yurt dýþý pazarlara açýlmada öncü rol üstlenmekte, gerek inþaat gerekse malzemesi üretici firmalarýnýn yeni pazarlara ulaþmalarýna imkan saðlamaktadýr. Biz sektör paydaþlarý arasýndaki bu iþbirliði kuþku yok ki yapý kalitesinde ve güvenli yapýlarýn inþasýnda önemli rol oynayacaktýr."

"Firmalarýmýz yurtdýþý projelerde iþbirliði yaparak ortak projeler üstlenmelidir"
Ekonomi Bakanlýðý Serbest Bölgeler Yurtdýþý Yatýrým ve Hizmetler Genel Müdürlüðü, Yurtdýþý Müteahhitlik ve Yatýrým Daire Baþkaný Çaðrý Köseyener de konuþmasýnda, sektörü yurtdýþý projelerde daha ileriye taþýyacak konularýn baþýnda 'mühendislik ve dizayn' alanýndaki potansiyelin daha etkin kullanýlmasýnýn geldiðini belirtti. Son yýllarda büyük geliþme gösteren teknik müþavirlik ve mimarlýk firmalarýnýn potansiyelinden de daha etkin faydalanýlmasý gerektiðini vurgulayan Köseyener, þöyle dedi: "Yurtdýþý projelerde firmalarýmýz iþbirliði yaparak ortak projeler üstlenmelidirler. Güney Kore, Ýspanya, Fransa ve ABD gibi dünya çapýndaki firmalarla rekabet etmenin en etkin yolu, firmalarýmýz arasýndaki bu iþbirliklerinin arttýrýlmasýdýr. Yurtdýþý müteahhitlik sektörünün geliþiminde devletin üzerine düþen temel görev ise; geliþmiþ ülkelerdeki kurumsal yapýlara benzer, etkin bir finansman mekanizmasýnýn yaratýlmasýdýr."

Müteahhitlik firmalarýnýn yurtdýþýnda üstlendiði projelerin toplam bedelinin 2014 sonu itibariyle 300 milyar ABD dolarýný aþacaðýný söyleyen Çaðrý Köseyener, dünya GSMH ve ihracatý içerisinde yüzde 1'in altýnda paya sahip olan Türkiye'nin, yurtdýþý müteahhitlik hizmet gelirleri içerisindeki payýnýn yüzde 3,8 olmasýnýn ise, sektördeki geliþmiþliðin en önemli göstergesi olduðunu vurguladý.

"Platform 'Standart-Yönetmelik' karmaþasýnýn ortadan kaldýrýlmasýný hedefliyoruz"
Türkiye'deki yapýlarýn yeterince güvenli olmamasýndaki baþlýca nedenlerden birisinin, mevzuat ve yönetmeliklerde yaþanan kargaþa olduðunu belirten Türkiye ÝMSAD Yönetim Kurulu Üyesi Yener Gür'eþ de konuþmasýnda, "Türkiye'de 'Standart-Yönetmelik' karmaþasýnýn ortadan kaldýrýlmasý ve kamu yönetmeliklerinin, geniþ katýlýmlý mutabakatla hazýrlanmasýna olanak saðlamak amacýyla Türkiye ÝMSAD öncülüðünde kurulan 'Ulusal Bina Yönetmeliði Platformu'nda yapacaðýmýz tüm çalýþmalar, 'güvenli binalarýn ve yaþanabilir þehirlerin inþasýna' odaklanacaktýr" dedi.

"AB þimdi þehirler için  'Doða Tabanlý Çözümler' üzerinde çalýþmaktadýr"
Avrupa Ýnþaat Malzemeleri Konseyi Genel Koordinatörü Christophe Sykes de Zirve'de, Avrupa Komisyonu'nun, inþaat sektörü ile ilgili giriþimleri hakkýnda bilgi verdi. Sürdürülebilir inþaat malzemeleri  için araþtýrma-geliþtirme olanaklarý, yeni kaynak verimliliði tebliði, devam eden çevresel ürün ayakizi projeleri  ve çevresel ürün beyanlarý ile ilgili son geliþmeleri anlatan Christophe Sykes, Avrupa Komisyonu'nun, þehirler için biliþim teknolojilerinin geliþimesiyle birlikte 'Doða Tabanlý Çözümler' üzerinde çalýþtýðýný belirterek, yakýn gelecekte gündeme gelecek olan 'Ýnþaat ve Yýkým Atýklarýnýn Geri Dönüþümü Araþtýrma Projesi' hakkýnda bilgiler verdi.

"Firmalarýn 'alt iþveren güvenliði' konusundaki farkýndalýðý artýyor"
Zirve'nin yabancý konuþmacýlarýndan Dupont Yatýrým Verimliliði Uygulama Lideri (Ortadoðu, Turkiye, Pakistan ve Kuzey Afrika) Glynn Hayston ise konuþmasýnda, inþaat sektöründe planlý duruþ, bakým-onarým ve özellikle büyük yatýrým projelerinde yer alan firmalarýn, alt iþveren güvenliði konusundaki farkýndalýðýnýn her geçen gün arttýðýný söyledi. Ýþveren sahalarýnda çalýþan veya hizmet veren tedarikçi ve alt iþveren firmalarýnýn, güvenlikle ilgili performanslarýnýn dikkatle ele alýnmasý gerektiðini kaydeden Hayston, "iþletme sahipleri bugün güvene dayalý iliþkileri temel alan, uzun süreli iþbirliði kurabilecekleri, güvenilir ve sürdürülebilir kaynaklar arayýþýndadýr" dedi.

Zirve'de 'Kentsel Dönüþüm ve Finansmaný' raporu paylaþýldý

Türkiye ÝMSAD, Zirve kapsamýnda ayrýca "Kentsel Dönüþüm ve Finansman" raporunu kamuoyu ile paylaþtý. Son 50 yýlda kentsel sorunlarýn fiziksel boyutlarýna yönelik çözümler getirilmesine yönelik çalýþmalar yapýlmasýna karþýn, sosyal, ekonomik ve çevresel koþullar için sürdürülebilir çözümlerin henüz tam olarak üretilemediðinin vurgulandýðý raporda, kentsel dönüþümün sadece fiziki yenilemeyi veya yakýp yýkmayý deðil ayný zamanda kapsamlý bir sosyokültürel, yerel kalkýnma, çevre ve enerji açýsýndan verimli uygulamalarý kapsamasý gerektiði vurgulandý. Raporda, þu görüþlere yer verildi: "Kentsel dönüþümde, bina tipine ve kullaným amacýna göre hem dönüþüm hem de finansman boyutlarýnýn geliþtirilmesi gerekmektedir. Finansman için, Enerji Verimliliði Danýþmanlýk þirketlerinin, kamu projeleri içinde yer alabilmesi gibi kamu ayaðýnýn piyasaya doðru yön vermesi ve geliþimine katký saðlanmasý da beklenen düzenlemeler arasýndadýr. Kentsel dönüþüm, 'afet yönetimi, enerji verimliliði ile çevre yönetimi'ni kapsayan bir bütün olarak deðerlendirilerek, saðlýklý yapýlanmalarýn oluþturulmasý amaçlanmalýdýr."


Yorumlar

Top