TURÝZM GELÝRÝNDE YÜZDE 16,9'LUK BÜYÜME

TURÝZM GELÝRÝNDE YÜZDE 16,9'LUK BÜYÜME

Türkiye gerek doðal güzellikleri gerek tarihi mirasý gerek iþ ve kültür dünyasýna yönelik binlerce etkinliðe ev sahipliði yapmasýyla dünyanýn gözde turizm rotalarýndan biri olmayý sürdürüyor. Öyle ki Dünya Seyahat Pazarý’nýn Küresel Seyahat Raporu’na göre, 2024’te Türkiye'nin Avrupa'da Ýspanya’dan sonra en çok ziyaret edilen ikinci ülke olan Fransa'yý geçeceði tahmin ediliyor. 15-22 Nisan’da kutlanan Turizm Haftasý için deðerlendirme yapan Er Yatýrým Genel Müdürü Ferzan Çelikkanat, özellikle kongre turizmine aðýrlýk verilmesi gerektiðini belirterek, “Türkiye henüz gerçek potansiyeline ulaþamadý” diyor.

Türkiye, denizinden doðasýna, tarihi birikiminden kültürel etkinliklerine, dünya markalarýna ev sahipliði yapan alýþveriþ alanlarýndan global iþ dünyasýnýn çekim merkezlerinden biri olmasýna kadar birçok nedenle dünyanýn önemli turizm rotalarýndan biri oluyor. Turizm Haftasý’nýn kutlandýðý 15-22 Nisan için derlediðimiz veriler de yolunu Türkiye’ye düþürenlerin sayýsýnýn her yýl arttýðýný gösteriyor. Dünya Seyahat Pazarý’nýn Küresel Seyahat Raporu’na göre, 2019 ve 2023’te Avrupa’ya giden turist sayýsý düþtüðü halde, Türkiye ziyaretçi sayýsýnda 2019’a göre yüzde 73’lük þaþýrtýcý bir artýþ yaþandý. Raporda, Türkiye'nin 2024 yýlýnda Avrupa'da Ýspanya’dan sonra en çok ziyaret edilen ikinci ülke olan Fransa'yý geçeceðinin tahmin edildiði vurgulanýyor.

 

“Efektif bir turizm için kongre turizmi arttýrýlmalý”

 

300 milyon dolarlýk bir yatýrýmla 10 yýlda 20 otel yapmayý hedefleyen Er Yatýrým’ýn Genel Müdürü, Marriott EMEA Danýþma Kurulu Üyesi Ferzan Çelikkanat da Türkiye’de turizme ilginin her yýl arttýðýný belirtse de henüz gerçek potansiyele ulaþýlamadýðýný vurguluyor. Turistlerin neredeyse yüzde 70’inin geliþ nedeninin hâlâ deniz, kum ve güneþten ibaret olduðunu hatýrlatan Çelikkanat, “Efektif, verimli ve sürdürülebilir bir turizm için kongre ve saðlýk turizminin arttýrýlmasý gerekiyor. Ýþin aslý, 2023 yýlýnda sektörde cirolar artsa da kârlýlýk çok ciddi düþtü, maliyet artýþlarýyla birlikte turizmciler de maliyetlerini kontrol etmekte zorlandý. Yani 2023 turizmciler için çok da kâr býrakmayan bir yýl oldu. Türkiye’de turizmin istenilen seviyeye gelmesi için özellikle kongre ve toplantý turizmi açýsýndan sahip olduðu büyük potansiyelin açýða çýkarýlmasý gerekiyor. Bunun için doðru tanýtým ve pazarlama stratejileri belirlenerek, bu alanda yatýrým yapýlmaya devam edilmeli” diyor. “Markalý þehir içi otel yatýrýmcýsý” olma hedefiyle hareket eden, 2014’te dünyanýn en büyük otel gruplarýndan Marriott Grubu’yla anlaþma yaparak Four Points by Sheraton markasýnýn franchise hakkýný alan Er Yatýrým, þehir merkezlerinde veya ana arterleri üzerinde ulaþýmý kolay, çalýþan gruba yönelik 3 ve 4 yýldýzlý iþ otelleri kurmaya devam ediyor.

 

Ýþ ve saðlýk turizmine ilgi artýyor

 

Uluslararasý veriler de Türkiye’ye yönelik iþ ve saðlýk turizmiyle ilgili talebin de giderek arttýðýný gösteriyor. Ernst&Young’ýn (EY) hazýrladýðý Turizm Sektörü Deðerlendirmesi 2023 raporunda, 2023 yýlýnýn ilk yarýsýnda Türkiye'yi saðlýk hizmeti amacýyla ziyaret eden kiþi sayýsýnýn 746 bin 290’a, saðlýk turizminden elde edilen gelirin ise, 1 milyar 33 milyon ABD dolarýna ulaþtýðý belirtiliyor. Kongre ve toplantý turizmi de sektörde önemli bir yere sahip, özellikle de getirdiði gelirin yüksekliði açýsýndan. Zira araþtýrmalar, kongre turizmi için gelen ziyaretçilerin, normal bir turiste göre yaklaþýk dört kat daha fazla harcama yaptýðýný gösteriyor. Dünya Turizm Örgütü’nün (UNWTO) çalýþmalarý da turizm türleri içinde en hýzlý geliþmenin kongre turizminde yaþandýðýna iþaret ediyor. 

 

Turizm gelirinde yüzde 16,9’luk büyüme

 

Türkiye Ýstatistik Kurumu’nun (TÜÝK) verilerine göre, turizm geliri 2023’te bir önceki yýla göre yüzde 16,9 artarak 54 milyar 315 milyon 542 bin dolar oldu. Gelirin 41 milyar 61 milyon 408 bin dolarýný kiþisel harcamalar, 13 milyar 254 milyon 134 bin dolarýný ise paket tur harcamalarý oluþturdu. Ziyaretçilerin gecelik ortalama harcamasý 99 dolar olurken 2022’ye göre yýllýk spor, eðitim, kültür harcamalarý yüzde 70,7, yeme-içme harcamasý yüzde 33,2 ve konaklama harcamasý yüzde 27 oranýnda arttý. Ziyaret amacýnda birinci sýrayý yüzde 67,6 ile “gezi, eðlence, sportif ve kültürel faaliyetler” alýrken, onu yüzde 20,6 ile akraba ve arkadaþ ziyareti, yüzde 4,9 ile alýþveriþ izledi. Konferans, toplantý gibi iþ amaçlý ziyaretlerin oraný ise yüzde 2,9 ile dördüncü sýrada yer aldý.

 

Çalýþan sayýsýnda yüzde 27 artýþ

 

TÜÝK’in 18 Ocak’ta açýkladýðý, 2019-2022 dönemine iliþkin “Turizm Uydu Hesabý Ýstatistikleri”ne göre, Türkiye'de doðrudan turizm amaçlý gayrisafi katma deðer 2022'de 586 milyar 764 milyon 260 bin lira oldu. Bu deðerin toplam gayrisafi katma deðer içindeki payý ise yüzde 4,4 olarak hesaplandý. Turizm sektörlerinde doðrudan turizm amaçlý istihdam edilen kiþi sayýsý, 2022'de bir önceki yýla göre yüzde 27 artarak 885 bin kiþiye çýktý. Söz konusu dönemde turizm sektöründeki istihdamýn toplam istihdam içindeki payý yüzde 2,9 olarak belirlendi.

 

131 yeni otel projesine 17 milyar TL’lik yatýrým teþviki

 

Türkiye’nin turizmdeki çekim gücü, yatýrýmlarda da görülüyor. Sadece yerli deðil yabancý yatýrýmcýlar da bu cazip sektörde olmak için çaba gösteriyor. Son 10 yýlda dünyadaki en büyük 10 otel zincirinden 9’u Türkiye’de faaliyet göstermeye baþladý. Türkiye Otelciler Birliði’nin (TÜROB), Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý’nýn “Yatýrým Teþvik Belgeleri” verilerinden hareketle hazýrladýðý yatýrým raporuna göre, 2023’ün ilk 6 ayýnda 131 yeni otel projesi 17 milyar TL’lik yatýrým teþvikine baðlandý. 82 otel için 6,1 milyar TL’lik yenileme baþvurusu yapýldý. Ocak-Haziran 2023 dönemindeki yeni yatýrýmlarda Ýstanbul’un 28 projeyle yine zirvede yer aldýðýný gösteren rapora göre, Antalya 18 projeyle ikinci, Muðla 10 projeyle üçüncü. Karadeniz’de en fazla yatýrým çeken il olan Trabzon, sekiz projeyle dördüncü sýrayý alýrken, Van yedi projeyle beþinci oldu.

 

 

Yorumlar

Top