SEÇÝMSÝZ GEÇECEK DÖRT YILLIK SÜREÇTE KENTSEL DÖNÜÞÜM ÝÇÝN EL ELE ÇALIÞILMALI

SEÇÝMSÝZ GEÇECEK DÖRT YILLIK SÜREÇTE KENTSEL DÖNÜÞÜM ÝÇÝN EL ELE ÇALIÞILMALI

Türkiye Müteahhitler Birliði’nin (TMB) 2024 yýlýnýn ilk çeyreðine iliþkin Ýnþaat Sektörü Analizi Raporu’nda, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan’ýn 31 Mart 2024 Yerel Seçimi sonrasýnda ayrým gözetmeksizin tüm belediyelerin projelerine hükümet tarafýndan destek verileceði açýklamasýnýn önemine ve seçim gündemi olmadan geçecek dört yýllýk sürece vurgu yapan TMB Baþkaný Erdal Eren’in “Deprem ülkesi olan ülkemizde hemen hemen büyük þehirlerimizin hepsinde mutlaka kentsel dönüþüme, yapýsal düzenlemelere, altyapý yatýrýmlarýna ihtiyaç var. Ve bunlarýn devletimizin desteði olmadan yapýlmasý çok zor. Bakanlýklarýmýz ile belediyelerimizin kritik projelere birlikte çözüm üretmeleri mutlaka daha faydalý olacak.” açýklamalarýna yer verildi.

Ekonominin genelinde 200’ün üzerinde alt sektöre yarattýðý talep ve istihdam gücüyle lokomotif rolü üstlenen inþaat sektörünün önde gelen kuruluþlarýný temsil eden Türkiye Müteahhitler Birliði (TMB), ekonomi çevreleri ve sektör tarafýndan ilgiyle takip edilen Ýnþaat Sektörü Analizi Raporu’nun Nisan 2024 sayýsýný yayýmladý. “Seçimin Ekonomisi, Ekonominin Seçimi” baþlýklý analizde, küresel ve ulusal ekonomi ile inþaat sektörüne iliþkin veriler deðerlendirildi.

 

Yapýsal düzenlemelere ve altyapý yatýrýmlarýna ihtiyaç var

Ýnþaat Sektörü Analizi Raporu’nun Nisan 2024 sayýsýnda, Türkiye Müteahhitler Birliði Baþkaný Erdal Eren’in 31 Mart Yerel Seçimi ardýndan bir televizyon kanalýnda yaptýðý söyleþiye yer verildi. Yayýnda, seçim gündemi olmadan geçecek önümüzdeki dört yýllýk sürecin ve Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan’ýn seçim sonrasýnda ayrým gözetmeksizin tüm belediyelerin projelerine hükümet tarafýndan destek verileceði açýklamasýnýn önemine vurgu yapan Erdal Eren, “Deprem ülkesi olan ülkemizde hemen hemen büyük þehirlerimizin hepsinde mutlaka kentsel dönüþüme, yapýsal düzenlemelere, altyapý yatýrýmlarýna ihtiyaç var. Ve bunlarýn devletimizin desteði olmadan yapýlmasý çok zor. Bakanlýklarýmýz ile belediyelerimizin kritik projelere birlikte çözüm üretmeleri mutlaka daha faydalý olacak. Seçimsiz geçecek bu dört yýl içinde yapýsal reformlarla beraber, ekonomide baþlamýþ olan program dahilinde mutlaka bazý acý reçeteler olacak. Ama bu dört yýllýk süreçte ülkemizi hükümetimizle, bakanlýklarýmýzla, belediyelerle ve sivil toplum örgütlerimizin de destekleriyle hep beraber mutlaka düzlüðe çýkartmanýn bir yolunu bulacaðýz. Bulmak zorundayýz.” ifadelerini kullandý.

 

5 yýllýk daralmanýn yüzde 35’i telafi edildi

2024 yýlý için inþaat sektörünün önündeki engellere de dikkat çekilen raporda, “Tasarruf tedbirleri kapsamýnda yurt içinde zorunlu haller dýþýnda yeni projelere yer verilmeyecek olmasý, halihazýrda yürürlükte olan Fiyat Farký Kararnamesi’nin yetersiz kalmasý, jeopolitik gerilimlere baðlý olarak artan inþaat maliyetleri ve gittikçe derinleþen ara eleman sýkýntýsý, 2024 yýlýnda da sektörün önündeki en büyük engellerden olmaya devam etmiþtir. Sektör, girdiði darboðazý yurt dýþý müteahhitlik hizmetlerine aðýrlýk vererek aþmayý hedeflemektedir.” denildi.

 

Raporda, Deprem bölgesinin yeniden inþasýnýn etkisiyle inþaat sektörünün, 2023 yýlýnýn dördüncü çeyreðinde %10,8 oranýnda büyüdüðü hatýrlatýlýrken; 2023 yýlýnýn ilk çeyreðindeki büyüme oranýnýn %4,5’ten %5,3’e, ikinci çeyrek büyüme oranýnýn %6,2’den %7,2’ye, üçüncü çeyrek büyüme oranýnýn ise %8,1’den %7,8’e revize edildiði belirtildi. Böylece inþaat sektörünün 2023 yýlýnda %7,8 oranýnda genel ekonominin üstünde bir oranda büyüme kaydettiðine dikkat çekilirken, “Ýnþaat sektöründe beþ yýllýk bir aradan sonra ilk defa büyüme gerçekleþmiþ olsa da bu oran, sektörün yaþadýðý daralmanýn ancak %35’ini telafi edebilmiþtir. Gayrimenkul sektörü ise 2023 yýlýnda %2,7 ile oldukça yavaþ bir büyüme sergilemiþtir.” ifadelerine yer verildi.

 

Türkiye Müteahhitler Birliði’nin 2024 yýlýnýn ilk çeyrek döneminin deðerlendirdiði raporda, inþaat sektörüne iliþkin özetle þu tespitlere de yer verildi:

 

YURT DIÞINDA 4,3 MÝLYAR DOLARLIK YENÝ PROJE ÜSTLENÝLDÝ: Ocak-Mart 2024 dönemi itibarýyla Türk inþaat sektörü tarafýndan yurt dýþýnda 4,3 milyar ABD Dolarý tutarýnda 40 proje üstlenilmiþtir. Böylece sektörün 1972 yýlýnda Libya ile yurt dýþý pazara açýlmasýndan bu yana ulaþtýðý uluslararasý proje portföyü büyüklüðü, 136 ülkede üstlenilen 12.164 projeyle toplam 507,3 milyar ABD Dolarý olmuþtur. 2024 yýlýnýn ilk çeyreðinde yurt dýþýnda en çok iþ üstlenilmiþ ülke 892 milyon ABD Dolarý ile Kazakistan olurken, 807,4 milyon ABD Dolarý ile Gabon ikinci, 643 milyon ABD Dolarý ile de Polonya üçüncü sýrada yer almýþtýr.

 

ÝNÞAAT MALÝYET ENDEKSÝ YÜZDE 67,87 ARTTI: Ýnþaat maliyet endeksi, 2024 yýlý Ocak ayýnda bir önceki aya göre %15,70, bir önceki yýlýn ayný ayýna göre %67,87 oranýnda artmýþtýr. Bir önceki aya göre malzeme endeksi %5,13, iþçilik endeksi ise %41,95 artýþ gösterirken; bir önceki yýlýn ayný ayýna göre malzeme endeksi %53,29, iþçilik endeksi ise %103,46 oranýnda yükselmiþtir.

 

KONUTTA FÝYATLAR ARTIYOR, SATIÞLAR DÜÞÜYOR: Konut satýþlarý Ocak-Þubat döneminde bir önceki yýlýn ayný dönemine göre %2,0 azalarak 174 bin 210 olarak gerçekleþmiþtir. Ýpotekli konut satýþlarý da Þubat ayýnda bir önceki yýlýn ayný ayýna göre %49,1 azalarak 8 bin 827 olmuþtur. Toplam konut satýþlarý içinde ipotekli satýþlarýn payý %9,4 olarak gerçekleþmiþtir. Ocak-Þubat döneminde gerçekleþen ipotekli konut satýþlarý ise bir önceki yýlýn ayný dönemine göre %56,1 azalarak 14 bin 742 olmuþtur. Yabancýlara yapýlan konut satýþlarý Ocak-Þubat döneminde ise bir önceki yýlýn ayný dönemine göre %48,0 azalarak 3 bin 907 olmuþtur. Türkiye’deki konutlarýn kalite etkisinden arýndýrýlmýþ fiyat deðiþimlerini izlemek amacýyla hesaplanan Konut Fiyat Endeksi (KFE), 2024 yýlý Ocak ayýnda bir önceki aya göre %2,3 oranýnda artarak 1190,0 seviyesinde gerçekleþmiþtir. Bir önceki yýlýn ayný ayýna göre %68,0 oranýnda artan KFE, ayný dönemde reel olarak %1,4 oranýnda artýþ göstermiþtir.

 

KAMU ÝHALELERÝNDE YEÞÝL ÇÝMENTO ZORUNLU HALE GELDÝ: Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý tarafýndan 16 Mart tarihinde yayýmlanan “Kamu Ýhale Sözleþmelerinde Düþük Karbon Emisyonuna Sahip Yeþil Çimento Kullanýmýnýn Yaygýnlaþtýrýlmasýna Ýliþkin Teblið” ile kamu ihalelerinde yeþil çimento kullanýmý zorunlu hale gelmiþtir. Çevresel sürdürülebilirlik ve teknik verimliliðiyle ön plana çýkan yeþil çimentonun kullanýmýný teþvik etmek amacýyla; kullanýlacak çimentoda klinker/çimento oraný en fazla 0,80 olarak satýn alýnacak ve bu oran 2030’da 0,75’e inecektir. Ýnþaat sektöründe sürdürülebilirlik baðlamýnda bir ilk olarak görülen bu önemli geliþme sayesinde ülkemizdeki binalarýn gömülü karbon emisyonlarýnýn önemli oranda düþmesi beklenmektedir.

 

Yorumlar

Top