KONUTTA UZUN VADE VE DÜÞÜK FAÝZE ÝHTÝYAÇ VAR

KONUTTA UZUN VADE VE DÜÞÜK FAÝZE ÝHTÝYAÇ VAR

Pasifik Holding CEO’su F. Nusret Dur, konut finansmanýnda çeþitlilik ihtiyacý doðduðunu belirterek, “Daha uzun vadelere, daha az faiz oranlarý ile kaynaða eriþime ihtiyaç var” dedi.

Capital, Ekonomist, Start Up ve CeoLife dergileri tarafýndan düzenlenen Uludað Ekonomi Zirvesi (UEZ Sapanca 2024), bu yýl 13’üncü kez Türkiye ve dünyanýn saygýn siyasetçilerini, iþ dünyasý liderlerini ve akademisyenlerini aðýrladý.

 

"Sorumlu ve Duyarlý Liderlik: Teknoloji ve Yapay Zekâ Çaðýnda Gezegen ve Ýnsanlýkla Uyumlu Bir Sisteme Öncülük Etmek" temasýyla düzenlenen zirve ikinci gününde de yoðun katýlýmla gerçekleþti. 

 

UEZ Sapanca 2024’ün ikinci günündeki üçüncü panelin konusu “Gayrimenkulün Yarýný: Yaþanabilir Kentler ve Mekanlar Planlamak” olurken, panelin sponsoru Pasifik GYO oldu. 

 

Panelin moderatörlüðünü yapan GYODER Yönetim Kurulu Baþkaný Neþecan Çekici, sektördeki geliþmelere ve beklentilere dikkat çekti. 

 

Pasifik Holding CEO’su F. Nusret Dur, Türkiye’nin deprem kuþaðýnda olduðunu ve bu acý tecrübeleri aralýkla yaþadýðýný belirterek, kentsel dönüþüm sürecinin çok iyi yönetilerek bir an önce hayata geçirilmesi gerektiðini belirtti. Finansal okuryazarlýk gibi kentsel dönüþüm okuryazarlýðýnýn da oluþturulmasý gerektiðini belirten Dur, þu deðerlendirmeyi yaptý: 

“Burada farkýndalýk oluþturmamýz gerekiyor. Kentsel dönüþümün zorunlu olduðu algýsýnýn yaygýnlaþtýrýlmasý gerekiyor. 100 milyar dolardan fazla kaynak isteyen bir süreç bu. Mevcut koþullarda bu kaynak ve finansa eriþim konusu deðinmemiz gereken en büyük zorluklar. Maliyetlerin bu kadar arttýðý bu dönemde bizim hem maliyetleri yöneterek mevcut koþullarý incelediðimizde hem yüksek faiz oranlarý hem kýsa vadeler bu sürecin önünde engel teþkil ediyor. Yýlýn ikinci yarýsý itibarýyla, faizlerin enflasyonun düþme eðilimine gireceði sinyalleri verildi. Her ne kadar bu da olsa mevcut fiyat düzeyleri dönüþümde üreticinin katlanmak zorunda kaldýðý maliyetler oluyor. Finansmanda çeþitlilik ihtiyacý doðuyor. Daha uzun vadelere daha az faiz oranlarý ile kaynaða eriþime ihtiyaç var.”

                                       

Yeþil projelere destek verilmeli

Bu noktada yurtdýþýndan finansman saðlamak için yeþil dönüþüm kapsamýnda çevre dost projeleri için ilave fon kaynaklarý yaratýlabileceðini söyleyen Dur, konut üreticilerinin sermaye piyasasý araçlarýndan daha fazla yararlanmasýnýn da önünün açýlabileceðini söyledi. Ýþi sadece konut finansmaný olan ipotek bankalarý gibi kurumlarýn Türkiye’de yaygýnlaþtýrýlabileceðini söyleyen Dur, doða dostu ve yeþil projelerde farklý destekler verilebileceðini dile getirdi.

  

Þehirlerin master plana ihtiyacý var

ÖZAK GYO olarak perspektiflerinde konut, turizm, ofis, ticari gayrimenkuller ve AVM’lerin olduðunu belirten Özak Global Holding Kurucu Ortaðý ve Yönetim Kurulu Baþkaný Ahmet Akbalýk, sürdürülebilir bir iþ modeli için stratejik hamle yaptýklarýný kaydetti. Türkiye’de uygulanan finansal iþ modelinde konut sahibi olmanýn zor göründüðünü söyleyen Akbalýk, “Finansýn kullanýmýnda konut 10. sýrada yer alýyor. Geçmiþte de bu böyleydi. Bunun kök sebebi finansman modeli. Bunu deðiþtirmezseniz sonuç deðiþmez. Yapýsal bir deðiþime girmek gerekiyor. Bunun kök sebebinde finansal modeldeki eksiklik ortaya çýkýyor. Dünyada mortgage sistemi olarak kurgulanmýþ sistemler var. Bunu satýn almamýz, buna girmemiz gerekiyor. Eðer geçmezsek 4-10 yýlda bir bu mevcut durumla karþý karþýya kalýrýz” dedi. 

 

Herkesin uzlaþtýðý bir þehir planý yapýlabilir

Bugün deprem riskinden dolayý depremin yarattýðý endiþelerin fýrsata çevrilebileceðini belirten Akbalýk, þöyle devam etti: 

“Bunu fýrsata çevirmenin yolu da master bir planlama. Herkesin uzlaþtýðý þehir planý oluþturup bunu sürdürülebilir hale getirmek. Belediyeler yöneticiler deðiþebilir ama sizin master planýný deðiþmez. Yerinde dönüþüm diyoruz ama neyi dönüþtürüyoruz acaba? Ticari açýdan sadece olayý irdelememek bütünsel bakmak gerekiyor. Bunun içim þehrin master plana ihtiyacý var. Bugün sermaye para kazandýðý yere girer. Þirketlerin hedefi kârlýlýktýr. Kârlýlýðý saðlýyorsanýz varlýðýnýzý sürdürebilirsiniz. O zaman burada bu planlanmýþ þehirler içinde doðru havuçlarý vererek ve þirketleri teþvik ederek yatýrým saðlarsanýz hedeflemiþ olduðunuz amaca ulaþýr kentsel dönüþüm önündeki temel problemleri kaldýrýrsýnýz.”

 

Kenstsel dönüþümde problemin köküne inmek gerekiyor

Kentsel dönüþüm sürecinin paydaþlarý olan kamu, kamu otoritesi STK’lar, müteahhit ve mal sahibinin kendi cephesinden baktýðýný söyleyen Akbalýk, problemin kök sebebine inmek için bir iradeye ihtiyaç olduðunu aktardý. Kentsel dönüþümü gerçekten dönüþtürmek için siyasi bir irade ve yönlendirme gerektiðini dile getiren Akbalýk, kalýcý teþviklerin verilmesi gerektiðini belirtti.

 

Ýnsanlarýn yaþadýklarý yerler için beklentileri arttý

Akfen Holding Baþkanvekili ve CEO’su Selim Akýn, yaþam alanlarýnýn dönüþümü üzerine deðerlendirmelerde bulundu. Ýnsanlarýn yaþadýklarý yerler için beklentilerinin arttýðýný ifade eden Akýn, þöyle konuþtu:

“Ýnsanlar daha fazla þeylere dikkat ediyorlar. Sürdürülebilirliðe, çevresel etkilere katkýlara nelerdir bunlara bakýyor. Yaðmur suyunun kullanýlmasý, arýtma gibi teknolojilere bakýyor. Ýnsanlarýn kendi yaþamlarýný idam ettirebileceði alanlar yaratmaya çalýþýyoruz.”

 

Turizmde de bir dönüþüm gerekiyor

Servotel Kurucusu, Baþkaný ve Yönetici Ortaðý Ömer Kemal Ýsvan, paneldeki konuþmasýnda þu ifadeleri kullandý:

“Dünya turizm liginde top 5-6. Bunun bizden geri alýnmasý söz konusu deðil. Bu, bizim yaptýðýmýz bir konu deðil. Doðal zenginliklerimiz sonucu bu oldu. Bu iþi þu ana kadar çok iyi yapmamamýza raðmen bu seviyede olduk. Önümüzdeki 30 yýlda da bu seviyede olacaðýmýzý düþünüyorum. 

Yatak ve kapasite artýrýmýna oynadýk. Sonra 5 yýldýzlý otel yapmaya baþladýk. Antalya’da fotokopi ile üretilmiþ bir üst yapý arzý oluþtu. Þimdi bu arz, Türkiye’nin turizmde aslan payý almasýnda öne çýkýyor. Þimdi bunlar yaþlandý, renove edilmesi gerekiyor. Sahipleri ikinci kuþaða geçiyor. Þu anda bir dönüþüm noktasýndayýz. Kentsel dönüþüm konuþuyoruz ama turizmde de bir dönüþüm gerekiyor. Fotokopi gibi bunlarý yapmamamýz gerekiyor.”

 

 

Yorumlar

Top