DEPREME DAYANIKLI BÝNALARIN ANAHTARI: FAY KANUNU VE ZEMÝN ETÜDÜ

DEPREME DAYANIKLI BÝNALARIN ANAHTARI: FAY KANUNU VE ZEMÝN ETÜDÜ

Afetin zararlarýný azaltýcý ve önleyici yasal düzenlemelerin; teknik normlara, bilimsel ve uluslararasý standartlara uygun olarak yapýlmasý gerekiyor. Konya Ticaret Odasý (KTO) Karatay Üniversitesi Mühendislik ve Doða Bilimleri Fakültesi Ýnþaat Mühendisliði Bölümü akademisyenlerinden Doç. Dr. Abdulkerim Ýlgün, depremlerin afete dönüþmemesi ve binalarýn daha dayanýklý olmasý için alýnabilecek önlemlerle ilgili bilgiler paylaþtý.

“Fay Hatlarýnýn Üzerine Yapý Ýnþa Edilmemeli”

Depremlere karþý alýnacak önlemlerin baþýnda gelen zemin-bina iliþkisine deðinen KTO Karatay Üniversitesi Mühendislik ve Doða Bilimleri Fakültesi Ýnþaat Mühendisliði Bölümü akademisyenlerinden Doç. Dr. Öðr. Abdulkerim Ýlgün; “Deprem baþta olmak üzere ülkemizde meydana gelen doða olaylarýnýn afete dönüþmemesi için yasal düzenlemelerin mutlaka teknik normlara, bilimsel ve uluslararasý standartlara uygun olarak yapýlmasý gerekiyor. Fay hatlarýnýn üzerine yapý inþa etmemek alacaðýmýz önlemlerin baþýnda yer alýyor. Yapýnýn inþa edileceði yerin, zemin etüdünün doðru yapýlmasý gerekiyor. Yapýlarýn oturacaðý parseller oluþturulurken dikdörtgen olarak yapýlýrsa, inþa edilecek yapýnýn da en boy oraný farklý olacaðýndan kuþkusuz ki bina kýsa yönünde çok fazla hasar alýyor ya da yýkýlýyor. Bu sebeple parsellerin kare ya da kareye yakýn olarak yapýlmasý önem arz ediyor” dedi.

“Yapý Denetimcilerinin Dikkatli Çalýþmasý Çok Önemli”

Parsellerin imar durumlarýna göre Mimari projelerin çizim aþamasýnda zemin katlarýn ticari olarak deðerlendirilmemesi gerektiðini söyleyen Ýlgün; “Bir doða olayý olan depremin, doðal afete dönüþmesini önlemenin bir baþka önemli aþamasýnýn da yapý denetim sisteminden geçiyor. Özellikle mimari çizim aþamasýnda zemin katlarýn ticari olarak deðerlendirilmemesi gerekiyor. Mimarlar ve Þehir Plancýlarý tarafýndan ortak karar þehir planlarýnda, zemin katýn yüksekliðine özellikle dikkat edilmeli. Yapý üretimi ve denetimi süreçlerinde zemin etüdü, mimari, statik, peyzaj, elektrik, makine gibi tüm etüt ve projelerinin yapýmý tek tek ilgili meslek disiplini tarafýndan standart ve yönetmeliklere harfiyen uyularak yerine getirilmeli. Daha güvenli tasarýmlar yapýldýktan ve ruhsat süreci bittikten sonra inþa edilen yapý yerinde yapý denetim firmalarýnca çok dikkatli bir þekilde kontrol edilmeli. Yapý denetimcilerinin bu aþamada dikkatli çalýþmasý çok önemli” ifadelerine yer verdi.

“Depreme Dayanýklý Bina Ýçin Fay Hatlarý Mutlaka Ýmar Paftalarýna iþlenmeli”

Binalarýn depreme dayanýklý inþa edilmesi için þehir yerleþim alanlarýnda fay hattýnýn geçtiði yerlerin mutlak suretle belirlenerek imar paftalarýna iþlenmesi gerektiðini vurgulayan Ýlgün; “Öncelikle depreme dayanýklý bir bina için, þehir merkezlerinden geçen fay hatlarý tespit edilmelidir. Yapýlarý doðrudan fay hattýnýn üzerine inþa etmek yanlýþtýr. Bu nedenle faylarýn olduðu bölgeler imar paftalarýna iþaretlenerek park ve yeþil olarak deðerlendirilmelidir. Ayný zamanda yapýnýn inþa edileceði yer büyük önem teþkil eder. Deniz kenarlarýnda bulunan bölgelerde ise denizden uzak deniz seviyesinden daha yüksek alüvyon olmayan saðlam zeminlere sahip bölgelerin seçilmesi gereklidir” dedi.

 

Yorumlar

Top