AYD, 2024 SÜRDÜRÜLEBÝLÝRLÝK RAPORU'NU AÇIKLADI

AYD, 2024 SÜRDÜRÜLEBÝLÝRLÝK RAPORU'NU AÇIKLADI

AVM sektörüne yön verecek “Türkiye Alýþveriþ Merkezleri Ekosistemi: Sektörel Sürdürülebilirlik Yol Haritasý Çalýþmasý” açýklandý

AYD (Alýþveriþ Merkezleri ve Yatýrýmcýlarý Derneði)’nin EY koordinasyonunda hazýrladýðý çalýþmanýn ikinci fazý açýklandý. Esas Gayrimenkul’ün fikir önderliðinde ve sponsorluðunda hazýrlanan raporun saha çalýþmalarý Kasým 2023’te baþladý.

AYD tarafýndan Esas Gayrimenkul sponsorluðunda EY’a hazýrlatýlan ve AVM sektöründe bir ilk olan kapsamlý sürdürülebilirlik çalýþmasýnýn ikinci fazý açýklandý. Kasým 2023’te çalýþmalarýna baþlanan raporda sektör paydaþlarý ile gerçekleþtirilen sürdürülebilirlik çalýþmalarý mercek altýna alýndý. Türkiye’de AVM ekosistemine yönelik sürdürülebilirlik çalýþmalarýnýn mevcut durumunun belirlendiði, risk ve fýrsatlarýn deðerlendirildiði; sürdürülebilirlik, yeþil dönüþüm ve döngüsel ekonomi alanýndaki düzenlemelerin sektöre etkilerini detaylandýran ve yol planýnýn belirlendiði “AYD 2024 Sürdürülebilirlik Raporu”yla ilgili ana baþlýklarý Cem Eriç (AYD Baþkan Yardýmcýsý) ve Ece Sevin (EY Türkiye Þirket Ortaðý/Ýklim Deðiþikliði ve Sürdürülebilirlik Hizmetleri Lideri) kamuoyuna açýkladý.

 

Sektörün sürdürülebilirlik analizinin ve AVM'lerdeki sürdürülebilirlik iyi uygulamalarýnýn deðerlendirilmesinin yapýldýðý rapor lansman toplantýsýnda açýlýþ konuþmasýný yapan Cem Eriç; “2024 yýlýnda derneðimizin öncelikli hedeflerinin baþýnda AVM sektörünü ileriye taþýmak için geliþmiþ ülkelerde örneklerini gördüðümüz küresel uygulamalarýn ülkemize de uyarlanmasý geliyor. Yeni yatýrýmlarýn hayata geçirilmesi ve mevcut AVM’lerin günümüz þartlarýna uygun olarak yenilenebilmesi için uygun yatýrým ortamýnýn oluþturulmasýnýn yaný sýra AVM’lerin dönüþümü, dijitalleþme ve sürdürülebilirlik ana gündem maddelerimiz arasýnda. Dünyamýzýn ve ülkemizin içinde bulunduðu iklim krizi nedeniyle de sürdürülebilirlik hayati bir önem taþýyor.” dedi. Konuþmasýna raporun hazýrlanmasýndaki amacý belirterek devam eden Eriç, þunlarý söyledi: “Geçen yýlýn sonlarýnda ilk adýmlarýný attýðýmýz raporun ana eksenine iklim deðiþikliði, yatýrýmcý talepleri, deðiþen yasal düzenlemeler, mega trendleri ve tüketici beklentilerini aldýk.  Sektör paydaþlarý ile yapýlan görüþmeler sonucunda Türkiye AVM Ekosistemi/sektörel sürdürülebilirlik yol haritasýný oluþturduk. Sürdürülebilirlik süreçlerinde en çok zorluk yaþanan konu %84 ile yüksek maliyet. Öncelikli 3 konu olarak da enerji yönetimi, iþ saðlýðý ve güvenliði, atýk yönetimi öne çýktý. Gerçekleþtirilen çalýþmalarda; Türkiye AVM ekosisteminde GES için kullanýlabilir çatý alaný 3,2 milyon m2, AVM’lerin kurulu güç potansiyeli ise ortalama 795 MW olarak hesaplandý”.

 

AVM'lerde Sürdürülebilirlik ile Baðlantýlý Fýrsatlar

Raporla ilgili detay bilgiler veren Ece Sevin; “Ülke olarak sürdürülebilir kalkýnma yolculuðumuzda iklim hedeflerine ulaþmak ve deðer zincirlerinde bulunduðumuz uluslararasý paydaþlarýmýzýn standartlarý ile uyum saðlamak için tüm sektörlere düþen önemli sorumluluklar bulunuyor. AVM ekosistemini odaða aldýðýmýz bu çalýþmada hem kamu politikalarýný desteklemek hem de uluslararasý deðer zincirine uyum saðlamak amacýyla, sektörde farkýndalýk yaratmasý ve yol göstermesi ümit edilen çalýþmamýzý paydaþlarýmýza sunuyoruz. Bu çalýþma kapsamýnda farklý odak gruplarýný temsilen 10 odak grup görüþmesine ilaveten 36 ana soru ve 55 alt kýrýlým sorusundan oluþan ve 106 paydaþýn katýldýðý anket çalýþmasý gerçekleþtirildi ve sektörün mevcut sürdürülebilirlik uygulamalarý ile yaklaþýmý deðerlendirildi. Ortaya çýkan sonuçlara göre sektörün karþý karþýya olduðu en önemli riskler Finansal Kaynaklara Eriþim, Tüketici ve Yatýrýmcý Tercihlerinde Deðiþim ve Maliyetlerdeki Artýþ olurken; Deðiþen Yasal Düzenlemelere Hazýrlýklý Olma, Ýtibar Artýþý, Yeni Teknolojilere Hýzlý Adaptasyon ve Sürdürülebilir Finansmana Eriþim gibi fýrsatlarýn da bulunduðu tespit edildi. Sektörün genel durumunun henüz yerel mevzuata uyum saðlama çerçevesinde sýnýrlý kaldýðý ve çoðunlukla çevresel sürdürülebilirlik alanýna yoðunlaþtýðý sonucuna ulaþýlýrken kýsa ve orta vadede sürdürülebilirlik yaklaþýmýnýn sosyal konularý da içine alacak ölçüde geniþleyeceði ve konunun etkin yönetiþimi için kaynak gereksiniminin kritik rol oynayacaðý deðerlendirildi.”

 


Yorumlar

Top