RENCO KOMPOZÝT YAPI SÝSTEMÝ, ÝNÞAAT SEKTÖRÜNDE YEPYENÝ BÝR DÖNEM BAÞLATTI

RENCO KOMPOZÝT YAPI SÝSTEMÝ, ÝNÞAAT SEKTÖRÜNDE YEPYENÝ BÝR DÖNEM BAÞLATTI

Yeþil Holding tarafýndan 2007 yýlýnda büyük bir Ar-Ge yatýrýmýyla kurulan RENCO’nun geliþtirdiði RENCO Kompozit Yapý Sistemi, inþaat sektöründe yepyeni bir dönem baþlattý.

Bugüne kadar yurtiçinde ve baþta ABD olmak üzere yurtdýþýnda pek çok projeye imza atan RENCO, Türkiyede adýný TOKÝ iþbirliðiyle Nurdaðý’nda gerçekleþtirdiði deprem konutlarý projesiyle duyurdu. Ýkinci üretim tesisini ABDde faaliyete geçirmeye hazýrlanan RENCOnun Ýþ Geliþtirmeden Sorumlu Genel Müdürü Ali Yeþil, sistemin diðer inþaat tekniklerine göre, yüzde 10 ile yüzde 30 arasýnda daha az maliyet ve 3 kat daha hýzlý yapým süresi avantajý saðladýðýna dikkat çekti. Yeþil RENCO ile inþa edilen binalarýn en önemli özelliði depreme dayanýklý olmasý” dedi.

RENCOnun Türkiyedeki tesisinin Genel Müdürü Cihangir Cebeci ise önümüzdeki dönemde Türkiyede kentsel dönüþüm projelerine odaklanmayý planladýklarýný söyledi. Manisadaki üretim tesisinde yýllýk 5 bin konut kapasitesiyle üretim yapabildiklerini belirten Cebeci, gerektiðinde kapasitenin hýzlý bir þekilde arttýrýlabileceðini vurguladý.

Yeþil Holding bünyesinde faaliyet gösteren RENCO, geliþtirdiði RENCO Kompozit Yapý Sistemi ile inþaat sektörüne yepyeni bir yön veriyor. Depreme dayanaklýlýk, saðlamlýk, uzun ör, düþük maliyet gibi avantajlarýyla öne çýkan RENCO Kompozit Yapý Sisteminin en dikkat çekici özelliklerinden biri de diðer inþaat teknikleriyle aylara yayýlan inþaat süresini haftalara hatta günlere indirmesi.

Konuttan hangara kadar

RENCO Kompozit Yapý Sistemiyle binalar cam elyafý, pet reçine ve mineral tozu gibi geri dönüþümlü ve doðal malzemelerden üretilen fiber kompozit tuðla ve farklý kompozit yapý elemanlarý, iç içe geçen, Lego oyuncaklarýný hatýrlatan bir montaj sistemiyle bir araya getirilmesiyle inþa ediliyor. Bu sistemle villadan apartmana, otelden fabrikaya, depodan hangara, kurþun geçirmez güvenlik yapýlarýndan eðitim ve saðlýk binalarýna kadar pek çok farklý ihtiyaca yönelik bina yapýlabiliyor.

Yurtiçinde ve ABD baþta olmak üzere yurtdýþýnda pek çok ülkede onlarca projede kullanýlan RENCO Kompozit Yapý Sistemi, Türkiyede adýný Toplu Konut Ýdaresi (TOKÝ) iþbirliðiyle Gaziantep Nurdaðý’nda gerçekleþtirdiði deprem konutlarý projesiyle duyurdu. Anaokulu, Köy evi ve Apartman projeleri, Yeþil Yatýrým Holdingin iþtiraki olan Yeþil Dönüþüm Ýnþaat A.Þ. tarafýndan RENCO Kompozit Yapý Sistemi ile 10-12 hafta gibi rekor sürelerde tamamlandý.

 

 

Patenti tüm dünyada alýndý

RENCOnun Ýþ Geliþtirmeden Sorumlu Genel Müdürü Ali Yeþil, Yeþil Holding tarafýndan 2007 yýlýnda büyük bir Ar-Ge yatýrýmýyla kurulan RENCOnun bugün benzersiz bir yapý sisteminin patentini tüm dünyada almýþ bir teknoloji þirketi olarak yoluna devam ettiðini söyledi. RENCO Kompozit Yapý Sisteminin 8 yýl içinde 440 farklý ANSI standardýnda test ve izin süreçlerinden geçerek 2019 yýlýnda ABDde 4’üncü yapý sistemi olarak onay aldýðýný kaydeden Yeþil, 2023 yýlý itibariyle ABDde 10uncu patentimizi almaya hak kazandýk. Bugüne kadar yurtiçinde ve ABD, Rusya ile Orta Doðu, Afrika, Asya ülkelerinde kamu ve özel sektör kuruluþlarý için müstakil ve sosyal konut projeleri ile ticaret, eðitim, saðlýk projeleri hayata geçirdik” dedi.

3 kat hýzlý yapým süresi

RENCO Kompozit Yapý Sisteminin, yaygýn olarak kullanýlan yapý sistemlerine göre, pek çok avantaj sunduðuna dikkat çeken Ali Yeþil Bunlarýn en önemlileri deprem ve kasýrga gibi afetlere dayanýklý, saðlam, uzun ömürlü, ekolojik olmasý ve sunduðu zaman, maliyet tasarrufu” dedi. Sistemi oluþturan ürünlerin doðal ve geri dönüþtürülmüþ malzemelerle üretildiðini vurgulayan Yeþil þunlarý söyledi:

Daha az insan ve makine gücü

Bu yönüyle çevreci bir sistem olan RENCO, diðer yapým tekniklerine göre, binalarýn 3 kat daha hýzlý teslim edilmesine ve daha çabuk kullanýlmaya baþlanmasýna olanak saðlýyor. Ayrýca benzersiz montaj tekniði sayesinde daha az insan ve makine gücü gerektiriyor. Bu da yüzde 10 ile 30 arazýnda bir oranda daha az maliyet anlamýna geliyor. Depreme dayanýklý ve saðlam olmasýnýn sebebi ise malzemenin özelliði ve montaj tekniðinden kaynaklanýyor. Bu sistemde tüm bileþenler yapýda taþýyýcý olarak ayný performans özelliðini gösteriyor ve böylece sarsýntýnýn etkisinin eþit olarak zemine daðýlmasýný saðlýyor. Betonarme binalara göre 6 kat daha hafif. Sadece inþaat sürecinde deðil, 100 yýldan fazla kullaným ömrü süresinde de pek çok avantaj sunan RENCO Kompozit Yapý Sistemi ile yapýlan binalar bakým gerektirmiyor. Doðal su bariyerlerine sahip olan bu ürün, küflenme ve paslanmaya karþý son derece dayanýklý olduðu gibi haþereler için besin kaynaðý oluþturacak selüloz gibi maddeler içermiyor. Sistem ayrýca 1 ve 2 saatlik yüklü yangýna dayanýklýlýk testlerinden baþarýyla geçiyor.”

Baþarýsýný ödüllerle kanýtladý

Yeþil Holding için stratejik öneme sahip bir ürün olan RENCO Kompozit Yapý Sisteminin global inþaat standartlarýný yükseltmeyi hedeflediðini ve Yeþil Holding'in sürdürülebilir, yenilikçi yapý çözümleriyle dünya genelinde tanýnmasýný saðladýðýný anlatan Yeþil, Sistem aldýðý uluslararasý ödüllerle de yenilikçilik alanýndaki lider konumumuzu pekiþtiriyor. RENCOnun 2024 JEC Ýnovasyon Ödülleri'nde kazandýðý ‘Yýlýn En Ýyi Kompozit Tasarýmý Ödülü’ ekibimizin yaratýcýlýðýný, adanmýþlýðýný ve mükemmelliði arayýþýný bir kez daha vurguladý. Ayrýca, RENCO MCFR projesi Ýsviçre'deki BLT Built Design Awards öl programýnda Yýlýn Ýnþaat Ürünü Tasarýmý’ ödülüne layýk görüldü. Uluslararasý Bina Kodu altýnda IAPMO-UES tarafýndan üstün niteliklerini, malzeme kalitesini, yapýsal bütünlüðünü, yangýna ve çevresel koþullara dayanýklýlýðýný kanýtladý” þeklinde konuþtu.

ABDde fabrika açmaya hazýrlanýyor

RENCO Kompozit Yapý Sistemi ürünlerinin RENCOnun Manisadaki tesislerinde üretildiðini belirten Ali Yeþil, markanýn ikinci tesis yatýrýmýný ise ABDde yaptýðýný açýkladý. Yeni tesisin yýllýk 10 bin konut kapasitesine sahip olacaðýný anlatan Ali Yeþil þöyle devam etti:

ABDde hayata geçirdiðimiz projelerde üretim ve nakliye maliyetimizi düþürmek için Palm Beachde, Florida eyaletinde bir fabrika kuruyoruz. Son teknoloji ve tamamen robotik prosese sahip olacak þekilde planladýðýmýz yeni tesisimizi temmuz ayýnda faaliyete geçirmeyi planlýyoruz. Manisadaki fabrikamýzdan daha fazla kapasiteye sahip olacak bu tesisimizin de devreye girmesiyle sistemin ABDdeki kullanýmýnýn artmasýný bekliyoruz. Bugüne kadar aldýðýmýz geri bildirimlere göre tahminimiz, 10 yýl içinde ABD konut inþaatý pazarýnda yüzde 8lik bir pazar payýna sahip olacaðýmýz yönünde.”

Kentsel dönüþüm projelerine odaklanacak

RENCOnun Türkiyedeki tesisinin Genel Müdürü Cihangir Cebeci ise RENCOnun Türkiyede yýllýk 5 bin konut için yeterli üretim kapasitesine sahip olduðunu kaydetti. RENCO Kompozit Yapý Sistemi ile Türkiyede özellikle deprem riski bulunan illerde yaþayanlar için güvenli yaþam alanlarý sunmayý hedeflediklerini ifade eden Cebeci Ayrýca ülke olarak artýk hýzlandýrmak zorunda olduðumuz kentsel dönüþüm ve rezerv konut projeleri için çok uygun bir yapý sisteminden bahsediyoruz. Bu yüzden kentsel dönüþüm projeleri öncelikli hedeflerimiz arasýnda yer alýyor. Ayrýca eðitim yapýlarý ve ticari yapý projeleri gerçekleþtirmek istiyoruz” diye konuþtu. Sistemin Türkiyede henüz çok fazla tanýnmadýðýný dile getiren Cebeci, Bu yüzden þimdilik düþük olan mevcut kullaným oranýný artýrmak için örnek yapý projeleri uygulayarak vatandaþlarýmýzýn sistemi birebir deneyimlemelerini saðlýyoruz. TOKÝ ile birlikte baþlattýðýmýz ortak projeler sayesinde sistemin çok hýzlý bir þekilde benimseneceðini düþünüyoruz. Keza Nurdaðý’nda TOKÝ ile gerçekleþtirdiðimiz proje yetkililer tarafýndan çok beðenildi, medyada da büyük ilgi gördü. Bu iþbirliðimizin devamý için T.C. Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý ile birlikte çalýþýyoruz” ifadelerini kullandý.

Yorumlar

Top